takich nie jadłam. Nie chciałam jednak, aby było to coś oklepanego i banalnego, dlatego też zdecydowałam się przygotować pieczarki faszerowane mięsem krabowym . Połączenie mięsa skorupiaka, ze słonym bekonem, odrobiną chilli, podane w delikatnej pieczarce okazało się strzałem w dziesiątkę! Polecam! Jeżeli lubicie faszerowane pieczarki i niekonwencjonalne smaki to polecam Wam również pieczarki faszerowane płatkami owsianymi . Składniki : 4 duże(...)pieczarki 2-3 szalotki 1 puszka mięsa krabowego 4-5 plastry bekonu 1 jajko szczypta płatków chilli sól, pieprz dymka masło do smażenia Przygotowanie : Pieczarki obrać i delikatnie wyciąć nóżki. Kapelusze odłożyć, a nóżki drobniutko posiekać. Plastry bekonu mocno zgrilować, aż będą przypieczone i chrupiące. Przestudzić. Gdy ostygną drobno posiekać lub nawet utrzeć, tak aby powstały okruszki
Codzienne Gotowaniemnie czarne wstążki :) 1 mała, podwójna pierś z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych 15 dag sera mozarella (w kawałku) 1 mała cebula 1/3 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka listków świeżej bazylii oliwa z oliwek (koniecznie, nie olej!) sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Filet z kurczaka umyć(...)oliwie z oliwek. Gotowe mięsko przełożyć do miski. Po usmażeniu kurczaka, na tej samej patelni należy zeszklić cebulę (pokrojoną w piórka), czosnek i chilli (pokrojone w cienkie plasterki) - wrzucamy do miski z kurczakiem i mieszamy. Przygotować większą patelnię, najlepiej typu WOK - rozgrzewamy na niej oliwę z oliwek (ok.3 łyżki). W tym czasie kroimy
Alutka-Gotujeidealne na kanapki. Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka garść świeżej bazylii posiekanej drobno (lub 1 łyżka suchej) łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku 1 łyżeczka soli 1 kulka mozarelii (100-125 g) 1/2 słoika oliwek z nadzieniem lub bez 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2-1 łyżeczka musztardy dijon 5-6 łyżek(...)bułki tartej 1 małe jajko 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej (2 x 100 g) 1 mała cebula biała część niewielkiego pora 1 średnia papryczka chilli (u mnie zielona tym razem) 2 duże ząbki czosnku 100 ml białego wina olej/oliwa starty na drobnych oczkach parmezan opcjonalnie Na patelnię wlewamy olej/oliwę i rozgrzewamy. Na gotową patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, po chwili
Piekielna Kuchnia Patichyba jestem tradycjonalistką.Słodki smak zupy zupełnie mi nie odpowiadał (dla mnie za słodki,bardziej deserowy), no ale skoro już ją zrobiłam trzeba było ją jakoś uratować. Dodałam trochę chilli i imbiru zmieniając charakter zupy na bardziej hinduski i dzięki temu mogłam ją zjeść. Jeśli lubicie słodkie klimaty spróbujcie tego połączenia o smaku dalekiego wschodu. KREM Z GRUSZKI I PIETRUSZKI(...)ostro) Składniki: 1 szklanka bulionu 3-4 pietruszki 2 gruszki 1 cebula 100 ml mleka liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt szczypta soli szczypta chilli ok. 1 cm świeżego imbiru Przygotowanie: Pietruszkę kroimy na kawałki i przekładamy do garnka. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i dodajemy do pietruszki. Potem dodajemy posiekaną cebulę. Całość
Bon appetit mon amiezdrowa. Zapewnia naprawdę dużą porcję energii. Można ją użyć jako główne danie, albo jako dodatek do bardziej konkretnych rzeczy, super współgra z np. żeberkami. Składniki: bataty brokuł granat papryka chilli kiełki (buraka i rzodkiewki) kolendra pietruszka roszponka Przygotowanie: Bataty (duża zawartość witaminy c i luteiny – substancji, która ma korzystny wpływ na wzrok) myjemy, tniemy w kostkę. Na brytfannę wrzucamy(...)sola, odrobiną oregano i szczyptą cynamonu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50minut lub aż zrobią się miękkie. Brokuł tniemy na różyczki, gotujemy na parze, chilli tniemy w małe kawałki, kolendrę oraz pietruszkę siekamy. Dressing robimy z 3-4 łyżek oliwy, soku z cytryny soli i pieprzu, łyżeczki musztardy i miodu. Wrzucamy roszponkę, bataty, brokuł, chilli oraz
PaleoLifewiele) ale również nadaje się, jako popisowe danie na wykwintną kolację dla zaproszonych znajomych. Genialnie gra tutaj intensywny smak imbiru balansujący pomiędzy słodkim miodem, a ostrym smakiem płatków chilli. Całość dopełnia sos sojowy i nuta anyżu. Składniki: Żeberka 1,5kg-2kg Sól Imibir (korzeń) Czosnek Płatki chilli Pieprz cytrynowy, Anyż gwiaździsty, 4-5 dużych gwiazdek Szklanka miodu ½ Szklanki sosu sojowego(...)pięknego koloru, obracamy na drugą stronę. Nie spieszymy się mięso musi nabrać brązowo złocistej barwy. Imbir i czosnek obieramy, kroimy na cienkie paski i kładziemy na żeberka. Pieprz, płatki chilli, anyż wszystko to też wrzucamy do brytfanny. Dolewamy sos sojowy, ocet oraz miód. ( osoby które nie spożywają żadnego alkoholu będąc na diecie paleo następny krok mogą pominąć) Teraz możemy spróbować
PaleoLifewieprzowego 1 duże jajko, roztrzepane 4 dymki, pokrojone na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu chilli (np. Tabasco) ¾ szklanki bułki tartej Składniki na sos teriyaki: ⅔ szklanki sosu sojowego 1 ¼ szklanki wody 1 łyżeczka mielonego imbiru świeżego 1 ząbek czosnku mielonego ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżki miodu(...)szklanki zimnej wody 1 łyżka sezamu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W małej misce wymieszaj dokładnie ubite jajko, dymkę, czosnek, imbir, sos sojowy i sos chilli. Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie mięso z bułką tartą i mieszanką z jajkiem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Uformuj kuleczki wielkości piłeczki golfowej, ułóż na blaszce do pieczenia
karmelowyczerwona 1 papryka zielona sól i pieprz 2 cm świeżo startego imbiru pęczek kolendry 1 łyżeczka oleju kokosowego ewentualnie masła 2 łyżeczki pasty chilli sok z pół limonki 1 por 125 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu rybnego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Omułki, krewetki, rybę pokrojoną w kostkę(...)łyżeczkę pasty chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy pokrojone w półplasterki cebulę, pora, papryki i wszystko dusimy pod przykryciem z 10 min, a następnie oddajemy posiekany czosnek i dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim
Niezły Młynekorganizm i oprzeć się infekcjom. Porzućmy więc lżejsze dania do czasu, kiedy aura będzie łaskawsza. Teraz czas na rozgrzanie się. Gęsta zupa z soczewicy z dodatkiem imbiru, chilli i czosnku sprawdzi się w tej roli znakomicie. 8 porcji 400 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów duża cebula 3 łodygi selera(...)naciowego 4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru ok 2 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka wędzonej papryki chilli mielone w zależności od preferencji (dałam ok pół łyżeczki) sól do smaku oliwa lub olej 2-3 łyżki Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojoną
Simple Dishgrana padano do posypania Salsa pomidorowa 2 średnie pomidory garść czarnych oliwek łyżeczka zalewy z kaparów (lub zielonych oliwek albo do smaku sok z cytryny lub limonki) oliwa chilli (lub zwykła oliwa i 1/4 drobno posiekanej papryczki chilli bez pestek) 1 łyżeczka pesto pietruszkowego ( lub 2 łyżki posiekanej pietruszki i 1 ząbek czosnku) Zaczynamy od tego(...)się do przygotowania salsy. Pomidora parzymy kroimy w drobną kostkę odciskamy z nadmiaru płynu, oliwki siekamy, całość dokładnie mieszamy dodajemy łyżeczkę zalewy z kaparów dla zakwaszenia, skrapiamy oliwą z chilli i dodajemy łyżeczkę pesto pietruszkowego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby składniki się przegryzły. Na końcu bierzemy się za warzywa. Brokuła gotuję na parze, jak robi się już lekko miękki
Piekielna Kuchnia Patipół pęczka posiekanej kolendry 1 drobno posiekana cebula łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki pikantnego ajvaru lub pikantnej pasty pomidorowej (możecie użyć zmielonej ostrej papryki lub mielonego chilli ) 2 pomidory malinowe obrane ze skórki i posiekane (ewentualnie 1 puszka pomidorów) 3 ząbki czosnku 200 g sera typu Cheddar 1 czerwona papryka drobno posiekana(...)sól i pieprz do smaku do dekoracji mała papryczka chilli drobno posiekana Rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie : Na patelni podsmażamy mieloną wołowinę przyprawiając ją jedynie szczyptą pieprzu. Gdy już jest gotowa przesypujemy ją do miseczki. Następnie na patelnie wsypujemy posiekaną cebulkę ,pomidory , czerwoną fasolę , posiekany czosnek ,czerwoną paprykę i wszystko lekko dusimy 10 min. Dodajemy wcześniej przygotowaną wołowinę
Niezły Młynekwięcej bułki tartej) bułka tarta sól, pieprz Na sos 1 puszka pomidorów krojonych 1 przecier pomidorowy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 1/2 szklanka czerwonego wytrawnego wina garść świeżych listków bazylii 1/2- 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry odrobina cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii garstka startego cheddara(...)innego sera żółtego) olej sól, pieprz Szatkujemy cebulę, papryczkę chilli i czosnek. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, jak się lekko obsmaży dodajemy papryczkę chilli i czosnek lekko podsmażamy by nie spalić czosnku, wszystko zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu. Jak alkohol się zredukuje dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dodajemy zioła, curry, odrobinę cynamonu i doprawiamy
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki : 2 l bulionu rybnego 500 g filetów łososia 2 czerwone pieczone papryki 1 ząbek czosnku 2 czerwone cebule 2 puszku pomidorów 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 chilli 2 pęczki kolendry 150 ml mleka kokosowego ok 50 ml sosu sojowego ok 50 ml sosu ostrygowego 2 łyżki papryki słodkiej sol i pieprz do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie: Siekamy(...)czosnek, cebulę, chilli i podsmażamy na chrupko na patelni z oliwą. Przerzucamy do garna. Na tej samej patelni podsmażamy pomidory z imbirem i pieczoną papryką ( paprykę obieramy ze skórki). Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu doprawiając sosem sojowym i ostrygowy. Dodajemy paprykę słodką ( jeżeli chcecie więcej ostrości dodajcie jeszcze chilli). Jeżeli smak jest bardzo wyrazisty
Niezły Młynekilości wody aż do miękkości (ok. 25 minut), odlewamy wodę i blendujemy marchewki, dolewając po trochu rosołu, aż do uzyskania kremowej, ale niezbyt gęstej konsystencji. Przyprawiamy obowiązkowo imbirem i chilli, wedle własnego smaku, u nas poszło dość sporo chilli ;). Osobno gotujemy soczewicę, ja nie namaczałam, gotowałam kilkanaście minut, aż zmiękła. Do wody w której gotowała się soczewica można wlać odrobinę(...)oliwy i włożyć przekrojoną na pół, suszoną papryczkę chilli. Soczewica zyskuje ciekawy, pikantny smak. Podajemy marchewkowy krem, na który kładziemy kleks jogurtu, a na jogurt nakładamy sporą łyżkę soczewicy. I zjadamy
Kuchnia w szuwarachpotrzebna będzie mieszanka warzyw chińskich, jeśli w warzywach nie ma grzybów to trzeba je dodać. Ja zrobiłam wersję łagodniejszą dla moich gości, oni nie lubią ostrych dań. Dodając papryczki chilli zupa stanie się pikantna. Ilość chili zależy od tego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus z kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Teraz(...)już zmniejszyć gaz, dodać grzybki i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Dodać warzywa z paczki, pędy babusa, sos sojowy, chilli posiekane drobno ( można chilli ominąć) i potarty świeży imbir. Zagotować i doprawić w razie potrzeby. Mięso wyjąć z zupy, obrać korpus a piersi kurze pokroić w cienkie paseczki. czyste mięso wrzucić do zupy, zamieszać. Ta zupka najlepiej smakuje
Kuchnia Pokoleń