ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:106/303)

Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym 162

Wpadłem na pomysł, że zrobię jej mały torcik (wyszedł większy niż planowałem).Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;) Składniki:Beza:- 6 białek- ok. 300 g cukru pudru-2 łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem:- duże opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4l mleka) - 100 g masła-3/4 szklanki makuJabłka:- 4 duże jabłka- małe opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego(...)cynamonu - 100 ml soku jabłkowego lub wodySposób przygotowania:1.Beza:Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami cukier dalej miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Blachę obłożyć papierem do pieczenia , lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ja zrobiłem 4-piętrowy torcik , lecz polecam zrobić 3-piętrowy. Masę bezową wyłożyć

Gotuj Z Muzyką
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 246

byłem zmuszony zrobić je telefonem. I efekty tego są jakie są.Składniki:(na około 10 placuszków)Placuszki:- 100 g kaszy jaglanej- 1 jajko- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)Sos:- 1 pomarańcza- pół cytryny- 4 łyżki cukru- 1/4 szklanki wody- łyżeczka masła- 2 łyżeczki mąki pszennejPrzygotowanie:1.Placuszki Kasze opłukujemy wodą. Do rondelka wlewamy ok. 3 szklanki wody

Gotuj Z Muzyką
Kotlety makaronowe z porem 180

sól – do smaku– pieprz – do smaku– tymianek – do smaku– jajko – 2 szt– mąka ziemniaczana – 1 łyżka– bułka tarta – ok. 150 g- cebula – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy(...)według przepisu a następnie drobno siekamy.Pory oczyszczamy i bardzo drobniutko kroimy.Podsmażamy razem z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z makaronem. Do masy wbijamy jajka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 bułki tartej. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem, mieszamy. Z powstałej masy formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w reszcie bułki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju uważając , by się

Ostra na Słodko
Kakaowe muffinki z kremem kokosowym i czekoladą 135

szklanki- woda – ok.90 ml- olej – 100 ml- kakao – 2 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKREM:- mleko – 1/4 szklanki- mleko kokosowe – 100 ml- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka- mąka pszenna – 1 łyżeczka – cukier waniliowy – 1 łyżeczka- cukier – 2 łyżki- masło – ok. 30 g- wiórki kokosowe – 1 łyżkaDODATKOWO:- czekoladaSPOSÓB(...)więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy, ścinamy górę.  KREM: Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka.Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane z mąkami.  Całość mieszamy bez przerwy, żeby nie powstały grudki

Ostra na Słodko
Suflet pomarańczowy 104

części wycisnęłam sok do porannego śniadania … a z dwóch postanowiłam zrobić pyszny suflet!SKŁADNIKI:- pomarańcze – 2 szt- żółtko – 2 szt- cukier – 3 łyżki- mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka- migdały – ok. 30 g- sok z cytryny – 1 łyżeczka- sok z pomarańczy(...)białko – 3 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomarańcze myjemy i odkrawamy „piętki”. Wydrążamy miąsz za pomocą noża. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną , drobno posiekane migdały i obydwa soki. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy ( ręcznie ). Wydrążone owoce napełniamy masą. Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika

Ostra na Słodko
Brzoskwiniowe crumble z migdałami 115

płatkami migdałów , które nie tylko dodały smaku , ale i chrupkości!A wszystko to w pół godzinki!Polecam!  SKŁADNIKI:- brzoskwinie w syropie – 5 szt- cukier – 2 łyżki- mąka ziemniaczana -1 łyżkaKRUSZONKA:- mąka(...)pszenna – 100g- zimne masło – 50 g- cukier – 3 łyżki- płatki migdałów – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Naczynie do zapiekania natłuszczamy.Pokrojone brzoskwinie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.Układamy w naczyniu.Składniki kruszonki bardzo szybko wyrabiamy palcami.Rozkruszamy na wierzch brzoskwiń.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C.Pieczemy ok.35 min ( do złocistego brązu ). Podajemy z lodami lub/+ bitą śmietaną

Ostra na Słodko
Sernik śmietankowy z czereśniami 145

125g- cukier – 100g-jajko – 2szt- mąka pszenna – 125g- proszek do piecz. – 2 łyżeczki MASA SEROWA:- margaryna – 40g- cukier – 80g- jajko – 2szt- mąka ziemniaczana -30g- twaróg mielony – 400g- budyń śmietankowy – 1op DODATKOWO:- czereśnie – 300g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.CIASTO:Margarynę z cukrem ucieramy(...)proszkiem do pieczenia.Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Pokrywamy warstwą czereśni.MASA SEROWA:Margarynę z cukrem ucieramy.Oddzielamy białka od żółtek.Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i budyń.Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ( robimy to delikatnie , by białka nie opadły ).Przygotowaną masą serową pokrywamy czereśnie.Ozdabiamy kilkoma

Ostra na Słodko
Leche frita – hiszpański deser 490

tylko dla dzieci!Klasyczną wersję postanowiłam jednak urozmaicić dodając wiórki kokosowe , które nie tylko obłędnie pachniały , ale i przyjemnie chrupały pod zębami!SKŁADNIKI: – mąka ziemniaczana – 0,5 szkl – mleko 3,2% – 700 ml – cukier – 0,5 szkl – wanilia(...)laski PANIERKA: – jajko – 2 szt – bułka tarta – 3/4 szkl - wiórki kokosowe – 0,5 szklDODATKOWO:- olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz 250 ml mleka i dokładnie rozrabiamy.Dolewamy resztę mleka ,cukier i ziarenka wydrążone z lasek waniliowych.Wszystko razem mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż do uzyskania

Ostra na Słodko
SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 335

serników uciekają , z przyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca.  SKŁADNIKI: ( blacha 24×32 )MASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło(...)żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy

Ostra na Słodko
Karpatka z kremem budyniowym 137

szczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY :* mleko – 750 ml* masło – 100 g* jajko – 4 szt* mąka pszenna – 4 czubate łyżki* mąka ziemniaczana – 5 czubatych łyżek* cukier – 3/4 szkl* cukier wanilinowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Rozgrzewamy piekarnik do 200C.W garnku gotujemy masło z wodą i szczyptą soli.Cały czas mieszając(...)minut , odstawiamy na kratkę do wystudzenia.Tak samo postępujemy z drugim ciastem.KREM BUDYNIOWY :500 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając masło.Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z masłem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.Ciepły wylewamy na upieczone ciasto , przykrywamy drugim i obficie posypujemy cukrem

Ostra na Słodko
Kremówki z bitą śmietaną 323

płaty ( 320 g )MASA BUDYNIOWA :* mleko – 250 ml* śmietana 36% – 125 ml* wanilia – 1 laska* cukier – 75 g* żółtka – 3 szt* mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki* mąka pszenna – 1 łyżka* masło – 50 gMASA ŚMIETANOWA :* śmietana 36 % ( schłodzona ) – 250 ml* żelatyna – 1 łyżeczka* cukier puder – 3 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)gotujemy  3/4 szklanki mleka z cukrem.Po zagotowaniu dolewamy do niego śmietanę 36% i ziarenka wydrążone z wanilii.Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.W osobnym garnku miksujemy resztę mleka z żółtkami , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.Wlewamy do zagotowanej masy waniliowej i gotujemy budyń – cały czas mieszamy , by krem zgęstniał i nie zrobiły się grudki.Przykrytą folią spożywczą ( by nie zrobiła

Ostra na Słodko
Chrupiące placki ziemniaczane 236

Któż z nas nie lubi placków ziemniaczanych?Jedni uwielbiają ta po węgiersku – z gulaszem …. inni solo …. inni z sosem np. pieczarkowym … a jeszcze inni ze śmietaną i cukrem.Te po węgiersku – z gulaszem to moje ulubione , a dobrze zrobione zachwalam przez kilka następnych godzin.Dziś mam dla Was przepis na moje placki ziemniaczane.Grubo tarte

Ostra na Słodko
Cosa Nostra … pyszne jedzonko i Tydzień Restauracji 159

szybko.Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą.Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi.A na deser moja wymarzona: Panna cotta waniliowa(...)były troszkę zbyt delikatne  mało wyraziste w smaku – aczkolwiek jest to tylko i wyłącznie kwestia gustu , gdyż jak wiecie lubię dobrze doprawione dania , mocniejsze w smaku.Natomiast zachwyciło ziemniaczane purre i sos szafranowo – cytrynowy .Niesamowicie delikatne i gładkie purre – takie wymarzone , które chciałabym robić w domu ;)Ugotowana al dente fasolka szparagowa i ten sos były kropką nam I , która dopełniała

Ostra na Słodko
Kopytka 114

takie sekrety babcine , które od lat stosuję w moim domu.Zawsze się udają! SKŁADNIKI :* ugotowane ziemniaki – 1 kg* mąka pszenna – od 150 g – 250 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* jajko – 1 szt* sól – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej(...)obraniu był 1 kg ).Odcedzamy, a następnie przekładamy do wystygnięcia.Lekko ciepłe przeciskamy przez praskę.Potem całość zostawiamy do całkowitego przestygnięcia.Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków.Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą

Ostra na Słodko