ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:103/303)

Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 228

mieć pokojową temperaturę.- 1 kilo zmielonego 2-3 krotnie twarogu- 200 g masła miękkiego- 150 g cukru pudru i jeden cukier wanilinowy- 10 jaj średnich- 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej- 3 łyżki czubate kaszy manny- szklanka rodzynek wyparzonych i namoczonych w rumie - sok z jednej pomarańczy - skórka z umytej i wyparzonej cytrynyNa polewę czekoladową:- 100 g czekolady(...)czekolady mlecznej- 100 g masła- 2 łyżki mlekaMasło i cukier ubij na puszystą masę. Żółtka oddziel od białek.Kolejno, ciągle ubijając dodaj pojedynczo żółtka, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną,sok z pomarańczy i otartą skórkę z cytryny. Ubijaj cały czas i po łyżce dodawaj zmielony ser.Rodzynki odcedź i dodaj do masy serowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie

Pasje Jolki
Cytrynowa chmurka 4251

Ciasto idealne, od początku do końca wyszło dziś perfect. Polecam, nawet dziadek, który z zasady nic nie lubi powiedział, że dobre. Nie tylko na święta, ale

CoolinarniePL
Tosty francuskie z sosem owocowym 182

łyżka (lub kilka kropli aromatu)* masło klarowane- do smażenia* ricotta- opcjonalnieSos owocowy:* dowolne owoce- 150 g* woda- 1/3 szklanki* cukier- 2 łyżki* sok z cytryny- 1 łyżeczka* skrobia ziemniaczana- 1 łyżeczkaTosty:W misce rozbełtać jajko z mlekiem, cukrem oraz z ziarenkami wanilii.Moczyć kromki przez około 5 minut(...)smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia.Sos owocowy:Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aż puszczą sok.Zagotować, wlać sok z cytryny i mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną.Mieszać, aż do uzyskania lekko gęstego sosu.Gorącym sosem polać tosty.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 135

tureckiej. Jeśli chodzi o bułgarską kuchnię to stosują spore ilości czosnku i ostrej papryki. Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski(...)botaniczny w BałczykuOgród botaniczny królowej RumuniiOgród w BałczykuPółwysep Kaliakrawschód SłońcaCerkiew Katedralna Zaśnięcia Bogurodzicyogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiemmoje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki

Bon Appetit Małgorzaty
Madame Anna Pavlova z owocami i piankami 145

piękny jak tutu baletnicy (czyli spódnica baletnicy) :)Anna Pawłowaskładniki na torcik bezowy:4 białka szklanka cukru pudru2 łyżeczki octu winnego (albo zwykłego octu)szczypta soli1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (przesianej)składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki, najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)200 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudruskórka otarta z połowy cytrynydodatkowo:ulubione owoce u mnie(...)stopni C. Białka ubijamy z solą na sztywno. Następnie bardzo powoli, po jednej łyżce dodajemy cukier puder i wciąż miksujemy. Na sam koniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno być aksamitne, lśniące. Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy 20 cm. Wylewamy ciasto na papier do pieczenia. Piekarnik zmniejszamy do 120 stopni i wkładamy ciasto do środka

Bon Appetit Małgorzaty
Kisiel truskawkowy 168

torebki nie może równać się z tym domowym. A ten truskawkowy jest przepyszny. Będzie smakować i małym i dużym :)Składniki:100 g truskawek50 ml wodycukier do smaku1 łyżka mąki ziemniaczanej  + odrobina(...)zimnej wodySposób przygotowania:1. Truskawki odszypułkować, dokładnie umyć, rozgnieść widelcem lub pokroić na kawałki.2. Owoce przełożyć do garnuszka, zalać wodą, doprawić cukrem do smaku i zagotować.3. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do truskawek. Gotować, mieszając, aż kisiel zgęstnieje.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu 220

tłuszczu, w dodatku bezglutenowe (jeśli pominiemy polewę) dlatego zasługuje na szczególną uwagę.Serdecznie polecam bo smakuje tak jak wygląda. Składniki:Biszkopt5 jaj3/4 szklanki mąki kukurydzianej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki stewiiMasa makowa:600 gram masy makowej, ja użyłam z tego przepisu: masa makowa2 ubite na sztywno białka2 łyżki miodu wrzosowego1 łyżka mąki ziemniaczanejMasa serowa:400 gram twarogu chudego2 łyżki(...)sztywno białka i wykładamy na biszkopt. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia lub mielimy blenderem z dodatkiem Malibu i żółtek. Kiedy otrzymamy jednolitą masę dodajemy miód, stewię, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo jedno ubite na sztywno białko i mieszamy. Masę serową wykładamy na masę makową. Ciasto wygładzamy z wierzchu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Mango Papaja
Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem 164

miseczki (można go wykorzystać do innych potraw). Wlewamy sok z pomarańczy i białe wino. Dodajemy miód, imbir, anyż i goździki. Mieszamy i gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody i wlewamy do sosu, stale mieszając. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, polewamy nim piersi kaczki.Smacznego

Oryginalny smak
Kruche zawijaski makowe 348

ciasteczka, które możemy przygotować w każdym momencie roku, jednak w okresie świąt będą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami.Z poniższego przepisu

Smakołyki Bereniki
Tort bezowy z waniliowym kremem niczym z Castellarii 138

ziemniaczana- 1 łyżeczka* odrobina soli* płatki migdałów- mała garść* Krem:* żółtka- 4 szt.* mleko-  3 szklanki* cukier- 2/3 szklanki* masło- 200 g* mąka pszenna- 2 łyżki* mąka ziemniaczana- 2 łyżki* wanilia- 1 laskaDodatkowo:* dżem porzeczkowy- 1 słoiczek* cukier puder- do oprószeniaBeza:Piekarnik nagrzać do 120 stopni.Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni do delikatnego zarumienienia ( uważać

Kraina Miodem Płynąca
Seromak, czyli sernik z makiem 1826

białek- masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę- do masy dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając do uzyskania ponownie jednolitej konsystencji- ucierając, partiami dodawać twaróg, przesianą mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i skórkę pomarańczową- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę serową- gotową masę serową wyłożyć na masę makową, wyrównać- seromak wstawić do piekarnika

Smakołyki Bereniki
Pyzy z gotowanych ziemniaków 2191

osolonej wodzie wystudzone ziemniakimąka ziemniaczanaokrasa Wykonanie:Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski i dzielimy na 4 części. Wyjmujemy jedną z nich i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną, wyrabiamy bardzo elastyczne ciasto.Robimy z niego rulon i odcinamy równe kawałki, które formujemy w kule. Gotowe wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy kilka min od wypłynięcia. Gorące

Malinowe Pocałunki
Szarlotka orkiszowa ze stewią i słówko o stewii 169

maki ziemniaczanej1 lyzeczka cynamonu2 lyzki stewii lub 60 g cukru125 g masla1 cale jajko1 lyzeczka proszku do pieczeniaNalozenie:90 dag-1 kg jablek2 lyzki stewi lub cukru2 lyzki maki ziemniaczanej lub 1 budyn waniliowy+3/4 szklanki wody1/2 szklanki rodzynekgarsc orzechow wloskichZ podanych skladnikow zagniesc kruche ciasto.Uformowac kule i ciasto wstawic na 1/2-1 godz do lodowki.Namoczyc i umyc rodzynki.Posiekac(...)cwiartki,usunac gniazda nasienne,miazsz pokroic w plasterki.Wlozyc do rondla,zasypac cukrem i podgrzewac,zeby puscily sok.Pogotowac kilka minut.W 150-200 ml zimnej wody rozpuscic budyn lub make ziemniaczana i wymieszac z gotujacymi sie jablkamiDodac rodzynki i orzechy .Odstawic do wystygniecia.Piekarnik nagrzac do 190 °C.Wylozyc papierem do pieczenia tortownice,boki posmarowac maslem.2/3 ciasta rozwalkowac przez folie spozywcza na oproszonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy z truskawkami - IDEALNY 138

handgeschöpft von Landliebe) lub ser z wiaderka200 g jogurtu greckiego 10 %180-200 g kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z kokosa)3 jajka L3/4 szklanki cukru3 lyzki maki ziemniaczanej lub budyn waniliowyDodatkowo: 150-200 g truskawek i 1 op.TortengussWYKONANIE :Sucharki lub ulubione ciastka zmiksowac w blenderze Wmieszac maslo i wiorki kokosowe.Foremke wylozyc papierem do pieczenia i obrecz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek ze śliwkami - Zwetschgen-Pie 513

woda rozana pokrojone sliwki z gruszkami i dosypac cukier.Zagotowac i pozostawic na ogniu okolo 5 minut ,az zmiekna,ale sie nie rozgotuja.Czesc wody (odlanej wczesniej)wymieszac z maka ziemniaczana i dodac do gotujacej masy owocowej.Wymieszac,az masa ladnie sie zagesci.Piekarnik nastawic na 180 ° C.Ciasto podzielic na 2 czesci .2/3 rozwalowac na omaczonym blacie i wylozyc do natluszczonej foremki.Uformowac dookola

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!