bułce tartej i smażymy na złoty kolor. sos: 400 ml passaty pomidorowej ew. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki śmietany papryka słodka suszona bazylia sól, pieprz Cebulkę podsmażamy w większym rondelku na maśle, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy pomidory, ew. przecier(...)gotujemy razem ok. 10 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Na talerze nakładamy ugotowany makaron, polewamy gorącym sosem i dodajemy klopsiki. Klopsiki można również podgrzać razem z sosem pomidorowym w jednym rondlu. Smacznego
bistro mamałyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka Wyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę. Nalać do opłukanych zimną wodą salaterek. Podawać na ciepło
dom-agi.plkruchych, bez cukru) – 100 g masła; Masa serowa: - 80 dag twarogu; - 250 g śmietany 18%; - 5 jajek; - szklanka cukru; – dwa opakowania cukru wanilinowego; – łyżka mąki ziemniaczanej; Polewa krówkowa: – 3 większe mleczne krówki; - 1-2 łyżki mleka Polewa czekoladowa: - 80 g mlecznej czekolady; – łyżka mleka Wykonanie: 1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone masło(...)minut. Wystudzić. 2. Twaróg zemleć trzykrotnie, ja użyłam takiego z wiaderka, więc go nie mieliłam. Partiami dokładać twaróg i miksując dodawać śmietanę, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wylać na ostudzone ciasto. Całość wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp. 170 stopni. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. 3. W jednym garnuszku roztopić krówki z mlekiem
dom-agi.plprzeszkadzało. Pomyślałam więc, że w domu też będę mogła jeść takie potrawy i nie odbije się to negatywnie Danie wyszło pyszne, smakowało wszystkim Składniki: - masa na placki ziemniaczane, znajdziecie przepis tutaj ; - 0,5 kg mięsa na gulasz (ja użyłam szynki wieprzowej); - cebula; - 1 duża czerwona papryka; - sól, pieprz, oregano, ostra papryka; - mąka, woda, olej Wykonanie: Mięso pokroić(...)kostkę paprykę i dodać do mięsa. Dusić wszystko do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić rozbełtaną mąką z wodą. Smażyć placki na całej patelni ( grubsze niż na zwykłe placki ziemniaczane), podawać z sosem. Smacznego A tak wygląda gulasz na patelni: function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.pljajek, białka i żółtka oddzielnie - 1,2 szklanki cukru - 1,2 szklanki mąki pszennej - 0,4 szklanki mąki ziemniaczanej -3 ulubione barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, podzielić na 3 równe części, odłożyć na później. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
dom-agi.pljajka; - 100 g margaryny lub masła; - 100 g cukru pudru; - 6 łyżek mleka; - 15 dag mąki pszennej; - 15 dag cukru kryształu; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 5 łyżek mąki ziemniaczanej; - 5 łyżek wiórek kokosowych; - 25 dag rabarbaru - 25 dag truskawek; Wykonanie: Oddzielić żółtka(...)białek. Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Do utartej masy wlać mleko, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać na gładkie ciasto. Spód tortownicy 24 cm wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki, truskawki
dom-agi.pltemperaturze 170°C przez 15 minut. Masa serowa: - 0,8 kg twarogu; - 7 jajek; - 80 g miękkiego masła; - 2/3 szklanki cukru; - 3 łyżki cukru waniliowego; - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 100 g rodzynek; - żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane Twaróg zemleć. Masło(...)cukier i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 jajku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki, delikatnie wmieszać Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości
dom-agi.plchleb nocny i często do niego wracam, dlatego postanowiłam upiec te bułki. Moja inspiracja klik . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka – 250 ml) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)cukru 40 g drożdży ½ szklanki wody ½ szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: do posmarowania: 1 jajko i mleko do posypania: sezam, mak Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą „ruszyć”, to można im pomóc rozgniatając
dom-agi.plnutką kokosa. Pycha! Składniki: Biszkopt: – 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka; – 200 g cukru pudru; – 3 łyżki mąki pszennej; – 3 łyżki mąki ziemniaczanej; – 2 pełne łyżki kakao Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz(...)cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać. Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki delikatnymi ruchami, następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo
dom-agi.plBiszkopt, średnica 28 cm: - 8 jajek, białka i żółtka oddzielnie - 1,2 szklanki cukru - 1,2 szklanki mąki pszennej - 0,4 szklanki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Dodać delikatnie mąkę i wymieszać. Piec
dom-agi.plserowa 250g gęstego twarogu z wiaderka 250g mascarpone 100g śmietanki 30% 4 jajka 3 średniej wielkości jabłka (około 550g) 120g cukru 2 i 1/2 płaskiej łyżki (25g) mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 płaskiej łyżki (15g) mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć dość mocno na sitku (u mnie po odciśnięciu pozostało około 250g jabłek) - odciśnięte jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier, przesianą mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko utrzeć/zmiksować - do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko ucierać
Smakołyki Berenikiklasykiem, bez żółtek, złego tłuszczu i dużej ilości cukru. Składniki: 5 białek 70 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka proszku do pieczenia 70 g maki kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej -jabłko łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Do miski wlewamy białka i ubijamy(...)najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany, następnie dosypujemy cukru pudru partiami (po 1 łyżce) ciągle ubijając, gdy cukier się skończy dodajemy mieszankę z proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, a także mleko i olej rzepakowy. Całość mieszamy szpatułką a następnie przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko obieramy, wydrążamy środek a następnie kroimy na cienkie
Słodkie Przyjemnościskładniki: 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru(...)cynamonowego 1 torebka herbaty o aromacie cynamonu 0.5 szklanki płatków migdałowych 2-3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2-3 łyżki syropu klonowego sposób przygotowania: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier. W kubeczku kruszymy płatki migdałowe, dosypujemy cukier cynamonowy i torebkę herbaty. Jajka miksujemy z jogurtem i syropem klonowym. Obie masy łączymy. Pieczemy
Luźna KuchniaSkładniki: 1 kg mielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki(...)jeśli ciasto będzie zbyt twarde masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C Jajka do masy serowej ucieramy z cukrem, dodajemy ser przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną dorzucamy namoczone w rumie rodzynki masło roztapiamy i stopniowo dolewamy do masy serowej spód wyjmujemy i na ostudzony wylewamy masę serową, pieczemy w temp 170*C przez
Luźna KuchniaSkładniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady z zawartością min 85% kakao 4 jajka 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru muscovado 1 kubek białego cukru 2 kubeczki śmietany 30%(400ml) szczypta soli 1 op orzeszków pecan Przygotowanie: masło(...)rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż się rozpuści wlewamy 1 śmietanę, dosypujemy cukier muscovado, podgrzewamy, ciągle mieszając żółtka oddzielamy od białek, pojedynczo wbijamy do masy czekoladowej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy
Luźna Kuchnia