chilli - 4013 przepisów (strona:83/268)

Tarta z kurczakiem, cukinią i czerwoną cebulą 138

czosnkiem MASA JAJECZNA: 4 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 150 ml śmietanki 30 % sól, czarny pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej garść żółtego sera, bądź mozzarelli - 1 opakowanie płatki chilli PRZYGOTOWANIE: FARSZ: W trakcie, gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz. Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Podsmaż go na patelni doprawiając solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Cebulę obierz(...)posiekaj. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w cienkie talarki. MASA JAJECZNA: W misce rozmieszaj jogurt, śmietankę oraz jajka. Przypraw do smaku obficie solą, pieprzem, gałką muszkatołową, płatkami chilli i ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę lub żółty ser. Na podpieczonym cieście rozłóż usmażonego kurczaka, następnie posyp posiekaną czerwoną cebulę i ułóż cukinię zakładając jeden krążek na drugi. Całość zalej

Calzonella.com
Żeberka wieprzowe według Gordona Ramsay'a 217

łyżki miodu 2 łyżki octu winnego 100 ml wina (najlepiej ryżowego) sos sojowy 400 ml bulionu mięsnego 3 ząbki czosnku kilka pędów zielonej dymki przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli, pieprz syczuański, gwiazdki anyżku. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrój żeberka na spore kawałki, przysmaż na rozgrzanej patelni na oliwie, przypraw solą i pieprzem. Przygotuj blachę/ patelnię do pieczenia i przysmaż na niej mięso(...)samo naczynie użyć do pieczenia żeberek w piekarniku.  Do przyrumienionego mięsa, dodaj imbir pokrojony w paski i posiekany czosnek, całość podsmaż chwilę. Dodaj kolejno: płatki chilli, pieprz syczuański, gwiazdki anyżku, 3 łyżki miodu, sporo sosu sojowego, 2 łyżki octu winnego, 100 ml wina. Gotuj całość ok. 5 minut.  Jeśli nie posiadasz pieprzu syczuańskiego, dodaj do mięsa łyżeczkę soku

Calzonella.com
Aromatyczny kurczak z bananami 115

będą chętni na taki obiadek? Inspiracja Moje gotowanie 1997 Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 banany 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka płaska curry 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 szklanki bulionu mięsnego 200 ml śmietany kremówki 3 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oleju sól pieprz natka pietruszki Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem(...)plasterki, a czwarty pokroić wzdłuż na cztery części. Plasterki bananów wsypać do mięsa , a podłużne części banana ułożyć na mięsie. Na czystej patelni rozgrzać masło klarowane, wsypać mąkę, chilli  i curry. Wszystko przesmażyć stale mieszając. Zalać bulionem i śmietaną, mieszać, aby nie powstała  klucha. Doprawić solą, pieprzem  Sos jest dość gęsty. Wlać na mięso i piec

O kuchni z uczuciem
Klopsiki w sosie koperkowym 325

mąka do obtoczenia klopsików Sos koperkowy: 1 pęczek koperku 1/2 strączka ostrej papryki (bez pestek!) ok. 1 szklanki kwaśnej śmietany 12% (można dać trochę mniej) sól pieprz szczypta chilli w proszku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki mąki Wykonanie: Do miski wkładamy mielone mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy(...)się klopsiki i rozrabiamy. Śmietanę wlewamy do garnka z klopsikami, cały czas mieszając. Wywar powinien trochę zgęstnieć tworząc jasny sos. Wówczas doprawiamy go sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Możemy dodać także posiekaną drobno żurawinę. Na koniec wrzucamy koperek. Klopsiki bardzo dobrze smakują z ryżem, ale można także podać je z makaronem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego

MyCookBook.pl
Karkówka z sosem z pieczonej papryki 125

wypróbowania przepisu!  Do przygotowania całego dania potrzeba nam: około 2 kg karkówki (w całości) 4 czerwone papryki 6-8 cm imbiru 7-9 ząbków czosnku 3 ostre papryczki chilli  3 pomarańcze 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 mała śmietanka 30%  1 słoiczek dżemu śliwkowego lub powideł Przyprawy estragon 1 łyżka czosnek niedźwiedzi 1 łyżka jałowiec 10 owoców liść(...)lodówce, w zalewie zrobionej ze wszystkich przypraw z dodatkiem soku z 2 pomarańczy, oleju, startego imbiru, pokrojonych w kostkę i zgniecionych 7 ząbków czosnku, z porozcinanymi w pół papryczkami chilli. Ja zawsze podgrzewam olej i zalewam nim wszystkie składniki  w misce, a sok z pomarańczy dodaję na końcu. Zamarynowaną szynkę wykładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego i wstawiamy

Kuba Gotuje
Schabowy pod pierzynką cukiniowo musztardową 159

klasycznego schabowego od czasu do czasu można sobie zaserwować go w nowej odsłonie :) Składniki (na 2 -3 kotlety schabowe) 2-3 kotlety schabowe 1/2 cukini 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 średnie ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie) 1 garść startego żółtego sera sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej 2 jajka (1 do panierowania) 1 łyżeczka musztardy(...)bułka tarta olej Na patelni (która ma pokrywkę) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Jak już będzie cebula gotowa dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną a po chwili drobno posiekane ząbki czosnku, wszystko razem chwilę smażymy i dolewamy wina białego. Smażymy aż płyn się zredukuje i dorzucamy startą na grubych oczkach cukinię. Doprawiamy

Piekielna Kuchnia Pati
Tagliatelle z owocami morza 142

morza. Tagliatelle z owocami morza Składniki: - makaron Tagliatelle 250 g - opakowanie owoców morza 200 g - 1 - 2 pomidory - 5 dkg wędzonego boczku - oliwa z oliwek - natka pietruszki - sól - płatki chilli - 2 ząbki czosnku - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki(...)dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego pomidora. Drobno posiekaną natkę pietruszki (ok. 2 łyżek) mieszamy ze wszystkim i smażymy 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą, płatkami chilli i sokiem z cytryny. Do przygotowanej mieszanki dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy i podajemy. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 130

400g (bez skóry) - 17g soli peklowej - 2 łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego - 2 łyżeczki pieprzu czerwonego (całe ziarna) - 1 łyżeczka słodkiej papryki - szczypta chilli - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka cukru pudru - kilka suszonych pomidorów - 100ml zimnej wody Dodatkowo: - folia spożywcza - 1 worek do pieczenia indyka (jest duży) - siatka masarska Umyte, osuszone, pozbawione ścięgien (udka(...)udka drobniej. Dodajemy pozostałe składniki (kolejność dowolna) – sól peklową, podprażony na suchej patelni pieprz syczuański, drobno pokrojone suszone pomidory, suchą żelatynę, słodką paprykę, chilli, czosnek granulowany, cukier puder, całe ziarna pieprzu czerwonego. Wlewamy wodę i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż stanie się kleista. Przekładamy na rozłożoną folię spożywczą, zawijamy formując baton. Końce folii zawijamy (jak papierki cukierków) jednocześnie starając się

mojewypiekiinietylko
Orientalna surówka 194

tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej.  4-6 porcji   średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu   dressing 6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa z oliwek ) 2-3 łyżki octu ryżowego (ewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu(...)drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małe słupki. Liście szpinaku również dość drobno siekamy. Szczypiorek kroimy na odcinki o długości 2 cm. Jesli dodajemy chilli to również drobniutko ją siekamy. Składniki dressingu dokładnie mieszamy najlepiej w małym słoiczku mocno wstrząsając. Pokrojone warzywa mieszamy ze sobą i z dressingiem. Po wymieszaniu

Simple Dish
Ryż z bazylią 123

bazylią. Idealnie nadaje się jako zamiennik ziemniaków. Składniki 100 g ryżu 3 kolorowego czyli 1 torebka 1 jajko 1 garść posiekanych liści świeżej bazylii łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki chilli 2 łyżki masła sól, pieprz Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyjmujemy z wody i możemy zostawić go do przestudzenia, ja na to niestety nie miałam czasu(...)ugotowaniu wysypałam go z torebki na sito i przelewałam przez chwilę zimną wodą. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy dokładnie odcedzony ryż, dodajemy przyprawy sól, pieprz, curry, paprykę chilli i smażymy aż ryż wchłonie trochę masła. Jak zacznie się lekko lepić, przesuwamy go na połowę patelni a na wolną patelnię wbijamy jajko i mieszamy je jak na jajecznicę. Jak jako zacznie

Piekielna Kuchnia Pati
Grillowany łosoś z boczniakami 164

Składniki dla 2 osób 300 g łososia sok z cytryny 200 g boczniaków 3 łyżki masła 1 szklanka białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki pietruszki 3 cm papryczki chilli 10 cm białej rzodkiewki 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól, pieprz Łososia polewamy olejem, solimy pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy(...)trzcinowy i dolewamy ocet balsamiczny. Smażymy do momentu jak sos zgęstnieje. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła wrzucamy boczniaki i podsmażamy, jak boczniaki będą miękkie dodajemy posiekaną papryczkę chilli i chwile smażymy. Dodajemy posiekany czosnek znów podsmażamy i dolewamy wino, na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Wszystko razem smażymy do momentu odparowania wina. Patelnię grillową spryskujemy olejem i rozgrzewamy

Piekielna Kuchnia Pati
Ostre brokuły 122

Smaczny dodatek do obiadu. Idealnie może zastąpić ziemniaki. Przepis podejrzałam tu i ciut go zmieniłam pod siebie. Składniki 1 brokuł 1-2 czerwone cebule 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Brokuła gotujemy (ja lubię takiego al dente). Z papryczki usuwamy pestki i drobno siekamy tak samo postępujemy z czosnkiem. Cebulę kroimy w piórka(...)patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę do miękkości, dodajemy papryczkę chilli chwilę smażymy razem. Dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę. Na sam koniec dodajemy brokuła, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy jeszcze chwilę podsmażając

Piekielna Kuchnia Pati
Kacza pierś w wydaniu orientalnym 144

albo sosu sojowego) 2 łyżki oliwy sezamowej 2 łyżki miodu 0,5 cm imbiru startego 1 duży ząbek czosnku skórka z jednej pomarańczy sok z 1 pomarańczy szczypta pieprzu chilli Składniki na pure z groszkiem 300 g ziemniaków 1 puszka groszku konserwowego 1 kostka rosołowa garść świeżej mięty sól, pieprz Kaczkę płuczemy, pozbywamy się resztek po piórach, suszymy ręcznikiem papierowym(...)przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy i przelewamy na małą patelnie lub do niewielkiego rondelka, dodajemy skórkę ze sparzonej pomarańczy i sok z niej wyciśnięty, ścieramy odrobinę imbiru dodajemy pieprzu chilli i całość podgrzewamy żeby składniki nam się połączyły. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak marynata już wystygnie przelewamy ją do miseczki układamy piersi z kaczki skóra do dołu i odstawiamy najlepiej

Piekielna Kuchnia Pati
Kaszana ĄĘ 168

domu tylko smutna kaszana, to powstają właśnie takie dania. Składniki: - kaszanka z kaszy jęczmiennej z podrobami, - słonina prasowana w plastrach, - jabłka kwaśne, - cebula, - syrop klonowy, - laska cynamonu, - chilli w płatkach Puree: - ugotowane ziemniaki - masło - orzechy włoskie mielone i 3-4 sztuki pokrojonych - łyżka oliwy truflowej Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przecedzić i przecisnąć przez praskę (100 gram ugotowanych ziemniaków powinno przypadać(...)miodem cebulę pokrojoną w piórka i jabłko pokrojone w talarki. Jedno jabłko przypada na jedną osobę - tak samo, jak i jedna kaszanka na jedną osobę. Najpierw nasypać odrobinę płatków chilli (około łyżeczki) i wrzucić laskę cynamonu. Gdy temperatura będzie odpowiednia i poczujemy przyprawy, wtedy dopiero wrzucamy cebulę i jabłko. Po chwili wlewamy łyżkę syropu klonowego. Całość powinna pokryć się glazurą

Karczma Honorietty
Pizza calzone 136

łyżeczka soli Farsz 1 mały brokuł 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała czerwona papryka 200 g startego żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka płatki chilli Dodatkowo jajko do smarowania Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić na sicie i posiekać na drobno nożem. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w drobną(...)kostkę. Sól, pieprz, chilli i paprykę słodką wymieszać i wsypać do mięsa. Dokładnie wymieszać mięso z  przyprawami i usmażyć na maśle na rumiany kolor z każdej strony. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Mięso wymieszać z brokułem i w razie potrzeby doprawić. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wymieszać, a następnie zagnieść

O kuchni z uczuciem