chilli - 4013 przepisów (strona:85/268)

Ciasto korzenne 121

jajka 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis TUTAJ ) 2 łyżeczki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie) 100 g powidła śliwkowego lub z żurawiny Przygotowanie: W misie łączymy ze sobą jaja, roztopione i przestudzone masło, i mleko. Do składników mokrych dodajemy przyprawę do piernika, mąkę, proszek(...)pieczenia, kakao, płatki chilli i wszystko dokładnie łączymy, aż masa będzie jednolita. Do wymieszania wystarczy trzepaczki, mikser zbytnio ubije ciasto i będzie ono mniej pulchne.  Pod koniec do ciasta dodajemy powidła, dokładnie łączymy między sobą, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min. Po upieczeniu ciasto studzimy

Kuchnia Łukasza
Domowa przyprawa do piernika 137

aromat) 20 g mielonego imbiru 1.5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki goździków 1/2 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie) Przygotowanie:  W młynku do kawy, lub moździerzu (zazwyczaj mielę w młynku) mielimy laski cynamonu, czarny pieprz, ziele angielskie, goździki. Po zmieleniu do składników dodajemy mielony imbir, kardamon, gałkę muszkatołową(...)płatki chilli. Wszystko dokładnie łączymy se sobą, przesiewamy przez drobne sitko i przekładamy do zamykanego słoiczka. Gotowe!  Tak przygotowana przyprawa może być chroniona w zamkniętym słoiczku przez rok, lub dłużej. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ryż jaśminowy po tajsku 230

Ryż jaśminowy po tajsku. Potocznie nazywany tajskim pachnącym ryżem ze względu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas gotowania.   Składniki: - 300g ryżu jaśminowego - 3cm kawałek imbiru - 4 ząbki czosnku - chilli w płatkach (ilość według uznania) - kawałek pora - 1 czerwona papryka - 2 kapustki pak choi - 2 jajka - kilka gałązek szczypioru z cebulką - olej sezamowy – 2 łyżki - olej kokosowy(...)smaku) Ryż gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy starty na drobnej tarce imbir, pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz chilli w płatkach. Smażymy 2 minuty. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki. Kapustki pak choi płuczemy, białe części kroimy w paski. Do woka dorzucamy

mojewypiekiinietylko
Zupa pomidorowa z multicookera 169

skusiłam się na taką zupkę, jak tylko zobaczyłam na blogu Najsmaczniejsze.pl ..Prosta do zrobienia i na dodatek smaczna, polecam..ja nie miałam korzenia imbiru , więc dałam sproszkowany...zamiast papryki chilli dałam słodką , a zupka była i tak ciut pikantna, dla w sam raz.. 500 g pomidorów 80 g cebuli 80 g papryki 70 g koncentratu pomidorowego 30 ml oliwy(...)oliwek 10 g imbiru (korzeń) [dałam sproszkowany  imbir  ] 600 ml woda do smaku:  sól czerwona papryka chilli [dałam paprykę słodką ] pieprz Cebulę obrać i pokroić w kostkę,imbir tak samo [ ja miałam w proszku, więc obyło się bez krojenia]. Pomidory umyć, pokroić w cząstki.Paprykę  oczyścić z gniazda nasiennego i również pokroić. Następnie wszystko przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z dynią i jarmużem oraz kaszą jaglaną. Na doskonałym cieście orkiszowym. Zdrowo i smacznie. 168

Pierogi z farszem z pieczonej dyni Hokkaido, jarmużu i kaszy jaglanej gotowanej, doprawione Cayenne, chilli, słodką papryką. Podawane z naturalnym jogurtem lub polane masłem z cebulką, lub skwareczkami. Według własnego upodobania. Dynię wcześniej wystarczy upiec, a następnie zmiksować miąższ. Ja zaopatrzyłam się w dynię Hokkaido, ponieważ po upieczeniu można ją zajadać razem ze skórką. Zainspirowałam się przepisem Marty, wprowadzając swoje(...)razie potrzeby podsypać trochę mąki. Odstawić do odpoczęcia przykryte folią spożywczą. Składniki na farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne szczypta płatków chilli 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 garści pokrojonych liści jarmużu 2 szklanki pure dyniowego  1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub mieszanki kasz sól morska czarny pieprz świeżo

Naturalna Kuchnia
Pikantny sos tatarski 144

pieczonego.Idealny na Święta Wielkanocne. Składniki: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko  1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Sposób przygotowania: Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli i cukrem do smaku

Bajeczna Kuchnia
Jajka przepiórcze w sosie tatarskim 226

ok.20 jajek przepiórek Sos tatarski: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko  1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Dodatkowo: liście sałaty Sposób przygotowania: Jajka przepiórcze gotujemy przez 3-5 minut od momentu gdy woda się zagotuje.Obieramy je ze skorupek. Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy(...)drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli i cukrem do smaku. Na półmisek układamy liście sałaty,wykładamy sos tatarski i układamy na nim ugotowane jajka.Podajemy od razu po przyrządzeniu. Jajka najlepiej ugotować w osolonej wodzie ,będą się lepiej obierały.Podczas obierania trzeba je dość mocno ostukać ,ułatwi to obieranie

Bajeczna Kuchnia
Kurczak z sezamem 308

przez co mamy troszkę mniej kaloryczne i lżejsze danie. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos 2 łyżki oleju 1/4  łyżeczki płatków chilli 1 ząbek czosnku 5 łyżek płynnego miodu 5 łyżek sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 50 g cukru brązowego 1/4 łyżeczki imbiru(...)piekarniku w 180 stopniach C około 30 minut.  Do rondela wlewamy olej i wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy dosłownie chwileczkę . Wlewamy miód, sos sojowy i bulion.Dodajemy płatki chilli, imbir i ocet. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Wodę mieszamy z mąką kukurydzianą i wlewamy do sosu.  Sos musi być szklisty i gęsty. Do miseczki włożyć mięso

O kuchni z uczuciem
Zupa tajska na listopadowy obiad 166

możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej(...)kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy pomidory, chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego lub rybnego, sok z limonki, imbir i trawę cytrynową. Dwie ostatnie rzeczy, razem z wcześniej wyparzoną skórką z limonki, umieszczam w specjalnym sitku podobnym do zaparzacza do herbaty

Patchwork
ROTE GRUTZE czyli kisiel z czerwonych owoców z winem 123

wytrawnego czerwonego wina 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml soku z drylowanych wiśni 1 łyżka przyprawy do grzańca sok i skórka z połowy pomarańczy 1/4 łyżeczki chilli  kwaśna śmietana Połowę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę wina wlewamy do garnka, dodajemy sok wiśniowy,  przyprawę korzenną, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze(...)rodzynki wkładamy do garnka, gotujemy w soku przez ok. 2 min ( ja dodałam jeszcze owoc granatu ale tylko dlatego, że był w domu) Wlewamy wino wymieszane z mąką ziemniaczaną, chilli i dokładnie mieszamy. Kisiel przekładamy do miseczki. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany. Do kisielu można dać dowolne czerwone owoce. Latem robię wersję z czerwoną porzeczką i świeżymi truskawkami :) zimą daje

KuchcikoweLove
Grillowane podudzia z kurczaka (bez kości) w orientalnym stylu podane z mieszanką sałat 128

grillowanie mogę polecić Wam pyszne drylowane podudzia z kurczaka w orientalnym stylu prosto z rusztu! :) Swój czerwono-żółty kolor i ostrość zawdzięczają przyprawie tandoori masala oraz dodatkowi curry i chilli. Oczywiście możecie złagodzić smak kurczaka dodając do marynaty 1-2 łyżki jogurtu. Za przyprawienie, zgrillowanie mięsa oraz przygotowanie sałatki odpowiedzialny jest mój Mąż :) Składniki: 0,5 kg drylowanych podudzi(...)kurczaka 1 czubata łyżka tandoori masala 1 płaska łyżka curry 1 płaska łyżeczka chilli 1 łyżka oleju 1 czubata łyżka keczupu 1-2 łyżki soku z cytryny 2 płaska łyżeczka cukru sól pieprz Sałatka: 1 opakowanie dowolnej, gotowej mieszanki sałat 1 garść rukoli 3 łyżki oleju 3 łyżki soku z cytryny 3 płaskie łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli 1 płaska

MyCookBook.pl
Temari sushi 148

wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach Dodatkowo: - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - sos sweet chilli (lub/i sojowy) - do wyboru Zaczynamy od przygotowania ryżu . Wsypujemy go do dużej miski i kilka razy zmieniając wodę (2 – 3) płuczemy, aż woda będzie prawie przejrzysta. Po odcedzeniu wody ryż przekładamy(...)kulę, odwijamy i wyjmujemy gotowe temari sushi. Tak postępujemy do wyczerpania wszystkich składników. Kawałki łososia powinny być takie, aby przykryły kulkę z ryżu. Temari sushi podajemy z sosem sweet chilli lub sojowym. Jako dodatek zalecany jest imbir marynowany , który Japończycy używają do przegryzania pomiędzy kolejnymi kęsami sushi (imbir oczyszcza kubki smakowe). Temari sushi jest potrawą niezwykle smaczną i dekoracyjną. Zachwyci

mojewypiekiinietylko
Schab w sosie curry 130

schabu bez kości 250 ml słodkiej śmietany (dałam 30%) 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczki  kurkumy 1/4 łyżeczki płatków chilli 2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz Schab pokroić w kotlety, a następnie każdy kotlet w paseczki.  Do miseczki wsypać kurkumę, sól, pieprz,płatki chilli i przyprawę curry oraz rozgnieciony czosnek

O kuchni z uczuciem
makaron z kurczakiem w sałatce 221

ząbek czosnku 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy ( lub groszku) sól, pieprz szczypta chilli sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ją solą, oraz pieprzem i odstawiamy, na chwilę, w chłodne miejsce. Makaron wsypujemy do garnka , na lekko osolony wrzątek i gotujemy  al dente(...)przekładamy z patelni do miski. Do misy dodajemy również ugotowany makaron,dokładamy szczypior, pietruszkę, kukurydzę i ciecierzycę. C ałość skrapiamy   dwiema łyżkami oliwy, przyprawiamy solą, pieprzem,oraz szczyptą chilli i mieszamy. Misę przykrywamy na trzydzieści minut pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom, a następnie podajemy

Miód i pieprz
Tortilla z kurczakiem 224

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   4 placki do tortilli 400-450 filetów z udek kurczaka (może być pierś) 5-7 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli z czosnkiem 1 łyżeczka curry 1 opakowanie mixu sałat (ok 140g) 2-3 łyżki łuskanych pestek z dyni 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczku rzodkiewki 60g serka topionego dip czosnkowo-koperkowy (przepis(...)Śmietanę połączyć z majonezem. Dodać koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z sosem sojowym, chilli i odstawić do lodówki (na min. 1 godzinę). Następnie mięso wymieszać z curry i i usmażyć na patelni grillowej. Mix sałat zmieszać z pestkami dyni, pokrojonym ogórkiem, rzodkiewką oraz ciepłym kurczakiem. Placki

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania