ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:62/303)

Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 168

porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser nie wyszedł mdły. Najczęściej kisiel zagęszcza się odrobiną mąki ziemniaczanej, ale widywałam też wersje bez zagęszczania, taką owocową zupę. W ogóle, w języku duńskim słowo grød odnosi się do różnego rodzaju deserów i nie tylko. Jest to więc taki(...)Składniki: (na 4 porcje) 300 g rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Rabarbar pokroić na 1centymetrowe kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, a czereśnie wydrylować i przekroić na połówki. Do garnka włożyć rabarbar, wsypać cukier, zalać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
WEEKENDOWE CIASTO KOKOSOWE 4323

pszennej  3 żółtka 80 g cukru 100 g wiórków kokosowych szczypta soli  Beza: 60 g cukru 50 g wiórków kokosowych 3 białka 1 łyżka dobrze kopiasta mąki ziemniaczanej  Ponadto: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (220 g) - można użyć innego smaku  1 łyżka wiórków kokosowych  Przygotowanie: Ciasto - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, wiórki(...)wymieszać. Dorzucić zimną margarynę. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać żółtka. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.  Beza - Z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubić pianę na sztywno. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać.  Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś

Ciastka - domowe słodkości
Ucierane ciasto z jagodami 144

masła lub margaryny 1 i 3/4 szklanki cukru wanilia z laski lub zastępczo cukier waniliowy 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 - 4 szklanki jagód lub innych owoców sezonowych Kruszonka: 10 dag cukru 12 dag masła 20 dag mąki pszennej  Wykonanie: 1. Masło ucieramy z cukrem, (można mikserem), dodajemy wanilie(...)wbijamy po jednym jajku cały czas miksując. Do masy maślano - jajeczniej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie ucieramy ciasto do zupełnego połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Na ciasto dajemy jagody. 2. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą do uzyskania sypkiej grudkowatej postaci. Warstwę jagód posypujemy kruszonką. Czas pieczenia

Apetyczna babeczka
Chłodnik truskawkowy z wanilią 151

słodka i słona i peeeeełłłłnaaaaa truskawek :)   SKŁADNIKI: 800g truskawek 4 szklanki wody pół laski wanilii 3 łyżki cukru kisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody) lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli makaron o dowolnym kształcie WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól oraz miąższ(...)wydrążoną laskę wanilii. Trzymamy na palniku do zagotowania. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel lub mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zupę serwujemy na zimno z dodatkiem makaronu

Pyry na Gaz
Koszyczki jagodowo-serowe z bezą 125

pieczenia 200 g masła 1 jajko  Nadzienie serowe: 250 g białego sera twarogowego 1/2 szkl. cukru małe jajko Beza: 2 białka 1/3 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 1/2 szkl. jagód Przygotowanie: 1. Ciasto:  Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, z ciasta uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)Nadzienie serowe: Twaróg zmielić, a następnie dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. 3. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać szpatułką. 4. W środek schłodzonych babeczek nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego oraz łyżeczkę jagód. Całość przykryć łyżką bezy. Tak przygotowane koszyczki piec w 180 st.C

Nastoletnie Wypiekanie
Gulasz z białej kiełbasy 155

pęczek szczypiorku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2  łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Wykonanie: W rondlu roztopić masło i delikatnie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażyć ją z każdej strony. Wlać do rondla(...)puszki, przecier pomidorowy oraz fasolę odsączoną na sicie. Dusić około 15 minut, dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze chwilę. W przypadku, gdy sos jest zbyt rzadki  to mąkę ziemniaczaną rozrobić z bardzo małą ilością wody i wlać do sosu., wymieszać i zagotować Na sam koniec dodać posiekany szczypiorek i wymieszać. Podawać gorące z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. gulasz

O kuchni z uczuciem
ciasto z kremem czekoladowo kawowym 141

składniki na ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3 jajka 200 g cukru 7 g proszku do pieczenia 15 g cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier kryształ i z wanilią a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy

Domowy Smak Jedzenia
Malinowe tarteletki 150

herbatników 80 g margaryny 250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny lub aromat cytrynowy 2 szklanki malin 1 łyżeczka żelatyny Przed przygotowaniem spodu wyciągamy z lodówki ser i jajko – powinny być w temperaturze pokojowej. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wkładamy(...)brzegów foremek. Wkładamy do lodówki. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy lub skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na schłodzone spody nakładamy masę serową i wygładzamy wierzch. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150 stopni, potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można włożyć miedzy

Ciastkozercy
Ciasto krucho- drożdżowe ze śliwkami i pianką kokosową 160

łyżki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 dag drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18%; Piana kokosowa: 3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 10 dag kokosu, Dodatkowo:  1/2 kg śliwek, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1.Ciasto: Drożdże mieszam ze śmietaną. Mąkę łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz(...)średnicy 24cm. 2. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście na blaszce.  3. Piana: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Na końcu dodaję kokos. Delikatnie mieszam. Pianę wykładam na owoce na blaszce, wyrównuję. 4. Na pianę ścieram pozostałe ciasto z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka ziemniaczana z bobem 201

Sałatka ziemniaczana z bobem. Kolorowa i sycąca. Sałatka jest doskonała jako samodzielne danie lub dodatek do mięsnego obiadu. Nadaje się też do zabrania do pracy na drugie śniadanie, gdyż ta sałatka może być przechowywana w hermetycznych pojemnikach, bez strat jakościowych i smakowych, wytrzymuje kilkugodzinne przechowywanie. Sałatki z ziemniakami: Tradycyjna jarzynowa Sałatka jarzynowa z szynką Składniki: 4 młode ziemniaki, garść(...)pozostałych składników i mieszamy aby oliwa się do nich przykleiła. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę podałam do schabu faszerowanego cukinią. Smacznego! The post Sałatka ziemniaczana z bobem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryż z malinowo-borówkowym sosem - idealne śniadanie lub pyszny i sycący deser 106

Spróbujcie. ... prosto, smacznie i owocowo Składniki: 1 woreczek białego ryżu 100g 1/2 szklanki malin 1/2 szklanki borówek 2 1/2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 1 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + woda do rozrobienia Przygotowanie: Ryż gotujemy według wskazań producenta. Ugotowany ryż studzimy i wykładamy na talerzyki. Do rondelka przekładamy nasze owoce, zalewamy je wodą i dodajemy cukier. Gotujemy na małym(...)ogniu do zagotowania, mieszając. Mieszamy delikatnie, maliny powinny się rozbić, a część borówek pozostać w całości. Skrobię ziemniaczaną rozrabiamy w minimalnej ilości wody. Tak przygotowaną wlewamy ostrożnie do naszych owoców, gotujemy jeszcze chwil ciągle mieszając. Zestawiamy z ognia do przestudzenia. Ryż polewamy malinowo-borówkowym sosem i podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Knedle z jagodami i różą 159

obiad to marzenie niejednego łasucha ale też dzieci. Słodziutkie, pełne jagód i aromatycznej róży!     Składniki kluski: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko nadzienie: 1,5 szklanki jagód 3 łyżki konfitury z płatków(...)róży (lub innej ulubionej) 6 łyżek jogurtu greckiego śmietanka kremówka cukier Sposób przygotowania Kluski: ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki. Ziemniaki łączymy z ¾ ilości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy od użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy

Pyry na Gaz
Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki 158

smarowania jagodzianek 100 gram masła roztopionego szczypta soli  1/3szklanki cukru nadzienie jagody ok 0,5 kg  2 -3 łyżki cukru (zależy od kwaśności jagód) 1 łyżkę mąki ziemniaczanej  cukier puder do polukrowania    SPOSÓB WYKONANIA  Przygotujemy rozczyn drożdżowy mleko letnie, cukier, łyżkę mąki, drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia ok 10 minut(...)czekamy aż podwoi swoją objętość dwukrotnie  ok 1 godziny. Nadzienie Jagody myjemy, przebieramy. Wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i mała chwile zagotujemy,mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę mączki ziemniaczanej, dokładnie wymieszamy, studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz ugnieciemy(odgazuje to ciasto). Robimy wałek i dzielimy na równe 13-15 części. Każdy kawałek spłaszczymy, dodajemy łyżkę naszych jagód, zlepiamy

Basia w kuchni
Kokosanki 154

chcę się podzielić ;) Składniki: (na około 30 sztuk) 2 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 200 g wiórków kokosowych 50 g masła 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Masło rozpuścić w garnuszku, wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. 2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej(...)ubijając stopniowo wsypać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubite białka delikatnie wmieszać do ostudzonych wiórek kokosowych. 3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje masy, formując zgrabne kokosanki. Piec w 180 st.C około 15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić chwilkę na blaszce, a następnie zdjąć i pozostawić

Nastoletnie Wypiekanie
Jagodzianki z mascarpone 207

jagodzianek z cukierni – smakują trochę chemicznie – te domowe za to mogłabym jeść bez końca. Jagodzianki z mascarpone (18 szt.): 1 litr jagód 1 płaska łyżeczka mąki (skrobii) ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru 4,5 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 6 łyżek białego, drobnego cukru 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki(...)składniki się połączą wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Jagody myjemy, przebieramy i delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy przez chwilę ponownie. Dzielimy ciasto na 18 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczamy mocno w dłoniach i nakładamy czubatą łyżkę jagód. Zlepiamy brzegi i wykładamy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania