upiec te genialne, pachnące maleństwa! SKŁADNIKI: 200 g wiórków kokosowych 50 g masła 100 g cukru (około 0,5 szklanki) 3 łyżki mleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: W niewielkim garnku rozpuść masło razem z cukrem, zdejmij garnek z ognia, dodaj mleko i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj i odstaw całość do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury(...)stopni C . Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj jeszcze pianę przez chwilę. Do piany dodaj masę z wiórków i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką lub drewnianą łyżką. Teraz nakładaj łyżką masę formując kokosanki. Możesz je delikatnie wygładzić po bokach, ale nie ugniataj
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jasnego octu balsamicznego 1 liść laurowy 2-3 ziela angielskie 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 2 duże arkusze folii aluminiowej sałatka ziemniaczana: 750 g ugotowanych w osolonej wodzie i w skórkach ziemniaków 2 łyżki ziaren gorczycy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kurkumy 5 łyżek oliwy z oliwek otarta(...)krojeniu. Podać z powstałym w trakcie pieczenia sosem i okiem "złapanym" przy krojeniu (jest bardzo aromatyczny). Można lekko posypac natką. Do ośmiornicy idealnie pasuje sałatka z przyprawionymi ziemniaczkami : Sałatka ziemniaczana: wystudzone ziemniaki obrać ze skórek i pokroić w ok. 1/2 cm plasterki. Do żeliwnego rondla wlać oliwę i podgrzać ją Do oliwy wrzucić ziarna gorczycy, kolendry i kminku
Sztuka gotowania w/g Samirychili 1 papryka (zielona, czerwona, żółta - kolor bez znaczenia) 1 cebula średniej wielkości od 2 do 5 cm kawałek imbiru (w zależności od upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej oliwa lub olej do smażenia Marynata 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry(...)paski paprykę, pędy bambusa, bardzo drobno posiekany imbir, podlać niewielką ilością wody. żeby się nie przypaliło i dusić około 10 minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotowywanych ilości jedzenia (u mnie 4-osobowa rodzina), itd. Na koniec pokażę Wam moje dzisiejsze kurkumiano-pieprzne kluski :) Z 10 średnich ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, 1/4 części mąki ziemniaczanej, no i zestawu kurkuma + pieprz wyszło mi 47 pysznych, żółciutkich kluseczek, które nie wiem, czy jeszcze można nazwać śląskimi? ;) Edit: dokładniejszy przepis dla tych, którzy jeszcze nigdy nie robili(...)jeszcze gorące pognieść tłuczkiem do ziemniaków, wmieszać pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki pieprzu, odstawić, - przestudzoną masę podzielić na 4 części, 1/4 wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, - wszystko razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciasta wykorzystałam formę o wymiarach 24x24cm. Jabłecznik na zimno Składniki: biszkopt 4 jajka 120g cukru (u mnie 100g cukru i 20g domowego cukru waniliowego) 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej masa jogurtowo-śmietankowa 400g jogurtu greckiego 300ml śmietanki 30% 120g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku jabłkowego jabłka do masy jogurtowo-śmietankowej 500g(...)pianę - pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, po każdej łyżce miksując - masa powinna wyjść gęsta i lśniąca, do niej dodawać stopniowo żółtka, również po każdym miksując - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać razem w osobnym naczyniu - do masy jajecznej dodawać stopniowo, małymi porcjami (najlepiej po jednej łyżce) mąkę, mieszać delikatnie, zagarniając masę od spodu do góry - masę
Smakołyki Berenikiserdecznie. TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI. Składniki: Ciasto: 6 jajek 140 g cukru pudru 4 łyżki oleju słonecznikowego 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 70 ml mleka 3,2% 250 g masła 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 100 g mleka w proszku(...)połowę i upiec 2 placki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier puder, żółtka i wlać olej. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać do białek, całość delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i upiec 2 placki w piekarniku
Zakątek rozkoszy kulinarnychmocno kokosowe. Doskonałe! Ich wykonanie jest banalnie proste. Polecam! Składniki: Na 15-18 szt.: 200 g wiórków kokosowych 75 g cukru 30 g nierafinowanego oleju kokosowego 10 g skrobi ziemniaczanej 2 duże białka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wiórki kokosowe lekko podprażyć na suchej patelni, wystudzić. Dzięki temu zabiegowi kokosanki będą miały równomiernie złocisty kolor. Jeśli ktoś lubi(...)rozgrzać do temperatury 180 ° C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka lekko ubić z cukrem. Masa powinna się spienić, stać się puszysta ale nadal płynna. Dodać olej kokosowy, skrobię ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Wsypać wiórki. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Nabierać masę kokosowa ręką lub łyżeczką, formować ciasteczka o wielkości dużego orzecha włoskiego, niewygładzając jednak kulek
maniapieczeniaziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pestek z dyni drobno posiekanych Krem dyniowy : 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni *250 g masła Polewa : Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła 2 żółtka 4 łyżki mleka
RAROSSASałatka ziemniaczana z tuńczykiem i groszkiem... Kosteczki ugotowanych ziemniaków. Kulki zielonego groszku. Oblepione tuńczykiem i majonezem. Oprószone szczypiorkiem. Pyszna prostota! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 2 puszki tuńczyka w oleju (waga netto 1 puszki po odsączeniu - 130 g); Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu - 240 g); 1 średnia cebula; Pęczek szczypiorku; 4 łyżki majonezu; Sól; Pieprz
Gospodyni Miejskamasła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii nadzienie 350g serka mascarpone 50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około 400-500g przed obraniem) sok z 1/2 cytryny sos karmelowy 50g cukru 30ml wody 30ml śmietanki 30% 10g masła Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto(...)nożem - gruszki od razu po pokrojeniu przełożyć do naczynia z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2 cytryny, zapobiegnie to ciemnieniu owoców - mascarpone, jajka, cukier oraz przesianą mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować TARTA Z GRUSZKAMI - na ostudzone ciasto wyłożyć część nadzienia - na cieście z nadzieniem ułożyć w niewielkich odstępach od siebie połówki gruszek, przekrojem do spodu, delikatnie, najlepiej małą
Smakołyki Berenikikluseczki. Spodobał mi się przepis z Kewstii Smaku, choć trochę go przerobiłam. Ja wolę nieco bardziej zwięzłe, twarde kluski, dlatego dodałam trochę więcej mąki i nie dosypywałam mąki ziemniaczanej. Moje gniocci podałam ze szpinakiem podsmażonym na oliwie z dodatkiem czosnku, a dla dzieci zrobiłam je na słodko - z podsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem
Kulinarne Inspiracjegęstego z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego) 300g dobrej jakości masła orzechowego 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 4 jajka 80g prażonych orzeszków ziemnych 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (10g) mąki pszennej sos karmelowy (do sernika użyłam tylko połowy sosu) 100g cukru 50ml wody 100ml śmietanki 30% 10g masła 10-20g prażonych orzeszków ziemnych(...)sernik będzie pieczony z parą wodną, ustawić temperaturę około 160 stopni - do miski przełożyć twaróg, masło orzechowe, cukier puder i domowy cukier waniliowy, jajka oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko zmiksować tylko do uzyskania jednolitej masy - do masy serowej wsypać kawałki orzeszków, wymieszać - masę przełożyć na schłodzony spód z biszkoptów, wyrównać - tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Smakołyki Berenikiserowa: 1,5 kg twarogu (użyłam półtłustego) 8 dużych jajek 1 i ¾ szklanki (280 g) cukru pudru (można dać 2 szklanki jeśli lubimy słodszy sernik) 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru(...)podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po 2 łyżki cukru pudru i ucierać
w mojej kuchnicynamonem. SKŁADNIKI NA KOPYTKA Z DYNI: - 500g ugotowanych wystudzonych i zimnych ziemniaków koloru żółtego - 500g puree z dyni pieczonej Hokkaido - 1 żółtko - 2 białka - 1 budyń waniliowy- proszek - mąka ziemniaczana (proporcji opisanej poniżej) - cynamon - 200 g twarogu półtłustego Ugotowane ziemniaki- przepuszczone przez praskę i puree z dyni, przekładamy do miski, mocno ugnaitamy na równo(...)dociskając do dna. Kopytka robi się na zasadzie proporcji tj. z całej ilości wyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy a w to miejsce w misce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki Masę zagniatamy. Na stolnicę podsypaną mąką pszenną wyjmujemy partiami ciasto, rolujemy w wałek i odcinamy końcówkę wałka- kopytko! Kopytka gotujemy we wrzątku od momentu wypłynięcia
SMYKWKUCHNIbędzie frużelina jagodowa. Składniki: 250g świeżych lub mrożonych jagód 3 czubate łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Do garnka wsypać cukier i jagody oraz sok z cytryny. Gotować do rozpuszczenia się cukru (ja nie które jagody(...)rozgniotłam widelcem). W między czasie w miseczce rozpuścić żelatynę z 2 łyżkami wody. Pozostawić do napęcznienia. W drugiej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody. Dodać do jagód, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić garnek i dodać napęczniałą żelatynę szybko mieszając aby dobrze rozpuściła się. Garnek z jagodami postawić na małym ogniu i chwilę pogotować uważając aby nie zagotowało
Amatorka kuchenna