chilli - 4013 przepisów (strona:79/268)

Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym 209

mielonej wołowiny 400 g pieczarek 2 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 łyżka soli pieprz kolorowy 2 łyżki musztardy 1 mała puszka kukurydzy pieprz cayenne (chilli) ok 300 g boczku mocno wędzonego Wołowinę bez kości zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku. Pieczarki drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza. Podsmażyć na patelni(...)grubości ok 1,5 cm. Prostokąt miał wymiary około 25 x 35 cm. Mięso wygładzić, rozsmarować musztardę i rozsypać kukurydzę, tak aby ziarenka leżały obok siebie. Oprószyć delikatnie chilli. Pomagając sobie folią zwijać mięso ciasno w rulon. Obłożyć plasterkami boczku, tak aby zahaczały jeden za drugi, nie pomijając również spodu. Obwinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Gulasz drobiowy z warzywami. 281

Składniki (4-6 porcji): 1 czerwona papryka 1 por (tylko biała część) 7 pieczarek fasoli czerwonej konserwowej 1 papryczka chilli 1 cukinia bazylia, sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 250 ml wody 1 duża pierś z kurczaka  Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małą kosteczkę(...)doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie (1-2 łyżki starczą). Przekładamy do fasoli. Następnie pokrojone warzywa: paprykę w kostkę, por w półksiężyce, pieczarki w kawałki, chilli drobno posiekane (pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną

Moje-pitraszenie
ryba w sosie slodko - kwaśnym na ziarnie orkiszu 173

ryby-morszczuk ,mintaj sola 1-2 jajka panierka panko, lub bułka tarta pół puszki ananasa w zalewie 1-2 cebule sok z cytryny 2ząbki czosnku 3-4 łyżki keczupu chilli do smaku sól,pieprz do smaku olej kokosowy ,lub inny do smażenia Wykonanie Umyć i osuszyć filety ryby i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny ,posypać sola i pieprzem(...)odstawić na 20-30 minut. Cebulę obrana pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Do cebuli dodać ananasa pokrojonego w kostkę .Doprawić czosnkiem ,chilli,solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu około 4-5 minut stale mieszając. Keczup wymieszać z syropem ananasowym i dodać do cebuli i kawałków ananasa. Dusić kilka minut do zgęstnienia sosu. Jajka rozbić z sola

w mojej kuchni
Kurczak pieczony na ryżu 10271

ryżu 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej ( no najlepsza świeża , ale jeszcze nawet nie kwitnie – nie ta pora roku ) 2 duże cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki(...)cebuli -równo po całej powierzchni , tak aby przykryły całkowicie ryż z fasolką . Całość zalewamy ketchupem wymieszanym z wodą ( 3 szklanki ) , lekko dosalamy gdyż ryż mocno wciąga smaki i doprawiamy chilli . Na samym końcu układamy kawałki kurczaka , tak żeby przykryły sobą wszystkie pozostałe składniki . Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , podpiekamy 10 minut , po czym zmniejszamy temperaturę

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 180

wchłonęło wszystkie soki. Nie ważcie się go kroić przed upłynięciem przynajmniej 5-7 minut! Gdy to zrobicie mięso straci całą soczystość! Purée z batatów: ok. 600 g batatów kumin, chilli, sól i pieprz Do dużego garnka wlewamy wodę i wstawiamy go na gaz, by się zagotowała. #Przydatne info:  Wodę osólcie dopiero po zagotowaniu, ta osolona zagotowuje się wolniej(...)zmiękną, odcedzamy je i przeciskamy przez praskę do większej miseczki (możecie je też utłuc tłuczkiem do ziemniaków, ale będą w nich wtedy większe, nieprzyjemne grudki). Do batatów dodajemy szczyptę chilli oraz kuminu i sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Glazurowane w miodzie marchewki: 5-6 średniej wielkości marchewek 25 g masła 1 łyżka płynnego miodu sól i pieprz

Cooking Monster
Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi 167

garnka wkładamy szparagi, przykrywamy je pokrywką. Gotujemy je ok. 5 minut, by były al dente - jędrne i chrupiące. Purée z batatów: 1 duży batat - ok. 400 g kumin, chilli, sól i pieprz Do dużego garnka wlewamy wodę i wstawiamy go na gaz, by się zagotowała. #Przydatne info: Wodę osólcie dopiero po zagotowaniu, ta osolona zagotowuje się wolniej. :) W tym czasie(...)przykryciem przez ok. 10-15 minut - do miękkości. Gdy bataty już zmiękną, odcedzamy je i przeciskamy przez praskę do większej miseczki. Do batatów dodajemy łyżkę masła, szczyptę chilli oraz kuminu i sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.   Jajka sadzone w papryce: 3-4 jajka wiejskie 1 duża papryka (lub 2, jeśli wolicie więcej koloru) sól i pieprz

Cooking Monster
Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą 414

smażonych pomidorów smakują wyśmienicie. Dodatek kukurydzy osładza i jednocześnie łagodzi ostrość pikantnego sosu. Dobór i ilość przypraw zależy od gustu, ale to danie, aż się prosi żeby dodać więcej chilli ;) Polecam! KLOPSIKI: 500 g wołowiny mielonej 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 małe jajko 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny świeżo mielony olej rzepakowy(...)smażenia SOS POMIDOROWY: 5 dużych pomidorów 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 cebula dymka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) słodka papryka mielona sól pieprz czarny świeży szczypiorek Umyte pieczarki drobno posiekać nożem lub przy użyciu rozdrabniacza. Wrzucić na patelnię i smażyć, aż woda z nich wyparuje. Ostudzone dodać do wołowiny. Mięso

https:KKuchniaMniam
HOT DOGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 190

SKŁADNIKI NA 4 OSOBY 8 parówek drobiowych 8 plastrów sera żółtego Kruche Ciasto ok 375 g Przyprawa do ziemniaków lub inna z chilli   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:     Ciasto kruche dzielę na 8 części. Kładę na jedną plaster sera żółtego potem kładę parówkę i zawijam w rulon. Zaklejam końcówki.  Kładę na papier do pieczenia. Posypuję przyprawą z chilli

Gotowanie Patki
Zapiekanka ze szpinakiem i krewetkami 188

wystygło. Przygotowanie krewetek – krewetki oczyścić i skropić delikatnie sokiem z połowy cytryny. Jeśli patelnia po smażeniu szpinaku jest zbyt sucha dodać trochę masełka, wrzucić posiekany czosnek i chilli. Smażyć aż czosnek nabierze złotego koloru. Jeśli chcecie wersję łagodną to nie dodajcie chilli. Wrzucić krewetki i posiekaną natkę pietruszki. Smażyć 1-2 co chwilkę mieszając. Krewetki muszą stracić kolor surowizny

Kuchnia Pokoleń
Dorada pieczona w papilotach 184

łyżki oliwy z oliwek + do polania papilotek 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 4 łyżki białego, wytrawnego wina 1 łyżka mąki 1 niepełna łyżeczka suszonego tymianku szczypta płatków chilli (wg uznania) duża szczypta cukru, soli morskiej i pieprzu świeża natka pietruszki lub świeży tymianek do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2-3 nieduże dorady w całości(...)łyżki oliwy z oliwek + do polania papilotek 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 4 łyżki białego, wytrawnego wina 1 łyżka mąki 1 niepełna łyżeczka suszonego tymianku szczypta płatków chilli (wg uznania) duża szczypta cukru, soli morskiej i pieprzu świeża natka pietruszki lub świeży tymianek do posypania'; document.write(" "); Dorady oczyszczamy z łusek pod bieżącą wodą. Osuszamy i po każdej stronie robimy

Poezja smaku
Spring rolls 138

ryżowego paluszki krabowe warzywa pocięte w słupki (mogą być też poszatkowane)  marchewka papryka seler naciowy ogórek zielony kalarepa ew. sałata kolendra, szczypiorek, melisa (do zawiązania)  sos sweet chilli lub np. dip jogurtowo-miętowy Przygotowanie: Przygotowujemy miskę z ciepłą wodą oraz deskę do krojenia, na której będziemy zwijać spring rollsy.  Bierzemy każdy arkusz papieru ryżowego osobno i moczymy(...)Zawijamy papier ryżowy na warzywa, do środka zakładamy górę i dół, a następnie zawijamy do środka.Można obwiązać szczypiorkiem (u mnie w tej roli kolendra).  Podajemy z sosem chilli lub dipem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego

bistro mama
Ośmiorniczki w sosie śmietanowym z makaronem ryżowym i sałatką hiszpańską 181

SKŁADNIKI: 200 g marynowanych w oleju ośmiorniczek 2 łyżki posiekanej natki 1 posiekany ząbek czosnku szczypta chilli łyżka masła czosnkowego szklanka śmietanki 30% sól i pieprz do smaku 50 g szynki dojrzewającej jamón curado (Szynki dojrzewające są gastronomiczną dumą Hiszpanii. Ich produkcja począwszy od hodowania świń jest ściśle określona, nadzorowana i przeprowadzona z dbałością o największe szczegóły. Dojrzewanie szynki polega(...)szynki dojrzewającej jamón curado 3 łyżki rodzynek krem balsamiczny na bazie fig i daktyli PRZYGOTOWANIE OŚMIORNICZEK Ośmiorniczki odsączyć i podsmażyć na maśle czosnkowym. Dodać natkę, czosnek i chilli. Zamieszać, i dodać posiekaną szynkę dojrzewającą. Dodać śmietankę i doprawić. Dodać ugotowany makaron. Zamieszać i gotowe. Na talerzu na gorące danie dodać ser.  PRZYGOTOWANIE HISZPAŃSKIEJ SAŁATKI Do mixu sałat dodać rodzynki

ClauditteMissCooking
Cukinie faszerowane po meksykańsku 179

Czas całkowity 55 min Składniki 3 cukinie 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g pieczarek 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 100 ml wody 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki przyprawy tacos 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Dodatkowo 2 łyżki(...)pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu

Wędrówki po kuchni
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 265

azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , jako odskocznię od karkówki , choć nie ukrywam ,że trudno ją przebić , to zawsze warto(...)łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju sos : 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka – czubata, mielonej , ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli wolicie łagodne ) Kurczaka warto przygotować przynajmniej dobę wcześniej , żeby porządnie naciągnął marynatą , wtedy pozostanie soczysty i aromatyczny . Składniki marynaty mieszamy

Ogrodnik w podróży
Prosta i szybka tarta wytrawna 174

mniejsze opakowania łososia wędzonego na zimno 2 kulki mozzarelli 5 jajek Pół szklanki śmietanki 30% Dowolne dodatki, mogą być pozostałości po innych potrawach. U mnie: ogórki konserwowe z chilli, oliwki oraz suszone pomidory Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Prosta i szybka tarta wytrawna'; listonic_content='1 ciasto francuskie 1 większe lub 2 mniejsze opakowania(...)łososia wędzonego na zimno 2 kulki mozzarelli 5 jajek Śmietanka 30% Ogórki konserwowe z chilli Oliwki Suszone pomidory Sól Pieprz'; document.write(" "); Podsypujemy stolnicę mąką, ciasto francuskie rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty. Natłuszczamy foremkę, np. oliwą z oliwek, po czym przekładamy do niej ciasto i dociskamy brzegi do krawędzi. Nadmiar ciasta usuwamy (najłatwiej przejechać wałkiem po krawędzi blachy, odetniemy

Proste-przepisy.pl

Proponowane wyszukiwania