ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:45/303)

Mąka migdałowa 151

żeby uzyskać mąkę, Pamiętaj – dłuższe blendowanie dostarczy masło migdałowe, nie mąkę . Mąka migdałowa jest naturalnie dość gruboziarnista , więc nigdy nie uzyskasz aksamitnej faktury znanej z mąki pszennej czy ziemniaczanej. Dobrze zmielona mąka migdałowa ma kawałki migdałów mniej więcej wielkości ziaren grubszego piasku. Dlatego nie sugeruj się wyglądem innych typów mąki i nie włączaj blendera na za długo. Zobacz(...)powodują zmniejszone wchłanianie minerałów z pożywienia Migdały jednak nie tak całkowicie złe, a mąka migdałowa ma także kilka zalet : mąki zbożowe to około 75% węglowodanów, a mąka ziemniaczana to prawie 100% – w porównaniu do nich mąka migdałowa jest niskowęglowodanowa – ma ich 20%, z czego ponad połowa to błonnik mąki powszechnie używane w kuchni są praktycznie pozbawione witamin

PaleoSMAK
Babka cytrynowa 80

Normal 0 21 CIASTO: Margaryna – 25 dag Żółtka – 5 szt Białka – 5 szt Cukier puder – 20   dag Sok i skórka z cytryny Mąka ziemniaczana – 25 dag Proszek do pieczenia – 2 łyzeczki LUKIER: Cukier puder –10 dag Sok z cytryny –1-2 lyżki Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru oraz skórkę, sok z cytryny(...)Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut. Po przestudzeniu wyjąć z formy i   polać glazurą utartą z cukru i soku z cytryny

Camilla w kuchni
Ptysie łabędzie z kremem maślanym 125

łyżka cukru pudru 100 g dobrego masła (użyłam masła Kerrygold) szczypta soli Krem maślany: 3 szklanki mleka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 g dobrego masła (użyłam masła Kerrygold) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ptysie: W rondelku rozpuszczamy masło razem(...)poziomie na pół (inaczej zaparują od środka i zmiękną). Zostawiamy do ostygnięcia. Krem maślany: Z mleka odlewamy pół szklanki i miksujemy je wraz z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlewamy przygotowaną miksturę na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia

Poezja smaku
Szarlotka z bezą 246

łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 120 g masła, zimnego 3 żółtka (białka zachować do bezy) Beza: 3 białka duże  150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mus jabłkowy: 1,5 kg kwaskowych jabłek 60 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki wody Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)każdorazowym dodaniu cukru, dobrze ubijamy pianę. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.  Po dodaniu całego cukru ubijamy białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę szybko wykładamy na wyłożone papierem do pieczenia, dno tej samej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 120 C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie obniżamy temp

Mia Cucina Sofieta
KOKOSANKI IDEALNE 187

upiec te genialne,  pachnące maleństwa! SKŁADNIKI: 200 g wiórków kokosowych 50 g masła 100 g cukru (około 0,5 szklanki) 3 łyżki mleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: W niewielkim garnku rozpuść masło razem z cukrem, zdejmij garnek z ognia, dodaj mleko i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj i odstaw całość do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury(...)stopni C . Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj jeszcze pianę przez chwilę. Do piany dodaj masę z wiórków i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką lub drewnianą łyżką. Teraz nakładaj łyżką masę formując kokosanki. Możesz je delikatnie wygładzić po bokach, ale nie ugniataj

Słodko-Słony Świat Ilony
Ośmiornica pieczona w folii 257

łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jasnego octu balsamicznego 1 liść laurowy 2-3 ziela angielskie 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 2 duże arkusze folii aluminiowej sałatka ziemniaczana: 750 g ugotowanych w osolonej wodzie i w skórkach ziemniaków 2 łyżki ziaren gorczycy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kurkumy 5 łyżek oliwy z oliwek otarta(...)krojeniu. Podać z powstałym w trakcie pieczenia sosem i okiem "złapanym" przy krojeniu (jest bardzo aromatyczny). Można lekko posypac natką. Do ośmiornicy idealnie pasuje sałatka z przyprawionymi ziemniaczkami : Sałatka ziemniaczana: wystudzone ziemniaki obrać ze skórek i pokroić w ok. 1/2 cm plasterki. Do żeliwnego rondla wlać oliwę i podgrzać ją Do oliwy wrzucić ziarna gorczycy, kolendry i kminku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 152

chili 1 papryka (zielona, czerwona, żółta - kolor bez znaczenia) 1 cebula średniej wielkości od 2 do 5 cm kawałek imbiru (w zależności od upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej  oliwa lub olej do smażenia  Marynata 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry(...)paski paprykę, pędy bambusa, bardzo drobno posiekany imbir, podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło i dusić około 10 minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 185

przygotowywanych ilości jedzenia (u mnie 4-osobowa rodzina), itd. Na koniec pokażę Wam moje dzisiejsze kurkumiano-pieprzne kluski :) Z 10 średnich ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, 1/4 części mąki ziemniaczanej, no i zestawu kurkuma + pieprz wyszło mi 47 pysznych, żółciutkich kluseczek, które nie wiem, czy jeszcze można nazwać śląskimi? ;) Edit: dokładniejszy przepis dla tych, którzy jeszcze nigdy nie robili(...)jeszcze gorące pognieść tłuczkiem do ziemniaków, wmieszać pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu, odstawić, - przestudzoną masę podzielić na 4 części, 1/4 wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, - wszystko razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki  Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jabłecznik na zimno 316

ciasta wykorzystałam formę o wymiarach 24x24cm. Jabłecznik na zimno Składniki: biszkopt 4 jajka 120g cukru (u mnie 100g cukru i 20g domowego cukru waniliowego) 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej masa jogurtowo-śmietankowa 400g jogurtu greckiego 300ml śmietanki 30% 120g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku jabłkowego jabłka do masy jogurtowo-śmietankowej 500g(...)pianę - pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, po każdej łyżce miksując - masa powinna wyjść gęsta i lśniąca, do niej dodawać stopniowo żółtka, również po każdym miksując - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać razem w osobnym naczyniu - do masy jajecznej dodawać stopniowo, małymi porcjami (najlepiej po jednej łyżce) mąkę, mieszać delikatnie, zagarniając masę od spodu do góry - masę

Smakołyki Bereniki
Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli oraz I urodziny bloga. 157

serdecznie. TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI. Składniki: Ciasto: 6 jajek 140 g cukru pudru 4 łyżki oleju słonecznikowego 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 70 ml mleka 3,2% 250 g masła 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 100 g mleka w proszku(...)połowę i upiec 2 placki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier puder, żółtka i wlać olej. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać do białek, całość delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i upiec 2 placki w piekarniku

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kokosanki - najlepsze! 190

mocno kokosowe. Doskonałe! Ich wykonanie jest banalnie proste. Polecam! Składniki: Na 15-18 szt.: 200 g wiórków kokosowych 75 g cukru 30 g nierafinowanego oleju kokosowego 10 g skrobi ziemniaczanej 2 duże białka  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wiórki kokosowe lekko podprażyć na suchej patelni, wystudzić. Dzięki temu zabiegowi kokosanki będą miały równomiernie złocisty kolor. Jeśli ktoś lubi(...)rozgrzać do temperatury 180 ° C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka lekko ubić z cukrem. Masa powinna się spienić, stać się puszysta ale nadal płynna. Dodać olej kokosowy, skrobię ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Wsypać wiórki. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Nabierać masę kokosowa ręką lub łyżeczką, formować ciasteczka o wielkości dużego orzecha włoskiego, niewygładzając jednak kulek

maniapieczenia
DYNIOWIEC 168

ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pestek z dyni drobno posiekanych Krem dyniowy : 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni *250 g masła Polewa : Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła 2 żółtka 4 łyżki mleka

RAROSSA
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i groszkiem 253

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i groszkiem... Kosteczki ugotowanych ziemniaków. Kulki zielonego groszku. Oblepione tuńczykiem i majonezem. Oprószone szczypiorkiem. Pyszna prostota! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 2 puszki tuńczyka w oleju (waga netto 1 puszki po odsączeniu - 130 g); Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu - 240 g); 1 średnia cebula; Pęczek szczypiorku; 4 łyżki majonezu; Sól; Pieprz

Gospodyni Miejska
Tarta z gruszkami i karmelem 229

masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii nadzienie 350g serka mascarpone 50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około 400-500g przed obraniem) sok z 1/2 cytryny sos karmelowy 50g cukru 30ml wody 30ml śmietanki 30% 10g masła Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto(...)nożem - gruszki od razu po pokrojeniu przełożyć do naczynia z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2 cytryny, zapobiegnie to ciemnieniu owoców - mascarpone, jajka, cukier oraz przesianą mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować TARTA Z GRUSZKAMI - na ostudzone ciasto wyłożyć część nadzienia - na cieście z nadzieniem ułożyć w niewielkich odstępach od siebie połówki gruszek, przekrojem do spodu, delikatnie, najlepiej małą

Smakołyki Bereniki
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 197

kluseczki. Spodobał mi się przepis z Kewstii Smaku, choć trochę go przerobiłam. Ja wolę nieco bardziej zwięzłe, twarde kluski, dlatego dodałam trochę więcej mąki i nie dosypywałam mąki ziemniaczanej. Moje gniocci podałam ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, a dla dzieci zrobiłam je na słodko - z podsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem

Kulinarne Inspiracje