jajka 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis TUTAJ ) 2 łyżeczki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie) 100 g powidła śliwkowego lub z żurawiny Przygotowanie: W misie łączymy ze sobą jaja, roztopione i przestudzone masło, i mleko. Do składników mokrych dodajemy przyprawę do piernika, mąkę, proszek(...)pieczenia, kakao, płatki chilli i wszystko dokładnie łączymy, aż masa będzie jednolita. Do wymieszania wystarczy trzepaczki, mikser zbytnio ubije ciasto i będzie ono mniej pulchne. Pod koniec do ciasta dodajemy powidła, dokładnie łączymy między sobą, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min. Po upieczeniu ciasto studzimy
Kuchnia Łukaszaaromat) 20 g mielonego imbiru 1.5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki goździków 1/2 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie) Przygotowanie: W młynku do kawy, lub moździerzu (zazwyczaj mielę w młynku) mielimy laski cynamonu, czarny pieprz, ziele angielskie, goździki. Po zmieleniu do składników dodajemy mielony imbir, kardamon, gałkę muszkatołową(...)płatki chilli. Wszystko dokładnie łączymy se sobą, przesiewamy przez drobne sitko i przekładamy do zamykanego słoiczka. Gotowe! Tak przygotowana przyprawa może być chroniona w zamkniętym słoiczku przez rok, lub dłużej. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaRyż jaśminowy po tajsku. Potocznie nazywany tajskim pachnącym ryżem ze względu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas gotowania. Składniki: - 300g ryżu jaśminowego - 3cm kawałek imbiru - 4 ząbki czosnku - chilli w płatkach (ilość według uznania) - kawałek pora - 1 czerwona papryka - 2 kapustki pak choi - 2 jajka - kilka gałązek szczypioru z cebulką - olej sezamowy – 2 łyżki - olej kokosowy(...)smaku) Ryż gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego, dodajemy starty na drobnej tarce imbir, pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz chilli w płatkach. Smażymy 2 minuty. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki. Kapustki pak choi płuczemy, białe części kroimy w paski. Do woka dorzucamy
mojewypiekiinietylkoskusiłam się na taką zupkę, jak tylko zobaczyłam na blogu Najsmaczniejsze.pl ..Prosta do zrobienia i na dodatek smaczna, polecam..ja nie miałam korzenia imbiru , więc dałam sproszkowany...zamiast papryki chilli dałam słodką , a zupka była i tak ciut pikantna, dla w sam raz.. 500 g pomidorów 80 g cebuli 80 g papryki 70 g koncentratu pomidorowego 30 ml oliwy(...)oliwek 10 g imbiru (korzeń) [dałam sproszkowany imbir ] 600 ml woda do smaku: sól czerwona papryka chilli [dałam paprykę słodką ] pieprz Cebulę obrać i pokroić w kostkę,imbir tak samo [ ja miałam w proszku, więc obyło się bez krojenia]. Pomidory umyć, pokroić w cząstki.Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również pokroić. Następnie wszystko przełożyć
Moje domowe kucharzeniePierogi z farszem z pieczonej dyni Hokkaido, jarmużu i kaszy jaglanej gotowanej, doprawione Cayenne, chilli, słodką papryką. Podawane z naturalnym jogurtem lub polane masłem z cebulką, lub skwareczkami. Według własnego upodobania. Dynię wcześniej wystarczy upiec, a następnie zmiksować miąższ. Ja zaopatrzyłam się w dynię Hokkaido, ponieważ po upieczeniu można ją zajadać razem ze skórką. Zainspirowałam się przepisem Marty, wprowadzając swoje(...)razie potrzeby podsypać trochę mąki. Odstawić do odpoczęcia przykryte folią spożywczą. Składniki na farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne szczypta płatków chilli 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 garści pokrojonych liści jarmużu 2 szklanki pure dyniowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub mieszanki kasz sól morska czarny pieprz świeżo
Naturalna Kuchniapieczonego.Idealny na Święta Wielkanocne. Składniki: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Sposób przygotowania: Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli i cukrem do smaku
Bajeczna Kuchniaok.20 jajek przepiórek Sos tatarski: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Dodatkowo: liście sałaty Sposób przygotowania: Jajka przepiórcze gotujemy przez 3-5 minut od momentu gdy woda się zagotuje.Obieramy je ze skorupek. Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy(...)drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli i cukrem do smaku. Na półmisek układamy liście sałaty,wykładamy sos tatarski i układamy na nim ugotowane jajka.Podajemy od razu po przyrządzeniu. Jajka najlepiej ugotować w osolonej wodzie ,będą się lepiej obierały.Podczas obierania trzeba je dość mocno ostukać ,ułatwi to obieranie
Bajeczna Kuchniaprzez co mamy troszkę mniej kaloryczne i lżejsze danie. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos 2 łyżki oleju 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 ząbek czosnku 5 łyżek płynnego miodu 5 łyżek sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 50 g cukru brązowego 1/4 łyżeczki imbiru(...)piekarniku w 180 stopniach C około 30 minut. Do rondela wlewamy olej i wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy dosłownie chwileczkę . Wlewamy miód, sos sojowy i bulion.Dodajemy płatki chilli, imbir i ocet. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Wodę mieszamy z mąką kukurydzianą i wlewamy do sosu. Sos musi być szklisty i gęsty. Do miseczki włożyć mięso
O kuchni z uczuciemmożliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej(...)kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy pomidory, chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego lub rybnego, sok z limonki, imbir i trawę cytrynową. Dwie ostatnie rzeczy, razem z wcześniej wyparzoną skórką z limonki, umieszczam w specjalnym sitku podobnym do zaparzacza do herbaty
Patchworkwytrawnego czerwonego wina 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml soku z drylowanych wiśni 1 łyżka przyprawy do grzańca sok i skórka z połowy pomarańczy 1/4 łyżeczki chilli kwaśna śmietana Połowę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę wina wlewamy do garnka, dodajemy sok wiśniowy, przyprawę korzenną, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze(...)rodzynki wkładamy do garnka, gotujemy w soku przez ok. 2 min ( ja dodałam jeszcze owoc granatu ale tylko dlatego, że był w domu) Wlewamy wino wymieszane z mąką ziemniaczaną, chilli i dokładnie mieszamy. Kisiel przekładamy do miseczki. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany. Do kisielu można dać dowolne czerwone owoce. Latem robię wersję z czerwoną porzeczką i świeżymi truskawkami :) zimą daje
KuchcikoweLovegrillowanie mogę polecić Wam pyszne drylowane podudzia z kurczaka w orientalnym stylu prosto z rusztu! :) Swój czerwono-żółty kolor i ostrość zawdzięczają przyprawie tandoori masala oraz dodatkowi curry i chilli. Oczywiście możecie złagodzić smak kurczaka dodając do marynaty 1-2 łyżki jogurtu. Za przyprawienie, zgrillowanie mięsa oraz przygotowanie sałatki odpowiedzialny jest mój Mąż :) Składniki: 0,5 kg drylowanych podudzi(...)kurczaka 1 czubata łyżka tandoori masala 1 płaska łyżka curry 1 płaska łyżeczka chilli 1 łyżka oleju 1 czubata łyżka keczupu 1-2 łyżki soku z cytryny 2 płaska łyżeczka cukru sól pieprz Sałatka: 1 opakowanie dowolnej, gotowej mieszanki sałat 1 garść rukoli 3 łyżki oleju 3 łyżki soku z cytryny 3 płaskie łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli 1 płaska
MyCookBook.plwody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach Dodatkowo: - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - sos sweet chilli (lub/i sojowy) - do wyboru Zaczynamy od przygotowania ryżu . Wsypujemy go do dużej miski i kilka razy zmieniając wodę (2 – 3) płuczemy, aż woda będzie prawie przejrzysta. Po odcedzeniu wody ryż przekładamy(...)kulę, odwijamy i wyjmujemy gotowe temari sushi. Tak postępujemy do wyczerpania wszystkich składników. Kawałki łososia powinny być takie, aby przykryły kulkę z ryżu. Temari sushi podajemy z sosem sweet chilli lub sojowym. Jako dodatek zalecany jest imbir marynowany , który Japończycy używają do przegryzania pomiędzy kolejnymi kęsami sushi (imbir oczyszcza kubki smakowe). Temari sushi jest potrawą niezwykle smaczną i dekoracyjną. Zachwyci
mojewypiekiinietylkoschabu bez kości 250 ml słodkiej śmietany (dałam 30%) 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki płatków chilli 2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz Schab pokroić w kotlety, a następnie każdy kotlet w paseczki. Do miseczki wsypać kurkumę, sól, pieprz,płatki chilli i przyprawę curry oraz rozgnieciony czosnek
O kuchni z uczuciemząbek czosnku 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy ( lub groszku) sól, pieprz szczypta chilli sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ją solą, oraz pieprzem i odstawiamy, na chwilę, w chłodne miejsce. Makaron wsypujemy do garnka , na lekko osolony wrzątek i gotujemy al dente(...)przekładamy z patelni do miski. Do misy dodajemy również ugotowany makaron,dokładamy szczypior, pietruszkę, kukurydzę i ciecierzycę. C ałość skrapiamy dwiema łyżkami oliwy, przyprawiamy solą, pieprzem,oraz szczyptą chilli i mieszamy. Misę przykrywamy na trzydzieści minut pozwalając w tym czasie "przegryźć" się smakom, a następnie podajemy
Miód i pieprzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 4 placki do tortilli 400-450 filetów z udek kurczaka (może być pierś) 5-7 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli z czosnkiem 1 łyżeczka curry 1 opakowanie mixu sałat (ok 140g) 2-3 łyżki łuskanych pestek z dyni 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczku rzodkiewki 60g serka topionego dip czosnkowo-koperkowy (przepis(...)Śmietanę połączyć z majonezem. Dodać koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z sosem sojowym, chilli i odstawić do lodówki (na min. 1 godzinę). Następnie mięso wymieszać z curry i i usmażyć na patelni grillowej. Mix sałat zmieszać z pestkami dyni, pokrojonym ogórkiem, rzodkiewką oraz ciepłym kurczakiem. Placki
Di gotuje