NutriBullet pokazał, że nie tylko koktajle można w nim zmiksować :) Składniki 1,3 kg dyni (1/2 średniej sztuki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli kawałeczek imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka wody 200 ml mleczka kokosowego (polecam z Bioindygo.pl - jest idealne) 1 łyżka curry dodatkowo: sól himalajska, papryka wędzona, papryk słodka, pieprz ziołowy, pieprz(...)czarny, szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: W garnku rozpuść i rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż na nim drobno posiekane cebule, czosnek, papryczkę chilli oraz imbir. Smaż ok. 10 minut. Następnie dodaj obraną i oczyszczoną dynię pokrojoną w grubą kostkę. Zalej szklanką wody i od zagotowania gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Teraz dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne
Zdrowie na języku :PSKŁADNIKI: 5-6 kiełbasek ja dałam tzw Dębowe 2 cebule czerwone dwie garści jarmużu natka pietruszki przyprawy:chilli i pieprz oraz odrobinę soli ( do smaku) 100 ml wody olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kiełbaskę kroję w plastry. Nie obieram. Cebulę kroję w plasterki. Rozgrzewam patelnię, na patelnię wlewam olej a następnie wrzucam cebulę i kiełbasę. Smażę aż będzie(...)przyrumieniona. Następnie dodaję chilli i pieprz, oraz odrobinę soli. Wlewam ok 100 ml wody i wrzucam umyty jarmuż. Całość duszę ok 4 min aż woda wyparuje. Całe danie podaję do ziemniaków lub frytek. Bardzo dobrze smakuje również jako farsz do pizzy, zapiekanek czy tart
Gotowanie Patkiskórki 5 ząbków czosnku 1,5l bulionu warzywnego 1 cebula 5 łyżek mleczka kokosowego 1 puszka ciecierzycy Kilka pęczków świeżej bazylii Bazylia i oregano suszone Starty parmezan Sól, pieprz, chilli, papryka słodka Przygotowanie: Paprykę pieczemy w piekarniku przez 45min w 180 stopniach. Cebulę kroimy w kostkę, by lepiej nam się zblendowała. Czosnek wyciskamy. Upieczoną paprykę blendujemy z pomidorami, cebulą, wcześniej(...)przeciśnietym czosnkiem i świeżą bazylią. Następnie łączymy z bulionem warzywnym i gotujemy przez ok. 10 min, Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chilli i suszonymi ziołami. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy. Ciecierzycę podpiekamy w piekarniku przez 15min. w 180-200 stopniach, Zupę krem podajemy z chrupiącą ciecierzycą, świeżą bazylią i parmezanem
Czarnawisienkadodatkiem bardzo dużej ilości czosnku oraz fety. Fajny farsz do mięsa i słonych przekąsek. SKŁADNIKI: 100 g jarmużu 1 cebula Ząbek czosnku Szczypiorek Natka pietruszki 1/2łyżeczki chilli, czosnku suszonego, pielrzu, wegety, papryki ostrej 5łyżek jogurtu naturalnego Ok100 g sera feta 1łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do rondla wkładam łyżeczkę masła. Międzyczasie jak masło zacznie się topić siekam bardzo(...)garnka i smażę aż cebula się zarumieni. Następnie dodaję poszatkowany jarmuż. Lekko mieszam i duszę ok 3min. Dodaję przyprawy według smaku. Ja lubię ostry farsz więc dodaję więcrj chilli. Na koniec dodaję rozdrobnioną fetę oraz jogurt naturalny. Zdejmuję z palnika i mieszam całość. Taki farsz może stać w lodówce
Gotowanie Patkiwachlarzem aromatycznych dipów. A Wasi goście i Wy długo będziecie pamiętać ten smaczny wieczór;D Składniki: 60 g mąki kukurydzianej 40 g mąki pszennej 50 ml gorącej wody przyprawa chilli olej do smażenia Przygotowanie w trzech krokach: 1. Obie mąki wymieszaj dokładnie wraz z wodą i chilli. 2. Ułóż ciasto na stolnicy / blacie i cienko rozwałkuj. 3. Pokrój
Zasmakuj Kuchnimakaronu ryżowego 200 g cukinii 1 mała marchew 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 100 g grzybów shiitake 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty imbirowej (opcjonalnie 1 cm świeżego imbiru) 1 jajko natka pietruszki(...)strony mięsa przez 5 min, zawijamy w folię aluminiową. Makaron moczymy w zimnej wodzie. Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę. Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty). Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na wytopionym tłuszczu z kaczki wymieszanym z olejem. Smażymy ok. 5 min, dodajemy pokrojony w kostkę filet z kaczki smażymy jeszcze chwilę
R'n'G Kitchenserem hallumi . Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna i efektowna! Polecam! Składniki : ćwiartka arbuza opakowanie sera hallumi kilka czarnych oliwek garść mięty papryczka chilli (opcjonalnie) Przygotowanie : Ser hallumi pokroić na plastry (około 1cm) i zgrillować, ja zrobiłam to na grillu elektrycznym (można to zrobić na patelni grillowej lub na zwykłym grillu). Arbuza pokroić(...)kostkę wielkości kęsa i ułożyć na talerzu. Dodać zgrillowany ser hallumi, oliwki przekrojone na pół, posypać posiekaną miętą oraz plasterkami papryczki chilli (opcjonalnie). Smacznego
Codzienne Gotowanietortilli, które są szybkie i proste do zrobienia. Na pewno Wam zasmakują! Składniki: 4 pszenne tortille 1 pierś z kurczaka 1 żółta papryka 1 papryczka chilli 1 mała czerwona cebula 1 awokado 1 limonka 150 g tartego żółtego sera 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek kolendry łyżeczka ostrej papryki w proszku sól pieprz Przygotowanie(...)połowy limonki. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka do złocistego koloru. W międzyczasie myjemy i osuszamy paprykę. Żółtą paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli siekamy w cienkie plastry, podobnie postępujemy z cebulą. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z połowy limonki i przyprawiamy do smaku
Menmagazinepatisony wielkości pięści 1 cebula 3 kiełbaski meksykańskie – grillowe-surowe 1/2 szklanki kaszy wiejskiej , ugotowanej na bulionie 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól do smaku troszkę tartego sera do posypania pół szklanki bulionu Patisony , myjemy , ścinamy ich górną część i łyżeczką wybieramy komorę nasienną , tworząc miejsce dla farszu . Miąższ , wyjęty ze środka patisona(...)siekamy , przekładamy do miski , dodajemy do niego posiekaną drobniutko lub startą na tarce o grubych oczkach , cebulę , paprykę mieloną , chilli ,sól , ugotowaną na bulionie , wystudzoną kaszę i na koniec wyciśniętą z flaka kiełbasę . No tak , zapomniałam o wyciśniętym praską , ząbku czosnku , który też dokładamy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Całość wyrabiamy ręką na gładką masę . Każdego
Ogrodnik w podróżytakie pyszne danie z tego wyjdzie za chwil kilka Komosa ryżowa po meksykańsku według poniższego przepisu jest delikatnie ostra. Jeśli jesteś osobą wrażliwą na pikantność, to dodawaj papryczki chilli stopniowo. Pamiętaj jednak, że po wciśnięciu do dania limonki i delikatnym „przegryzieniu się” smak będzie zupełnie inny – pełniejszy, bardziej spójny, a pikantność nie będzie już atakowała. Komosa ryżowa(...)puszka pomidorów pelati 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 250ml bulionu warzywnego 1 łyżka oleju kokosowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej papryczki jalapeno 1 łyżeczka chilli w płatkach lub proszku 1 łyżeczka kuminu sól i pieprz do smaku 1 awokado 1 limonka garstka posiekanej kolendry Wykonanie: 1 Na patelni lub ewentualnie w garnku rozgrzej olej
Blendmanczyli z pikantną azjatycką nutą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sproszkowanego curry 1/2 łyżeczki kurkumy szklanka mleczka kokosowego papryczka chilli garść listków kolendry 2 łyżki masła limonka sól Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Pokroić drobno czosnek i chilli, razem z dodać do cebulki i całość podsmażyć. Dodać
wyzwania kuchennekostkę 1 szklanka selera naciowego pokrojony drobno 1 pęczek natki piertruszki posiekana 1/2 korzenia kopru włoskiego drobno posiekanego 1 garść fasolki szparagowej 4 łyżki nasion granatu 1 papryczka chilli 6-8 fig 6-8 moreli 6-8 śliwek tzw.kalifornijskich okrojone drobno 4 łyżki masła 3 łyżki oleju migdałowego 6 łyżek wody różanej 6-8 łyżek pomielonych migdałów 1 łyżka imbiru(...)fasolki ( wszystkie rodzaje) mieszankę warzywną i nasiona FENUGREEK dusimy dodając olej migdałowy i 1 szklankę wody. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pomidory,jagnięcinę ,imbir,kumin,turmerik, papryczkę chilli pieprz i sól Dusimy pod przykryciem około 15 minut, Dodajemy figi,morele,śliwki,owoc granatu,pęcherzycę,natkę pietruszki i pomielone migdały dusimy kolejne 20 minut. Pamiętajmy że od czasu
Viola cooks with passionmałe ) 4 cebule – też średnie 4 słoiczki małego koncentratu ( robiłam na biedronkowym ) 2 czubate łyżki soli 1 szklanka octu 0,5 kg cukru 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki chilli ( można zmniejszyć ilość ) 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Cukinię obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Cebulę także obrać i poszatkować lub drobniutko pokroić . Wymieszać razem z cukinią i dwiema(...)sucha masa warzywna będzie się przypalać , zamiast dusić . Dusimy pod przykryciem , często mieszając około 40 minut . Po tym czasie blendujemy na gładką, bez grudkową masę . Następnie dodajemy koncentrat , cukier , chilli , paprykę , pieprz i ocet . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej barwy i doprowadzamy do wrzenia ( uwaga będzie ostro pryskać , gdyż jest gęsty ) , gotujemy jeszcze około 5 minut , mieszając żeby się
Ogrodnik w podróżymakaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżeczki przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli - 1 posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka mielonej kolendry - sok z ¼ cytryny - olej kokosowy lub masło klarowane Krewetki rozmrażamy (zamkniętą torebkę z krewetkami wkładam do zimnej wody często ją zmieniając). Szykujemy marynatę(...)przygotowałam w woreczku strunowym na mrożonki). Do woreczka dodajemy jogurt, tandori masala, kolendrę, chilli, czosnek, sok z cytryny – mieszamy. Wkładamy krewetki – ponownie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić marynatę. Woreczek szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki minimum na godzinę lub na noc. Wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyczki do szaszłyków po 3 – 4 sztuki. Smażymy na rozgrzanym na oleju kokosowym
mojewypiekiinietylkopapryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów. Kiszona papryka SKŁADNIKI 7 średniej wielkości papryk 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru włoskiego 1/2 łyżeczki gorczycy 1 litr wody 1 łyżka soli 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Paprykę myję, oczyszczam(...)gniazd nasiennych i kroję na ćwiartki. Na dno słoika wsypuję gorczycę a następnie wkładam pokrojoną paprykę, wrzucam obrane ząbki czosnku, chrzan, pokrojona na kawałeczki chilli i koper. Sól rozpuszczam w 1 litrze wody (można rozpuścić sól w 1/2 szklanki gorącej wody i roztwór wlać do pozostałej wody). Paprykę zalewam zimna woda i uzupełniam do pełna woda z kiszonych ogórków
Magiczna kuchnia Darii