został ani jeden. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka miękkiego masła 1 jajko ok. 1 szklanka letniej wody 2 - 3 szklanki czereśni (wydrylowanych) 2 łyżki mąki ziemniaczanej śmietana / jogurt naturalny + cukier Wykonanie: Z mąki, masła , jajka i wody zagnieść ciasto. Wodę należy dolewać stopniowo. Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką(...)koła. Umyte, wydrylowane czereśnie zasypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Nakładać po 2 - 3 owoce na każde kółko i sklejać pierogi. Układać na omączonej powierzchni. Gotować w osolonym wrzątku (można dolać odrobinę oleju, aby pierogi się nie sklejały). Gotować przez około 1 minutę po wypłynięciu. Podawać (na ciepło lub zimno) polane śmietaną / jogurtem wymieszanym
Sto kolorów kuchnimąki - 0,5 -0,7 szklanki mleka letniego -1/2 kostki drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 białko - 1/2 kostki masła NADZIENIE: -porzeczka czerwona - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki cukru brązowego LUKIER: - 1 białko - sok z 1/4 cytryny - cukier biały Wykonanie: rozczyn: - do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali - rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki(...)zdjęciu poniżej, to duża micha z Ikea, jak ciasto już jest ponad, to znaczy, że możemy formować bułeczki. ;-))) Obrane porzeczki myjemy, osuszamy. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i możemy nadziewać bułeczki. Formujemy dość podłużne bułeczki. Ja nadziewałam bułeczki dość sporą ilością porzeczki i niektóre mi popękały, więc lepiej nie przesadzać z ilością ;-) nadzienia. Uformowane układamy
SMYKWKUCHNIszpinaku baby Nasączenie: 100 ml wody Sok z 1 limonki Krem budyniowy: 300 ml mleka 4 łyżki cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 150 g margaryny Dodatkowo: 1 gruszka 1 banan 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder do posypania Mięta i limonka(...)minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Krem: W garnku gotujemy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy. W reszcie dokładnie mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Gdy mleko wrze, przelewamy masę z żółtkiem i energicznie mieszamy . Masa musi mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu
VioletoweKucharzeniecynamonu, soli truskawki (ok.150-200g) ok.1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe cukier trzcinowy Mąkę przesiać zmiksować zresztą składników. Truskawki umyć pokroić na mniejsze części, wymieszać z 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wyłożyć nimi dno wysmarowanego masłem naczynka, zalac ciastem, posypać migdałami i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200stopni, przez ok.40min. Posypać cukrem pudrem, smacznego :) Ask Facebook
More food, love and dreamsznaleziony na Kwestii Smaku , z moimi małymi modyfikacjami. Piekłam w ciemnej tortownicy o śr. 24cm. Składniki: spód: - 100g mąki pszennej (dałam 110g mąki orkiszowej typ750+10g ziemniaczanej) - 60g zimnego masła(...)łyżki ksylitolu - pół jajka (pominęłam) masa serowa: - 500g sera twarogowego (dałam firmy Juliko- b.gęsty) - 250g mascarpone lub ricotty - 130g ksylitolu (lub cukru) - budyń śmietankowy (40g) lub 40 mąki ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 jajko (dałam 2 mniejsze, ze względu na gęsty ser) dodatkowo: - 400g jagód Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę
Smaczne Zdroweskładniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki
Domowy Smak Jedzeniałyżki cukru 1/2 szkl. mleka w temperaturze pokojowej 150 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szkl. borówek amerykańskich 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Borówki umyć, osuszyć. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać, aby pokryła ona owoce. 2 . Jajko roztrzepać z mlekiem, masłem, cukrem i solą. Mąkę i proszek
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 1 galaretka 0.5 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 0.5 l wrzącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Z mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. Do gotującego mleka wrzucić cukier,wanilię oraz rozrobioną mąkę ziemniaczaną
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 1 kg surowych ziemniaków 0.5 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól farsz 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo 150 g boczku 1 cebula olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć na ściereczce płyn. Odciśnięty(...)odstawiamy na bok. Ugotowane ziemniaki dodajemy do surowych. Z soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 1 kg pałeczek z kurczaka szklanka startego sera 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy. Ze wszystkich stron oprószamy solą i pieprzem. Kurczaka przekładamy do rondla, wlewamy wodę i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko roztrzepujemy(...)widelcem, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wrzucamy ser i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka zanurzamy w masie serowej i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
magiczna kuchnia Kasiświeżych wydrylowanych i odsączonych z soku wiśni 150 ml oleju (użyłam ryżowego) 100 g cukru 2 banany 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Zblendować olej z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy się ubija pilnować, aby Wasz pomocnik nie wyżerał składników. Mój pomocnik stwierdził(...)kontrolę jakości robi, bo w wiśniach pestki znalazła. Do powstałej masy dodać banany i zmiksować. Potem powstałą miksturę połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Kontrlola jakości zdjęć tez była. Powstałe ciasto wymieszać z wiśniami i posiekaną czekoladą i wyłożyć do nasmarowanych delikatnie olejem słoików, wypełniając je do połowy jeżeli mają być zamykane i przechowywane dłużej
greenscarfurze pokojowej 200 g masła w temperaturze pokojowej ¼ szkl. cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 g krówek 50 ml mleka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżki mąki ziemniaczanej Sos krówkowy: ¼ szkl. śmietanki kremówki 36% 100 g krówek Dodatkowo: kilka posiekanych krówek do dekoracji Przygotowanie: 1.Ciasteczkowy spód: Ciastka drobno pokruszyć, dodać stopione masło i wymieszać. Powinna powstać masa(...)pokojowej! Krówki rozpuścić w mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać twaróg, jajka oraz rozpuszczone krówki. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz kaszę mannę, wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w 160 st.C około 50-60 minut (czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika!) Upieczony sernik powinien być
Nastoletnie Wypiekaniedobrze smakuje z jagodami :) Składniki na ciasto: 120 g masła 2 jajka 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml ajerkoniaku 160 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g czekolady Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku, nadal ucierając, dodać ajerkoniak, wymieszać. Mąki przesiać z proszkiem(...)połączyć z przestudzoną żelatyną i ubitą śmietaną, dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce. Frużelina porzeczkowa: 250 g czarnych porzeczek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 ml wody Porzeczki zagotować, mąkę wymieszać z wodą i cukrem, dodać do owoców i gotować około 2 minuty. Przestudzić i wyłożyć na masę śmietanowo - serową
Domowa cukiernia Ewyczosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Wykonanie: Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Wszystko dobrze wymieszać. W garnku roztopić(...)następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki, puszkę pomidorów, puszkę fasoli i chorizo pokrojone w plasterki. Dusić do miękkości mięsa. Na koniec dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody i wlać do sosu. Wymieszać i zagotować. danie jednogarnkowe z karkówką i chorizo
O kuchni z uczuciemGarść świeżych wypestkowanych wiśni Pół obranej brzoskwini bez pestki 2 ciasteczka oryginalne Daelmans lub np Tofelek czy inny :) Mielony kardamon 70-100ml wina czerwonego półwytrawnego Cukier brązowy Mąka ziemniaczana(...)Przygotowanie: 1/ Wafelki nakładamy na szklankę z gorącym napojem, wiśnie wymieszane z cukrem przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzące wiśnie w winie zagęszczamy roztworem wody i mąki ziemniaczanej aż do uzyskania dżemowej konsystencji. Odstawiamy 2/ Ciepły wafelek wykładamy na talerzyk, dodajemy wiśnie oraz kawałki brzoskwini i przykrywamy drugim ciepłym wafelkiem. Wbijamy patyczek. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna