chilli - 4013 przepisów (strona:67/268)

OBIAD ROKU: kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem + polędwica wołowa w pikantnym sosie pomidorowym 112

naciskamy kłykciem palca. Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie aż wypłyną. Polędwica w sosie pomidorowym (dla 4 osób) 400-500 g polędwicy wołowej średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli garść suszonych pomidorów z zalewy 250 g pomidorków cherry 250 g sosu tomate frito lub przecieru pomidorowego z łyżeczką cukru  oliwa z oliwek sól pieprz łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka(...)suszonego oregano łyżeczka suszonego tymianku Polędwicę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i chilli oraz przyprawy. Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i obrane ze skórki pomidorki cherry.  Wcześniej nacinam im delikatnie skórkę, zalewam wrzątkiem a po chwili wrzucam do zimnej wody, Skórka wtedy o wiele ładniej

Cytryna&Co.
Wieprzowina z Laosu , danie z woka 129

ząbki czosnku 1 marchew 1 papryka spiczasta , o cienkim miąższu szczypiorek 1 opakowanie makaronu sojowego vermicelli ( 200 g ) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka sosu rybnego 1 płaska łyżeczka chilli ( jak nie lubicie ostrego , można pominąć ) 1 łyżeczka oleju sezamowego 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka startego korzenia imbiru , świeżego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka brązowego cukru(...)już będzie mocno rozgrzany wrzucamy cebulę , smażymy , aż zacznie mięknąć . Następnie marchew , papryka , seler , wieprzowina . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodajemy cukier trzcinowy , ocet , sos rybny , resztę sosu sojowego , czosnek ,chilli i kapustę pak choi. Smażymy , ciągle mieszając na ogromnym ogniu , jak największym . Do czasu aż wieprzowina przestanie być surowa , to około niecałe 10 minut . Dorzucamy makaron , który wcześniej trzeba przygotować według

Ogrodnik w podróży
Pikantny filet z indyka 140

tego ulubione dodatki i obiad mamy  gotowy.  Ja podałam razem z ryżem curry  i surówką z papryki . Składniki: 1 pierś z indyka masło klarowane czosnek granulowany chilli zioła prowansalskie kumin młotkowany pieprz sól Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety. Każdy kawałek oprószyć chilli, czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi, kuminem, pieprzem oraz solą. Odłożyć do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Kasza gryczana z cukinią i kurczakiem 224

szalotki czerwona papryka ząbek czosnku łyżka masła 200g zielonego groszku (mrożonego albo z puszki) 2 łyżki sosu sojowego sól morska łyżeczka oregano 1 filet z kurczaka 1/2 papryczki chilli Składniki do marynaty 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki czarny pieprz Przepis na kaszę gryczaną z cukinią i kurczakiem Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie(...)bardzo cienkie plasterki. Szalotkę i czosnek szklimy na maśle. Zamarynowanego kurczaka dokładamy do szalotki i smażymy ok. 3 minut. Pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i cienkie plasterki papryczkę chilli (jeśli nie lubicie dań ostrych, usuńcie z papryczki pestki) dodajemy do podsmażonego kurczaka. Całość smażymy ok. 10 minut. W międzyczasie doprawiamy danie szczyptą oregano. Pod koniec smażenia doprawiamy całość solą morską

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka 166

chili shakshuka (4 servings) Ingredients: vegetable oil for frying 1 r ed onion, diced 4 cloves g arlic, chopped 1 red bell pepper, seeded and chopped 1 r ed chilli, finely diced 150 g chorizo sausage, cubed 1×400 g tin chopped tomatoes 1 tbsp s moked paprika 1/2 tbsp c umin 1 tsp d ried oregano(...)over a medium-high heat. Add the onion with a good pinch of salt and pepper and cook for 2 minutes. Add the chorizo, garlic, bell pepper and chilli and cook for 8-10 minutes until the vegetables is softened. Add the spices to the pan, mix and cook for another 2 minutes. Pour in the chopped tomatoes, season with

karmelowy
Kurczak w sosie korma (Korma Chicken) 158

kurczaka 200 ml mleka kokosowego cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy łyżeczka garam masali szczypta chilli klika nitek szafranu 1/2 szkl. mielonych migdałów 1/2 szkl. wiórków kokosowych sól, pieprz 2 łyżki masła ghee garść świeżej kolendry Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek posiekać. Kolendrę(...)kmin rozetrzeć w moździerzu. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i imbir i przesmażyć 2 minuty. Dodać kmin, kolendrę, garam masalę i chilli. Po krótkim przesmażeniu dodać kurczaka. Następnie wlać mleko kokosowe, szafran, migdały i wiórki kokosowe. Przemieszać i gotować jeszcze kwadrans na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Przed podaniem posypać danie świeżą kolendrą

wyzwania kuchenne
SKRZYDEŁKA JAK Z KFC + FILMIK 203

smaczne. SKŁADNIKI : 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 l wody z 2 płaskimi, łyżkami soli do namoczenia przyprawy -  1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka papryki ostrej pomieszanej z chilli 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka oregano 1 łyżka czosnku granulowanego 2 szklanki mąki do panierowania(...)CIASTO : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka soli  1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka chilli  1 szklanka mleka

Kulinarne Fantazje Marioli
Deadpool i Chimichanga 179

Przy okazji złamałem regulamin (zrobiłem zdjęcie na sali kinowej :D) o czym dowiedziałem się później, ale przecież nie będę już kasował :) Składniki: - mąka - woda - czerwona fasola w puszce - jabłka - chilli Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się  ciasto i smażymy na patelni cienkie naleśniki. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy czerwonej fasoli oraz chilli

Kryzysowa Książka Kucharska
Filet z pstrąga Yuan Yaki 124

sojowy – mirin – sake – 1 limonka lub cytryna Dodatkowo (dekoracja): – rzodkiewki – fenkuł – świeży tymianek – płatki szalotki – natka pietruszki – chilli nitki – pieprz czerwony Filet z pstrąga łososiowego pozbawiamy skóry i kroimy na kawałki. Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie do ilości ryby) – wszystkie składniki mieszamy, zalewamy rybę, na wierzch kładziemy plastry cytrusów(...)układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Filet z pstrąga Yuan Yaki podałam na puree z topinamburu. Do dekoracji użyłam świeży tymianek, chilli nitki, płatki szalotki, poszatkowany fenkuł i rzodkiewki. Filet z pstrąga Yuan Yaki zajął I miejsce w konkursie świąteczno noworocznym 2017 na grupie Wędzenie z pasją . Tematem konkursu była „Ryba”. Nagroda

mojewypiekiinietylko
Zupa krem z bakłażana 164

prosty  do zrobienia. Taka zupa najlepiej smakuje  z kleksem śmietany i grzankami. Składniki: 3 duże bakłażany 2 marchewki 1 L bulionu 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa chilli sól, pieprz dodatkowo śmietana natka pietruszki grzanki Wykonanie: Bakłażany umyć, pokroić w kostkę, posolić i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie przepłukać pod zimną wodą, osączyć. Bakłażany wyłożyć(...)blachę,  skropić oliwą i posypać chilli. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec przez 25 minut. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku podsmażyć cebulę  z marchewką, pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać upieczony bakłażan, wlać bulion. Zagotować, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec doprawić do smaku

magiczna kuchnia Kasi
Łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową podany z pieczonymi ziemniakami i smażonymi szparagami 117

łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku odrobina soku z cytryny sól, pieprz pieczone ziemniaki 4-5 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków odrobina oleju przyprawa chilli, np. w młynku sól smażone szparagi 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki masła szczypta soli Na samym początku przygotować ziemniaki: dokładnie wyszorować, przeciąć wzdłuż na 4 części i przyprawić solą oraz(...)chilli. Polać odrobiną oleju i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 25 minut w 210ºC. W międzyczasie przygotować rybę. Filet z łososia umyć, osuszyć, przełożyć na małą blaszkę do pieczenia i delikatnie przekroić na 2 części. Rybę przyprawić solą oraz pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Śmietanę wymieszać z chrzanem

Ugotować
Makaron z chorizo i jajkiem poche 168

chorizo i jajkiem poche Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – 250 g makaronu spaghetti – 3 ząbki czosnku – 1 średnia cebula – ew 1 papryczka chilli – 200 ml passaty pomidorowej – 100 g chorizo – 2 jajka – 1 łyżka octu – 1 łyżka oliwy – sól, pieprz Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być(...)dente. Czosnek drobno posiekaj, cebulę także. Na odrobinie oliwy podsmaż czosnek i cebulę, możesz także dodać chilli jeśli lubisz pikantne sosy, a kiedy się zeszklą dodaj pokrojoną w niewielkie kawałki kiełbaskę chorizo oraz passatę pomidorową. Jeśli passata jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody aby nieco rozrzedzić sos. W międzyczasie w garnku zagotuj wodę i dolej do wrzątku 1 łyżkę octu

nietylkopasta.pl
KUKURYDZIANY DUTCH BABY NA BAZIE SOSU JASNEGO #ŁOWICZ 104

Składniki: 1 słoik sosu Jasnego Łowicz 1 mała puszka kukurydzy 1 pomidor 1 świeży ogórek 1 cebula 3 jajka 80 g mąki pszennej 125 ml mleka sól pieprz szczypta chilli 25 ml oleju rzepakowego szczypta cukru Sos jasny Łowicz blenduje z 2 łyżkami kukurydzy z puszki i szczyptą chilli. Mąkę przesiewam do miski. Dodaje sól, cukier, pieprz. Mieszam. Dodaje jajka

Kuchnia w oparach
ZIELONA ZUPA Z NALEŚNIKIEM 107

smak ale także witaminy. Idealnie nadał się do przygotowania szybkiej zupy. Składniki: ZUPA : 1 szklanka groszku mrożonego HORTEX 400 g brokułów 1 szklanka bulionu warzywnego 1 cebula szczypta chilli sól, pieprz 65 ml śmietany NALEŚNIK: 1,5 szklanki mleka 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego HORTEX(...)pieprz PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ: Cebule kroimy i podsmażamy na oleju wraz ze szczyptą chilli, soli i pieprzu. Dodajemy groszek, pokrojone brokuły w mniejsze części i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Warzywa miksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku. PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI: Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę. Dodajemy jajka, otręby owsiane, mleko, sól i mieszamy. Dodajemy olej oraz mąkę jeżeli ciasto

Kuchnia w oparach
SAJGONKI Z ZUPEK TYPU CHINSKIEGO 99

papier ryżowy olej marchewka 1/3 selera 1 pietruszka 1 cebula sól himalajska pieprz SOS DO SAJGONEK: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 5 łyżek sosu rybnego 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody Przygotowujemy sajgonki: Zupki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż makaron zmięknie. Makaron przyprawiamy przyprawami z zupek. Seler, cebulę, pietruszkę i marchewkę obieramy. Ścieramy(...)pieprz. Mieszamy. W ciepłej wozie namaczamy papier ryżowy. Nakładamy na niego farsz oraz zwijamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przygotowujemy sos: Na gładką masę ucieramy czosnek z chilli. Dodajemy sos rybny oraz wodę. Dodajemy cukier i mieszamy aż cukier rozpuści się. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt rybny dodajemy jeszcze odrobinę wody

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania