ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:52/303)

Agrestowiec 193

cukru 250 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 żółtek kisiel: duży słoik kompotu z agrestu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej beza 8 białek 1,5 szklanki cukru 100 g płatków migdałowych krem: 3/4 l śmietany 30% 3 śmietanfixy Sposób przygotowania: Ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym(...)upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut. Placek ostudzić. Kisiel. Sok z kompotu zlać do rondla. Pozostawić pół szklanki, w której rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Sok zagotować, wlać zawartość szklanki i wszystko razem zagotować, aż powstanie kisiel. Kisiel ostudzić, dodać owoce z kompotu i wymieszać. Beza. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać

na moim stole...
wiśnie i tarte orzechy laskowe czyli na szybko łatwe, smaczne ciacho... 128

Składniki: jajka 1 sztuka, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 8 dag, mąka krupczatka 1,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart(...)ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około

W Mojej Kuchni Lubię
Tort traktor 189

dzięki czemu miałam zapas gdybym coś źle wycięła - tym razem jeszcze raz wycinałam koła. Składniki na traktor: - biszkopt: 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: zasmażka:      - 1 łyżka masła(...)glukozy 27 g masła 650 g cukru pudru barwnik spożywczy - czekolada plastyczna : 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Składniki na podstawę tortu: - biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼  szklanki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: 400 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej

Mama Gotuje
Tarta z kremem budyniowym, brzoskwiniami i jeżynami 136

szklanki cukru trzcinowego (warto go trochę zmielić, aby był drobniejszy) 2 żółtka   Krem: 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2  cukry wanilinowe Dr. Oetker (ok. 2 łyżki cukru wanilinowego) 1/3 kostki masła 1 łyżka cukru   Dodatkowo: 200 g jeżyn 3 dojrzałe brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa Dr. Oetker   Mąkę(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-17, aż będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić, a najlepiej schłodzić w lodówce.   W rondelku wymieszać mleko, mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce

Kulinarne Inspiracje
Ciasto jagodowe niebo 215

masy połączyć. Przełożyć na stężałą galaretkę. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Posypać jagodami. Bezy 2 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 100 g drobnego cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Białka ze szczyptą soli przelać do misy miksera. Ubijać na średnich obrotach do mocnego spienienia, zwiększyć obroty do maksymalnych. Ubijać do uzyskania sztywnej(...)piany. Zmniejszyć obroty do średnich i stopniowo, po łyżce dodawać cukier. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną. Ubita piana powinna być gęsta i błyszcząca. Masę bezową przełożyć do szprycy. Wyciskać na blachę niewielkie bezy w dowolnym kształcie (ja starałam się robić chmurki(; ). Piec w 140°C z termoobiegiem przez ok. 45-60 minut. Bezy powinny być z wierzchu kruche

Pełny talerz
Rolada z bitą śmietaną, musem malinowym i malinami 331

się połamię to najwyżej zrobimy jakiś deser z biszkoptem, a ja przynajmniej będę umiała już ją zwinąć.     Składniki:   70 g mąki pszennej 3 łyżki ziemniaczanej 50 g cukru 50 g cukru pudru 4 jajka 2 łyżki ciepłej wody Masa:   0,5 l śmietany 36 % 50 g cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 350 g malin(...)łyżek gorącej wody + łyżka cukru pudru   Przygotowanie:   Mąkę pszenna i ziemniaczaną mieszamy razem i przesiewamy. Żółtka ubijamy z jednym i drugim cukrem pudrem, oraz z ciepłą wodą, stopniowo dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy masę delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem i pieczemy 15 min. w tem. 180 stopni. Zaczekać

Lili w kuchni
Bezy z kremem z serka mascarpone 146

kremem, ale można je złożyć jak markizy. Jednak to już będzie podwójna porcja szczęścia :) Składniki: Bezy 6 białek 1,5 szklanki drobnego cukru 1 łyżka octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo cukier.(nie wsypywać całego cukru na jeden raz) Na sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Dużą blaszkę z wyposażenia

O kuchni z uczuciem
Knedle ze śliwkami 147

dość duże z podanych składników wyszło mi ok 10 szt. całkiem sporych knedli. Składniki: ok 300 g ugotowanych ziemniaków 120 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ok 3-4 łyżki mąki pszennej śliwki Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź rozdrabniamy blenderem, dodajemy twaróg i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy całe jajko, mąkę i mąkę ziemniaczaną, gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać trochę więcej mąki ( nie za dużo, powinno być lekkie i puszyste). Ciasto dzielimy na równe części, każdą z nich wyrabiamy chwilę w dłoni tworząc kulkę, następnie do środka wkładamy wypestkowaną śliwkę i dokładnie zawijamy boki tak by owoc nie wypłynął w trakcie gotowania. Knedle wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody

Słodka Kraina Wypieków
Babeczki ziemniaczano szpinakowe 141

zajadać lub z mięsem, sosami podawać. Na deser zapewne się nie nadają, bo te babeczki słony, a nie słodki smak mają. Warto więc zamienić tradycyjnie ziemniaki ugotowane, na babeczki ziemniaczane ze szpinakiem zmieszane .  Składniki: 12 szt. 450 ugotowanych ugniecionych na puree ziemniaków, 200 g świeżego szpinaku, 3 jajka, 3 łyżki śmietany 18%, sól do smaku, pieprz czarny świeżo(...)ziemniaki i za pomocą miksera miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą gładką masę, następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, a na sam koniec dodajemy liście szpinaku. Mieszamy za pomocą łyżki. Masę ziemniaczaną przekładamy na wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Pieczemy ok. 35 - 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.  Smacznego

Moniki Smakołyki
placki z cukinii 162

wiosnę ziemniaki są wspaniałe, ale do placków się niestety nie nadają. Na szczęście z pomocą przychodzi nam jedno z bardziej uniwersalnych warzyw w kuchni - cukinia. Dzięki temu ulubione placki ziemniaczane możemy z niemałą radością konsumujących zamienić na placki z cukinii. Spróbujcie, a będziecie nie raz za nimi tęsknić. Składniki : 4 większe cukinie 1 średnia cebula 4 jajka(...)kroimy na drobną kostkę, koper szatkujemy do cukinii dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, cebulę, koper oraz czosnek przeciśnięty przez praskę całość dokładnie mieszamy uformowane placuszki - nieco grubsze niż te ziemniaczane - smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju roślinnym około 3-4 minut do uzyskania jasnobrązowej barwy

zobacz ich smak
Karpatka 147

czasu aż ciasto się delikatnie zarumieni, tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Krem: 1 szklanka cukru 0,75 ml mleka 3 duże łyżki mąki 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 kostka masła 1 żółtko 0,5 litra mleka z cukrem i ekstraktem z wanilii gotujemy. Pozostałe mleko, mąkę i mąkę ziemniaczaną mieszamy

Słodka Kraina Wypieków
Budyń waniliowy 86

Budyń waniliowy Gotowy budyń waniliowy Składniki Danie dla trzech osób 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na który znajduje się  tutaj 3 łyżki cukru- łączna ilość cukru zwykłego i waniliowego nie powinna przekraczać 70 g Kilka czereśni Utarta gorzka czekolada Sposób przygotowania 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem(...)waniliowym. Pozostałą szklankę  wlewamy do miski , wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i mieszamy trzepaczką lub widelcem. Do gorącego mleka dodajemy zawartość miski i bardzo intensywnie mieszając trzepaczką  ponownie zagotowujemy. Po zagotowaniu  trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę i rozlewamy do salaterek, dodajemy czereśnie oraz posypujemy startą gorzką czekoladą

Miód i pieprz
Malinowo-porzeczkowy chłodnik 120

Malinowo-porzeczkowy chłodnik Gotowy chłodnik Składniki dla czterech osób: 100 g malin 100 g czerwonych porzeczek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 szklanki mle ka 2 szklanki wody Sposób przygotowania Maliny i porzeczki wkładamy do garnka, dodajemy cztery łyżki cukru i  rozdrabniając owoce widelcem, gotujemy przez pięć minut, a następnie(...)dodajemy wodę.  Do niewielkiej miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy, zalewamy mlekiem , dokładnie mieszamy (uważając aby nie zostały żadne grudki) i dodajemy do garnka z owocami. Całość zagotowujemy cały czas mieszając         (gotujemy nie dłużej niż, przez dwie, trzy minuty), a następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Przestudzoną zupę dekorujemy owocami i podajemy

Miód i pieprz
tarta sernikowa z wiśniami 99

soli ponadto 350 g wiśni 200 g jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego) 250 g twarogu półtłustego 2 żółtka jaj 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 100 ml wody Sposób przygotowania Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach(...)wyjmujemy z piekarnika. Twaróg mieszamy z jogurtem (mikserem lub w blenderze) na jednolitą masę, potem ciągle mieszając dodajemy do niej 1 łyżkę cukru, żółtka dwóch jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru waniliowego. Z wiśni usuwamy pestki, wkładamy je do niewielkiego rondla, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 3-5 minut, następnie wyjmujemy z rondla 2/3 owoców( dość

Miód i pieprz
Budyń czekoladowy 103

czekoladowy  budyń czekoladowy Składniki  Przepis dla czterech osób 1 l mleka 2 żółtka jajek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 5 łyżek kakao 3 łyżko mąki ziemniaczanej 20 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Wlewamy 2/3 części mleka do garnka o grubym dnie, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy (nie gotujemy). W tym czasie do miski wsypujemy(...)mąkę ziemniaczaną oraz kakao, zalewamy pozostałą 1/3 częścią mleka i mieszamy trzepaczką, a kiedy już pozbędziemy się grudek dodajemy żółtka jajek. Następnie zawartość miski wlewamy do podgrzanego mleka, całość cały czas intensywnie mieszając trzepaczką zagotowujemy. Po minucie gotowania, garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i rozlewamy do miseczek, podajemy gorący lub schłodzony wedle uznania, posypany pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady

Miód i pieprz