kolor surowizny. Pora umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w poprzeczne cienkie paski. Dodać pora do cebuli, smażyć aż zmięknie. Następnie dodać mięso mielone, doprawić bazylią, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki tylko muszą puścić wodę. Nadzienie(...)kolory. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub kostkę rosołową rozmieszaną w gorącej wodzie. Zagotować i doprać do smaku solą i pieprzem. Sos powinien mieć wyrazisty smak. Można doprawić chilli, ale to jak lubicie. Zagotować i zdjąć z ognia. Zmielić na jednolitą masę za pomocą blendera lub malaksera. Dodać ser, wymieszać. Zostawić trochę sera do posypania na górze. Wylać
Kuchnia Pokoleńbyć szybko ) 0,5 kg mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 2-3 strąki czerwonego świeżego chilli ( w zależności jak ostre chcecie ) 1 czerwona papryka – najlepiej spiczasta , ma cienki miąższ 2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki – słodkiej sól do smaku(...)krótko przesmażamy ( dosłownie , tyle żeby się połączyła z cebulą ) . Dodajemy mięso mielone , wyciśnięty praską czosnek . Smażymy , co jakiś czas mieszając . Do zrumienionego mięsa dodajemy pomidory z puszki , kumin , posiekane chilli , cynamon , sól do smaku . Smażymy dalej , aż do momentu , kiedy pomidory się rozpadną , następnie dorzucamy odcedzoną fasolkę i kukurydzę . Dalej smażymy mieszając aż farsz stanie się pozbawiony sosu i gęsty
Ogrodnik w podróżyuznania. Takie danie okazało się baaardzo rozgrzewające...:) Smacznego i miłego dnia:) Składniki: 160 g makaronu świderki bezglutenowego (na dwie porcje akurat) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka plasterków papryczki chilli (z pestkami rzecz jasna - im więcej tym będzie ostrzej) połowa czerwonej dużej papryki lub 2 małe baby mała cukinia 8 pomidorków koktajlowych przyprawy do smaku: sól, pieprz, vegeta natur, zioła(...)półksiężyce, czosnek w drobną kosteczkę, pomidorki kroimy na pół, na rozgrzaną oliwę wrzucamy: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię, pomidorki, przyprawiamy i dusimy do miękkości, po tym czasie dodajemy papryczkę chilli, makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odlewamy wodę i łączymy z warzywami z patelni, posypujemy gotowe danie serem i natką:) możecie też dodać połowę sera
Zasmakuj KuchniSzybka zupa, w pięknym wiosennym kolorze, idealna na zimowe chłody bo dzięki papryczce chilli nieźle rozgrzewa. Zupę najlepiej podać z chrupkimi, ziołowymi grzankami, posypanymi żółtym serem. Składniki: 450g mrożonego groszku 1 cebula 3-4 duże ząbki czosnku natka pietruszki (ok. pół garści) masło papryczka chilli świeża lub suszona ½ cytryny sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 l bulionu warzywnego W garnku rozpuścić
Dobra karmaprzekąskę, która świetnie sprawdzi się zarówno podczas oglądania filmu, jak też podczas spotkań z przyjaciółmi. Składniki (na 12 koszyczków): 3 spore tortille łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz 1 papryczka chilli 1/2 papryki czerwonej lub zielonej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej pieprz cayenne lub papryka ostra 1 nieduża cebula 1 duży ząbek czosnku (w porywach do trzech) 400g mięsa mielonego wołowo(...)wieprzowego natka pietruszki śmietana 12% starty ser żółty Wymagany sprzęt: blacha na mufinki (nie silikonowa!) Zacznij od pokrojenia chilli, papryki (wypieprz wcześniej ich nasiona) i cebuli w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Ziarna kolendry rozetrzyj w moździerzu. Fasolę odsącz – nie chcesz, aby woda z puszki była w daniu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jeśli nie masz moździerza (do którego kupna
manslogblogJest zima - musi być zimno. I właśnie z powodu tego w naszym domu ostatnio królują mocno rozgrzewające potrawy. Dzisiaj na stół wjechała zupa krem z kukurydzy z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Krem okazał się strzałem w dziesiątkę w taki mróz. Dlatego postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Wykonanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a sam przepis jest naprawdę prosty. Zapraszamy(...)pieprzymy, Dolewamy śmietankę i gotujemy przez chwilę. W zależności od upodobania, można podać z grzankami z serem z chleba tostowego. U nas wierzch posypaliśmy pietruszką, pokrojoną papryczką chilli i parmezanem. Smacznego
Kuchnia od dwojgaskładniki, polecam gorąco! Składniki: czarna fasola (ilość zależy od naszego apetytu) 3 pętka chudej, dobrej kiełbasy 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów w sosie własnym 1 mała papryczka chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej majeranek słodka papryka wędzona papryka koperek Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą, najlepiej dzień wcześniej. Następnego dnia odcedzamy ją, i gotujemy około(...)była miękka. Można ją gotować bez obaw, gdyż czarna fasola nie rozpada się w trakcie gotowania. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, nastepnie dodajemy czosnek, pokrojoną drobniutko papryczkę chilli i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Mieszamy. Posypujemy słodką i wędzoną papryką oraz roztartym majerankiem. Podsmażamy całość ok 5-10 minut, po czym dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, odcedzoną kukurydzę oraz zblendowane pomidory
Walijskie Pichceniebardzo długo, właściwie się nie psują. Składniki Czas przygotowania: 10 min + 5 tyg 6-8 niewoskowanych cytryn 6-8 łyżek gruboziarnistej soli morskiej 1 papryczka chilli 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu sok z 8-10 cytryn oliw z oliwek Przygotowanie: 1. Przygotowujemy wystarczająco duży słoik, sterylizujemy go i dobrze osuszamy, nie wycieramy, niech wyschnie samoistnie(...)słoiku, zamykamy słoik i odstawiamy na ok 1 tydzień 4. Po tym czasie mocno dociskamy cytryny do dna, wyciskając tym samym z nich sok, wsypujemy czerwony pieprz, dokładamy papryczkę chilli i zalewamy sokiem z cytryn, na wierzch wlewamy warstewkę oliwy, zamykamy słoik i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce, ale nie do lodówki 5. Po 4-5 tyg cytryny staną
Słodki Kompromisdoskonale przechowuje się w lodówce. Składniki na 4-6 porcji Czas przygotowania: 90 min 1 szklanka kaszy lub grubej mąki kukurydzianej * 1 łyżka masła pęczek szparagów kawałek parmezanu płatki chilli Sos z pieczonych pomidorów 10 dojrzałych pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól morska gruboziarnista pieprz oliwa z oliwek gałązki świeżego oregano 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie) * na rynku można kupić polentę(...)trzeba jeśli pomidory były słodkie 5. Zastygniętą polentę kroimy na kwadraty i smażymy z obydwu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor, podajemy z sosem pomidorowym, oprószamy płatkami chilli i startym parmezanem
Słodki Kompromiszielonej, suszonej fasoli mung 60 ml oliwy 2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki octu winnego 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli 3 marchewki 1/2 łyżeczki cukru garść świeżej kolendry sok z 1 cytryny 140 g sera feta sól *przepis z książki "Plenty More" Yotama Ottolenghi Przygotowanie: 1. Fasolkę gotujemy w szerokim rondlu(...)łyżki oliwy, oddajemy nasiona kopru i kuminu, zdejmujemy z ognia kiedy nasiona zaczną podskakiwać na patelni 3. Na jeszcze ciepłą fasolkę wylewamy podgrzaną oliwę z nasionami, dodajemy płatki chilli, sól, roztarty czosnek i ocet winny, odstawiamy 4. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż, zalewamy ok 150 ml wody, pozostałą oliwą, dodajemy cukier i 1/2 łyżeczki soli, gotujemy
Słodki Kompromisziemniaków 1 puszka ciecierzycy 150 g świeżego szpinaku 250 ml passaty pomidorowej 400 g pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 3-4 maleńkie suszone chilli 1 łyżka curry 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie do smaku) sól, pieprz olej rzepakowy ok 4 łyżki Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy(...)passatę pomidorową, gotujemy na średnim ogniu ok 10 min, aż lekko odparuje woda, następnie przykrywamy i gotujemy pod przykryciem jeszcze ok 10 min 5. Do curry dodajemy cynamon, chilli, sól, pieprz ewentualnie cukier, dorzucamy odsączoną ciecierzycę z puszki i gotujemy jeszcze chwilę 6. Na sam koniec, tuż przed podaniem dorzucamy świeży szpinak, przemieszać i podawać, można z pieczywem
Słodki Kompromiscebula – 2 szt 3. czosnek – 3 ząbki 4. bulion warzywny lub drobiowy – ok. 500 ml 5. oliwa – 2 łyżki 6. sól, pieprz, 7. ulubione przyprawy np. baylia, oregano, chilli dodatki wg uznania szczypiorekser żółtyśmietanagrzanki Blender i ostry nóż !! I Etap – Dynia w Piekarniku Zaczynamy od umycia naszej dyni, następnie kroimy ją na mniejsze kawałki (proponuję najpierw(...)solą i pieprzem wg własnego uznania. Pamiętaj o tym że przyprawy za każdym razem sprawią że nasz krem będzie inny, idealnie pasuję bazylia, oregano, tymianek. Lubisz ostre? – dodaj Chilli pieprz cayenne dodatkowo rozgrzeje nas w jesienny wieczór. Świetnie sprawdzi się również imbir bądź cynamon. Voilà pyszny krem gotowy. Podajemy jak lubimy ! Ja podaje ze startym
Wylizany Rondelmógłby się dziwić co banany mają wspólnego z kryzysem :) Otóż mają, ale pod warunkiem, że są kupowane na wielkich targowiskach w zimę i pod koniec dnia ;) Składniki: - ziemniaki - banany - chilli Wykonanie: Ziemniaki pokroić. Mogą być plasterki, a mogą być "ósemki". Banany w takie części na jakie pozwoli ich stan. Układać warstwami tak, aby u góry były ziemniaki. Na warstwę bananów(...)sypiemy chilli i zapiekamy w piekarniku, aż zrobi się na ładna brązowa skórka. Bez niej to będzie zwykła zapiekanka, a nie gratin
Kryzysowa Książka Kucharskadyni 400g szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 2 obrane ząbki czosnku opakowanie fety lub sera typu greckiego 700ml passata pomidorowa (lub przecier z kartonika, zmiksowane pomidory z puszki) 1/2 świeżego chilli czerwonego gałka muszkatołowa 20g parmezanu olej rzepakowy Dynię obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy z 1/4 łyżeczki soli i pieprzu aż będzie miękka. Cebulę kroimy(...)szpinak (rozmrozi się na patelni). Smażymy bez przykrywania pokrywką aby woda odparowała. Doprawiamy solą, pieprzem i gałą muszkatołową. Do nowego garnka lub patelni wlewamy 1 łyżkę oleju. Drobno kroimy chilli i ząbek czosnku, wrzucamy na rozgrzany olej. Kilka sekund smażymy i dodajemy passate pomidorową, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 4-5 minut. Ugotowaną dynie miksujemy na mus lub rozdrabniamy widelcem
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/matias 4 łyżki oleju 3 cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego liście laurowe ziele angielskie gorczyca szczypta chilli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją 2-3 razy aż nie będą bardzo słone. Odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet, koncentrat, ketchup, rodzynki(...)ziele, chilli, liście i gorczycę. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej marynaty włożyć śledzie. Odstawić do lodówki na minimum
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia