chilli - 4013 przepisów (strona:62/268)

Domowy paprykarz rybny 129

wart polecenia. Na domowy paprykarz szczeciński potrzebujemy: dwie wędzone makrele dwie szklanki ugotowanego ryżu 4 duże, obrane i wypestkowane pomidory 2 szalotki drobno pokrojone 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 startą marchewkę szklankę dobrej jakości pulpy pomidorowej 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego łyżkę masła Przygotowanie jest banalnie proste. Na rozgrzane masło wrzucamy marchewkę, szalotkę(...)Makrele obieramy ze skóry i ości, wrzucamy do malaksera i lekko miksujemy, żeby rozwalić pozostałe ewentualnie ości. Rybę mieszamy z ryżem i przestudzoną masą pomidorową. Doprawiamy solą, papryką, pieprzem, chilli i dymką. Smacznego!   Post Domowy paprykarz rybny pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Zupa krem z pieczonej marchewki z mleczkiem kokosowym i sokiem z pomarańczy 185

lubicie zupę z marchewki? :)   Skła dniki: kg marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego puszka mleczka kokosowego (400ml) sok z połowy pomarańczy 1/2 łyżeczki chilli szczypta imbiru w proszku sól, pieprz 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy       Przygotowanie: Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę nacinamy, marchewkę przecinamy na pół i pieczemy w 175 stopniach przez(...)cebulę, delikatnie po dsmażamy.  Po 2 minutach do dajemy marchewkę, jabłko i zalewamy bulionem warzywnym. Zagotowujemy. Przestu dzamy, do dajemy sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i doprawiamy imbirem, chilli, sola i pieprzem. Blen dujemy. Po dajemy na gorąco :) Smacznego

ChilliJemy
Czyste szaleństwo, czyli jedenaste urodziny 206

tutaj trafiłam. Z zakamarków na laptopkowym dysku wyciągnęłam na światło dziennie takie oto ciasto. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2015; od razu zaintrygował mnie karmel z chilli. I do tego gruszki...? Tego jeszcze nie jadłam!  Przygotowanie nie jest trudne, choć trzeba uważać przy karmelu, żeby się nie poparzyć. Samo ciasto to klasyczny ucieraniec o intensywnie czekoladowym(...)jajka 90 g cukru 50 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w karmelu: 1 kg gruszek 1 papryczka chilli 150 g cukru 60 g masła 100 ml śmietany kremówki (38%) Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Papryczkę przekroić na pół, usunąć pestki. Cukier wsypać do garnka, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup 217

umytego, z usuniętymi grubszymi łodyżkami i posiekanego na mniejsze kawałki 400 g selera, obranego, umytego, pokrojonego na pół i pokrojonego na cienkie plasterki 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki płatków chilli 4,5 szklanki bulionu drobiowego 2 szklanki mleka 3,2 % sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na średnim ogniu postaw większy rondel, wrzuć kiełbasę i smaż do ładnego zarumienienia, przez(...)minut. Wyjmij kiełbasę z patelni i odstaw. Na tłuszczu po kiełbasie podsmaż do zeszklenia cebulę, zdrapując ewentualne resztki z dna patelni, po czym wsyp oregano i chilli i wymieszaj. Włóż ponownie kiełbasę, wlej bulion, wymieszaj, dodaj selera i doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj aż seler troszkę zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie wlej mleko

karmelowy
Pikantna wieprzowina 254

Dziś zaserwowałem Haneczce coś w azjatyckim klimacie. Prosto, smacznie, czyli jak przystało na rumcajsową kuchnię.  Składniki: 500g karkówki wieprzowej 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu chilli 1 średnia cebula Przygotowanie: Karkówkę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy i chilli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Cebule kroimy w kostkę

Gotuj z Rumcajsem
Sos słodko-pikantny do mięsa 172

błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu sos pieczeniowy Przepis na sos holenderski . Sos słodko-pikantny do mięsa: Składniki: 3 łyżki cukru trzcinowego 2 szklanki wody 4 łyżki sosu sweet chilli 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżka sosu ostrygowego szczypta pieprzu cayenne szczypiorek 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz młotkowany z gorczycą i kolendrą do smaku W garnku rozpuszczamy(...)łyżki cukru. Prawie go karmelizując. Dolewamy do cukru szklankę wody , wlewamy sos sojowy, sos sweet chilli, sos ostrygowy i pieprz cayenne, całość zagotowujemy. Łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy w szklance wody i dodajemy do sosu, gdy zacznie gęstnieć wkładamy upieczone / usmażone kotlety mielone i dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (jak jest potrzeba) posypujemy świeżą zieleniną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tortille z łososiem teryiaki 188

zwykłego brązowego 1 łyżka soku z pomarańczy lum z cytryny/limonki dodatkowo 1/2 mango 1/2 awokado 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych 4 garści ulubionej sałaty czarnuszka/ czarny sezam sos chilli lub inny ulubiony 4 tortille SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Gotową marynatą nacieramy łososia i odstawiamy na minimum 2-3 h ( najlepiej na całą noc). Łososia wraz(...)zależności od grubości fieltu ( łosoś trzymany dłużej w piekarniku będzie suchy i straci wszystkie swoje atuty!). Mango, awokado oraz paprykę kroimy w słupki. Na tortilli rozsmarowujemy sos chilli, układamy sałatę, paprykę, mango i awokado. Następnie układamy kawałki upieczonego łososia i posypujemy ziarnami czarnuszki lub sezamu. Tortille zwijamy w rulony, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika

DefinicjaSmaku
Potrawka z drobiowych serc 173

duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, zgniecione 1 kg serduszek drobiowych 1/2 szklanki białego wina woda lub bulion 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej, bez pestek 3 łyżki serka typu Filadelfia sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ryż, pieczywo lub ziemniaki CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z serduszek odcinamy żyłki(...)przykryciem na małym/średnim ogniu około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy 15 minut, aż sos zgęstnieje. 3. Danie zdejmujemy z ognia, dodajemy papryczkę chilli i Philadelphię i mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, pieczywem lub puree ziemniaczanym. Smacznego

My Culinary Art
Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta 341

połówki 1 duża garść świeżego szpinaku sól i pieprz 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 30-36% 1 szklanka mleka 1/4 szklanki startego parmezanu 1/8 łyżeczki płatków chilli 300 g upieczonego kurczaka, pokrojonego w kostkę 220 g ulubionego makaronu Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż(...)dodaj pietruszkę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i smaż do miękkości, przez około 5 minut. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidory, kurczaka i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż przez kolejne 5 minut. Wlej sos do patelni, wymieszaj i podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego! English version Chicken, zucchini and spinach pasta (4 servings) Ingredients: 2 tbsp

karmelowy
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 361

czerwona lub żółta papryka, pokrojona 1 cm paski przekrojone na połówki 1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki 2 duże ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli 250 g pieczarek, pokrojonych plasterki 1 mała cukinia. pokrojona w plasterki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 400 g puszka krojonych pomidorów 60 g koncentratu

karmelowy
Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli 162

Sałatka z matiasów pełna aromatu i pełnej gamy smaków. Słoność matiasów miesza się z aromatem czosnku, lekką słodkością cebuli, pikantością chilli, a do tego wszystkiego nieśmiało wtrąca się majeranek. Sałatka jest prosta, szybka i z pewnością zachwyci fanów śledzi. Świetnie smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem.   Składniki: – 500 g matiasów (Waszych ulubionych; chyba w którymś przepisie wspominałam już(...)transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Zupa krem z batatów z nutką chilli 158

rewelacyjny w smaku krem z batatów. Osobiście zakochałam się w nim od pierwszego razu kiedy go przyrządziłam. Jest nietypowy, słodki jak marchewka z posmakiem typowego ziemniaka, przeplatany ostrością chilli. Kolor również przypomina marchewkę, co nadaje mu bardzo uroczy wygląd. Składniki: - ok. 700g batatów (u mnie dwa duże) - 1 litr bulionu - łyżka oleju kokosowego lub innego - cebula - 1-2 ząbki czosnku(...)łyżeczka papryki ostrej - pół łyżeczki chilli *opcjonalnie: marchew i pietruszka z wcześniej ugotowanego bulionu, jogurt naturalny, szczypiorek Bataty obieramy i kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oleju do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem. Dorzucamy pokrojone w kostkę bataty. Dusimy, co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut. Zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy i gotujemy do miękkości batatów. Następnie wraz

Be Fit Be Strong
57. Pieczone szparagi w szynce Crudo z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniakami 230

minuty. Po tym czasie wyjmujemy gotowe jajko za pomocą cedzaka. Posypać solą, pieprzem. Składniki na pieczone ziemniaczki: - młode ziemniaczki - 4-5 ząbków czosnku - cebula - oliwa z oliwek - ekstrakt z chilli lub w proszku *opcjonalnie: jogurt i koperek Ziemniaczki myjemy, szorujemy szczoteczką, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10-15 minut. Cebulkę kroimy w kosteczkę, a czosnek zgniatamy. Po tym czasie(...)odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Nożykiem nacinamy wierch ziemniaczków. Smarujemy ziemniaczki oliwą z oliwek, posypujemy lub spryskujemy chilli. Posypujemy cebulką i czosnkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego

Be Fit Be Strong
Bób z tajską bazylią, chilli i olejem arachidowym 176

podkręciło smak bobu i nadało mu lekkości. Składniki: 1 kg bobu kilka gałązek tajskiej bazylii ( myślę że inna tez będzie ok ) 1 płaska łyżeczka soli morskiej  1 papryczka chilli ( można dodać więcej )  1-2 łyżki oleju arachidowego woda do zagotowania bobu Wodę z solą doprowadzić do wrzenia i wrzucić opłukany bób. Gotować maksymalnie 15 minut. Bób wyjąć(...)wody, posypać posiekaną bazylią i chilli. Polać olejem arachidowym. Oprószyć delikatnie solą morską. Zjeść ze smakiem i nie zapomnieć dodać komentarza pod postem :) Dziękuję i smacznego

Jemy Pijemy