chilli - 4013 przepisów (strona:76/268)

Gotowana biała kapustka - smaczna i zdrowa 181

kilka ziarenek czarnego pieprzu  4 łyżeczki lubczyku 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 4 łyżki śmietanki sojowej lub zwykłej śmietany do sosów 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju o smaku chilli 6 łyżeczek suszonego koperku, lub pęczek świeżego sól Wykonanie: 1. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, lekko zalać wodą, tylko tyle, żeby lekko zakryć kapustę, dodać listki laurowe, ziela angielskie(...)łyżką mąki.  3. Kiedy kapusta będzie już miękka, dodajemy przecier pomidorowy, i śmietanę wymieszaną z mąką. Całość dokładnie mieszamy, do smaku dodajemy sól, 1 łyżkę oleju o smaku chilli.  (uwaga jeśli nie chcemy dodawać śmietanki z mąką. Kapustę proszę odcedzić a dopiero wtedy wykonać czynności z punktu 3. ) Smacznego

Mój pomysł na
Szakszuka, czyli jajka w pomidorach 184

żadnych sztućców, jedynie za pomocą kawałków chrupiącej bagietki <3 Składniki: - puszka pomidorów pelati - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 4 jajka - bazylia suszona, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, chilli do podania: - bagietka - szczypiorek/ świeża bazylia Posiekaną cebulę i czosnek szklę na maśle, dodaję pokrojone pomidory razem z pozostałym sokiem. Przyprawiam ziołami, solą, pieprzem i odrobiną chilli do smaku. Czekam

Cook&Love
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 174

łyżeczka posiekanego imbiry 1 łyżka posiekanej dymki (raczej nie cebula, a część nad nią do szczypiorku, ładnie wygląda, jeśli się tnie pod skosem) 3 świeże lub suszone papryczki chilli 1/2 łyżeczki potłuczonego pieprzu syczuańskiego (my od dawna nie możemy go nigdzie kupić, daliśmy czarny i papryczkę cayenne) olej 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sok z połowy cytryny - opcjonalnie, jeśli(...)ryż napęczniał i wchłonął resztę wody. Tak ugotowanego ryżu nie przepłukujemy, dzięki temu jest kleisty i zachowuje wszystkie aromaty. W woku, na odrobinie oleju podsmażamy chilli i pieprz, a po chwili dorzucamy czosnek, imbir i dymkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy ok. 1 min na największym gazie. Dodajemy sos i mieszamy. Jeśli zajdzie potrzeba, można dolać jeszcze odrobinę wody. Dodać

Kuchnia od dwojga
Słodko – ostre szaszłyki z papryką i ananasem 166

papryki  1 opakowanie (250g) wegańskich kiełbasek  3 łyżki oliwy 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy  2 ząbki czosnku, przeciśnięte  1 płaska łyżeczka płatków chilli  szczypta soli  Ananasa pokrój w 2 cm kostkę, podobnie jak paprykę, a kiełbaski w grubsze 2-3cm kawałki. Gotowe pokrojone składniki nadziewaj na przygotowane drewniane lub metalowe(...)szpikulce.  Odłóż je na bok i zabierz się za marynatę. W małej kokilce połącz ze sobą wszystkie składniki: olej, syrop, czosnek chilli i sól. Zamieszaj i za pomocą pędzelka nałóż marynatę na przygotowane szaszłyki. Pozostaw je do zamarynowania na 30 minut. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej szaszłyki i opiekaj je przez około 10 minut co jakiś czas obracając

Roślinna - blog wegański
CHIPSY ZIEMNIACZANE Z MIKROFALI 129

SKŁADNIKI;   4 ziemniaki sól, pieprz, chilli, ulubione przyprawy olej kokosowy PRZYGOTOWANIE;  Ziemniaki obieramy, a za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cienkie plasterki. Następnie doprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu i chilli. Na talerzyk kładę łyżeczkę oleju kokosowego.  Układam na nim plastry ziemniaka tak by każdy leżał osobno. Wkładam do mikrofalówki na 2 min w najwy

Gotowanie Patki
LECZO 122

duża cebula 3 papryki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy całość 5 minut, od czasu(...)czasu mieszając . Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy 3 minuty.  Wlewamy do garnka passatę, doprawiamy papryką wędzoną, słodką, chilli, solą i pieprzem. Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Do miseczek wykładamy leczo, na wierzch układamy pokruszony ciemny chleb i natkę pietruszki. Smacznego

KuchcikoweLove
Kurczak z brzoskwiniami w sosie curry 148

Ostrość curry i chilli łagodzą kawałki brzoskwiń. Sos – lekko pikantny, śmietanowy z wyczuwalną nutą brzoskwiń. Wszystko w przepięknym pomarańczowo-żółtym kolorze. Jeżeli lubicie połączenie mięsa i owoców to musicie koniecznie spróbować. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – ok 500g kurczaka/indyka – 1 puszkę brzoskwiń – 1 kubeczek śmietany kremówki – 1 cebulę – czosnek (wg uznania, ja dałam(...)małe ząbki) – odrobina tłuszczu do smażenia – przyprawy: pieprz cytrynowy, curry (bardzo dużo), płatki chilli, sól – zioła: kolendra Mięso umyć, wykroić wszelkie błonki, tłuszcze i pokroić na kawałki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Smażyć chwilę aż całość będzie szklista. Dodać mięso i przyprawy. Mieszać – mięso powinno się delikatnie prużyć. Dodać

Szybko Tanio Smacznie
Ljutica – pikantny serbski keczup 86

znajomych. Przypuszczam jednak, że „łańcuszek szczęścia” był zdecydowanie dłuższy. Wracając jednak do tematu, smakowo polegliśmy. Ljutica jest lekko pikantna (ten element regulujecie poprzez zwiększenie/zmniejszenie użycia papryczek chilli), aromatyczna, bardzo pomidorowa i można go stosować do wielu dań. Nasz ketchup już prawie zniknął. Obdarowaliśmy małą buteleczką znajomych, którzy również wpadli w zachwyt nad jego fenomenalnym smakiem. Uwierzcie(...)prostu łyżka sama chodzi w tę i nazad. Mężowi aż dałam po łapach, bo wyżerał z garnka. Do przygotowania ljuticy potrzebujemy: – 3 kg czerwonej papryki – 250 g papryczek chilli – 10 ząbków czosnku – 1 szklankę octu – 1.5 szklanki cukru – 1.5 szklanki oleju – 2 łyżki soli kamiennej – 3 liście laurowe – 3 ziarna ziela angielskiego – 600 g przecieru pomidorowego Na początek opłuczcie papryki

Szybko Tanio Smacznie
FIT krem marchewkowo-pomidorowy 204

kremu 300 g marchwi (3 większe) 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 cebuli 1/2 butelki passaty pomidorowej z czosnkiem 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chilli  Przygotowanie: Marchewki i ziemniaki obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku. Dodajemy pokrojone wcześniej ziemniaki i marchew. Zalewamy wodą, tak by przykryła(...)warzywa. Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem, papryką i chilli (wedle preferencji smakowych). Gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Wlewamy passatę pomidorową. Odstawiamy z ognia. Blendujemy zupę na gładki krem.  Podajemy z ryżem (lub makaronem) i natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia Ellie
Chili con carne z suszonymi pomidorami 101

kuchni meksykańskiej. 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mielonej wołowiny 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1,5 czerwonej papryki 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki ostrego chilli 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs 2 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli (240 g) 1 puszka kukurydzy (285 g) 4 duże pieczarki 1 łyżeczka cząbru Ostra czerwona papryka 1 szklanka(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru Oliwa z oliwek Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory oraz chilli. Dusimy wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy

VioletoweKucharzenie
Sałatka z jarmużem, szpinakiem i serem Ricotta 249

Potrzebne produkty;   Jarmuż -100gr Szpinak baby- 100gr cherry- 50gr ricotta-60gr migdały- 20gr chilli- 5gr  pieprz- 3 gr limonka- 20ml oliwa z oliwek - 20ml  Sposób przygotowania: Jarmuż, szpinak dokładnie myjemy i odsączamy, migdały prażymy na patelni do nadania (brązowego koloru) kroimy pomidorki cherry na pół, a papryczkę chilli kroimy drobno na talerzu kładziemy jarmuż i szpinak

pichciszto
ZUPA Z DYNI ZE ŚWIEŻYM IMBIREM 183

ZUPA DYNIOWO-IMBIROWA Ta zupa naprawdę rozgrzewa! Chilli, świeży imbir, kurkuma razem z dynią tworzą idealne połączenie. Krem jest delikatny i lekko pikantny. Jeśli krem jedzą dzieci, można dodać nieco mniej imbiru, ale ja uwielbiam wyrazisty smak imbiru w tej zupie, dlatego dodaję go zawsze więcej. Na jesienną pochmurną pogodę i dla tych przeziębionych zupa krem z dyni z imbirem(...)masła 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy w proszku 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 1 łyżeczka imbiru w proszku Pół łyżeczki płatków chilli 1 pomidor Ok. 2 szklanki bulionu 1 szklanka mleka DODATKI: prażone pestki dyni jogurt naturalny/ śmietana 18 % PRZYGOTOWANIE: Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w grubszą kostkę. Ziemniaki obrać i też

Calzonella.com
Pasta paprykowa do słoików 218

pasta zastąpiła w naszym domu ketchup. Jest doskonałym dodatkiem do mięsa, kanapek, kasz (szczególnie bulgur), makaronu, ryżu i oczywiście do pizzy. Została wykonana z czerwonej papryki, czerwonych papryczek chilli, suszonej chilli oraz przypraw i dodatków typu: domowy ocet jabłkowy (można go zastąpić białym octem winnym 6%) i oliwa z chili i czosnkiem. Sos jest gęsty i aromatyczny, swoją konsystencją przypomina

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tortellini z warzywami 138

danie? Składniki 300 g tortellini 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej 250 ml śmietany dałam 18% 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz słodka papryka płatki chilli szczypiorek Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić. Warzywa ugotować do miękkości w osolonej wodzie, a nastepnie odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną(...)piórka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i smażyć 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chilli. Całość wlać do tortellini i wymieszać wraz z warzywami. W razie potrzeby doprawić. Podawać posypane szczypiorkiem. tortellini z warzywami

O kuchni z uczuciem
Prosta sałatka śledziowa z groszkiem 371

Prosta sałatka śledziowa do przygotowania w niecałe 5 minut. Wystarczy tylko pokroić składniki i wszystko wymieszać. Filety śledziowe zamarynowane z chilli dodają fajnego, lekko pikantnego smaku. Składniki: 1 opakowanie filetów śledziowych  sweet chilli Seko , 1 cebula, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 ogórki konserwowe, 2 łyżki majonezu.  Przygotowanie:  Filety śledziowe delikatnie odsączamy z nadmiaru zalewy. Kroimy w kosteczkę

Aga w kuchni