arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka kandyzowanego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z arbuza odcinamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy, ja zrobiłam to w FP 270 Kenwood, następnie przecieramy przez sito(...)grubym dnie, zasypujemy 3 łyżkami domowego cukru waniliowego, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy do momentu aż truskawki częściowo się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do garnka. Gotujemy 5 minut aż zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsprzęty, których nie będę używać, a w tym przypadku jestem pewna, że ten sprzęt będzie cały czas w ruchu. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)jajko, 1/2- 3/4 szklanki wody gazowanej, szczypta soli, świeże jagody ser kozi, cukier puder Przygotowanie: W wysokim pojemniku roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli, dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy gazowaną wodę i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy naleśnikarkę i smażymy naleśniki- 4 sztuki. Smarujemy serem przestudzone naleśniki. Na nich układamy jagody, które delikatnie posypujemy cukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAlmette z Gruszką i Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej maliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyrastania, przepis jest kilkakrotnie sprawdzony i polecam go z czystym sumieniem. Składniki na 2 duże bułki paryskie: -500 g mąki pszennej + ok 50 g do podsypywania- 2 łyżki mąki ziemniaczanej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru – olej do posmarowania miski Lekko podgrzewamy(...)masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy lubić również placki z dyni. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, startą dynię trzeba lekko odcisnąć. Miąższ(...)praskę, zamiast przypraw wykorzystujemy 1 czubatą łyżkę Pomysł na… Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny Winiary. Dodajemy 1 jajko, 5 łyżek mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i smażymy na złoto w obręczach, aby placki były równe, po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W między czasie przygotowujemy marynatę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidorami i bazylią, 1 marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 papryki kolorowe, 1 litr wody, 3 ziemniaki, pieprz czarny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe mielimy, doprawiamy chili i solą, dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy i formujemy małe klopsiki. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie (ok. 1 litra). Klopsiki wyjmujemy(...)klopsiki, dodajemy pastę curry i koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 15 minut, następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę i gotujemy dalsze 15 minut. Do garnka ponownie przekładamy klopsiki, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę aż zupa gulaszowa zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy na gęsto z kolendrą. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrem wzorowany jest na recepturze Julii Child. Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) Składniki: Krem: 6 żółtek 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki masła (opcjonalnie) szczypta soli 1 laska wanilii Ciasto kruche(na formę okrągłą o średnicy 22-23 cm): 300 g mąki krupczatki(...)się lekko zezłocić. Po tym czasie wyciągamy i studzimy. Przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, aż masa zgęstnieje i zbieleje. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy, odstawiamy z ognia i powoli wlewamy do niego masę z żółtek, cały czas ubijając. Kiedy składniki się połączą masę jeszcze raz podgrzewamy. Należy nie zapominać
Mania Gotowaniaodstawiamy do lodówki. U mnie było z żelowane i gotowe do spożycia po jakiś 4 godzinach. Składniki na kisiel wiśniowy: 1/3 opakowania mrożonych wiśni 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 5 łyżeczek cukru Wiśnie z łyżką wody stawiamy na ogień. Dodajemy cukier. Po chwili (jeszcze przed zagotowaniem) odlewamy połowę szklanki soku z którym mieszamy mąkę ziemniaczaną
Słodka sielankakarmelizowanymi kawałkami rabarbaru. Składniki: dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki trzy łyżki cukru trzcinowego pesteczki z jednej trzeciej laski wanilii szklanka mleka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo - do podania: łyżka cukru trzcinowego kilka plasterków rabarbaru łyżka wody Przygotowanie: Pokrojony rabarbar poddusiłam z cukrem i wanilią. Gdy rabarbar był już miękki zblendowałam go na gładką masę, dodając mleko(...)zagotowałam. Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w odrobinie mleka i wlałam energicznie mieszając do zagotowanej masy rabarbarowo-mlecznej. Gotowałam do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń przełożyłam do pucharków (wyszły 2 porcje) i udekorowałam karmelizowanym rabarbarem (na patelni podsmażyłam kilka plasterków z cukrem i wodą - do zbrązowienia
Kulinarny Pamiętniksporo czasu, ale naprawdę było warto. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 350 g masła 200 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku(...)pieczenia 6 łyżeczek mleka dodatkowo: barwniki spożywcze (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony; ja używam barwników w proszku) * na krem: litr mleka 6 łyżek mąki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże żółtka 4 łyżki cukru waniliowego 400 miękkiego masła * plastyczna masa cukrowa: 750 g cukru pudru (+ kilka łyżek do podsypywania) 100 g glukozy w proszku 4 łyżki żelatyny
Kulinarny Pamiętnikmile byłam zaskoczona, ponieważ robiłam go z głowy i po raz pierwszy :) Zaczynami... Pavlova SKŁADNIKI: ( na bezę) - 4 jajka rozmiar L lub XL- 250 g cukru- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka octu winnegoNA KREM:- 250 gr serka mascarpone- 400 gr śmietany kremówki 36%- 3 łyżki cukru pudru- 2 opakowania śmietan fixu- 2 łyżki wiśniówki lub zwykłego alkoholu(...)zgęstnieją, następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru( pamiętając o tym, żeby każdą porcje cukru dokładnie ubić) gdy już ubijemy bezę, na sam koniec dodajmy mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu winnego. Wszystko jeszcze mieszamy około 3 minut. Piekarnik nagrzewamy do 150 °C. Na papierze do pieczenie rysujemy kółko o średnicy 20- 22 cm. Wykładamy
Zainspiruj się kuchniąPlacki z cukinii czy może placki cukiniowe bo z ziemniaków to placki ziemniaczane. Pierwszy raz je robiłem i od razu podbiły gusta u mnie w domu tak że ciężko będzie wrócić do ziemniaczanych.Ale nie ma czego żałować - są naprawdę pyszne i proste do zrobienia.Składniki na 20 placków : 1 kg cukinii - musimy kupić prawie 2kg 2 średnie cebule
Mechanik w kuchniSkładniki na ok. 22 kluski: 1 kg ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki soli Przepis: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (tak, aby nie powstały grudki). Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta ugniatamy kulki o średnicy
Emcia Pichciśliwkowe rum Składniki na masę serową 500 g twarogu sernikowego (użyłam Presidente) 250 g serka mascarpone 2 duże jajka (jeśli mamy małe lepiej dodać 3) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania fix-u do sernika 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Masło pokroić na kostkę. Mąkę połączyć(...)być tylko podpieczony, ponieważ potem będzie jeszcze raz pieczony razem z serem. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg sernikowy połączyć z cukrem i mascarpone. Dodać jajka, miód, mąkę ziemniaczaną, fix do sernika i aromat waniliowy. Wymieszać mikserem, na koniec dodać do masy skórkę pomarańczową. Masę twarogową wylać na podpieczony spód i wstawić ponownie do piekarnika. 180°C. Piec
Mania Gotowaniajajko · 0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Sos: · 1 łyżka mąki ziemniaczanej · ½ szklanki bulionu drobiowego (użyłam Chicken Stock marki Delux z Lidla, można oczywiście zrobić samemu lub użyć kostki rosołowej
Mania Gotowania