ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:57/303)

domowe ciasto ucierane z wiśniami 802

składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 200 g masła 80 g mleka 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią wydrylowane wiśnie cukier puder wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie 145

szklanki maku 2 łyżki kakao Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy(...)trzy placki. Sernik gotowany: Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy. Na pierwszy biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej. Na nią kładziemy drugi biszkopt i pozostałą porcję masy serowej. Jeśli mamy trzeci biszkopt

Salonik smaków
Jak odczarować lato porzeczką 132

100g cukru 100g zimnego masła 1 łyżka cukru wanilinowego (albo z wanilią) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g czerwonych porzeczek 3 białka szczypta soli 120g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Okrągłą formę na tartę natłuszczamy i odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier i żółtka- szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Ciastem wykładamy spód(...)palcach:-D). Po upieczeniu ciasto studzimy. Piekarnik przestawiamy na 200*C. Porzeczki płuczemy, osuszamy i zrywamy z szypułek. Białka i szczyptę soli ubijamy na sztywna pianę. Porcjami dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier, nie przerywając ubijania. Kiedy konsystencja jest jednolita przestajemy miksować, dorzucamy porzeczki i delikatnie mieszamy. Na wypieczony spód wylewamy nadzienie z owocami. Pieczemy jeszcze ok 20 minut

les mirabelles
Sernik z musem malinowym 92

masła Masa serowa: 1000 g twarogu tłustego 200 g masła 250 g drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy Mus malinowy: 300 g malin (u mnie były to mrożone maliny, wcześniej rozmrożone) 100 g cukru pudru (lub mniej albo więcej, do smaku) 5 łyżek żelatyny rozpuszczonej(...)minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę przełożyć na przygotowany spód. Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym

Cakes By Kejt
Lemon curd 126

kruszonką.... A także wyjadany łychą ze słoika czy garnuszka. Dla miłośników kwaśnych smaków idealny :) Składniki:   3 cytryny 80ml wody 50g masła 200g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody) Przygotowanie:  Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część), sok wycisnąć. Przelać do rondelka, dolać wodę. Zagotować. Do zagotowanego płynu wsypać cukier(...)dodać masło. Gotować kilka minut, aż oba się rozpuszczą. Do masy dodać roztrzepane lekko jajka, gotować na malutkim ogniu aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie, dodać do kremu, zagotować. Gotowy przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce

Cakes By Kejt
Wieprzowina z fasolką i makaronem w sosie hoisin 185

szalotki 4 ząbki czosnku 100 ml sosu hoisin 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego (w ostateczności można zastąpić mieszanką wódki i słodkiego wina) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka chili sól, biały pieprz olej do smażenia Schab umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, wino ryżowe, biały pieprz i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i marynować w lodówce co najmniej 20 minut. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu (najlepiej al dente). Czosnek drobno posiekać, szalotki pokroić w niewielkie ukośne kawałki. W woku rozgrzać olej i na średnim ogniu przez minutę podsmażać na nim czosnek i szalotkę z chili. Dodać zamarynowany schab, zwiększyć ogień i usmażyć go na złoty kolor. Umytą i przekrojoną

Trzeci talerz
Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką 192

łyżek cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 2 żółtka   masa makowa : - u mnie gotowa z puszki   beza: - 3 białka - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej   kruszonka: - 100g margaryny roślinnej - 6 łyżek cukru pudru - 1 żółtko - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki mielonych orzechów laskowych   dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Forma(...)Czas pieczenia: około 12 minut , do lekkiego zarumienienia Masę makową wykładam na ciasto. Następnie przygotowuję pianę z białek. Ubijam je razem z cukrami, a na koniec mieszam z mąką ziemniaczaną. Gotową nakładam równomiernie na masę makową. Następnie przygotowuję kruszonkę z podanych składników. Gotową obsypuję wierzch ciasta. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około

Kuchnia co dnia
Gorace maliny z placuszkami gryczanymi 135

zmniejszamy temperaturę smażenia malin. Zacznij przygotowywać placuszki (uwaga ja smażę na patelni, na której nie trzeba tłuszczu). Kiedy maliny się lekko rozgotują, rozpuszczam w małej ilości łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i zagęszczam sok malinowy(...)Podawaj gorące na wcześniej usmażonych gryczanych placuszkach! Składniki: 250 gram mąki gryczanej 1 szklanka mleka sojowego 1 jajko pudełko malin 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

AZgotuj!
Pistacjowe kopytka z zielonego groszku z estragonem 137

Zanudziły mi się ziemniaczane kopytka dlatego po wersji łososiowej z patatem przyszła kolej na pure z zielonego groszku. Wyszły ślicznie zielone. Dzieciom się spodobają. Pewnie znów zmylę kolorem kopytek  ale z pistacjami też można je podać,... mmm... przypominają mi kuchnie francuską(...)zielony grosze i estragon, no i pistacje;)  kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanka zielonego groszku mrożonego ugotowanego jajko szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej ser bułgarski natka  oliwa lub masło świeży estragon sól Ziemniaki przeciśnij przez praskę groszek zmiksuj na gładka masę Przełóż na stolnicę i z mąką

AZgotuj!
Kluski śląskie z rozmarynowym masełkiem 95

kopytka, leniwe ale śląski kluchy nie.  Kilka lat temu zobaczyłam w program Pani Dykiel i od tamtej pory umiem je zrobić.  1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, 1 gałązka rozmarynu -  siekany świeży, 100 gram masła, odrobina do  smaku skórki z cytryny Ugotuj ziemniaki i przepuść przez praskę do miski(...)której będzie wyrabiane ciasto. Kiedy wystygnie, lekko ugnieć. Podziel ziemniaki w misce na cztery równe części, 1/4 z całości wyjmuj a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wcześniej usuniętą część ziemniaków. Zagnieć ciasto.Formuj kulki.W każdej z nich palcem wskazującym wykonaj dziurkę. Gotuj w lekko osolonej wodzie. W rondelku rozpuść masło i dodaj posiekany drobniutko rozmaryn i skórkę - jedynie

AZgotuj!
Brioszka z truskawkami z sosem czekoladowym 75

tabliczki czekolady pół szklanki mleka 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej strzykawka Rozpuszczam pół tabliczki gorzkiej czekolady, następnie biorę pół szklanki mleka i rozpuszczam w nim łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Zagotowuje. Lekko wystudzony wkładam do strzykawki i dekoruję

AZgotuj!
Sernik doskonały z pomarańczowym karmelem - ciasto bezglutenowe 162

twarogu półtłustego President w tzw. kiełbasce czyli folii 9 żółtek 9 łyżek cukru drobnego 2 łyżki skórki z pomarańczy w cukrze + skórka z otartej pomarańczy 3 łyżki mąki ziemniaczanej pomarańcza sok z jednej pomarańczy 6 kostek cukru trzcinowego  Żółtka zacząć miksować z cukrem na biały puch. Następnie dodawać po łyżce sera. Kiedy już zużyjemy cały ser dodać skórkę(...)pomarańczową w cukrze i tą otartą. Dodać mąkę ziemniaczaną.  Całość wlać do formy i piec w 180 stopniach przez 50- 60 minut.  Dla jeszcze delikatniejszego efektu piec w kąpieli wodnej. Jeśli ktoś lubi biały sernik można go piec do momentu ścięcia się sera. Ok 3-40 minut. Ja wolę te troszkę podpieczone. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia

AZgotuj!
Suflety z twarożku ekologicznego 92

całe jaja 3/4 szklanki cukru pudru 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki gęstego ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski 100 gram miękkiego masła 1 łyżką mąki ziemniaczanej masło do wysmarowania foremek  cukier trzcinowy do wysypania foremek Zacznij od wysmarowania foremek masłem i cukrem trzcinowym (po upieczeniu, kiedy będziesz jeść z masła i cukru zrobi się(...)pyszny sos toffi) . Oddzieliłam żółtka od białek. Masło utarłam z wanilią i mąką ziemniaczaną. Do puszystej masy dodawałam na przemian twarożek i jogurt. Następnie dodałam 4 żółtka i starannie wymieszałam mikserem.  Teraz czas na pianę z białek. Ubij na sztywno a pod koniec dodawaj po łyżce cukru pudru, piana zrobi się szklista jak na bezy.  Weź szpatułkę

AZgotuj!
Sernik czekoladowy z pomarańczą na makowym spodzie (ciasto bezglutenowe) 151

Świąteczny sernik. Gorzka czekolada i pomarańcza a spód z maku. Masa serowa: 500 gram sera trzykrotnie zmielonego  1 opakowanie serka mascarpone  4 jaja 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek pomarańczowy tabliczka gorzkiej 90% czekolady Lindt  1 łyżka kakao szklanka cukru trzcinowego Na spód: 400 gram masy makowej ( jedna mała puszka) 2 jaja 3 łyżki mielonych migdałów(...)chłodna zacznij robić masę serową.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Niech wystygnie. Ser i mascarpone włóż do naczynia dodaj cukier i na małych obrotach zacznij mieszać. Dolej czekoladę, mąkę ziemniaczaną, kakao. Wszystko rób na małych robotach, aby nie "kurzyć" mąką i kakao. Teraz dodaj kilka kropel olejku pomarańczowego. Boki tortownicy wysmaruj zimnym masłem i przelej masę na upieczony spód

AZgotuj!
Pulpety z dorsza na parze z brokułem 122

małe jakieś, to zmieliłam i ugotowałam na parze.   400 gram filetów dorsza pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego piana z 2 białek czubata łyżka mąki ziemniaczanej Rybę umyć, zmielić w malakserze. Wyjąć do miski dodać pocięty drobno szczypiorek, sól, sos sojowy i pieprz. Ubić pianę z 2 białek  dodać do masy z mąką ziemniaczaną. Formować zgrabne kuleczki wielkości piłki golfowej. Ułożyć w koszyczku bambusowym nad parą, włożyć różyczki brokuła i parować 10 minut. Podawać z sosem sojowym i ciemnym ryżem

AZgotuj!