ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:78/303)

Karpatka czyli kremowy zawrót głowy 130

jest… Składniki: Ciasto 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 kostka margaryny 5 jajek Krem ½ l mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto W szklance wody rozpuszczamy kostkę margaryny i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z kuchenki i dodajemy cały czas mieszając 1 szklankę(...)pieczemy jeszcze ok 10 minut. Krem ½ l mleka zagotować z dwoma łyżeczkami cukru wanilinowego. Zmniejszamy temperaturę gotowania i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotujemy chwile aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Powstaje nam „budyń”. Masło (miękkie w temp pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem. Do niego dodajemy po 1 łyżce wystudzony „budyń”. Gładkim kremem

Kulinarna Patilogia
Ciasteczka budyniowe z wanilią 130

Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej kostka dobrej margaryny lub masło/ 25 dag 1 szklanka cukru kryształu 2 laski wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 4 łyżki mleka Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy(...)ucieranych żółtek. 2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. 3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rogaliki i układamy na przygotowanych formach. Czas pieczenia 15-20 minut

Apetyczna babeczka
Kruszonka owsiana z owocami 144

Polecam     Składniki: 700 g mrożonych truskawek (lekko rozmrożonych) 300 g rabarbaru (może być ugotowany tak jak tu ) 100 g jagód / borówek 2  - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej   Na kruszonkę: 50 g masła 75 g mąki orkiszowej / pszennej 30 g cukru trzcinowego 50 g płatków owsianych 50 g orzechów włoskich   Wykonanie: Masło wyrobić palcami(...)mąką.  Dodać cukier, płatki i posiekane orzechy i wymieszać. Wszystkie owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i przełożyć do naczynia do zapiekania.  Posypać przygotowaną kruszonką.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 25 - 30 minut.  Podawać po lekkim przestudzeniu

Sto kolorów kuchni
ciasto piegusek majowy 915

termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 2 blaty. składniki na ciasto z białek: 1 szklanka białek 1/2 szkl mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy dalej. Do ubitej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną(...)mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy ocet, mieszamy. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 budynie waniliowe 250 g masła wykonanie: Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń

Domowy Smak Jedzenia
Kluski śląskie 104

Kuchni Polskiej,  które bardzo często gości u nas na stole. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Składniki; 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 5 dag mąki ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy kulki o średnicy

Anioły w kuchni
Ciasto alla Pleśniak 344

jajka 1 łyżka kefiru  1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 kostka margaryny Kasi Pianka bezowa : 8 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka soku z cytryny 1 cukier waniliowy Około 1 szklanki  Powideł śliwkowych Orzech  -  http://www.orzech.com.pl/ Wykonanie : Do miski przełożyć składniki na ciasto i wyrobić(...)odłożyć na 0,5 godziny do lodówki .  Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Białka ubić na sztywną pianę  stopniowo dodając cukier , cukier waniliowy i na końcu mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki . Następnie posmarować ciasto powidłami . Na powidła wyłożyć ubitą pianę . Na ubitą pianę poskubać resztę ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Kakaowa karpatka z truskawkami 207

pszennej 1 łyżka kakao 5 jajek L Szczypta proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250 g margaryny lub masła Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 400 g truskawek Cukier puder Ciasto parzone: Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy(...)przez 30 minut. Krem: Do garnka wlewamy 500 ml mleka oraz cukier, gotujemy. W misce dokładnie mieszamy pozostałe mleko (250 ml), żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze przelewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną

VioletoweKucharzenie
Pyszne ciasto tiramisu na Dzień Matki 600

składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 156

pieczenia * 250 g masła lub margaryny * 5 żółtek  * 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany nadzienie rabarbarowe * 900 g rabarbaru po obraniu * 1/2 szklanki cukru * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej beza * 5 białek * 1/2 szklanki cukru * 1 kisiel Sposób wykonania Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce masło, żółtka, cukier i zagnieść szybko(...)widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C ) i podpiec ok. 15 min. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i tuż przed wyłożeniem na ciasto wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nie wcześniej, żeby nie puścił soku! Białka ubić na dodać ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie gęsta i błyszcząca, na koniec dodać

Mix smaku
Prosty tort śmietankowy 213

kremowych różyczek, dobrze więc wziąć sobie to pod uwagę podczas wybierania tortownicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 3): 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru + czerwony barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy(...)upiec trzy blaty biszkoptu w trzech różnych odcieniach. Do zabarwienia ciasta użyłam barwnika w żelu – jest bardzo wydajny i naprawdę wystarczy dodać go tylko trochę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy dokładnie razem i przesiewamy do miseczki. Kiedy jajka są już dobrze ubite i wymieszane z barwnikiem delikatnie mieszamy z nimi mąkę (najlepiej drucianą trzepaczką). Im mniej mieszania

Ciastkozercy
Ciasto Hrabina 26952

żółtek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1/3 szklanki oleju. Ciasto jasne: 6 białek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu, 1/3 szklanki oleju. Masa cappuccino: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 4 łyżki cukru, 1 kostka masła, 3 łyżki cappuccino o smaku rumowym, Dodatkowo(...)puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Miksuję.  2 Ciasto jasne: Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet oraz olej.  3. Na blaszkę (wymiary 35cmx22cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładam naprzemiennie porcje jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto delikatnie mieszam widelcem. Piekę około 30 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kluski szare z twarogiem i kapustą 138

podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania wylewamy ją, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane mąki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zróbmy próbę, wrzucając kilka(...)klusek do wody sprawdzając czy  nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków. Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w kosteczkę smażymy. Kluchy

kgwjanczewo
Ciasto ucierane z owocami 192

ciasta ucierane - szybkie, smaczne, niezawodne. Wspaniałe ciasto, obowiązkowo do zrobienia... Składniki; 200 g masła, szczypta soli, 160 g drobnego cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 40 g maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 g dowolnych owoców Kruszonka; 150 g maki, 100 g masła, 50 g cukru pudru, Wykonanie; Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek

Anioły w kuchni
RAFAELLO NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI – naleśniki z kremem kokosowym i truskawkami 138

NALEŚNIKI: * mąka – 1 pełna szkl * mleko – 2 szkl * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * olej – 0,5 szkl KREM: * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * mleko kokosowe – 300 ml * cukier puder – 3 łyżki * kokos – 2 łyżki DODATKOWO: * truskawki – ok. 200 g * płatki migdałów – ok. 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)NALEŚNIKI: Wszystkie składniki mieszamy, smażymy średniej wielkości naleśniki, odkładamy w ciepłe miejsce. KREM: Mleko kokosowe gotujemy, dodajemy cukier, mieszamy. Odlewamy 0,5 szkl, dodajemy 2 łyżki wody, mąkę ziemniaczaną i rozrabiamy. Mleko zdejmujemy z ognia, wlewamy masę , dodajemy kokos i bardzo dokładnie mieszamy. Stawiamy z powrotem na ogień, podgrzewamy 1 minutę ciągle mieszając. CAŁOŚĆ: Na usmażonych naleśnikach kładziemy porcję

Ostra na Słodko
Ciasto kawowe 200

ziemniaczanej  3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru. 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego.  Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie

W kuchennym oknie Ewy