szklanki mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 2/3 szklanki cukru 1 szklanka letniego mleka 2 żółtka 70 g masła szczypta soli 400 g jagód 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki cukru pudru dodatkowo białko łyżka mleka cukier do posypania Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć(...)łyżkami cukru na pastę. Dodać 1/2 szklanki mleka i łyżkę mąki. Odstawić żeby zaczyn ruszył na 15-20 minut. Jagody przebrać, umyć, osączyć na sitku. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Masło stopić, odstawić. Mąkę przesiać do dużej misy. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puch. Do mąki dodać mleko, zaczyn, żółtka, sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec
Pełny talerzsię naprawdę smacznym daniem i nie takim szarym, jak wskazuje nazwa. Składniki dla 4 osób: Kluski 1 kg ziemniaków 1 jajo 5-8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól Okrasa 1 cebula 250 g wędzonego boczku Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, podsmażyć (jeżeli jest bardzo chudy najpierw rozgrzać trochę oleju). Cebulę obrać, pokroić w kostkę(...)Jeżeli trzeba, dosypać mąki. Masa powinna być gęsta. W szerokim garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wrzucić jedną kluskę (tester). Jeżeli rozpadnie się w wodzie, dodać jeszcze trochę mąki. Masę ziemniaczaną nabierać łyżką i przy pomocy drugiej łyżki wrzucać małe porcje do wrzącej wody. Gotować 3-5 minut (partiami). Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową, polać okrasą. Smacznego
Pełny talerzbazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych białek szczypta soli 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mielonych migdałów Piekarnik rozgrzać(...)Białka spienić, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać łyżka po łyżce cukier. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać migdały. Masę podzielić na dwie nierówne części (jedna nieco większa od drugiej). Na blasze wyłożonej pregaminem z większej części uformować koło o średnicy
Pełny talerzłyżek drobnego cukru 14 g suszonych drożdży 200 ml mleka 2-3 łyżki likieru amaretto ¼ łyżeczki soli 60 g roztopionego masła Nadzienie 500-600 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać wymieszać z drożdżami. Dodać jaja, mleko, likier. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem(...)wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wiśnie opłukać, dobrze osączyć, wydrylować. Jeżeli wiśnie były wydrylowane wcześniej odlać sok, który wyciekł. Przed nałożeniem do bułeczek wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na 12-14 części. Z każdej uformować placuszek na środku ułożyć 6-8 wiśni. Brzegi mocno zlepić, uformować bułeczkę i odłożyć na blachę
Pełny talerzdoniczce, uwodząc nie tylko barwą, ale również zapachem. A w kuchni dziś króluje czerwień i wiśniowy smak... Składniki: 1 szklanka wiśni bez pestek 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżeczki cukru do smaku Przygotowanie: Owoce wsypujemy do misy blendera, dodajemy(...)szklanki wody. Miksujemy. Następnie przekładamy wiśniowy mus do garnka z grubszym dnem, dodajemy cukier i 1 szklankę wody. Zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. W reszcie wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotujących się owoców i szybko mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji kisielu. Smacznego
Słodkie okruszkiskładniki: 250 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 10 g kakao(...)cukru 6 jajek 200 g oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na parze, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy olej. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy razem z ekstraktem waniliowym do masy jajecznej i mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. 2/3 ciasta przekładamy
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 250 g masła 1 cytryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło roztapiamy. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Cytrynę myjemy i z ok. 2/3 powierzchni ścieramy skórkę. Wyciskamy 2 łyżki soku. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy
Domowy Smak Jedzeniamiejsca w wielkanocnym koszyczku, bo w planie są jeszcze słodkie króliki i kurczaki... Baranek Składniki: 60 g margaryny 60 g cukru 120 g mąki tortowej 60 dag mąki ziemniaczanej 2 małe jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 opakowania cukru waniliowego olejek rumowy kilka kropel szczypta soli Przygotowanie(...)Margarynę ucieramy z cukrami, solą i olejkiem na puszystą masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy, aż do połączenia się składników. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką tortową i mąką ziemniaczaną. Całość ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy. Foremkę na barana dokładnie smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej ciasto. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. A kwestię dekoracji pozostawiam własnej
Lawendowe Niebocukru pudru - skórka z 1 cytryny masa - 250 g wiórków kokosowych - 1 szklanka śmietanki 30 % - 200 g cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 3 białka - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - sok z 1 cytryny Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy je do lodówki na godzinę. Blachę o wymiarach(...)wyklejamy ciastem zarówno spód jak i boki formy. Wiórka kokosowe mieszamy ze śmietanką, cukrami, sokiem z cytryny, ubitą na sztywno pianą oraz mąką ziemniaczaną. Masę przekładamy na wcześniej przygotowane ciasto i pieczemy w 180 C na jasnozłoty kolor
Zainspirowana w kuchnitrochę w ten sposób przybliżę lato :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g wydrążonych wiśni Budyń waniliowy: 400 ml mleka 2 żółtka 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej ziarna z 1 laski wanilii cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 220`C Dużą kwadratową formę (u mnie ceramiczna) wypełniamy ciastem francuskim, które wstawiamy do rozgrzanego(...)Studzimy w formie. Do rondelka wlewamy 350 ml mleka i gotujemy razem z ziarenkami i laską wanilii. W szklance mieszamy żółtka z cukrem tworząc kogiel mogiel, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy pozostałe mleko i mieszamy. Gdy mleko się zagotuje dolewamy wymieszane żółtka i szybko mieszamy, chwilę gotujemy, do momentu aż masa zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Na upieczony
Słodkie Przyjemnościuroczyste okazje (np. upieczona w keksówce czy blaszce), na których sprawdzi się rewelacyjnie, gdyż każdy zachwyci się jej smakiem! Polecam!!! Babka: * masło- 250 g * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 100 g * cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki(...)przygotowania lukru). Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Miksując, po kolei wbijać jajka, a następnie wlać likier Malibu. Odjąć 2 łyżki mąki, a resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub mąką, przelać masę. Na wierzch ciasta ułożyć odmrożone
Kraina Miodem Płynącametrowca”. Ten z Moich wypieków jest nieco bardziej wilgotny i wysooooki (bardzo ;)) i nie opada. 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, ubijać(...)bardzo dokładnie, aż masa będzie gęsta i szklista. Dodawać po 1 żółtku i ubijać cały czas. Na koniec łyżką, a najlepiej rózgą kuchenną wmieszać przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną. Wyłożyć dno tortownicy (ok. 26 cm średnicy) papierem do pieczenia, nie smarować boków tłuszczem. Wyłożyć ciasto. Piec w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. (do suchego patyczka
kuchcikowniajedzenia 'na sucho'. Do wyboru do koloru. A w jakiej postaci Wy lubicie jeść bezy najbardziej? Składniki : 4 białka 210 g cukru pudru czubata łyżka kakao 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżeczka octu jabłkowego Sposób przygotowania: Białka przelewamy do wysokiej(...)miski i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dosypujemy cukru pudru (po dwie trzy łyżeczki) i ubijamy do momentu uzyskania lśniącej masy. Do gotowej masy dodajemy octu i mąki ziemniaczanej - mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe porcje. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Obie masy przekładamy do rękawa cukierniczego (najlepiej do takiego który ma dwie oddzielne
Słodkie Przyjemnościjest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale i tak jest pyszna! Składniki: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 125 g masła 125 g masła roślinnego 220 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj aromat cytrynowy (10 ml) skórka(...)zaczęło się lekko rozpuszczać. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i utrzeć mikserem na gładką masę. Gdy będzie gotowa, nie przerywając ucierania, pojedynczo dodawać jaja. Dodać przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny (pamiętajcie, by cytrynę wcześniej sparzyć, by pozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać
W SMAK