ulubionych ziół (u mnie tymianek, kolendra i zielona natka pietruszki) 1 duża cebula 6 ząbków czosnku olej rzepakowy tłoczony na zimno sól morska świeżo mielony kolorowy pieprz szczypta płatków chilli Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, program góra - dół. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Kto chce, może zdjąć z pomidorów skórki, ja tego nie robię. Pokrojone(...)pomidory wraz z powstałym płynem, usmażoną cebulkę z czosnkiem i gotujemy przez ok. 20 minut, aby smaki dobrze się przeszły. Doprawiamy solą himalajską, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz szczyptą chilli w płatkach. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozwalamy zupie ostygnąć. Kiedy zupa pomidorowa wystygnie miksujemy całość na gładko, nie pozostawiamy żadnej grudki. Początkowo miałam zupę zabielić śmietanką 12%, jednak
Naturalna Kuchnialimonki 1/2 puszki mleczka kokosowego 4 łyżki mąki z amarantusa 2 jajka 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1 łyżeczka czerwonej pasty curry TaoTao 3 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3 łyżki sosu z czosnkiem i miodem TaoTao do smażenia olej ryżowy do smaku pieprz cayenne PRZYGOTOWANIE Fileta umyj i pokrój w kostkę (kawałki około 2 cm). Paprykę umyj i pokrój(...)drobną kostkę. Mięso w misce dopraw sokiem z limonki, pokrojoną papryką,sosem sojowym, sosem chilli, sosem czosnkowym i pastą curry. Teraz przygotuj ciasto. Mleczko wymieszaj z mąką z amarantusa, jajkami, pieprzem cayenne. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do mięsa i dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej z ryżu. Nakładaj mieszankę łyżką, wtedy ilość będzie idealna. Podsmażaj
ClauditteMissCookingcukinią i serem składniki 1 szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1 mała cukinia 5 dkg sera żółtego np gouda 5 dkg sera o wyrazistym smaku np parmezanu sól, pieprz chilli w proszku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sos pomidorowy: 5-6 pomidorów lub pomidory z puszki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku oregano sól, pieprz cukier do smaku(...)Sery ścieramy na tarce; goudę na dużych oczkach, drugi ser na mniejszych. Do kaszy dodajemy oba sery, odciśniętą z soku cukinię oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. W dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Następnie obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy sos pomidorowy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek
Przysmaki Karolkiprzepis) równie smaczne i aromatyczne. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 4 ziarenka pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1 cebula 1 szklanka wody 1 łyżeczka octu sól Kolendrę, kmin rzymski pieprz dokładnie rozetrzeć i wymieszać z przeciśniętym(...)przez praskę czosnkiem, kurkumą,płatkami chilli i imbirem. Dodając po 1 łyżeczce wody mieszać aż powstanie pasta. Wołowinę umyć i pokroić w kostkę o boku 1/5 cm x 1,5 cm. W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażyć na złoty kolor, a następnie dodać pastę z przypraw.i smażyć 1 minutę stale mieszając. Włożyć mięso
O kuchni z uczuciemdzieła. Efekt mnie szczerze mówiąc zaskoczył (pozytywnie). Potrawa w smaku do złudzenia przypomina fasolkę po bretońsku. Nie jestem pewna co nadaje ten charakterystyczny smak, chyba połączenie wędzonego tofu z chilli (?) Jest pycha i przyjemnie rozgrzewa :) Składniki: 850 g czerwonej papryki 250 g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 3/4 słoiczka suszonych pomidorów w oleju 350 g wędzonego tofu(...)łyżeczka kozieradki mielonej łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego garść świeżych ziół (bazylia, tymianek, pietruszka) łyżeczka chilli w proszku pieprz do smaku łyżka syropu z agawy/miodu opcjonalnie ugotowana fasolka (ja dodałam adzuki) Przygotowanie: Pieczarki i czosnek obrać, pokroić w plasterki - dusić pod przykryciem około 10 - 15 minut (duszę bez tłuszczu, z wodą) Paprykę pokroić w kostkę (około 1 cm) dodać do pieczarek
pyszne zdrowościszklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, suszona ostra papryczka chilli, łyżeczka bazylii, łyżeczka estragonu, sól, pieprz. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Do zamykanego pojemnika wlać oliwę z oliwek, sos sojowy i ketchup(...)wymieszać. Dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz resztę przypraw. Wymieszać, włożyć mięso i dobrze wymieszać, by całe było pokryte marynatą. Zamknąć i odstawić najlepiej na 24 godz do lodówki. Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie mięso obracać i smarować pozostałą marynatą. Podawać np. z dodatkiem grillowanych warzyw
Z miłości do słodkościJest to zupa indyjska, bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Składniki: 1 łyżka oliwy, 2 średnie cebule, Świeży imbir 2,5 cm, 4 ząbki czosnku, 1-2 czerwone chilli, 1/2 łyżki kurkumy, 1 łyżka kuminu, 1/2 łyżki kolendry, 1 łyżka garam masali, 4 kolby kukurydzy (może być z puszki), Sól (do smaku) Troszkę świeżej kolendry, jak ozdoba. Wykonanie: Podgrzać oliwę(...)wysokim naczyniu i przyrumienić na niej cebulkę. Następnie dodać czosnek, chilli i imbir. Podsmażyć przez 40 sekund. Dodać przyprawy i sól, mieszać energicznie i dodać kukurydzę. Teraz zalać wszystko wodą, poziom wody około 4 cm nad składnikami. A następnie gotować na wolnym ogniu dopóki kukurydza nie będzie miękka około 15-20 min. Całość przelewamy do miseczki posypujemy kolendrą i serwujemy
Smaki Przyprawy i Koloryczosnek, zioła na pysznych i zdrowych warzywach to niebo. Dziś zrobiłam pieczarki, chyba wszyscy je lubimy, wszystko można do nich dodać i zawsze smakują świetnie. Składniki: Pieczarki (duże kapelusze), Chilli, Oliwa, Dwa ząbki czosnku, Bazylia, Sól, Pieprz. Pieczarki myjemy,wycinamy z nich nóżki, smarujemy oliwą i kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię do grilla lub na grilla (kapeluszami na dół(...)czasie rozdrabniamy czosnek, bazylię oraz chilli. Wsypujemy składniki do małej miseczki i zalewamy kilkoma kroplami oliwy. Piekące się pieczarki, obracamy kapeluszami w dół i chwilę pieczemy, aż zmiękną. Solimy i pieprzymy. Po chwili znowu obracamy je na kapelusze i w środek wkładamy łyżeczką mieszankę czosnek/chilli/bazylia. Kiedy przejadą aromatem możemy je serwować. Nóżki pieczarek można drobno posiekać wrzucić do rondelka, dodać
Smaki Przyprawy i Kolorypopularna przystawka, najczęściej podawana w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję dziś na słodko. Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę, na to poukładać pokrojone śledzie(...)oraz śliwki. Następnie doprawić wszystko cynamonem, goździkami i papryką chilli. Całość zalać oliwą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można posypać śledzie rzeżuchą, która podobno poprawia blask oczu
Smaki Przyprawy i Koloryklarowanego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka pomarańczowa 50 g tartego parmezanu 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich sól pieprz płatki chilli Piersi z kurczaka ugotować w rosole około 10 minut. Ugotowane pokroić w kostkę . W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodać papryki pozbawione gniazd nasiennych(...)pokrojone w kawałki. Wszystko przyrumienić, a następnie dodać pokrojonego kurczaka, ser i odrobinę bulionu, aby lekko rozrzedzić. (Dałam 1/4 szklanki.) Doprawić solą, pieprzem i płatkami chilli. Dusić około 5 minut. Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z warzywami. Do miseczki wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcierać tak , aby powstała kruszonka. Wymieszać z posiekanymi orzechami , doprawić solą, pieprzem
O kuchni z uczuciemSkładniki: 4 płaty śledziowe, słoiczek suszonych pomidorów, cebula, cebula czerwona, 4 ogórki konserwowe, 4 papryczki chilli nadziane fetą, olej, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz grubomielony, cytryna, kilka pieczarek marynowanych ( ja miałam 14), garść natki pietruszki. Przygotowanie: 1. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. 2. Suszone pomidory pokroić na kawałki. 3. Cebule pokroić w paseczki. 4. Ogórki konserwowe(...)pół. 6. Natkę pietruszki nie siekać, oddzielić tylko listki od gałązek. 7. Wszystkie wyżej wymienione składniki razem wymieszać i włożyć do dwóch słoików. Do środka pomiędzy składniki włożyć papryczki chilli - w całości. 8. Cytrynę sparzyć i ukroić cztery plasterki. Włożyć po dwa plasterki do słoika. 9. Dodać po jednym listku laurowym i po dwa ziarenka ziela angielskiego na słoik
W kuchni u MonikiSkładniki: ryż ugotowany 2 woreczki, szpinak świeży 3 pęczki, ząbki czosnku 3 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, mleko 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, sos pomidorowy 1/2 szklanki, pomidory 4 duże, oregano - ile potrzeba, feta(...)ryż ugotować z 1 łyżeczką kucharka, woreczki odcedzić - na oleju zeszklić zabki czosnku z cebulą, dodać pokrojony drobno szpinak, pokrojoną papryczkę chilli, podsmażać z 3 minuty, do smaku dać kucharka, przyprawę w płynie - mleko, jajko, mąkę rozmieszać i wlać do szpinaku w naczyniu żaroodpornym 24 cm na dnie położyć ryż i przyklepać łyżką, posmarować sosem pomidorowym na ryż wyłożyć szpinak
W Mojej Kuchni Lubięmarchewki – 3 duże pomidory – kawałek imbiru – 1-2 ząbki czosnku – 250 g cukru – 50 ml octu – 50 ml soku jabłkowego – przyprawy : curry, chilli, sól, pieprz Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Pomidory myjemy, usuwamy skórki po czym przekrawamy na połówki i wycinamy zdrewniałe części, je również kroimy w drobną kostkę(...)całość mieszamy i gotujemy ok 30-40 minut na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu żeby zawartość garnka nie przywarła do dna). Doprawcie do smaku solą, pieprzem i chilli (jeżeli całość nie jest dostatecznie pikantna). Gorący chutney umieszczamy w słoikach, zakręcamy, odwracamy i odstawiamy na bok do schłodzenia. Świetnie pasuje do dań mięsnych
Szybko Tanio Smaczniełyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka-płaska świeżego startego imbiru 1 pęczek cebulki dymki 1 płaska łyżka prażonego sezamu 1/2 strąka zielonego chilli 1 płaska łyżeczka glutaminianu sodu ( tak było w oryginale , ja pominęłam ) 1 paczka makaronu do dań z woka olej do smażenia -około łyżki sól do smaku Pierś z kurczaka płukamy(...)kroimy , a w zasadzie siekamy bardzo drobno i cienko . Dodajemy do nich sos sojowy , drobniutko posiekane chilli bez pestek i wyciśnięty przez praskę czosnek . Odstawiamy na godzinkę do lodówki . Grzyby mun wkładamy do głębokiej miski , zalewamy wrzątkiem , aż do całkowitego zanurzenia i odstawiamy na bok pod przykryciem na około 15 minut . Po tym czasie powinny podwoić swoją objętość-zrobić się
Ogrodnik w podróżyzimę jak znalazł. 2,5 kg ogórków gruntowych 4 łyżki soli Główka czosnku 65 ml oleju (ok. 8 łyżek) 1,5 szklanki octu 10% 400 g cukru 3 łyżki chilli Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki (małe na 2, duże na 4). Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy zalewę(...)jednym garnku podgrzewamy olej, w drugim ocet z cukrem. Studzimy. Połowę czosnku kroimy w plasterki, resztę przeciskamy przez praskę. Z ogórków zlewamy wodę. Przyprawiamy chilli oraz czosnkiem. Zalewamy octem z cukrem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 10-12 godzin. Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików. Zalewamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu
VioletoweKucharzenie