chilli - 4013 przepisów (strona:91/268)

Zupa gulaszowa 123

bardziej, że przepis jest banalny, zupa właściwie robi się sama. 3 puszki krojonych pomidorów 500 g mięsa gulaszowego 2 czerwone papryki 300 g pieczarek 1 duża cebula pikantne papryczki chilli 2 łyżki mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Na początki mięso obtaczamy w mielonej papryce i doprawiamy solą i pieprzem. A następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu(...)plasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, usmażone wcześniej mięso i zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy bardzo drobno posiekane papryczki chilli. Ilość zależy od indywidualnych preferencji, ja dałem 3 sztuki i zupa naprawdę nieźle trzepała :) Madzia twierdziła, że za ostra dla niej. A ja twierdziłem, że zupa gulaszowa taka po prostu być

Marder&Marder Manufacture
Schab w sosie śmietanowym z chilli i suszonymi pomidorami z kaszą kuskus 192

kaszami i surówkami. Mój dzisiejszy niedzielny obiad.     Składniki:   kg schabu bez kości 200ml śmietany 12% 300ml bulionu pieprz, sól 10dag pomidorów suszonych 2 ząbki czosnku suszona chilli duża cebula oliwa kasza kuskus Przygotowanie: Mięso myje, oczyszczam i kroję w plastry. Delikatnie sole i pieprzę. Cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. Oliwę rozgrzewam na patelni(...)partiami. Kiecy cały schab jest delikatnie podsmażony, zalewam go bulionem i duszę ok 5 minut. W tym czasie kroję w drobną kostkę pomidory i ścieram na tarce papryczkę chilli. Dodaję do bulionu. Do miski wlewam śmietanę i delikatnie solę. Dolewam do sosu i duszę kolejne 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z kaszą

ChilliJemy
Paprykowe ślimaki zrolowane z wędzoną szynką 147

nutka aromatu i smaku ostrej papryki. Spróbujcie sami, a z pewnością będziecie je robić częściej :) Składniki: duży płat ciasta francuskiego (u mnie 375g) papryka czerwona ząbek czosnku kawałek papryczki chilli sól, pieprz ok 150g szynki delikatnie wędzonej   Przygotowanie: Paprykę myjemy i blendujemy razem z kawałeczkiem papryczki chilli i obranym ząbkiem czosnku. Wkładamy warzywa do rondelka doprawiamy do smaku

ChilliJemy
Kolorowa sałatka wiosenna z cieciorką i jajkiem 217

Pamiętajmy, że jajko daje dużo energii :) Składniki: puszka cieciorki 3 jajka pół czerwonej papryki pół puszki kukurydzy cebula garść rukoli 1/3 ogórka zielonego pieprz, sól 2 łyżki oliwy suszone chilli   Przygotowanie: Gotujemy jajka na twardo. Odstawiamy do przestudzenia. Cieciorkę i kukurydzę wysypujemy na durszlak do odsączenia. Papryke myjemy i kroimy drobno. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Lekko solimy(...)Ogórka nie obieramy, kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa razem z rukola przekładamy do miseczki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz polewamy oliwą wymieszana z suszonym chilli. Jeszcze raz delikatnie łączymy składniki.  Obieramy jajka i dokładamy do sałatki. Bardzo fajnie smakuje z dodatkiem bruschetty :) Smacznego

ChilliJemy
Kolorowa sałatka z wędzoną szynką i ziołową bruschettą i sosem balsamicznym 172

uznania) bagietka kostka masła z dużą zawartością tłuszczu 3-4 łyżki ziół prowansalskich Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu naturalnego łyżka oliwy sól pieprz świeżo zmielone suszone chilli     Przygotowanie: Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulę kroimy w piórka. Do głębokiego talerza wykładamy sałaty, cebulę, pomidory oraz paprykę. Dodajemy(...)czasie do miseczki wlewamy ocet, miód i oliwę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę. Gotową bruschettę wykładamy na sałatkę i posypujemy świeżo zmielonym chilli.   Smacznego

ChilliJemy
Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 156

pół kalafiora 0,5l mleka łyżka masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki muszkatałowej sól, pieprz 3 łyżki koperku łyżka soku cytryny 0,5 ogórka zielonego 200ml jogurtu naturalnego oliwa chilli w proszku     Przygotowanie: Kalafior i brokuł dzielimy na części i gotujemy w osolonej lekko wodzie. Przekładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Do małego garnuszka wkładamy masło i rozpuszamy(...)Ogórek ze skórką ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy 1/3 koperku, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Papier do pieczenia rozkładamy i delikatnie smarujemy oliwą. Solimy, posypujemy pieprzem, chilli oraz koperkiem. Wykładamy umytą rybę i przekładamy na rozgrzana sucha patelnię. Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać, aby ryba się nie rozpadła bo jest bardzo delikatna

ChilliJemy
Skrzydełka ostro-kwaśne w sosie czosnkowym 150

bieżąco. Wersja ostateczna wykonania prezentuje się tak, jak poniżej. 5 skrzydełek kurczaka 5 ząbków czosnku 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1,5 marchewki pół pietruszki, natka pietruszki chilli w proszku papryka słodka sok z połowy cytryny sól, pieprz, dwie szczypty estragonu trzy łyżki ostrego keczupu mąka ziemniaczana olej do głębokiego smażenia Skrzydełka porcjujemy. Pozbywamy się całkowicie małej, niemal niemięsnej(...)części, i ewentualnych piórek, resztę przekrajamy jeszcze na pół, po czym myjemy je i osuszamy. Dalej wrzucamy do mięsa zmiażdżony ząbek czosnku, zasypujemy całość sporą ilością chilli, słodkiej papryki, drobno posiekaną natką, estragonem i dorzucamy półtorej łyżki soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. Pozostałe zmiażdżone ząbki czosnku

Kuchenna Kontrrewolucya
Chaczapuri z adżapsandałem 205

całkiem niezły pomysł ;) ) Sos: 2 czerwone papryki 4 średnie pomidory 1 mała cukinia lub bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak, że zamiast wody dajemy jogurt naturalny, który w takim wypadku(...)masełku. Następnie dorzucamy do nich sparzone i pokrojone w drobną kostkę pomidory i całość przez moment dusimy na małym ogniu. Dodajemy (również pokrojone w drobną kostkę) cukinię i paprykę, chilli lub ostrą paprykę w proszku i resztę przypraw oraz ziół. Dusimy całość do miękkości papryki, zważając jednak, by brzydko się nie rozgotowała. Placki podajemy oczywiście gorące, by ser był świeży

Kuchenna Kontrrewolucya
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 187

pomysł na faszerowane ogórki kiszone. Jako, że moje własne (nieskromnie wspominając - najlepsze! ;) ) zdążyły się ukisić, a i zawitał w nasze progi pewien znany redaktor, któremu od niedawna zawsze przygotowuję chilli con carne, powstała dzięki temu taka oto wariacja. To połączenie wyjątkowo prostego dania, jakim jest meksykańskie chilli z mięsem i chyba najbardziej słowiańskiego ze wszystkich przetworów. Efekt jest zaskakująco pozytywny

Kuchenna Kontrrewolucya
Węgierski gulasz wołowy 229

ilość, a tych drugich jest najwięcej. ;) Składniki podstawowe: 600g mięsa wołowego np. z łopatki 1 puszka pomidorów w zalewie 2 średnie pomidory 2 strąki czerwonej papryki 1 strąk papryczki chilli 4 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej(...)zasypujemy paprykami w proszku i dobrze razem mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Wrzucamy do niego liście laurowe, kostkę bulionową/ doprawiamy przyprawą warzywną oraz pieprz i pokrojoną papryczkę chilli. Wszystko zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu przez 1,5 do dwóch godzin. Jeśli zajdzie taka potrzeba, w trakcie gotowania uzupełniamy poziom wody. Około pół godziny przed końcem duszenia

Kuchenna Kontrrewolucya
Przedwieczny posiłek a'la Lovecraft, czyli wpis z przymrużeniem oka ;) FHTAGN! 136

szpinaku 1 mała śmietana (kwaśna 18%) kilka cienkich plasterków wędzonego boczku kilka plasterków sera tostowego lub serek topiony w tubce 4 ząbki czosnku szczypta bazylii suszonej sól oraz papryczka chilli do smaku zielony i czarny barwnik spożywczy Parówki pozbawiamy folii, jeśli w takowej zostały zakupione i kroimy je w niezbyt duże cząstki. Jak na zdjęciu, przebijamy je surowym makaronem(...)się rozmrozi, a woda w sporej mierze wyparuje. Na patelni podsmażamy lekko boczek, po czym dodajemy do niego odparowany szpinak. Przyprawiamy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią oraz chilli i solą. Dodajemy ser oraz śmietanę i wszystko dobrze mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Na talerz wykładamy kolejno: glony (szpinak) i dzieci Cthulhu (makaron z parówkami), a całość posypujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 260

wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak z ziemniakami, cukinią, papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli | blog: cynamonichilli.blogspot.com Weekendowe grillowanie autorka: leonard300 | blog: Pychotka blog kulinarny Pieczona szynka z warchlaka. autorka: Jamnicza Kuchnia | blog: Jamnicza Kuchnia Karkówka w ketchupie autorka: natalia0404 | blog: Za kubkami talerzami Teksański(...)Czemu nie! A może frytki do tego? autorka: bastalena | blog: bastalena grillowane kotleciki cielęce z szałwią i chilli autorka: slodziutkamama | blog: Słodziutka mama kotlet schabowy bez smażenia w panierce z mąki z amarantusa autorka: slodziutkamama | blog: Słodziutka mama Jeżynowo-pomarańczowa kaczka autorka: Tycjanowa | blog: Smakowite Jadło Lula kebab. autor: Lukash | blog: Kuchnia Łukasza

Kuchenna Kontrrewolucya
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 271

extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos z pomidorów daktylowych z bazylią) 1/2 słoika częściowo suszonych pomidorów czereśniowych Italiamo sól, pieprz do smaku spray chilli  Italiamo do smaku garść świeżych listków bazylii garść świeżo startego parmezanu Szalotki obrać i drobno pokroić. Do garnka z grubym dnem dodać dwie łyżki masła i pokrojone szalotki(...)parmezanu. Garnek zdjąć z ognia i delikatnie zamieszać risotto, aby wszystkie składniki równo się rozeszły. Podawać od razu. Na talerzu dodatkowo skropić oliwą i posypać parmezanem. Można także skropić chilli - jeśli lubimy ostrzejsze smaki. * cytuję wiersz autorstwa Giovanni Pascoli Il risotto in ai - znaleziony w książce Sekrety kuchni włoskiej , Eleny Kostioukovitch  **cytuję fragmenty rozdziału Risotto z książki Sekrety kuchni

KUCHARNIA
Krewetki kokosowe na puree z mango 167

pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody (dałam gazowaną) - ¾ szklanki piwa Purre z mango: - 1 dojrzały owoc mango - 70 ml soku z mango - 1 papryczka chilli (ilość dodajemy w/g gustu) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - ok. 200 g wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki pszennej - olej do głębokiego smażenia Umyte i osuszone mango obieramy(...)skórki. Odkrajamy miąższ od pestki, kroimy w kostkę. Papryczkę chilli pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy. Do rondelka wlewamy sok, dodajemy pokrojone mango i papryczkę. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż mango zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy przy użyciu blendera „żyrafy”. Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa – miksujemy

mojewypiekiinietylko
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 265

ciasto francuskie 1 filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula bulion warzywny 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej Kujawski ser żółty natka pietruszki Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny(...)wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy jajko i szybko mieszamy, a także bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10cmx10cm. Foremki do muffinek natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Pokrojone ciasto wkładamy do foremek tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni

Salonik smaków