chcemy bardziej zupę czy danie główne 1 limonka 40 g grzybków mun 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 40 g imbiru 1 i 1/2 łodygi trawy cytrynowej 10 g papryki chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek bulion warzywny Przygotowanie: - grzyby zalewamy zimna woda(...)minut - tofu kroimy w 0,5 cm kostkę - imbir, cebulę, chilli i czosnek siekamy na drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek przez ok 3 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy kumin i curry podsmażając kolejne 2 minuty. Na koniec dokładamy tofu i smażymy mieszając
Pora na pora i pomidoraproblemów. Składniki: 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego 2 kopiaste łyżki masła orzechowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 kostka tofu (180 g) 7 łyżek wody szczypta chilli opcjonalnie: prażone orzeszki ziemne, niesmażone i niesolone Przygotowanie: Mieszamy cukier, ocet, sos sojowy i chilli. Dodajemy masło orzechowe oraz wodę i mieszamy wszystko do uzyskania kremowej
Weganizm infantylnysałatę. Chutney z mango: 1 mango 3 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić miodem) 1 papryczka chilli Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, pogrzać, dodać białe wino, syrop z agawy, cukier. Gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze(...)minuty. Zdjąć z ognia i dodać pokrojona papryczkę chilli. Rozgrzać patelnię, położyć filety. Grillować przez 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i grillować kolejne 3 minuty. Zdjąć z patelni podawać z chutney a mango, ugotowaną kaszą jaglaną oraz sałatą
Moja Galeria Smakumarchewki do weków. Idealna jako dodatek do obiadu. Składniki na 5 słoików o pojemności 0,5l: 2 kg cukinii 3 cebule 2 marchewki 1/2 kg różnokolorowej papryki 1 papryczka chilli 4 łyżki soli Cukinię zetrzeć na tarce, zasypać 3 łyżkami soli. Odstawić na 2h. Cebulę pokroić w pióra, zasypać 1 łyżką soli. Odstawić na 2h. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę(...)papryczkę chilli drobno posiekać. Cukinię i cebulę odcisnąć z soku, wymieszać z marchewką i papryką. Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki gorczycy 8 ziarenek ziela angielskiego Z podanych składników zagotować zalewę i mieszać, aż cukier się rozpuści. W dużym garnku wymieszać gorącą zalewę z warzywami. Odstawić na 2h. Ponadto: olej liście laurowe ziarenka pieprzu
Moja Galeria Smakupomidorów 1/2 puszki cieciorki 30 g fety lub więcej wg preferencji 1 cebula 2 ząbki czosnku masło klarowane bazylia, oregano, tymianek (świeże bądź suszone) 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli sól, pieprz odrobina cukru Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać chilli, słodką paprykę, tymianek, bazylię, oregano i pomidory. Doprawić solą, pieprzem
Moja Galeria Smakumarchewki 300 g fasolki szparagowej 1-2 łyżki oliwy lub masła klarowanego 2 łyżki słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody sól, pieprz, odrobina chilli Marchewki obrać, ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić. Na patelni obsmażyć krótko marchewkę, odłożyć. Fasolkę ugotować w wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę przesmażyć na tej samej patelni(...)marchewki. Wymieszać w miseczce z fasolką. Do pozostałej na patelni oliwy dodać wodę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i chilli. Zagotować. Powstałym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na czystej, suchej patelni. Dodać do sałatki. Smacznego
Moja Galeria SmakuSkładniki na 6 kotletów: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kromka chleba, namoczona w mleku szczypta chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 6 trójkącików ulubionego serka topionego bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni(...)zmięknie. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Zdejmujemy z ognia. W dużej misce mieszamy mięso, jajko, kromkę chleba dokładnie odciśniętą z mleka i podsmażaną cebulkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i słodką papryką. 2. Na duży talerz wysypujemy bułkę tartą. Mięso dzielimy na 6 równych części. Każdy trójkącik serka topionego obtaczamy w bułce tartej, otulamy mięsem formując kotlecik i ponownie
My Culinary Artróżnych dodatków. Mnóstwo pomidorów, soczewicy, ciecierzycy oraz wyważona ilość przypraw - to sprawiło, że danie smakowało wszystkim (może było zbyt ostre dla niektórych, dlatego jeżeli preferujesz kuchnię łagodną pomiń chilli lub dodaj tylko odrobinkę). Zapraszam na harirę w moim wykonaniu - inną, ale podobną :) Składniki (4-6 porcji): cieciorka w słoiku - 220 g pomidory z puszki - 400 g sos pomidorowy Passata(...)proszku - 20 g (2 łyżeczki) woda - 1 l cebula - 80 g marchewka - 110 g natka pietruszki świeża - 2 łyżki ziele angielskie - 2 ziarenka curry, papryka słodka, chilli - 1 łyżeczka imbir, kminek mielony - 1/2 łyżeczki Większość składników kupisz w Sklepie Dietetycznym Przygotowanie: Do garnka wlej 200 ml wody i dodaj obraną i pokrojoną marchewkę i cebulkę. Następnie
Zdrowie na języku :Pinnej białej ryby 1 duży batat 1 garść fasolki szparagowej zielonej 1 czerwona cebula 1 biała cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki kolendry 2 łyżki natki pietruszki(...)cebulę, ale nie przyrumieniać, dodać obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata. Chwilę smażyć po czym dodać kurkumę,kolendrę i kmin rzymski. Wszystko zalać wodą ,puszką pomidorów, posypać płatkami chilli. Dodać fasolkę szparagową ,sok z cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę
O kuchni z uczuciemkostka rosołowa (z kurczaka) 1 brokuł 1 duża pierś z kurczaka lub 2 małe oliwa 2 garście fasolki szparagowej 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli PRZYGOTOWANIE Do garnka nalać 1 litr wody, zagotować, następnie dodać kostkę rosołową, rozciąć woreczki i wsypać kaszę. Gotować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu (szczególnie pod koniec, kiedy odparuje nadmiar(...)środka, a brokuł ugotować na parze. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Polać oliwą i przyprawić pieprzem, solą, słodką papryką i chilli. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dobrze wymieszać i przełożyć na głęboką patelnię. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać fasolkę szparagową i smażyć jeszcze chwilę
Passions hobbies lifemięsa mielonego wołowego 3 ząbki czosnku 150 g pomidorów w całości bez skórki ( mogą być z puszki) 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 łyżeczka pasty z chilli 100 g cebuli dymki pęczek świeżej kolendry 50 ml oliwy z oliwek odrobina wody 1 limonka 1 łyżeczka cukru/miodu przyprawy do smaku: pieprz, sól, odrobina pieprzy białego, 2 duże płaty(...)ząbki czosnku drobno siekamy i smażymy na oliwie z posiekaną dymką, zalewamy wszystko sokiem z limonki i dodajemy pomidory i dolewamy trochę wody.Wszystko dusimy, następnie dodajemy pastę z chilli , cukier. Sos redukujemy, aż będzie gesty i zawiesisty, następnie dodajemy mięso i fasolę. Na koniec doprawiamy jeżeli jest konieczność i dodajemy posiekaną kolendrę i wszystko mieszamy. Płaty tortilli podgrzewamy na patelni
Niezły Młynekzależności od upodobań. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej z Lidla :) (ok.200 gr) 1 opakowanie fety suszone pomidory drobno mielone suszona bazylia suszona pietruszka suszone nitki chilli do ozdoby pieprz czerwony do dekoracji Kroimy ciasto francuskie na kwadraty, każdy plasterek szynki szwarcwaldzkiej kroimy na pół. Układamy na kwadratach z ciasta francuskiego. Kroimy fetę i układamy(...)stopni na około 15 minut. Następnie wyjmujemy na talerzyki i ozdabiamy Dodatkowo polecam podawać z dwoma sosami :) (Ja zrobiłam tzatzyki i do tego gotową pastę z papryczek chilli, którą się wszyscy zajadają) Życzę smacznego
dlaSmaQprzerwie w pisaniu, nowy pomysł na kolację.Oczywiście bez zmian - z promocyjnej wyprzedaży Lidla. :) SKŁADNIKI : - homar mrożony z Lidla :) - limonka - 3 ząbki czosnku - 1/3 ostrej papryczki chilli - 2/3 paczki masła - szczypta świeżej lub mrożonej pietruszki Ścieramy skórkę z limonki, kroimy drobno chilli, czosnek, wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy masło, łączymy składniki. Do nagrzanego
dlaSmaQniej chrupiącej bagietki - uwielbiam ! :) Jak zrobić oliwę/olej ze smakiem? Nic prostszego ! Potrzebujemy oliwę/olej, do tego nasze ulubione przyprawy - w moim przypadku jest to czosnek i chilli. Czosnku daję dużo, gdyż uwielbiam ten aromat wydobywający się z oliwy. Do ładnej buteleczki wrzucamy 4 ząbki czosnku oraz 1 pokrojoną wzdłuż chilli. Zalewamy olejem/oliwą - zostawiamy
dlaSmaQtarce 1 drobno posiekana szalotka 2 łyżki otrąb orkiszowych 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju lnianego 2 marchewki 1 łyżka nasion chilli 2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Do mięsa dodajemy jajko, jarmuż, marchewkę, otręby, czosnek, szalotkę oraz przyprawy. Mieszamy i formujemy kulki, lekko je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej lniany i układamy kotleciki(...)surowe, a zewnętrzna strona lekko przyrumieniona (chrupiąca). Marchewki myjemy i oczyszczamy szczotką. Jest to młoda marchew więc nie ma sensu jej obierać. Kroimy w plastry. Mieszamy w miodzie i chilli. Smażymy na patelni na której smażyliśmy kotlety. Będzie super słodka i ostra
ClauditteMissCooking