lubiłam się z bezami, bardzo. Ale postanowiłam je okiełznać i czasem wychodzą ;) Składniki: Beza: 6 białek 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 100 g serka mascarpone Dodatkowo: ok. 200-300 g truskawek golden syrup lub miód pistacje - 1/2 szklanki posiekanych Beza Białka(...)rozcierając ją w palcach nie powinniśmy czuć cukru. Może to trochę zająć, ale zdecydowanie warto się trochę (a w zasadzie mikser) natrudzić ;) Pod koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijamy. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 120 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!białego 2 jajka 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki krupczatki 35 dag jagód Piana: 6 białek 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część wkładam do zamrażalnika, a drugą(...)budyń oraz mąkę krupczatkę. Dokładnie ucieram. Masę serową wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Układam jagody. 3. Piana : Białka ubijam na sztywną pianę razem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Pianę wykładam na ciasto. Wyrównuję. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasimałych pierogów) 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki pozostałe: 500 g truskawek 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder jogurt grecki listki mięty Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać(...)odstawić na ok. 20 minut. W międzyczasie pokroić truskawki tak aby łatwo się nimi faszerowało (w zależności od wielkości truskawki i przewidywanej wielkości pieroga). Dodać do nich mąkę ziemniaczaną. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Ciasto podzielić na ok. 5 części- rozwałkować, podsypywać mąką aby się nie przykleiło. Wykrawać krążki małą szklanką. Nadziewać kawałkami truskawek. Gotować we wrzącej wodzie
Tradycyjna Kuchniacukier waniliowy 250 g margaryny (dałam masło) 200 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru (dałam z cukrem) Piana bezowa 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo 4-5 jabłek Wykonanie: Ciasto kruche Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić żóltka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części(...)Jabłka obrać i pokroić w ósemki i układać na serze obok siebie Piana Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować Wlać na jabłka. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozłożyć równomiernie na pianie. Piec ciasto w 180 stopniach około
O kuchni z uczuciemJeszcze nie podejrzewałam wtedy, że właśnie mam produkt będący doskonała bazą do pysznego i niebanalnego śniadania. Tapioka to produkt skrobiowy, można powiedzieć, że to taki egzotyczny odpowiednik naszej skrobi ziemniaczanej. Zawiera lekkostrawne węglowodany i stosunkowo niewiele białka, dlatego też polecana jest alergikom, a także osobom nietolerującym gluten. W internecie tapioka występuje głównie pod postacią puddingów, przygotowywanych na różnorodne sposoby(...)pokrój go w kostkę. Wraz z sokiem pomarańczowym przełóż do garnka i zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Przełóż do blendera i zmiksuj. Następnie ponownie zagotuj, dodając skrobię ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Na koniec dosłódź sos syropem klonowym i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy i schłodzony pudding podawaj polany sosem mango. 4 porcje
Roślinna - blog wegańskicukru 270 - 300 g mąki orkiszowej jasnej (w oryginale była chyba pszenna) 100 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ok 300 g truskawek 2 łyżki cukru Kruszonka: 30 g masła 60 g mąki 10 g cukru Wykonanie: Mąkę (270 g) przesiać do misy robota i zrobić(...)odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Z masła, mąki i cukru wyrobić palcami kruszonkę. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na kawałki i zasypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Włożyć w zagłębienie wyrośniętych bułek. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut
Sto kolorów kuchnimłodej fasolki- podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku. Palce lizać ! Składniki: 15 dag suszonych kurek, ½ kg fasoli szparagowej, 1 cebula, 2 łyżki masła, ½ łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Kurki opłukać, zalać czysta wodą i moczyć przez kilka godzin lub pozostawić na noc. Natomiast kurki świeże smażyć bezpośrednio. Fasolkę umyć, zalać ½ litra osolonej(...)obrać, posiekać i podsmażyć na jednej łyżce masła, dodać pozostałe masło, kurki i fasolkę. Dusić około 20 minut doprawić do smaku solą i pieprzem i tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w łyżce wody, wlać do potrawy i zagotować
Tradycyjna Kuchniaczereśni promieni słonecznych. Ciasto proste a jakie pyszne! Tortownica o śr. 24 cm 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju Kujawskiego 300 g truskawek 100 g czereśni Margarynę (wcześniej wyjętą z lodówki- w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę(...)Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dosypujemy partiami do margaryny i jajek (ciągle miksując). Na samym końcu dolewamy strużką olej. Masę wylewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką tortownicę. Truskawki kroimy na połówki, czereśnie pestkujemy. Owoce wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez
VioletoweKucharzenieMasa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu (w proszku) Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki (około 1 cm), a następnie zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na około 6 godzin, by puścił sok (niestety tego(...)minut w 180 ⁰ C. Po upływie 10 minut ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniowego proszku. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim równomiernie bezę, po czym na wierzch trzemy na grubych oczkach tarki resztę ciasta. Ciasto wkładamy jeszcze raz do piekarnika
Smakowy Rajpodane składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik
Ciastkozercybudyniowa ; 1 l mleka 4 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki 4 łyżki cukru Pianka : 7 białek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę(...)Rabarbar umyć i obrać z nitek , pokroić na cm kawałki. Posypać 1/2 szklanką cukru. Pianka : Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny , wymieszać. Warstwy ciasta : 1.Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do dużej tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chilijagodzianka" Placki ziemniaczane mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do niego (zamiast ziemniaków). Najlepsze są zrobione z ziemniaków mącznych odmian … Przeczytaj cały artykuł Post Placki ziemniaczane pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornermigdałach Składniki: Marynata (3 łyżki musztardy, 3 łyżki jasnego miodu, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka białego pieprzu) 300 g piersi kurczaka jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100 ml ciemnego piwa mąka do panierowania 150 g płatków migdałowych sklarowane masło (masło ghee) lub olej rzepakowy do smażenia(...)minut. Kurczaka w tym czasie pokroiłam na plastry, nie rozbijałam. Plastry pokryłam marynatą, odstawiłam na 1h do lodówki. Rozrobiłam w miseczce jajko z ciemnym piwem i łyżeczką mąki ziemniaczanej (dzięki temu płatki migdałów nie odpadają od smażonego mięsa, to naprawdę działa! Mnie odpadły z panierki 6-u kotletów tylko 4 płatki!:))) Nastawiłam piekarnik
Kuchnia Prezydentowejroztopionego masła 500 g chudego mielonego twarożku 120 g cukru 3 jajka 120 g słodkiej śmietanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 40 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki (od siebie dałam, bo mi się wydawało za rzadkie, w przepisie nie było) Skórkę kandyzowaną zalać wódką, moczyć ok. 30 minut, śliwki wydrylować, podzielić każdą(...)Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24-26 cm i ułożyć równomiernie połowę śliwek ze skórką pomarańczową. Ser wymieszać mikserem z jajkami, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną (i pszenną, jeśli też ktoś dodaje) i śmietanką. Krótko zmiksować i wylać do formy. Na wierzch ułożyć pozostałe śliwki ze skórką. Piec w temperaturze
Kuchnia Prezydentowejłyżki przyprawy do kurczaka -gotowej mieszanki lub czerwonego "Delikatu", 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki śmietany, świeżo mielony pieprz czarny) 1 jajko 3 łyżki wody gazowanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna (tyle, żeby zagęścić ciasto) szczypta soli 3/4 szklanki oliwy lub oleju do smażenia Pierś kurczaka kroję na "żabie udka", jakby trójkątne, długie kawałki; na jednym końcu-podstawie(...)śmietany dodaję resztę składników marynaty, mieszam dokładnie i pokrywam nią dokładnie kawałki kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki. Jajko rozrabiam z wodą, solą i mąką ziemniaczaną, następnie dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję trochę gęściejszą od ciasta naleśnikowego. Każde żabie udko maczam w cieście i wkładam na gorący tłuszcz, smażę z każdej strony kilka
Kuchnia Prezydentowej