ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:94/303)

Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 367

margaryny (do wysmarowania blaszki) 1 łyżka mąki pszennej (do wysypania) Krem: 600ml mleka ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 płaskiej łyżki mąki pszennej 10dkg miękkiego masła Około 50ml adwokata W garnku zagotowujemy wodę z margaryną, gdy margaryna się rozpuści i woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek(...)czasie możemy ugotować budyń do kremu. Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy żółtka i mieszamy budyń z cukrem waniliowy. Po dokładnym rozmieszaniu, dodajemy mąkę. Najpierw pszenną, mieszany, następnie ziemniaczaną. Stopniowe mieszanie składników ułatwi nam tę czynność. Do gotującego się mleka najpierw wsypujemy cukier i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewamy rozmieszany budyń i energicznie mieszamy. Gotowy budyń studzimy

Smakowy Raj
Tradycyjny Sernik Wiedeński 144

mojej rodzinie słodką tradycją na Wielkanocnym stole od bardzo wielu lat :) Składniki: 1 kostka margaryny 2 szklanki cukru 10 jajek 1kg twarogu (tłustego bądź półtłustego) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ½ aromatu cytrynowego 3/4 szklanki rodzynek + 1 łyżka mąki Do dekoracji: Polewa najlepiej gorzka (gotowa lub wg przepisu poniżej*) 1 łyżka kokosu Miękką margarynę dobrze ucieramy z cukrem, następnie dodajemy(...)jednym żółtku, ciągle ucierając. Po dodaniu wszystkich żółtek, dodajemy stopniowo twaróg, a na koniec mąkę ziemniaczaną i aromat. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą łączymy z masą twarożkową, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy przepłukane wodą, osuszone i oprószone mąką rodzynki. Jeszcze raz delikatnie mieszamy i gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy 26-28cm. Tortownica jest praktycznie

Smakowy Raj
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 181

Ostatnio mamy często chęć na ziemniaczane wariacje, to chyba wynik zimowej aury i średniej dostępności dużej ilości warzyw. Inspiracją tego dania była kuchnia z nad morza czarnego, dlatego też używaliśmy do niej  przyprawy z tamtego regionu. Skupiliśmy się na najbardziej znanymi czyli bułgarskiej czubricy i gruzińskiej chameli suneli. Świetne połączenie, które dało niesamowity efekt smakowy. Bałkany i Kaukaz(...)polecamy dodać jeszcze jedną papryczkę chili. Na talerzu posypujemy paprykarz sezamem. Danie jest gotowe :) Teraz czas na ziemniaki. Składniki: 1/2 kg ziemniaków na frytki 2 jajka mąka pszenna mąka ziemniaczana maka kukurydziana mleko czosnek niedźwiedzi, czubrica czerwona Z 2 żółtek, mieszanki mąk, mleka i przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy

vegetanie
Tort kokosowy 180

Poezja Smaku stawała się jeszcze ciekawsza. Biszkopt: 6 dużych jaj w temp. pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru (do wypieków) 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej Krem kokosowy: 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 1 łyżka żelatyny 2 łyżki malibu 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% Nasączenie: woda po mleku(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 dużych jaj w temp. pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru (do wypieków) 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 1 łyżka żelatyny 2 łyżki malibu 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% woda po mleku kokosowym 2 łyżki

Poezja smaku
Cygany, czyli sałatka Wileńska 293

już wcześniej wspominałam moja Mama pochodzi z Wilna i od czasu do czasu potrawy z tamtego regionu, takie jak barszcz, uszka, kartacze, babka ziemniaczana ze skwarkami, chłodnik, kiszka ziemniaczana czy dzisiejszy bohater mojego  wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania. Składniki

Gosia gotuje
Ciasto ucierane o smaku wiśniowym. 151

następnie suszymy i przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Takie owoce są idealnym dodatkiem do ciast czy dekoracji wypieków. Składniki: Ciasto 1 szklanka mąki pszennej 2 kisiele wiśniowe 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki zagęszczonego soku wiśniowego 1 łyżka wody Wszystkie składniki utrzeć w razie(...)potrzeby dodać wody. Dodatkowo wiśnie kandyzowane Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę,proszek do pieczenia, kisiele i mąkę ziemniaczaną. Wszystko utrzeć, dodać roztopione chłodne masło i połączyć wszystkie składniki. Formę keksówkę 36x12 cm wyłożyć papierem wlać ciasto i piec w 180 stopniach około 50 minut. Po wystudzeniu ciasta polukrować i ozdobić wiśniami kandyzowanymi. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Jabłka w sosie waniliowym 154

ciekawego smaku dodają przepyszne jeżyny. Składniki: 2 jabłka  4 łyżeczki konfitur z jeżyny  2 żółtka  pół litra mleka   cukier wanilinowy  3 łyżeczki mąki ziemniaczanej  4 łyżeczki cukru  szczypta cynamonu   Wykonanie: Nie obrane jabłka kroimy na pół wydrążyć środki. Do płaskiego rondla wlać 1/4 szklanki wody włożyć połówki jabłek dusić pod przykryciem(...)zmiękną. Należy pilnować aby jabłka nie rozgotowały się. Żółtka rozcieramy z cukrem dodajemy pół szklanki mleka cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i łączymy z wymieszanymi składnikami, mieszając zagotować sos.  Ugotowany sos wylewamy na duży talerz wkładamy uduszone jabłka w środek wkładamy konfiturę z jeżyn można polać dowolnym sokiem i posypać jabłka szczyptą cynamonu. Smacznego

kgwjanczewo
Jarmuż na zdrowie 199

ogrodzie to teraz jarmuż. To dobrze, bo zdrowy jest niezmiernie, może uratuje mnie od zguby:) Przepis z jarmużowej strony dostosowany do potrzeb jednej osoby (i ilości jarmużu w ogródku:)) ZIEMNIACZANE KOTLETY Z JARMUŻEM 2 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 cebuli 2 łyżki tartego sera np. Bursztynu duża garść (ok.50g) jarmużu łyżeczka(...)parze 4 minuty (można w metalowym sitku nad garnkiem, w którym gotowane były ziemniaki; dzięki takiemu przygotowaniu zmięknie, ale nie straci zbyt wiele substancji odżywczych). Jarmuż mieszamy z masą ziemniaczaną, dodajemy mąkę i formujemy 3 kotlety. Smażymy je krótko z dwóch stron (znów ze względu na substancje odżywcze), aż nabiorą złotego koloru (uwaga, lubią przywierać do patelni). Podajemy

les mirabelles
Ciasto 3 bit 551

które  gotujemy przez 2 godziny,  1,5 szklanki mleka,  1/2 szklanki cukru  z wanilią,   60 g masła, 2 łyżki mąki, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 200 ml  śmietany kremówki, 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce. Przygotowanie :  Do foremki wykładamy warstwę herbatników na nią rozsmarowujemy równomiernie(...)leche i  przykrywamy kolejną warstwą herbatników.  W rondelku gotujemy szklankę mleka  wraz z cukrem i masłem. W  misce mieszamy jajka z mąką i mąką ziemniaczana wraz z pół szklanką mleka. Do ciepłego mleka wlewamy cienkim strumieniem wymieszaną masę, energicznie mieszając. Pozostawiamy na kuchence przez minutę (do czasu aż masa zgęstnieje) cały

cookpl
Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 162

odchudzony) substytut, ale bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego XXL (z Biedronki) 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego Delecty (64 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 łyżki masła cukier puder do posypania wierzchu ciasta Przekrój ciasto na pół, ponakłuwaj widelcem i upiecz wg wskazówek na opakowaniu. Ostudź. Jeśli za bardzo wyrosło(...)ponownie ponakłuwaj widelcem. Zagotuj 2 szklanki mleka w małym garnku. Wymieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną z 0,5 szklanki mleka. Wlej do gotującego się mleka. Zestaw z ognia. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż lekko wystudzoną masę budyniową na jeden arkusz ciasta, przykryj drugim i posyp cukrem pudrem. Teoretycznie, pasowałoby trochę odczekać, aż ciasto całkiem wystygnie

Qlinarnie i Qlinarnie
Domowa kolorowa masa cukrowa 3194

trakcie prób znalezienie odpowiednich proporcji wcale nie było takie proste, więc stos brudnych miseczek rósł w zastraszającym tempie (czego dowód poniżej :) ). Składniki: 50 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka galaretki owocowej 1 łyżka wody Galaretkę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Można włożyć miskę do kąpieli wodnej i jeszcze chwilę pomieszać - im mniej widocznych drobinek żelatyny, tym lepiej(...)Cukier puder przesiewamy z mąką ziemniaczaną do miseczki. Z przesianego cukru z mąką odkładamy na bok jedną kopiastą łyżkę. Do reszty wlewamy rozpuszczoną galaretkę i dokładnie mieszamy łyżką - na tym etapie masa ma konsystencję budyniu. Kiedy nie ma już żadnych grudek dodajemy resztę cukru i mąki i zagniatamy w rękach. Gotowa masa powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Zdecydowaną zaletą

Ciastkozercy
Wytrawny sernik z łososiem. 231

wędzonego łososia łyżka posiekanych kaparów pół pokrojonej w kostkę papryki pęczek koperku łyżka soku z cytryny i otarta skóra z połowy   2 jajka 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej sól, biały pieprz do smaku  Polewa śmietankowa: 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) sól, sok z cytryny do smaku  Wykonanie: Chleb Wasa mielimy w blenderze do momentu uzyskania(...)Wyjmujemy i studzimy. Ser łączymy ze śmietaną, kaparami, koperkiem, sokiem i skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Następnie dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy łososia i paprykę mieszamy. Gotową masę wylewamy na przestudzony podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok 50 min. Następnie doprawiamy delikatnie

Malinowe Pocałunki
128. Kubusiowiec 167

tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kubusiowa: 750 ml. soku typu Kubuś  marchwiowy - pomarańczowy 3 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe 2  łyżki mąki ziemniaczanej Masa kremowa: 0,5 litra kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Czekolada do posypania Upiec biszkopt na blasze średniej wielkości: Białka ubić na sztywno(...)stopniach przez 20 minut. Gdy ciasto przestygnie przecinamy na pół i zwilżamy przegotowaną wodą. Gotujemy 500 ml soku wraz z cukrem. W reszcie soku rozpuści budynie z mączką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Gorącą masę wylać na jedną połówkę biszkoptu i przykryć drugą.  Gdy masa całkowicie wystygnie ubić kremówkę z cukrem. Żelatynę rozpuścić

Jadło i czytadło
Antałki 161

chcieli ich jeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 4-5 łyżek spirytusu 1 łyżka cukru Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki czekolady 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru  cukier puder do posypania(...)wykrawać równe kwadraty lub kółka. Ciastka piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut) w 170 stopniach.   Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając mączkę ziemniaczaną i dodatkowy cukier . Do gorącego budyniu dodać masło pokrojone w kostkę i energicznie, najlepiej mikserem ubić masę. Dodać powoli spirytus i nadal ubijać. Pozostawić do schłodzenia.   Na ciasteczka nakładać krem

Jadło i czytadło
Frużelina z rabarbaru 124

jeść łyżkami. Jest idealnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego a jutro spróbuję zrobić z nią ciasto drożdżowe.  0,5 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej  Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w kawałki (2 cm). Do garnka wlać odrobię wody, tyle żeby zakryła dno, wrzucić rabarbar, zasypać cukrem, wycisnąć sok z cytryny(...)dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy 1 szklankę wody. Gdy rabarbar jest już rozgotowany to mączkę ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklance wody i wlewamy do garnka, zagotowujemy ciągle mieszając

Jadło i czytadło