masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 12% Nadzienie 4 kwaśne jabłka cukier wanilinowy 9Dr Oetker) 1 łyżka wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Kamis 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny drobny cukier Sposób przygotowania: Zagnieść ciasto z podanych składników.Gdy będzie już jednolite,zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 1 godzinę(...)Jabłka pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka.Dodać wodę,cynamon i cukier i gotować na wolnym oniu ok.10 minut (do rozgotowania jabłek).Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Ciastem wylepić dno i boki tortownicy.Wyłożyć nadzienie.Piec w temperaturze 180 stopni ok.30 minut. Wierzch ciasta pod koniec pieczenia posypać drobny cukrem. Smacznego
Wielki apetytPrzepis ten możecie śmiało wykorzystać na zbliżające się Walentynki. Przepis jest zlepkiem z tego co znalazłam w internecie. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 ml śmietany 36 % likier czekoladowy czekolada mleczna ulubione owoce ( u mnie truskawki,borówki i smoczy owoc) Sokiem z cytryny natrzyj miskę i wlej(...)niej białka. Ubij je na sztywna piane, stopniowo dodając cukier. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet- miksuj przez minutę. Na papierze do pieczenia odrysowuj talerz obiadowy i wyłóż masę. Piecz bezę w nagrzanym do 150 stopni piekarniku ok.30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 10 minut. Zostaw blaty do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. Śmietanę ubij
Wielki apetytbiałego wytrawnego wina 100 g sera gorgonzola 200 g sera brie 200 g sera żółtego dojrzewającego 100 g sera maasdamer 100 g ulubionego sera żółtego 1 łyżka mąki ziemniaczanej papryka słodka mielona aromatyczne oleje kujawskie Sposób przygotowania: Śmietankę doprowadzić do wrzenia i dodać wino.Następnie dodać pokrojone sery i mieszać aż do momentu,kiedy się nie rozpuszczą.Za pomocą(...)blendera zmiksować całość na jednolitą konsystencję.Masę zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Fondue najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym bądź grzankami serowymi,ale śmiało można podać do niego wszelkie warzywa ( również pieczone ziemniaczki). Fajnie,gdy dodatki mają intensywny smak,więc do przygotowania grzanek użyłam oleju kujawskiego z dodatkiem czosnku i bazylii a do ziemniaczków kujawskiego z dodatkiem czosnku
Wielki apetytminut wieczorem i ok.60min.rano. Bułeczki zostały już sprawdzone przez kilka blogerek.Ja znalazłam je u Pyzy ,która natomiast odkryła je u Margarytki . Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka (ja użyłam sojowego Alpro ) 125 ml ciepłej wody 80 g oleju (ok.1/3 szklanki) łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru jajko do posmarowania(...)siemię lniane itp. Sposób przygotowania: Z 2 łyżek mąki,cukru,drożdży i 5 łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn.Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać,dodać mąkę ziemniaczaną,wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko,wodę i olej.Wyrobić na gładkie ciasto.Zajmuje to ok.2-3 minut.Ciasto jest sprężyste i ładnie odchodzi od dłoni. Następnie przekładamy je do dużej miski wysmarowanej olejem
Wielki apetytcukru 5 łyżeczek domowego cukru waniliowego (przepis znajdziesz tu ),ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego opcjonalnie-2 łyżki ekstraktu waniliowego (przepis tu ) 4 kopiate łyżki mąki pszennej 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczane 2 żółtka Sposób przygotowania: Wodę zagotować wraz z margaryną. Zestawić z ognia i energicznie połączyć z mąką. Następnie wstawić na mały ogień i gotować przez 2 minuty, wystudzić(...)temperaturze 180 stopni. Z drugą postępujemy dokładnie tak samo. Blaty studzimy. Budyń: Do garnuszka wlewamy 2 szklanki mleka i cukier. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodajemy cukier waniliowy, ekstrakt i mieszamy. Dolewamy mieszaninę z mąką i szybko rozprowadzamy za pomocą trzepaczki (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy
Wielki apetytwierzchu z miękkim środkiem- pycha. Składniki: 200 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 50 g masła 2 białka 3 łyżki mleka (ja dodałam sojowe Alpro ) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy z cukrem na malutkim ogniu w garnuszku. Dodajemy wiórki kokosowe i mleko i mieszamy całość. Gdy masa wystygnie łączymy ją delikatnie z ubitymi na sztywno(...)białkami (pod koniec ubijania dodaję mąkę ziemniaczaną). Pieczemy na papierze do pieczenia przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.Podajemy przestudzone, dy nabiorą odpowiedniej twardości. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmąka ziemniaczana (1/4 części) Sposób przygotowania: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrównujemy z wierzchu tak aby ich powierzchnia byłą równa. Wyjmujemy ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem dokładamy wyjętą porcję ziemniaków. Zagniatamy gładkie ciasto, z którego należy zrobić kulki jednakowej wielkości. Następnie je spłaszczamy i paluchem robimy w nich
Wielki apetytMoje dzieci pokochały je za wygląd, ja za prostotę i łatwość w przygotowaniu. Zapraszam was na bezowe duszki. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu(...)winnego cytryna oczka cukrowe lub czekoladowe Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny nacieramy miskę i wlewamy do niej białka.Ubijamy je na sztywna piane,stopniowo dodając cukier. Dodajmy make ziemniaczana i ocet-miksujemy przez minute. Na papierze do pieczenia za pomocą szprycy lub łyżki formujemy duszki. Każdemu dokładamy oczka i pieczemy ok 30-40 minut w temperaturze 100 stopni
Wielki apetytDodam, że to idealny deser na każdą imprezę. Czy to urodziny czy Walentynki dobra Pavlova nie jest zła! Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g masy kajmakowej Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny nacieramy miskę i wlewamy do niej zimne(...)białka. Ubijamy je na sztywna piane,stopniowo dodając cukier. Dodajmy mąkę ziemniaczaną i ocet-miksujemy przez minute. Na papierze do pieczenia odrysowujemy talerz obiadowy i wykładamy masę.Pieczemy ja w nagrzanym do 150 stopni piekarniku ok.30 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.Zostawiamy blaty do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem
Wielki apetytPrzedstawiam wam kolejną propozycję na wakacyjnego grill'a. Tym razem padło na papryczkę. Nie taką zwykłą a faszerowaną ziemniaczaną masą. Fajny sposób, aby ożywić wasze grillowe menu. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku ząbek czosnku majeranek sól pieprz kolorowy 4 łyżki kaszy manny 2 jajka 2 duże papryczki olej słonecznikowy do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki(...)smażymy na oleju. Dodajemy boczek do ziemniaków, następnie wsypujemy kaszę i dodajemy jajka. Całość mieszamy. Papryczki myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Wyjmujemy delikatnie pestki ze środka. Warzywa napełniamy masą ziemniaczaną. Grillujemy ok. 20-25 minut (w zależności od temperatury na naszym grillu). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsamodzielne danie, podane tylko np. z surówką, ulubionym sosem czy zrumienioną cebulą, bądź jako dodatek do innych potraw. * ziemniaki- 600 g * jajko- 2 szt. * ser żółty- 20 g * mąka ziemniaczana * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz * bułka tarta- do obtoczenia * olej- do smażenia Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski i podzielić masę na 3 części(...)czego jedną wyciągnąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajka, przyprawy, starty ser i całość dokładnie wyrobić. Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na małym ogniu, z dwóch stron do zarumienienia. Smacznego
Kraina Miodem Płynącatrzykrotnie) 4 jajka 400 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 1 - 1,5 szklanki cukru (w zależności czy wolimy bardzo słodkie wypieki, czy raczej mniej) 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Nie róbmy jednak tego zbyt długo, gdyż masa się niepotrzebnie napowietrzy(...)będzie około 0,5 kg rabarbaru, jednak polecam przygotować większą ilość frużeliny i wykorzystać ją potem do dodatkowego smarowania ciasta według własnych upodobań) 15 łyżek cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody Rabarbar myjemy, kroimy na drobno i razem z cukrem i odrobiną wody (tylko tyle aby powstała cieniutka warstwa na dnie i nie spalił nam się
Jedzeniomaniaząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny ok 2 łyżki masła Sos: 500 ml śmietanki kremówki ok 150 g sera Gruyere ok 50 g sera Ementaler + Gouda szczypta mąki ziemniaczanej ok 50 g sera pleśniowego pęczek szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z szczyptą kminku. Szpinak rozmrozić na patelni z dodatkiem łyżki masła, przyprawić go solą, pieprzem(...)dziś na patelni grillowej). Śmietankę podgrzać, dodać do niej wszystkie rodzaje serów. Trzymać na ogniu ok 5 min, aż się wszystkie ładnie roztopią. Na końcu dodać szczyptę mąki ziemniaczanej, posiekany szczypiorek - doprawić pieprzem i gotowe...... Smacznego
Gaździnka warzybiszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao polewa czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa nasączenie biszkoptu 200 ml ciepłej wody 1 cytryna(...)żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i wszystko łączymy mikserem na małych obrotach. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około
Smakowite Daniamoże zabraknąć ich w diecie mojego dziecka. Składniki: Warstwa czekoladowo-kokosowa: 1 1/2 łyżki miodu (można użyć również cukru itp.) 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżeczki masła 2 łyżeczki wiórek koksowych Warstwa biała: 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 7-8 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej Owocowy wierzch: 1/3 szklanki kawałków(...)arbuza bez pestek Przygotowanie: Warstwa czekoladowo-kokosowa: Szklankę mleka mieszamy dokładnie z żółtkami. Jajka uprzednio sparzam gorącą wodą. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy na jednolitą masę. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 szklankę mleka. Następnie dodajemy kakao, masło, wiórki kokosowe i miód. Gotujemy całe czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy naszą masę jajeczną. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania
Słodkie okruszki