gotowe dania oraz bazary i kuchnie uliczne :) Ależ się działo. Pierwszego dnia musiałam spróbować pikantno-kwaśnej zupy Tom Yum z owocami morza. Coś wspaniałego ! ! ! Trawa cytrynowa, galangal, chilli, sok z limonki, liście limonki kafir, kolendra, ojjj czego tam nie było :) Tom Kha Mniam ! Kurczak na słodko z orzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się(...)kalnmary, krewetki ... i ośmiornice.. Red snapper czyli LUCJAN CZERWONY z grilla w soli. Krewetki tygrysie Sushi Pyszne pomelo, ku naszemu zdziwieniu ( jak większość owoców ) podawane z woreczkiem chilli z cukrem. W Surat Thani Pad Thai dla 5 osób z krewetkami tygrysimi. Singa :) Tom Yum Pani kucharka przygotowuje pyszne mini krewetki z tartą cukinią w cieście naleśnikowym
Jemy PijemyGarść zieleniny rzucona niedbale na talerz. Słodkie truskawki, jeszcze niestety nie z własnego ogródka. Pikantny ser feta z czerwoną papryką i chilli. Chrupiące żytnie płatki śniadaniowe. Cytrynowo - bazyliowy dressing. Wymarzone śniadanie tak samo pyszne jak bruschetty z truskawkami . Sezonie truskawkowy trwaj!” Sałatka z rukoli, truskawek i fety (przepis własny ) Składniki dla 2 osób: 60g rukoli(...)gałązki bazylii 10 truskawek 100g sera feta z czerwona papryką i chilli 2 łyżki żytnich płatków śniadaniowych 1 łyżka oleju kujawskiego z cytryną i bazylią 1 łyżeczka octu balsamicznego 0,5 łyżeczki miodu sól pieprz WYKONANIE Umyć truskawki. Pokroić na ćwiartki. Oberwać listki z gałązek bazylii. Razem z rukolą dokładnie umyć i osączyć w wirówce do sałaty. Odcedzić
Wiem co jemgram bobu, 2 ziemniaki, pół ząbka czosnku, chilli, sól, pieprz, łyżka masła. Bób ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić, nie obierać, zmiksować z czosnkiem. Kartofle ugotować (można w skórce) w osolonej wodzie, przetrzeć przez sito. Wymieszać z bobem, doprawić solą, pieprzem, chilli. Podgrzać podsmażając na maśle. Podałam z polędwiczką wieprzową z serem z pleśnią niebieską
królestwo garówjeść codziennie. Wystarczy makaron, oliwa i to co akurat mamy w lodówce. U mnie był to surowy wędzony boczek i papryka. Żeby było bardziej pikantnie dorzuciłam trochę papryczki chilli, której zawsze mam spory zapas w zamrażarce, takiej już pokrojonej w cienkie paseczki. Kto nie ma może użyć chilli w proszku. Jej ilość zależy od wytrzymałości tych, którzy będą to danie
Wiem co jemrazu wiedzieliśmy co z nich zrobimy :) Zatem konkrety: 12 dużych twardych pomidorów 2 cebule 500 g mięsa mielonego 200 g brązowego ryżu 2 ząbki czosnku 1 papryka chilli jogurt (175 ml) żółty ser pieprz, sos sojowy, papryka słodka, oregano, bazylia, sól Zaczynamy od pokrojenia w kostkę cebuli. Podsmażamy na patelni. Po 2-3 minutach dodajemy mięso mielone, podlewamy sosem sojowym(...)środku. Musimy z wyczuciem to robić żeby nie popękały. Popękany niestety nie nadadzą się. A środek, to co wydrążymy wrzucamy do garnka. Do tego garnka dodajemy drobniutko pociętą papryczkę chilli i duuuuuużo świeżego oregano i bazylii. Trochę soli i gotujemy. Jak zagotujemy to zaprawiamy jogurtem. I teraz tak: na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę mięsa z patelni. I faszerujemy pomidory
Marder&Marder Manufacturebardziej, że przepis jest banalny, zupa właściwie robi się sama. 3 puszki krojonych pomidorów 500 g mięsa gulaszowego 2 czerwone papryki 300 g pieczarek 1 duża cebula pikantne papryczki chilli 2 łyżki mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Na początki mięso obtaczamy w mielonej papryce i doprawiamy solą i pieprzem. A następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu(...)plasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, usmażone wcześniej mięso i zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy bardzo drobno posiekane papryczki chilli. Ilość zależy od indywidualnych preferencji, ja dałem 3 sztuki i zupa naprawdę nieźle trzepała :) Madzia twierdziła, że za ostra dla niej. A ja twierdziłem, że zupa gulaszowa taka po prostu być
Marder&Marder Manufacturekaszami i surówkami. Mój dzisiejszy niedzielny obiad. Składniki: kg schabu bez kości 200ml śmietany 12% 300ml bulionu pieprz, sól 10dag pomidorów suszonych 2 ząbki czosnku suszona chilli duża cebula oliwa kasza kuskus Przygotowanie: Mięso myje, oczyszczam i kroję w plastry. Delikatnie sole i pieprzę. Cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. Oliwę rozgrzewam na patelni(...)partiami. Kiecy cały schab jest delikatnie podsmażony, zalewam go bulionem i duszę ok 5 minut. W tym czasie kroję w drobną kostkę pomidory i ścieram na tarce papryczkę chilli. Dodaję do bulionu. Do miski wlewam śmietanę i delikatnie solę. Dolewam do sosu i duszę kolejne 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z kaszą
ChilliJemynutka aromatu i smaku ostrej papryki. Spróbujcie sami, a z pewnością będziecie je robić częściej :) Składniki: duży płat ciasta francuskiego (u mnie 375g) papryka czerwona ząbek czosnku kawałek papryczki chilli sól, pieprz ok 150g szynki delikatnie wędzonej Przygotowanie: Paprykę myjemy i blendujemy razem z kawałeczkiem papryczki chilli i obranym ząbkiem czosnku. Wkładamy warzywa do rondelka doprawiamy do smaku
ChilliJemyPamiętajmy, że jajko daje dużo energii :) Składniki: puszka cieciorki 3 jajka pół czerwonej papryki pół puszki kukurydzy cebula garść rukoli 1/3 ogórka zielonego pieprz, sól 2 łyżki oliwy suszone chilli Przygotowanie: Gotujemy jajka na twardo. Odstawiamy do przestudzenia. Cieciorkę i kukurydzę wysypujemy na durszlak do odsączenia. Papryke myjemy i kroimy drobno. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Lekko solimy(...)Ogórka nie obieramy, kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa razem z rukola przekładamy do miseczki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz polewamy oliwą wymieszana z suszonym chilli. Jeszcze raz delikatnie łączymy składniki. Obieramy jajka i dokładamy do sałatki. Bardzo fajnie smakuje z dodatkiem bruschetty :) Smacznego
ChilliJemyuznania) bagietka kostka masła z dużą zawartością tłuszczu 3-4 łyżki ziół prowansalskich Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu naturalnego łyżka oliwy sól pieprz świeżo zmielone suszone chilli Przygotowanie: Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulę kroimy w piórka. Do głębokiego talerza wykładamy sałaty, cebulę, pomidory oraz paprykę. Dodajemy(...)czasie do miseczki wlewamy ocet, miód i oliwę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę. Gotową bruschettę wykładamy na sałatkę i posypujemy świeżo zmielonym chilli. Smacznego
ChilliJemypół kalafiora 0,5l mleka łyżka masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki muszkatałowej sól, pieprz 3 łyżki koperku łyżka soku cytryny 0,5 ogórka zielonego 200ml jogurtu naturalnego oliwa chilli w proszku Przygotowanie: Kalafior i brokuł dzielimy na części i gotujemy w osolonej lekko wodzie. Przekładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Do małego garnuszka wkładamy masło i rozpuszamy(...)Ogórek ze skórką ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy 1/3 koperku, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Papier do pieczenia rozkładamy i delikatnie smarujemy oliwą. Solimy, posypujemy pieprzem, chilli oraz koperkiem. Wykładamy umytą rybę i przekładamy na rozgrzana sucha patelnię. Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać, aby ryba się nie rozpadła bo jest bardzo delikatna
ChilliJemybieżąco. Wersja ostateczna wykonania prezentuje się tak, jak poniżej. 5 skrzydełek kurczaka 5 ząbków czosnku 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1,5 marchewki pół pietruszki, natka pietruszki chilli w proszku papryka słodka sok z połowy cytryny sól, pieprz, dwie szczypty estragonu trzy łyżki ostrego keczupu mąka ziemniaczana olej do głębokiego smażenia Skrzydełka porcjujemy. Pozbywamy się całkowicie małej, niemal niemięsnej(...)części, i ewentualnych piórek, resztę przekrajamy jeszcze na pół, po czym myjemy je i osuszamy. Dalej wrzucamy do mięsa zmiażdżony ząbek czosnku, zasypujemy całość sporą ilością chilli, słodkiej papryki, drobno posiekaną natką, estragonem i dorzucamy półtorej łyżki soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. Pozostałe zmiażdżone ząbki czosnku
Kuchenna Kontrrewolucyacałkiem niezły pomysł ;) ) Sos: 2 czerwone papryki 4 średnie pomidory 1 mała cukinia lub bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak, że zamiast wody dajemy jogurt naturalny, który w takim wypadku(...)masełku. Następnie dorzucamy do nich sparzone i pokrojone w drobną kostkę pomidory i całość przez moment dusimy na małym ogniu. Dodajemy (również pokrojone w drobną kostkę) cukinię i paprykę, chilli lub ostrą paprykę w proszku i resztę przypraw oraz ziół. Dusimy całość do miękkości papryki, zważając jednak, by brzydko się nie rozgotowała. Placki podajemy oczywiście gorące, by ser był świeży
Kuchenna Kontrrewolucyapomysł na faszerowane ogórki kiszone. Jako, że moje własne (nieskromnie wspominając - najlepsze! ;) ) zdążyły się ukisić, a i zawitał w nasze progi pewien znany redaktor, któremu od niedawna zawsze przygotowuję chilli con carne, powstała dzięki temu taka oto wariacja. To połączenie wyjątkowo prostego dania, jakim jest meksykańskie chilli z mięsem i chyba najbardziej słowiańskiego ze wszystkich przetworów. Efekt jest zaskakująco pozytywny
Kuchenna Kontrrewolucyailość, a tych drugich jest najwięcej. ;) Składniki podstawowe: 600g mięsa wołowego np. z łopatki 1 puszka pomidorów w zalewie 2 średnie pomidory 2 strąki czerwonej papryki 1 strąk papryczki chilli 4 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej(...)zasypujemy paprykami w proszku i dobrze razem mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Wrzucamy do niego liście laurowe, kostkę bulionową/ doprawiamy przyprawą warzywną oraz pieprz i pokrojoną papryczkę chilli. Wszystko zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu przez 1,5 do dwóch godzin. Jeśli zajdzie taka potrzeba, w trakcie gotowania uzupełniamy poziom wody. Około pół godziny przed końcem duszenia
Kuchenna Kontrrewolucya