czerwona 1 papryka zielona sól i pieprz 2 cm świeżo startego imbiru pęczek kolendry 1 łyżeczka oleju kokosowego ewentualnie masła 2 łyżeczki pasty chilli sok z pół limonki 1 por 125 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu rybnego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Omułki, krewetki, rybę pokrojoną w kostkę(...)łyżeczkę pasty chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy pokrojone w półplasterki cebulę, pora, papryki i wszystko dusimy pod przykryciem z 10 min, a następnie oddajemy posiekany czosnek i dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim
Niezły Młynekorganizm i oprzeć się infekcjom. Porzućmy więc lżejsze dania do czasu, kiedy aura będzie łaskawsza. Teraz czas na rozgrzanie się. Gęsta zupa z soczewicy z dodatkiem imbiru, chilli i czosnku sprawdzi się w tej roli znakomicie. 8 porcji 400 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów duża cebula 3 łodygi selera(...)naciowego 4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru ok 2 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka wędzonej papryki chilli mielone w zależności od preferencji (dałam ok pół łyżeczki) sól do smaku oliwa lub olej 2-3 łyżki Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojoną
Simple Dishgrana padano do posypania Salsa pomidorowa 2 średnie pomidory garść czarnych oliwek łyżeczka zalewy z kaparów (lub zielonych oliwek albo do smaku sok z cytryny lub limonki) oliwa chilli (lub zwykła oliwa i 1/4 drobno posiekanej papryczki chilli bez pestek) 1 łyżeczka pesto pietruszkowego ( lub 2 łyżki posiekanej pietruszki i 1 ząbek czosnku) Zaczynamy od tego(...)się do przygotowania salsy. Pomidora parzymy kroimy w drobną kostkę odciskamy z nadmiaru płynu, oliwki siekamy, całość dokładnie mieszamy dodajemy łyżeczkę zalewy z kaparów dla zakwaszenia, skrapiamy oliwą z chilli i dodajemy łyżeczkę pesto pietruszkowego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby składniki się przegryzły. Na końcu bierzemy się za warzywa. Brokuła gotuję na parze, jak robi się już lekko miękki
Piekielna Kuchnia Patipół pęczka posiekanej kolendry 1 drobno posiekana cebula łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki pikantnego ajvaru lub pikantnej pasty pomidorowej (możecie użyć zmielonej ostrej papryki lub mielonego chilli ) 2 pomidory malinowe obrane ze skórki i posiekane (ewentualnie 1 puszka pomidorów) 3 ząbki czosnku 200 g sera typu Cheddar 1 czerwona papryka drobno posiekana(...)sól i pieprz do smaku do dekoracji mała papryczka chilli drobno posiekana Rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie : Na patelni podsmażamy mieloną wołowinę przyprawiając ją jedynie szczyptą pieprzu. Gdy już jest gotowa przesypujemy ją do miseczki. Następnie na patelnie wsypujemy posiekaną cebulkę ,pomidory , czerwoną fasolę , posiekany czosnek ,czerwoną paprykę i wszystko lekko dusimy 10 min. Dodajemy wcześniej przygotowaną wołowinę
Niezły Młynekwięcej bułki tartej) bułka tarta sól, pieprz Na sos 1 puszka pomidorów krojonych 1 przecier pomidorowy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 1/2 szklanka czerwonego wytrawnego wina garść świeżych listków bazylii 1/2- 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry odrobina cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii garstka startego cheddara(...)innego sera żółtego) olej sól, pieprz Szatkujemy cebulę, papryczkę chilli i czosnek. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, jak się lekko obsmaży dodajemy papryczkę chilli i czosnek lekko podsmażamy by nie spalić czosnku, wszystko zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu. Jak alkohol się zredukuje dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dodajemy zioła, curry, odrobinę cynamonu i doprawiamy
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki : 2 l bulionu rybnego 500 g filetów łososia 2 czerwone pieczone papryki 1 ząbek czosnku 2 czerwone cebule 2 puszku pomidorów 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 chilli 2 pęczki kolendry 150 ml mleka kokosowego ok 50 ml sosu sojowego ok 50 ml sosu ostrygowego 2 łyżki papryki słodkiej sol i pieprz do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie: Siekamy(...)czosnek, cebulę, chilli i podsmażamy na chrupko na patelni z oliwą. Przerzucamy do garna. Na tej samej patelni podsmażamy pomidory z imbirem i pieczoną papryką ( paprykę obieramy ze skórki). Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu doprawiając sosem sojowym i ostrygowy. Dodajemy paprykę słodką ( jeżeli chcecie więcej ostrości dodajcie jeszcze chilli). Jeżeli smak jest bardzo wyrazisty
Niezły Młynekilości wody aż do miękkości (ok. 25 minut), odlewamy wodę i blendujemy marchewki, dolewając po trochu rosołu, aż do uzyskania kremowej, ale niezbyt gęstej konsystencji. Przyprawiamy obowiązkowo imbirem i chilli, wedle własnego smaku, u nas poszło dość sporo chilli ;). Osobno gotujemy soczewicę, ja nie namaczałam, gotowałam kilkanaście minut, aż zmiękła. Do wody w której gotowała się soczewica można wlać odrobinę(...)oliwy i włożyć przekrojoną na pół, suszoną papryczkę chilli. Soczewica zyskuje ciekawy, pikantny smak. Podajemy marchewkowy krem, na który kładziemy kleks jogurtu, a na jogurt nakładamy sporą łyżkę soczewicy. I zjadamy
Kuchnia w szuwarachpotrzebna będzie mieszanka warzyw chińskich, jeśli w warzywach nie ma grzybów to trzeba je dodać. Ja zrobiłam wersję łagodniejszą dla moich gości, oni nie lubią ostrych dań. Dodając papryczki chilli zupa stanie się pikantna. Ilość chili zależy od tego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus z kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Teraz(...)już zmniejszyć gaz, dodać grzybki i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Dodać warzywa z paczki, pędy babusa, sos sojowy, chilli posiekane drobno ( można chilli ominąć) i potarty świeży imbir. Zagotować i doprawić w razie potrzeby. Mięso wyjąć z zupy, obrać korpus a piersi kurze pokroić w cienkie paseczki. czyste mięso wrzucić do zupy, zamieszać. Ta zupka najlepiej smakuje
Kuchnia PokoleńHokkaido ( Uchiki Kuri , Red Kuri ) kawałek kopconego – wędzonego boczku – nie parzonego ( taki 10 cm x 10cm ) 2 ząbki czosnku kilka malutkich gałązek rozmarynu sól do smaku odrobina chilli lub najlepiej olej z chilli Dynię myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , przerąbujemy na pół ( dość twarda " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Wybieramy miękki środek z pestkami łyżeczką(...)Boczek mielimy maszynką o grubych oczkach , mieszamy z wyciśniętym praską czosnkiem . Dno każdej połówki dyni , solimy , wykładamy paroma igiełkami rozmarynu i rozsmarowujemy mielonym boczkiem . Całość nacieramy olejem wymieszanym z chilli ( lub aromatyzowanym ) . Wkładamy do piekarnika nastawionego na 170 C i pieczemy około 20-30 minut ( zależy od wielkości dyń ) , aż wierzch zacznie się rumienić . Wyciągamy , dekorujemy resztką rozmarynu i serwujemy
Ogrodnik w podróżyPolecam ogórki w marynacie z chilli i czosnku. Mają pyszny słodko-pikantny smak . Doskonale nadają się do mięs.Polecam!!! Składniki: 4 kilogramy ogórków 2-3 główki czosnku 7 łyżek soli Zalewa I 0,5 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy chilli Zalewa II 3 szklanki octu 1 szklanka wody 1 kilogram cukru Sposób przygotowania: Ogórki myjemy nie obierając, kroimy w ćwiartki(...)czosnek obieramy, drobno kroimy, dodajemy do ogórków. Dodajemy sól, mieszamy i pozostawiamy na noc pod przykryciem. Olej zagotowujemy z przyprawą chilli. Zlewamy wodę z ogórków, zalewamy gorącą zalewą, mieszamy. Koreczki nakładamy do umytych słoików, dość ciasno. Zalewę nr.II zagotowujemy, zalewamy ogórki. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniawięc zdziwiona, że moje dziecko ubóstwia smak pomidorów tak jak i ja. Żeby zupa nie była nudna, należy nadać jej charakteru. Mój charakter podkreśla smak soczewicy czerwonej oraz papryczki chilli. Spróbujcie, bo na długie jesienne wieczory jest dobrym rozgrzewaczem :) Składniki: 25dag soczewicy marchewka 0,5 l passaty z pomidorów udko łyżka koncentratu pomidorowego 2 plasterki papryczki chilli puszka pomidorów krojonych(...)zawrzeniu odlewamy wodę). Marchewkę obieramy i wrzucamy pociętą w plastry do garnka z mięsem. Do kurczaka dodajemy soczewicę wod ę, passatę i pomidory. Wrzucamy również ziele angielskie, papryczkę chilli, maggi i liście. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut i blendujemy. Gotujemy na małym ogniu, doprawiając przyprawami oraz koncentratem jeszcze około 10 minut. Zjadamy na gorąco z makaronem. Smacznego
ChilliJemysmaczna, kolorowa sałatka do słoiczków na zimę. Jej głównym składnikiem jest oczywiście cukinia, ale prócz niej w sałatce znajduje się również cebula, 2 papryki (żółta i czerwona) oraz papryczka chilli. Sałatka jest bardzo wyrazista w smaku, ostra, kwaskowata, odrobinę słodka. Idealna jako dodatek do obiadu do wszelkiego rodzaju mięs. Polecam! Składniki: 1 kg cukinii 2 duże cebule 2 papryczki chilli(...)cukinię. Po upływie wyznaczonego czasu dokładnie opłukujemy cukinię i przekładamy ją do miski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kosteczkę. Chilli cieniutko siekamy (wraz z nasionkami). Co bardzo ważne, należy robić to w rękawiczkach! Tak przygotowane warzywa mieszamy razem z cukinią. Doprawiamycałość gorczycą, cukrem oraz octem winnym. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy
MyCookBook.plłyżeczki kurkumy 450g mielonego z indyka 100g pędów bambusa 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sosu sweet - chilli 150g cienkiego makaronu ryżowego dymka i papryczka chilli do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i odstawić aż zmięknie, następnie odcedzić. Na głębokiej patelni(...)zbrązowieje. Dodać pastę curry i chwilę przesmażyć, dodać mięso i kurkumę, rozdrobnić, wymieszać i smażyć aż mięso będzie usmażone. Dodać pędy bambusa, sos rybny, sos sojowy i sos sweet-chilli oraz cukier, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać makaron i wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i mięsem. Natychmiast podawać przybrane dymką i papryczką chili. Smacznego
Codzienne Gotowanieidealnie spełniają się jako przystawka, jak również danie główne. Jest mnóstwo sposobów ich przyrządzania, a jednym z nich są smażone krewetki na oliwie z oliwek z dużą ilością czosnku, chilli i natki pietruszki. Przepis ten jest znakomity w swojej prostocie. Smaczny i pikantny. Czosnek dodaje krewetkom charakteru i podkreśla ich smak, a natka pietruszki fantastycznie kusi zapachem. Przepyszne skorupiaki(...)również traktowane jako afrodyzjak, znakomite z białym winem, na letnie kolacje! Polecam ze świeżą bagietką! Składniki: 500g krewetek 1 pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek chilli sól pieprz Sposób wykonania: Na patelnię wlewamy dużą ilość oliwy z oliwek. Kiedy oliwa się rozgrzeje, wrzucamy krewetki, przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, świeżo mielimy pieprz. Na koniec solimy i dodajemy
Kuchnia Pani WiosnyMocno aromatyczna zupa, z dodatkiem imbiru i chilli, rozgrzewa w mroźne i zimowe dni. Ostatnio często znajduje się w moim menu. Dzięki soczewicy jest naprawdę pełnowartościowym i pożywnym daniem. Pełnym witamin i składników mineralnych. Z pomidorami, imbirem i pietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy(...)pomidorów lub 300ml domowego przecieru pomidorowego 1 seler 1 mały korzeń pietruszki 1 marchewka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku świeży imbir natka pietruszki oliwa z oliwek zioła prowansalskie chilli sól pieprz Sposób wykonania: Do średniego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy ją ok. 1l wody. Dodajemy pomidory z puszki, albo domowy przecier pomidorowy, pokrojone w kostkę warzywa, starty korzeń imbiru
Kuchnia Pani Wiosny