allegro albo w sklepie arabskim. Używam jej w potrawach, gdzie w przepisie jest przyprawa do piernika, bo smakuje korzennie, ale też nieco bardziej pikantnie z nutą curry i chilli. W Maroku skąd pochodzi ta przyprawa używa się jej do mięs czy ryżu, ale najlepsza jest jako nie oczywisty składnik deserów. Np. piernika z ras el hanout . Takie ciasto bananowe(...)długo zachowuje świeżość i że nikt nie zgadnie jakiej przyprawy użyliśmy. Składniki: szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka przyprawy ras el hanout ćwierć łyżeczki chilli pół szklanki cukru brązowego pół szklanki oleju 2 jajka 3 dojrzałe banany – obrane i pokrojone na duże kawałki łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej pół szklanki kropelek czekoladowych
Ugotowane pozamiatanesuszona max 1 g na puszkę/słoiczek lub plaster świeżej -czosnek płatek suszony 1,5 g na puszkę/słoik -czosnek granulowany 4 g/kg -pieprz czarny 3 g/kg -chilli jalapeno grys czerwone 1 g na puszkę/słoik -puszki lub słoiki -szybkowar -maszyna do zamykania puszek WYKONANIE Słoninę docinamy do wysokości puszki dając 1-2 mm luzu na pokrywkę(...)Następnie przyprawiamy i solimy zgodnie z gramaturą. Później układamy ciasno w puszkach i słoikach i na wierzch dajemy cebulę i chilli. Zamykamy puszki, słoiki. Sterylizacja 90 min. Wyrób daje się smarować i kroić jest bardzo mięciutki. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.musimy więc obawiać się o godziny spędzone w kuchni. Warto zaopatrzyć się w kilka ważnych dla tej kuchni składników. 300g wołowiny 2 papryki 1 papryczka chilli 100g mrożonego groszku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 5 łyżek sosu ostrygowego 5 łyżek sosu sojowego sól, pieprz olej 2 łyżki(...)posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki sezamu 1. Wołowinę drobno siekamy, paprykę i papryczki chilli kroimy w paski, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa poza groszkiem, smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawy, zalewamy wszystko 1/2 szklanki
Szefowa kuchniSkładniki ( 4 porcje): 1 łyżka oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mielonej wołowiny 2/3 puszki obranych pomidorów 1 łyżeczka cukru 1 czerwona papryka 200 g czerwonej fasoli z puszki 100 ml wody Przygotowanie : Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli
Oka w rosole czyli KaFka gotujepieprzu – 4 ząbki czosnku – 6 łyżek syropu klonowego – 4 łyżki sosu sojowego jasnego (o obniżonej zawartości soli) – 2 cm korzenia imbiru – pół łyżeczki płatków chilli – 2 łyżeczki sezamu – cebula dymka do podania Przygotowanie: Czosnek i imbir zetrzyj na tarce, dodaj do nich sól, pieprz, chilli, sos sojowy, syrop klonowy. W misce lub dużej
nietylkopasta.plząbki czosnku 4-5 marchewek 1 kubek czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki duża szczypta płatków chilli 1 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki przyprawy curry sól, pieprz olej i masło do smażenia Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem(...)chwilę smażyć. Wsypać czerwoną soczewicę, wymieszać, zalać dwoma kubkami wody, dokładnie wymieszać i zagotować. Wlać krojone pomidory i koncentrat pomidorowy dodać przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę, płatki chilli, kmin rzymski, przyprawę garam masala, curry, sól i pieprz. Przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 30-45 minut, lub do czasu aż soczewica
Codzienne Gotowanieczosnkowej albo 3 ząbki świeżego czosnku -1 łyżeczka pasty imbirowej lub startego świeżego imbiru -1/2 łyżeczki kardamonu -4 goździki -2 laski cynamonu -1/2 łyżeczki kurkumy -2 łyżeczki chilli -2 łyżeczki kolendry -czubata łyżeczka garam masala -1 łyżeczka masła klarowanego -olej -sól Przygotowanie Wątróbkę umyć, oczyścić. Pokroić w nieduże kawałki. Obgotować w wodzie przez kilka minut. Odłożyć na talerz(...)Przygotować marynatę. Pastę czosnkową (lub czosnek przeciśnięty przez praskę) wymieszać z pastą imbirową/startym imbirem, połową kurkumy i papryczki chilli i odrobiną soli. Do marynaty włożyć obgotowaną wątróbkę. Przykryć i odstawić na około godzinę w temperaturze pokojowej. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przesmażyć ziemniaki do delikatnego
Zielona Kuchniadoskonały pomysł zarówno na obiad jak i na imprezową przekąskę. Rewelacyjnie sprawdza się również na kanapki. Składniki: 1kg fileta z indyka 100g suszonych pomidorów sól pieprz mieszanka przypraw chilli 2 łyżki masła extra Pesto: 1 doniczka świeżej bazylii 1 pęczek natki z pietruszki 3 ząbki czosnku 100g orzeszków ziemnych 40ml soku z limonki 80ml oliwy extra virgin 50g sera(...)parmezan pieprz sól Wykonanie: 1. Umyty filet z indyka rozciąć na duży płat, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli. Odstawić na około 30 minut. 2. Pesto Do malaksera wrzucić orzeszki, czosnek, liście bazylii, natkę, parmezan, dodać sok z limonki oraz oliwę. Zmiksować do postaci gęstego pesto. Doprawić solą i pieprzem. 3. Suszone pomidory osuszyć z oliwy
Szalona Kuchnia Ewelinykebab z piersi kurczaka 3-4 piersi z kurczaka 500 g jogurtu pół dużej cebuli natka pietruszki łyżka kminu rzymskiego – polecam ten produkt łyżka słodkiej papryki łyżeczka papryki chilli pieprz i sól Do durum kebab: 4 placki tortilla papryka pomidor sałata sos czosnkowy folia aluminiowa Przepis – Domowy kebab z piersi kurczaka Przepis zaczynamy od przygotowania marynaty. Do jogurtu(...)dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę papryki chilli, a na koniec pieprz i sól. Marynata powinna być pikantna. Zabieramy się za mięso. Pierś kroimy wzdłuż tak jak na kotlety. Starajmy się by nie był kawałki nie miały więcej niż pół centymetra wysokości. Możemy też pierś rozbić tłuczkiem, ale to wtedy gdy mamy problemy z krojeniem. Kawałki
Kuchennyviral.plnatki z pietruszki. Idealne na sycące śniadanie. Składniki: 4 pomidory 200g wędzonej wędliny 4 jajka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól pieprz oregano szczypta przyprawy chilli posiekana natka z pietruszki Wykonanie: 1. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę. 2. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać drobno pokrojoną wędlinę(...)pomidory i smażyć do momentu aż pomidory się rozpadną. Doprawić solą, pieprzem, chilli i oregano. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajka, doprawić je solą, pieprzem, przykryć pokrywką i dusić do momentu ścięcia białek. 3. Całość posypać posiekaną świeżą natką z pietruszki
Szalona Kuchnia EwelinyWOŁOWINĄ SKŁADNIKI: - 500 g dobrej jakości wołowiny na gulasz - 1/2 białej cebuli - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki słodkiej papryki (przyprawa) - 6 łyżek oleju rzepakowego - sol, pieprz - kawałeczek chilli - 1/4 czerwonej papryki świeżej + 1/4 papryki czerwonej świeżej do posypania - kilka ogórków kiszonych - chlust czerwonego wina - 2 łyżki wody z ogórków kiszonych - 2 płaskie łyżki mąki pszennej Na rozgrzanej patelni(...)wołowiny używam patelni żeliwnej), na oleju zeszklij posiekaną cebulę, czosnek, dodaj pokrojoną w grubą kostkę wołowinę, smaż mieszając co chwilę przez 5 minut. Dodaj przyprawę paprykę, świeże chilli; przesmaż - dzięki temu wydobędziesz jej smak. Dodaj wino i poczekaj aż alkohol wyparuje, a do sosu przejdzie smak wina. Podlej 2 szklankami wody, dodaj 1/4 świeżej, posiekanej w kosteczkę, papryki czerwonej
SMYKWKUCHNIhasło udko pieczone wszyscy jak jeden mąż kombinują w taki sam sposób. Moja propozycja jest nieco inna, aromatyczna marynata na bazie: sosu sojowego, miodu, sosu chilli i imbiru…brzmi dobrze? Pamiętajcie aby w miarę możliwości użyć drobiu ze sprawdzonego źródła. Poszukajcie na lokalnym bazarku lub zapiszcie się do kooperatywy spożywczej(...)Udko pieczone. Składniki: 2 udka z kurczaka sól, pieprz 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości korka od wina 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki słodkiego sosu chilli 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu sok z 1/2 limonki Do dekoracji: orzeszki ziemne i szczypiorek dymka Udka z kurczaka przypraw solą
kuron.com.plszklanka mrożonego , zielonego groszku 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej 1 czerwona , papryka szpiczasta np Ramiro 1 cebula biała , dość duża 1 strąk, świeżego żółtego i czerwonego chilli i kilka gałązek pietruszki do przybrania ( nie koniecznie ;)) 2 szklanki bulionu drobiowego ( rosołu lub z kostki bulionowej ) 1 szklanka, gęstego , soku pomidorowego 1 szklanka białego wina , półsłodkiego szczypta szafranu 1 płaska(...)przypaliło , można delikatnie podlać dodatkową, dawką bulionu, jeśli zbyt szybko się wchłonął . Nie powinna być, zbyt sucha – odparowana , raczej lekko wilgotna . Paellę podajemy , udekorowaną siekanym, żółtym i czerwonym chilli ,oraz pietruszką , co dodatkowo, podnosi estetykę potrawy , a także ,nadaje pikanterii daniu Stawiamy na stole, razem z patelnią , bo tak wygląda , najbardziej efekciarsko i apetycznie .. Smacznego ! Artykuł Efekciarska
Ogrodnik w podróżymała płaska łyżeczka soli Farsz: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g wątroby drobiowej 200g fileta z kurczaka 1 jajko 3 łyżki masła 6 łyżek natki z pietruszki mieszanka przypraw chilli sól pieprz Wykonanie: 1. Rosół Do dużego garnka włożyć wołowinę i drób, zalać około 3 litrami zimnej wody, lekko osolić. Gotować na małym ogniu, systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Warzywa(...)fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać zmieloną wątróbkę i fileta, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli, smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wystudzić, dodać jajko, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Ciasto na pierożki wonton Jajka roztrzepać
Szalona Kuchnia Ewelinyszkl. kaszy pęczak 500 ml gorącego bulionu duża cebula 2-3 ząbki czosnku 50 ml wina wytrawnego puszka krojonych pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki startego parmezanu sól, pierz, chilli natka pietruszki lub świeża bazylia oliwa Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać i zeszklić na oliwie w głębokiej patelni. Następnie zmniejszyć ogień, wsypać kaszę pęczak, zamieszać i smażyć około(...)przykryć. Gotować około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie cały bulion. Wlać pomidory, ponownie gotować kilka minut bez przykrycia. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli. Zdjąć z ognia, wsypać starty parmezan i masło. Wymieszać i przełożyć na talerze. Posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią
wyzwania kuchenne