ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:64/303)

Lawendowo- melisowe gnocchi z sosem jagodowym! 218

gotuj  2 - 3 minuty, w osolonej wodzie. sos jagodowy: - 200 g jagód - 2 łyżeczki płaskie cukru brązowego - 150 ml wody - ziarenka z laski wanilii - 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej W rondelku zagotuj jagody, z wodą, wanilią i cukrem. Gotuj 2- 3 minuty, dodaj rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotuj jeszcze 2 minuty.  Kluseczki polewaj od razu

SMYKWKUCHNI
Serniczki z czekoladą i kasza gryczaną 190

Wykładamy do foremek ( ja tradycyjnie użyłam silikonowych, niewymagających natłuszczania) Warstwa serowa 350 g sera twarogowego ( u mnie tradycyjnie president) 4 łyżki cukru 2 jaja aromat waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem, mąką ziemniaczaną i aromatem waniliowym. Na koniec delikatnie mieszamy

Cynamonowe szczęście
Makowy przekładaniec 229

jakoś tak lubię wszystko odświeżyć i wygonić resztki zimowej szarości. Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho makowe Ciasto: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Stopniowo do masy jajecznej(...)dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką. Piec w 180ºC około 45 min. lub do tzw. suchego patyczka. Krem: 3 jaja 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąki i dokładnie mieszając. Mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy masę jajeczną, chwilę gotujemy

Cynamonowe szczęście
Pani Walewska zwana też Pychotką 253

kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości. Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno(...)solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie wymieszać bakalie z bezą i dopiero wykładać na placki). Pieczmy w temp

Cynamonowe szczęście
Królewiec lub Hetmańskie 241

połowę, rozwałkowujemy dwa placki i pieczemy w 180 st. C ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy żółtka(...)placki miodowe przez ok 30 minut w 180 st. C Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru cukier waniliowy 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 masło Odlewamy ok 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami dodajemy mąki starannie mieszamy by całość się zagotowała. Następnie wrzucamy masło

Cynamonowe szczęście
Pavlova z truskawkami 320

truskawki. Całość wspaniale współgra ze sobą zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Kaloryczne, ale warto się skusić:)) Beza:    5 białek,  3/4 szklanki cukru pudru,  łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka soku z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę rozsmarować na papierze

Z miłości do słodkości
Karpatka z Truskawkami 216

takiewłaśnie ma być. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Krem: 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru waniliowego 300 g – 350 g masła 180 g cukru pudru Z 500 ml mleka odlewamy około 200 ml i rozrabiamy(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałą część mleka (300ml) zagotowujemy z cukrem. Na gotujące wlewamy wymieszane mleko z mąkami i mieszamy całość, do powstania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżka ostygnięty budyń i dalej ucieramy, do otrzymania puszystego kremu. Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania Wykonanie: Na pierwszy blat

Made By Mom And Son
Tort śmietanowy 380

wysokości 12 cm) 6 jajek z wolnego wybiegu (polecam od kur zielononóżek) 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki wody 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 litr śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 śmietan fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop(...)tort 22 cm średnicy i ok.10 cm wysokości wyjdzie z takich proporcji: 4 jajka 1szklanka cukru 2 łyżeczki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kulinarne Inspiracje
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 177

szklanki mleka; – 2 łyżki cukru; – 2 jajka; – szczypta soli; Dodatkowo: – 40 dag truskawek; – 2 łodygi rabarbaru; – 1 łyżka cukru – 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej; Kruszonka: – 100 g mąki pszennej – 75 g masła; – 1/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Rabarbar pokroić, truskawki odszypułkować i umyć, odstawić do odsączenia. Składniki na kruszonkę wymieszać(...)rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto włożyć do formy (u mnie 20×20 cm, dlatego jest stosunkowo wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia. Do truskawek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, ułożyć na cieście, wszystko posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Ulubiony tort Marcello 831

Składniki: 12 jajek 1 1/4 szklanki cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 4,5 łyżki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 1,5 kostki margaryny 3/4 czekolady deserowej lub gorzkiej 9 jajek 1 1/3 szklanki cukru 3 kostki miękkiego masła 6 płaskich łyżek kakao 75 gram spirytusu Ponadto 10 dag migdałów 10 dag rodzynek(...)następnie dodajemy cukier dalej ubijając aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku bardzo delikatnie mieszając, gdy białka i żółtka połączymy razem, dodajemy stopniowo wymieszane produkty sypkie ( mąka ziemniaczana, mąka tortowa, kakao, proszek do pieczenia ) i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę

kgwjanczewo
Cottage pie ze szpinakiem 235

ząbki czosnku 1 duży pomidor 1/2 łyżeczki suszonego majeranku (można więcej) pieprz sól warstwa szpinakowa 400g szpinaku mrożonego w liściach lub świeżego 2-3 ząbki czosnku pieprz sól warstwa ziemniaczana 4-5 dużych ziemniaków 100 ml mleka 1 łyżka masła 50g sera grana padano lub parmezanu ( można pominąć) gałka muszkatałowa pieprz  sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek i cebulke pokroić(...)masło, gałkę muszkatałową, sól pieprz oraz połowę sera. Całość ubijamy lub blendujemy na gładkie puree.   W kokilkach do zapiekania układamy kolejno: warstwę mięsną, warstwę szpinakową i na końcu ziemniaczane puree. Całość posypujemy z wierzchu resztą sera i opcjonalnie odrobiną majeranku. Napełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 min.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Tort śmietankowo czekoladowy z truskawkami 359

powoli się kończy więc trzeba się spieszyć z jego upieczeniem. A na prawdę warto. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem z czekoladą: 400 ml kremówki 30% 200 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody Bita śmietana(...)truskawek kokos do obsypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywno. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub zmiksować na najwolniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy

Ala piecze i gotuje
Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym 241

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50 g margaryny Mały biszkopt: Tortownica o śr. 18 cm 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Krem śmietanowy: 1 l śmietany 36% 2 fixy (usztywniacze do śmietany) po 12 g 3 łyżki cukru pudru 250 g wiśni w żelu  (możesz(...)mamy gotowych wiśni w żelu możemy je zrobić sami. Około 500 g wiśni gotujemy z 0,5 szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki

VioletoweKucharzenie
sernik na zimno z truskawkami 382

składniki na biszkopt: 2 jajka 80 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy

Domowy Smak Jedzenia
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami 687

szklanki cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 szklanka jogurtu 30 g oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 300 g truskawek  mąka ziemniaczana   Wykonanie: Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę(...)proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Każdą truskawkę zanurzamy do połowy w mące ziemniaczanej i wciskamy w ciasto (węższą stroną do dołu). Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Gdy ciasto przestygnie przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity