chilli - 4013 przepisów (strona:89/268)

Potrawka ze szpinakiem 130

Składniki : 1 kg ziemniaków, puszka groszku, 1 ostra papryczka chilli, 2 puszki mleka kokosowego, 25 dag szpinaku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, szklanka bulionu (może być z kostki), płaska łyżka brązowego cukru, płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu, sól i pieprz do smaku.   Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy i kroimy(...)plasterki. Powinny być lekko twarde. Cebulę, papryczkę chilli kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki te smażymy na patelni, żeby wydobyły swój aromat. Dodajemy do ziemniaków. Do naczynia z warzywami dodajemy także groszek konserwowy i szpinak. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze około 5 minut. z moimi zmianami:) http://www.kwestiasmaku.com

Pobite gary Barbary
Ciasto na paszteciki z białym serem 125

Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g masła 3 łyżki śmietany żółtko 280 g białego sera szczypta soli i chilli Farsz  Mięsny Przygotowanie: Do przesianej mąki dodać zmielony ser, żółtko, śmietanę i zimne masło. Doprawić odrobiną soli i zagnieść. Włożyć do lodówki na ok 30 min. Ciasto rozwałkować, wykroić prostokąty i nakładać farsz. Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem(...)posypać szczyptą chilli. Piec w 250 st C do uzyskania ładnego brązowego koloru ok 20 min..... Smacznego

Gaździnka warzy
Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparagi z sosem holenderskim 167

jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU  oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne oliwki - zielone oliwki - 1 łyżeczka kaparów - pół papryczki chilli - natka pietruszki - kilka pomidorków koktajlowych - rozmaryn - bazylia - masło Przygotowanie pstrąga: Rybę czyścimy, myjemy, pozbawiamy głowy bądź nie - jak kto woli (ja pozbawiłam, licząc na to, że wyda się M. bardziej(...)przyjazna). Kroimy oliwki, chilli, pietruszkę, pomidorki, rozmaryn oraz bazylię i razem z kaparami umieszczamy w miseczce. Mieszamy po to, żeby się poszczególne dodatki nierównomiernie rozłożyły. Rybkę oprószamy solą w środku i na zewnątrz. Wkładamy do jej wnętrza trochę masła, potem mieszankę dodatków i znowu trochę masła. Obwiązujemy pstrąga sznurkiem, żeby utrudnić farszowi ewentualne wypłynięcie. Dodatkowo pakujemy rybę w folię aluminiową

Życie zamknięte w smaku
zupa tajska 169

piersi z kurczaka 250 g krewetek 0,5 l wywaru rybnego 0,5 l wody 400 ml mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 cebula(szarlotka lub cukrowa) 1 łyżeczka chilli  1 łodyga trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej)  sok z limonki lub połowy cytryny sól ostra papryka kawałek korzenia imbiru 3 łyżki oleju kokosowego Sposób przygotowania(...)rozgrzaną olej kokosowy wrzucamy pokrojoną w kostkę szarlotkę, drobno posiekany ząbek czosnku oraz łodygę trawy cytrynowej, pokrojoną w plastry. Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pastę chilli razem z obranym i drobno posiekanym korzeniem imbiru, smażymy dalej przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy wodą i wywarem rybnym.  Dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Gotujemy

Miód i pieprz
Papryka marynowana w soku pomidorowym 224

grubościennej czerwonej papryki w typie block 1 kg cebuli 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli zalewa : 1 l soku pomidorowego -gęstego 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka chilli jedna łyżka oleju na jeden słoik Paprykę oczyszczamy z nasion i białych błonek , kroimy w paski lub inaczej jeśli ktoś woli . Cebulę obieramy i również kroimy w paski . Oba warzywa(...)przeszły swoim aromatem . Drugiego dnia przekładamy składniki do wyparzonych słoików bez soku który powstał w nocy . Sok zlewamy do garnka , dodajemy 1 l soku pomidorowego , ocet, cukier i chilli . Zagotowujemy i wrzącą marynatą zalewamy słoiki z papryką , wlewamy po jednej łyżce oleju na jeden słoik. Zakręcamy i układamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy 15 minut i ponownie odstawiamy dnem

Ogrodnik w podróży
Mule w białym winie na ostro 183

moja propozycja obiadowa zajmuje tylko 10 minut i jest na prawdę pycha :) Składniki: 2 łyżki masła 1 kg świeżych muli 4 ząbki czosnku 3  małe szalotki 1 papryczka chilli 300 ml białego słodkiego wina pęczek świeżej pietruszki sól i pieprz do smaku Przydatne składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Mule należy dobrze umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Otwarte muszlę należy(...)się nie zamkną należy je wyrzucić, wyrzucić również trzeba muszle uszkodzone.  W garnku należy rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekany czosnek oraz dymkę. Następnie dodajemy posiekane chilli i po ok 1 minucie dodajemy wino, wszystko delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy kilka minut. Dodajemy mule i garnek przykrywamy. Mule gotujemy ok 6-8 minut co jakiś czas

Niezły Młynek
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 227

łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Sos słodko-ostry 4 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/2 czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej, bez pestek Sos pomidorowy Goka 3 łyżki wody 4 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego Na zdjęciu makaron(...)ponownie mięso. Wlać przygotowany wcześniej sos. Zamieszać. Odcedzić makaron i dorzucić na patelnię. Podgrzewać 1-2 minuty, aż sos ładnie oblepi makaron i wszystko się wymiesza. Można przybrać dymką, chilli lub sezamem - wg uznania

W kuchni wieczorem
Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem 152

suszonych pomidorów 200 g kaszy pęczak  3 jajka sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu wołowego 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty z papryki chilli 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 marchewki 1 cebula 1 łyżeczka majeranku, cząbru sól i pieprz do smaku Ciekawe składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pęczka ugotuj i ostudź. W misce wymieszaj(...)następnie pozostałe liście napełniaj farszem i zakręć, gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Piętra przekładaj pokrojoną marchewką i cebulą posiekaną w piórka.  Bulion wymieszaj z przecierem i pastą chilli, zalej gołąbki, dodaj przyprawy i wszystko gotuj na wolnym ogniu ok 2 h. Smacznego

Niezły Młynek
Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem 170

kurczakiem Składniki: sos: - podwójny filet z kurczaka - papryka czerwona - pieczarki - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny ziarnisty - zielone chilli jalapeno - bazylia, oregano - sól   dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - makaron tagliatelle (u mnie wstęga) Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem papryki mielonej, chilli

Kuchnia co dnia
Makaron z grzybami mun po chińsku 186

papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona słodką czerwona papryka - mielone chilli - sól, pieprz ziarnisty czarny - makaron instant   dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Karkówkę kroję w kostkę, dodaję do niego jogurt i przyprawę chińską. Odstawiam na pół godziny. W tym czasie(...)obsmażamy mięso na patelni. Osobno podsmażam drobno posiekaną cebulę na rumiano. Wszystko łączę wraz z pokrojonymi grzybami i podlewam wodą. Dodaję sól, świeżo zmielony pieprz, słodką czerwoną paprykę i chilli. Duszę całość pod przykryciem. Dodaję mieszankę warzywną i dalej duszę pod przykryciem. Makaron moczę w tym czasie w ciepłej wodzie. Gdy warzywa są już miękkie, dodaję makaron i zasmażam

Kuchnia co dnia
Zupa krewetkowa ze świeżym szpinakiem 130

pół łyżeczki sosu rybnego świeży szpinak pomidor  150 ml mleczka koksowego 1 trawa cytrynowa lub pasta z trawy cytrynowej ząbek czosnku opakowanie makaronu sojowego lub ryż jaśminowy chilli  Przygotowanie: 1. 250 ml wody zagotuj w garnku, dodaj pastę z trawy cytrynowej lub świeżą trawę, dodaj sosy: rybny i sojowy, zmiażdżony czosnek i chilli

AZgotuj!
Roladki z bakłażana w pomidorach 118

paczkę baby bakłażanów. Z dużego fioletowego, bo on potrzebował najszybszej obróbki zrobiłam roladki. bakłażan mozzarella oregano, bazylia puszka pomidorów 50 ml wina białego wytrawnego łyżeczka koncentratu sól chilli Bakłażana pokrój wzdłuż na 0,5 cm plastry, posól i odstaw na ok 20 minut aby zmiękły i puściły wodę. Mozzarellę pokrój w plastry i połóż na plaster bakłażana, zroluj(...)roladkę i zepnij wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym umieść pomidory, dodaj czosnek, trochę oliwy, łyżeczkę koncentratu, papryczkę chilli i wino. Całość wymieszaj. Włóż do naczynia roladki i lekko je polej sosem pomidorowym i posyp bazylią. Zapiekaj ok 60 minut w 190 stopniach. Podawaj z pieczywem

AZgotuj!
Mini paszteciki z czerwonej soczewicy z garam masalą 104

wszystkie aromaty. Dadaj do przypraw cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku. Osól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli ( ja dodałam świeże chilli) Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy na muffiny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 290 stopni na ok 35. Musisz sprawdzać bo paszteciki

AZgotuj!
Fasolka szparagowa w pomidorach na ostro 117

Dwie fasolki szparagowe: zielona i żółta. Bez zazdrości, która ładniejsza, lepsza. Smaczne obie;) garść zielonej fasolki garsć żółtej fasolki szparagowej ząbek czosnku pół łyżeczki chilli puszka pomidorów sól  łyżka oliwy puszka pomidorów Fasolki ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej olej i dodaj chilli, następnie rozgnieciony czosnek i pomidory, sól. Duś ok 20 minut bez przykrycia. Dodaj fasolkę niech

AZgotuj!
Toskańska zupa pomidorowa 182

Wszystkich gości, zupa urzekła wyjątkowym aromatem ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Wiedzieliśmy, że przepis trzeba wypróbować w naszym domu.  Składniki: - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1 posiekana papryczka chilli - 2 puszki pomidorów - duża garść świeżej bazylii (ale może być suszona) - 2 łyżki oliwy - cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz - 3 łyżki gęstej śmietany - parmezan do posypania - przecier pomidorowy(...)czosnek obieramy i drobno siekamy. 2.   Oliwę rozgrzewamy w garnku, w którym będziemy gotowali zupę. Wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy. 3.   Następnie dodajemy odrobinę posiekanego chilli. Wszystko delikatnie smażymy. 4.   Po chwili dodajemy pomidory z puszki , przecier pomidorowy i wlewamy około 2 szklanek bulionu. 5.   Przyprawiamy cukrem( płaska łyżeczka) , solą   i pieprzem

Pan i Pani Smith w kuchni