ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:64/303)

Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 261

octu ryżowego 125 g cukru 3 duże papryczki chili sok z  ½  limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno starte 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody szczypta soli W rondlu zagotuj wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny.  Wrzucić drobno posiekane papryczki i gotuj je przez 5-7 minut .  Następnie(...)imbir, sól i czosnek.  Sos zdejmij z ognia i utrzyj lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne.  W szklance rozrób mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody. Wlej do rondla i dokładnie wymieszaj.  Wstaw ponownie na ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny.  Odstaw do wystudzenia

Food Square
Wyśmienite ciasto porzeczkowo-bezowe 134

zarumienić. Wyjąć, wystudzić.  Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Porzeczkow o - migdałowa beza: 500 g czerwonych porzeczek 200 g cukru 100 g mielonych migdałów  1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka oraz: czerwone porzeczki do dekoracji Porzeczki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Najlepiej zrobić to sporo wcześniej, by porzeczki zdążyły całkowicie wyschnąć. Białka ubić na sztywno. Stopniowo(...)dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca a cukier całkowicie rozpuści się. Delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i mielone migdały. Kilka łyżek masy bezowej odłożyć. Do pozostałej bezy wsypać porzeczki i bardzo delikatnie wymieszać. Masę porzeczkową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę bezową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec około

maniapieczenia
Frużelina z czerwonej porzeczki 160

FRUZELINA Z CZERWONEJ PORZECZKI Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 szklanka cukru 1 cytryna sok 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody Wykonanie Wykonanie Owoce umyć i przełożyć do garnka, zasypać cukrem..Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.Dodać sok z jednej cytryny i wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną.Dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia. Frużelina dość szybko gęstnieje

w mojej kuchni
Frużelina truskawkowa z bazylią 128

truskawek 5-6 gałązek świeżej bazyli (nie suszonej) 6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców) skórka starta z ½ cytryny 2,5 szklanki wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy w zależności od wielkości owoców na 2 lub 4 części. Bazylie myjemy i drobno siekamy. Ścieramy skórkę z połówki cytryny. Owoce(...)umieszczamy w garnku i dosypujemy cukier. Dolewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i przelewamy gorące do słoików. Pasteryzujemy 15 minut

Pyry na Gaz
Pierogi czereśniowe 139

został ani jeden.     Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka miękkiego masła 1 jajko ok. 1 szklanka letniej wody 2 - 3 szklanki czereśni (wydrylowanych) 2 łyżki mąki ziemniaczanej śmietana / jogurt naturalny + cukier   Wykonanie: Z mąki, masła , jajka i wody zagnieść ciasto.  Wodę należy dolewać stopniowo.  Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką(...)koła. Umyte, wydrylowane czereśnie zasypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.  Nakładać po 2 - 3 owoce na każde kółko i sklejać pierogi.  Układać na omączonej powierzchni.  Gotować w osolonym wrzątku (można dolać odrobinę oleju, aby pierogi się nie sklejały).  Gotować przez około 1 minutę po wypłynięciu.  Podawać (na ciepło lub zimno) polane śmietaną / jogurtem wymieszanym

Sto kolorów kuchni
Bułeczki drożdżowe! 167

mąki - 0,5 -0,7 szklanki mleka letniego -1/2 kostki drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 białko - 1/2 kostki masła NADZIENIE:  -porzeczka czerwona - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki cukru brązowego LUKIER: - 1 białko - sok z 1/4 cytryny - cukier biały Wykonanie: rozczyn: - do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali - rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki(...)zdjęciu poniżej, to duża micha z Ikea, jak ciasto już jest ponad, to znaczy, że możemy formować bułeczki. ;-))) Obrane porzeczki myjemy, osuszamy. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i możemy nadziewać bułeczki. Formujemy dość podłużne bułeczki. Ja nadziewałam bułeczki dość sporą ilością porzeczki i niektóre mi popękały, więc lepiej nie przesadzać z ilością ;-) nadzienia.   Uformowane układamy

SMYKWKUCHNI
Ciasto Tropikalna Wyspa 366

szpinaku baby Nasączenie: 100 ml wody Sok z 1 limonki Krem budyniowy: 300 ml mleka 4 łyżki cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 150 g margaryny Dodatkowo: 1 gruszka 1 banan 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder do posypania Mięta i limonka(...)minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy  na 3 blaty. Krem: W garnku gotujemy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy. W reszcie dokładnie mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz  żółtko. Gdy mleko wrze, przelewamy masę z żółtkiem i energicznie mieszamy . Masa musi mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu

VioletoweKucharzenie
Flaugnarde z truskawkami. 140

cynamonu, soli truskawki (ok.150-200g) ok.1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe cukier trzcinowy Mąkę przesiać zmiksować zresztą składników. Truskawki umyć pokroić na mniejsze części, wymieszać z 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wyłożyć nimi dno wysmarowanego masłem naczynka, zalac ciastem, posypać migdałami i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200stopni,  przez ok.40min. Posypać cukrem pudrem, smacznego :) Ask Facebook

More food, love and dreams
SERNIK Z JAGODAMI 232

znaleziony na Kwestii Smaku , z moimi małymi modyfikacjami. Piekłam w ciemnej tortownicy o śr. 24cm. Składniki:    spód: - 100g mąki pszennej (dałam 110g mąki orkiszowej typ750+10g ziemniaczanej) - 60g zimnego masła(...)łyżki ksylitolu - pół jajka (pominęłam) masa serowa: - 500g sera twarogowego (dałam firmy Juliko- b.gęsty) - 250g mascarpone lub ricotty - 130g ksylitolu (lub cukru) - budyń śmietankowy (40g) lub 40 mąki ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 jajko (dałam 2 mniejsze, ze względu na gęsty ser) dodatkowo: - 400g jagód Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę

Smaczne Zdrowe
delikatne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i truskawkami 348

składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Muffiny z borówką amerykańską 168

łyżki cukru 1/2 szkl. mleka w temperaturze pokojowej 150 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szkl. borówek amerykańskich 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Borówki umyć, osuszyć. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać, aby pokryła ona owoce.  2 . Jajko roztrzepać z mlekiem, masłem, cukrem i solą. Mąkę i proszek

Nastoletnie Wypiekanie
Smerfny deser 116

Składniki: 1 galaretka 0.5 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 0.5 l wrzącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Z mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka. Do gotującego mleka wrzucić cukier,wanilię oraz rozrobioną mąkę ziemniaczaną

magiczna kuchnia Kasi
Kartacze z mięsem 148

Składniki: 1 kg surowych ziemniaków 0.5 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól farsz 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo 150 g boczku 1 cebula olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć na ściereczce płyn. Odciśnięty(...)odstawiamy na bok. Ugotowane ziemniaki dodajemy do surowych. Z soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku

magiczna kuchnia Kasi
Pałeczki kurczaka w serowej panierce 416

Składniki: 1 kg pałeczek z kurczaka szklanka startego sera 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy. Ze wszystkich stron oprószamy solą i pieprzem. Kurczaka przekładamy do rondla, wlewamy wodę i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko roztrzepujemy(...)widelcem, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wrzucamy ser i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka zanurzamy w masie serowej i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

magiczna kuchnia Kasi
Wiśniowe ciastka pieczone w słoikach 102

świeżych wydrylowanych i odsączonych z soku wiśni 150 ml oleju (użyłam ryżowego) 100 g cukru 2 banany 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Zblendować olej z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy się ubija pilnować, aby Wasz pomocnik nie wyżerał składników. Mój pomocnik stwierdził(...)kontrolę jakości robi, bo w wiśniach pestki znalazła. Do powstałej masy dodać banany i zmiksować. Potem powstałą miksturę połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Kontrlola jakości zdjęć tez była. Powstałe ciasto wymieszać z wiśniami i posiekaną czekoladą i wyłożyć do nasmarowanych delikatnie olejem słoików, wypełniając je do połowy jeżeli mają być zamykane i przechowywane dłużej

greenscarf