ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:114/303)

MALINOWY CURD. 183

spożytkowałam słoiczek z tą piękną, różową masą. MALINOWY CURD. /przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours;/  500 g malin 80 g cukru sok z 2 cytryn 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko  50 g masła Maliny płuczę. Wrzucam je do rondla, zasypuję cukrem i podgrzewam.  Gotuję tak długo, aż owoce całkowicie się rozpadną. Wtedy wyłączam(...)stawiam na palniku, podgrzewam, ale nie gotuję, wyłączam gaz. Wlewam masę jajeczną i ciągle mieszając, dokładnie ją rozprowadzam. Następnie znów włączam gaz, bez ustanku mieszając, dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Kiedy krem zgęstnieje, łączę z masłem. Odstawiam do wystudzenia. Jeśli powstały grudki z mąki, przetrzeć krem przez sito. Wytrzymałość: do dwóch tygodni w lodówce. SMACZNEGO!  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kurczak feng shui z bambusem 257

feng shui. Polecam .Zaczynamy:  Składniki:3-4 piersi z kurczaka2 papryki zielona i czerwona3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 puszka bambusa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Wykonanie:Piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę, doprawić przyprawami I odstawić na 10-15 min.Pokroi(...)paprykę i  marchewkę.Odcedzić grzyby chińskie lub pokroić pieczarki , odcedzić bambus. Rozbic 2 jajka dodać mąkę ziemniaczaną- wymieszać.Do jajka dodać kurczaka, wymieszać w jajku i mące.  Kurczaka dajemy  na rozgrzanego woka z 1 łyżką oleju  sezamowego. Smażyć kurczaka 5 min. Przeniesc do miski. Dajemy 2 łyżki oleju sezamowego i dajemy marchew i grzyby

Smaki Edyty
Pavlova z bitą śmietaną i owocami 260

jagodami.. Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami: Składniki na wielkość 22 cm:  6 białek z  jajek 300 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli  Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukier puder  mrożone jagody 1 owoc kiwi kilka czerwonych winogron Tortownicę o przekroju 22 cm obrysowujemy na  papierze(...)suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę,  dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.  Następnie dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cały czas ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Masę przekładamy na papier, najlepiej silikonową łyżką i formujemy koło, wydrążamy środek podnosząc brzegi do góry. Do środka gotowej bezy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini beza Pavlova z truskawkami 266

truskawkami: Składniki na 4 bezy + kilka małych bezów:  4 białka z  jajek 200 g cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli  Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki mięty Przygotowanie: Na  papierze do pieczenia obrysowujemy 4 krążki o średnicy 10 cm. Białka(...)robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę,  dodajemy po 1 łyżce wymieszanego cukru cały czas miksując.  Następnie dodajemy sok z limonki (zamiast octu winnego) i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, cały czas ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier, najpierw tworząc podstawę, potem brzegi. Do środka gotowej bezy będziemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina truskawkowo-arbuzowa 145

arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka kandyzowanego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z arbuza odcinamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy, ja zrobiłam to w FP 270 Kenwood, następnie przecieramy przez sito(...)grubym dnie, zasypujemy 3  łyżkami domowego cukru waniliowego,  wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy  na średnim ogniu.  Gotujemy do momentu aż truskawki częściowo się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do garnka. Gotujemy 5 minut aż zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą  kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z jagodami i serem kozim oraz test naleśnikarki 204

sprzęty, których nie będę używać, a w tym przypadku jestem pewna, że ten sprzęt będzie cały czas w ruchu. Składniki:  3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)jajko, 1/2- 3/4  szklanki wody gazowanej, szczypta soli, świeże jagody ser kozi, cukier puder Przygotowanie: W wysokim pojemniku roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli, dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy gazowaną wodę i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy naleśnikarkę i smażymy naleśniki- 4 sztuki. Smarujemy serem przestudzone naleśniki. Na nich układamy jagody, które delikatnie posypujemy cukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernikowe tartaletki z malinami 271

Almette z Gruszką i Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej maliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette  oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułka paryska ekspresowa 135

wyrastania, przepis jest kilkakrotnie sprawdzony i polecam go z czystym sumieniem. Składniki na 2 duże bułki paryskie: -500 g mąki pszennej + ok 50 g do podsypywania- 2 łyżki mąki ziemniaczanej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml  wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru – olej do posmarowania miski Lekko podgrzewamy(...)masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 151

niej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z  cukinii. Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy lubić również placki z dyni.  Aby masa na placki nie była zbyt wodnista,  startą dynię trzeba lekko odcisnąć. Miąższ(...)praskę, zamiast przypraw wykorzystujemy  1 czubatą łyżkę Pomysł na… Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny Winiary. Dodajemy 1 jajko, 5 łyżek mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i smażymy na złoto w obręczach, aby placki były równe, po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W między czasie przygotowujemy marynatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami 184

pomidorami i bazylią, 1 marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 papryki kolorowe, 1 litr wody, 3 ziemniaki, pieprz czarny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe mielimy, doprawiamy chili i solą, dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy i formujemy małe klopsiki. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie (ok. 1 litra). Klopsiki wyjmujemy(...)klopsiki,  dodajemy pastę curry i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 15 minut, następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę i gotujemy dalsze 15 minut. Do garnka ponownie przekładamy klopsiki, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę aż zupa gulaszowa zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy na gęsto z kolendrą. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 137

krem wzorowany jest na recepturze Julii Child. Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) Składniki: Krem: 6 żółtek 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki masła (opcjonalnie) szczypta soli 1 laska wanilii Ciasto kruche(na formę okrągłą o średnicy 22-23 cm): 300 g mąki krupczatki(...)się lekko zezłocić. Po tym czasie wyciągamy i studzimy. Przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, aż masa zgęstnieje i zbieleje. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy, odstawiamy z ognia i powoli wlewamy do niego masę z żółtek, cały czas ubijając. Kiedy składniki się połączą masę jeszcze raz podgrzewamy. Należy nie zapominać

Mania Gotowania
Cisto maślankowe z wiśniami 335

odstawiamy do lodówki. U mnie było z żelowane i gotowe do spożycia po jakiś 4 godzinach.   Składniki na kisiel wiśniowy: 1/3 opakowania mrożonych wiśni 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 5 łyżeczek cukru  Wiśnie z łyżką wody stawiamy na ogień. Dodajemy cukier. Po chwili (jeszcze przed zagotowaniem) odlewamy połowę szklanki soku z którym mieszamy mąkę ziemniaczaną

Słodka sielanka
Budyń rabarbarowo-wanilowy 103

karmelizowanymi kawałkami rabarbaru. Składniki: dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki trzy łyżki cukru trzcinowego pesteczki z jednej trzeciej laski wanilii szklanka mleka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo - do podania: łyżka cukru trzcinowego kilka plasterków rabarbaru łyżka wody Przygotowanie: Pokrojony rabarbar poddusiłam z cukrem i wanilią. Gdy rabarbar był już miękki zblendowałam go na gładką masę, dodając mleko(...)zagotowałam. Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w odrobinie mleka i wlałam energicznie mieszając do zagotowanej masy rabarbarowo-mlecznej. Gotowałam do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń przełożyłam do pucharków (wyszły 2 porcje) i udekorowałam karmelizowanym rabarbarem (na patelni podsmażyłam kilka plasterków z cukrem i wodą - do zbrązowienia

Kulinarny Pamiętnik
Angielski tort tęczowy - idealny na Dzień Dziecka 193

sporo czasu, ale naprawdę było warto. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 350 g masła 200 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku(...)pieczenia 6 łyżeczek mleka dodatkowo: barwniki spożywcze (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony; ja używam barwników w proszku) * na krem: litr mleka 6 łyżek mąki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże żółtka 4 łyżki cukru waniliowego 400 miękkiego masła * plastyczna masa cukrowa: 750 g cukru pudru (+ kilka łyżek do podsypywania) 100 g glukozy w proszku 4 łyżki żelatyny

Kulinarny Pamiętnik
Pavlova - beza... 111

mile byłam zaskoczona, ponieważ robiłam go z głowy i po raz pierwszy :) Zaczynami... Pavlova SKŁADNIKI: ( na bezę) - 4 jajka rozmiar L lub XL- 250 g cukru- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka octu winnegoNA KREM:- 250 gr serka mascarpone- 400 gr śmietany kremówki 36%- 3 łyżki cukru pudru- 2 opakowania śmietan fixu- 2 łyżki wiśniówki lub zwykłego alkoholu(...)zgęstnieją, następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru( pamiętając o tym, żeby każdą porcje cukru dokładnie ubić) gdy już ubijemy bezę, na sam koniec dodajmy mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu winnego. Wszystko jeszcze mieszamy około 3 minut. Piekarnik nagrzewamy do 150 °C. Na papierze do pieczenie rysujemy kółko o średnicy 20- 22 cm. Wykładamy

Zainspiruj się kuchnią