ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:40/303)

Domowa frużelina z aronii 244

aronia pozostała z przygotowania soku sok z 2 pomarańczy sok z 1 cytryny pół łyżeczki cynamonu 0,5kg cukru trzcinowego 0,1kg ksylitolu 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej połowa szklanki zimnej wody Przygotowanie: Owoce aronii umieść w garnku i chwilę pogotuj, cały czas mieszając. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny. Gotuj około 10 minut. Jeśli frużelina już wrze(...)dodaj cukry, cynamon i wymieszaj. Gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie mąkę ziemniaczaną rozpuść w szklance w zimnej wodzie i porządnie wymieszaj. Stopniowo wlewaj ją do garnka. Najpierw połowę, dokładnie zamieszaj, pogotuj 2 minuty i jeśli masa nie zgęstniała wystarczająco, to dodaj kolejną partię rozpuszczonej mąki. Tak reguluj gęstość, jaką chcesz osiągnąć. Frużelina po ostygnięciu jeszcze zgęstnieje. Gorącą

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Szarlotka z bezą i złotą rosą 159

jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie spodu ciasta: Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło pokroiłam w kostkę i dodałam do suchych składników. Posiekałam i wymieszałam. Kiedy masa wyglądała jak kruszonka(...)gazu. Białka ubiłam na małych obrotach miksera z dodatkiem soli. Zwiększyłam obroty i ubijałam w dalszym ciągu. Kiedy piana była sztywna wsypywałam porcjami cukier. Na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną.  Teraz już miałam piękną sztywną i lśniącą pianę.     Podpieczony spód ciasta można lekko obsypać bułką tartą, żeby nie nabrał zbyt dużo wilgoci z jabłek. Ja tego

Kuchnia u Krysi
Makaron po chińsku z wieprzowiną 287

chili mały korzeń imbiru (ok 8 cm) 3 ząbki czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Robimy marynata do mięsa: w miseczce łączymy sos teriyaki i sos sojowy, dodajemy połowę obranego i startego na tartce imbiru(...)dodajemy całą marynatę  plus ocet ryżowy i cukier a po minucie pokrojonego na kawałki ananasa i całą zalewę z puszki. W  1/4 szklance wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i warzywa, jeszcze chwile razem przesmażamy i podajemy gorące danie. Smacznego

W kuchennej krainie
Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza 127

litra soku pomidorowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka niewielki kawałek selera (ilość zbliżona do ilości pietruszki) sól i pieprz do smaku natka pietruszki - do posypania przed podaniem mąka ziemniaczana do obtoczenia pulpetów 2-3 łyżki oliwy 1 mała cebula 5-8 ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Mięso z dorsza zmielić. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem(...)liść laurowy. Wlać około półtora litra wody, posolić, zagotować.  Masę rybną na pulpety wyjąć z lodówki. Dłońmi lekko zwilżonymi wodą formować niewielkie kulki. Każdą obtaczać w mące ziemniaczanej i wkładać na wrzący wywar. (Gdyby wody było zbyt mało, można jej dolać. Należy jednak pamiętać, że dojdzie jeszcze sok pomidorowy). Gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartaletki z kremem patissiere i owocami 202

font:minor-latin;} Krem patissiere:  3 żółtka w temperaturze pokojowej  0,5 szklanki cukru  1 szklanka mleka  1 szklanka śmietanki 30%  4 łyżki mąki ziemniaczanej sezonowe owoce ( u mnie maliny, jeżyny i borówki )  Wykonanie: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem(...)fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Żółtka utrzeć z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Cały czas ubijając dodać partiami przesianą mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko ze śmietanką. Gorące, wlewać do masy żółtkowej, nie przerywając ubijania. Garnek ponownie ustawić na ogniu i gotować krem, aż zgęstnieje. Ciepłym ale nie gorącym kremem wypełnić kruchy

kolorowotorcikowo
Tort truskawkowy 205

truskawki i śmietankowe zdobienia! Brzmi pysznie?! Zapraszamy do przepisu sporzadzonego krok po kroku (+zdjęcia) i Życzymy SMACZNEGO!!! SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: 250g. truskawek 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 400ml. śmietany kremówki 36% DO OZDOBY: 250g. świeżych truskawek(...)cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą

Domowe Torty
ROLADA BEZOWA ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 192

wewnątrz.... bajeczna...:-) Składniki: - 6 białek z dużych jaj - 300g drobnego cukru trzcinowego lub zwykłego (można dać po połowie) - 1 łyżeczka octu winnego - szczypta soli - 1 płaska łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej Dodatkowo: - 350-400g *słodkiej kremówki 36% tłuszczu (można zastąpić zwykłą kremówką w połączeniu z mascarpone, ubijamy wówczas razem) - 1 łyżka pudru trzcinowego  (lub zwykłego) - sezonowe owoce(...)sztywną pianę, w trakcie dodaję ocet winny. Następnie po 1 łyżce dodaję cukier, po każdym dodaniu dokładnie ubijam. Masa musi być sztywna i lśniąca. Na samym końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszam. Gotową masę przekładam na blaszkę z piekarnika wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Równo rozsmarowuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150*C, piekę 25 minut

Smaczne Zdrowe
Ciasto - Trzy kolory 142

cukru 5 żółtek 180 g mąki 100 g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto białe: 100 g masła 150 g cukru 5 białek 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej Ciasto kakaowe: 3 jajka 30 g cukru 35 g mąki 10 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Ciasto żółte:  Masło(...)Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto białe: Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę,   dodając stopniowo cukier.  Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlewamy masło i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na pierwsze ciasto. Ciasto kakaowe: Jajka ucieramy z cukrem.  Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy

Pyszności Słodkości
Tarta cytrynowa z bezą 321

temperaturze pokojowej 35 ml mleka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 190 g mąki pszennej krem cytrynowy: 3 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 g masła 3 żółtka ok. 250 ml wody beza: 4 białka (W temp. pokojowej) 270 g cukru 1 łyżeczka octu winnego (ewent. zwykłego) Wykonanie: Składniki ciasta(...)Ciasto zawinąć w folię, lekko rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Cytryny wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę i odłożyć. Z cytryn wycisnąć sok. W rondlu wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem. Dodać odrobinę wody tak, by powstała gęsta pasta. Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny i resztę wody. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką

Pociąg Do Kuchni
Jaglana szarlotka, wegańska, bezglutenowa 192

chcemy na wierzch położyć migdały a nie kaszę wtedy 1 i 1/3 szklanki surowej. 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki cukru kokosowego/ksylitolu + 3 łyżki 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej   50 g oleju kokosowego w wersji nie-wege może być(...)masło płatki migdałowe na wierzch Na masę jabłkową  1i 1/2 kg jabłek (ja użyłam papierówek, które zebrałam z pobliskiej jabłonki :) 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać odrobinę cukru jeśli masa wydaje nam się nie słodka 1 czubata łyżka cynamonu Przygotowanie:  Kaszę dwa razy płuczemy w zimnej wodzie odlewamy wodę i zalewamy

zdrowa vege kuchnia
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 262

powiedział, że zdrowe gotowanie wymaga czasu? :) Składniki (4 placki): 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka gazowanej wody szczypta soli opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka łyżeczka oleju do smażenia Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem),  sałata(...)być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika.   WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę  maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić na druga stronę jeśli

Powiedz dietom nie
Jagodzianki 311

pszennej 3/4 szklanki mleka 5 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 żółtko 10g drożdży świeżych 30g masła szczypta soli NADZIENIE 200g jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego cukru waniliowego LUKIER 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody białko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze(...)ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości - przygotować nadzienie: jagody oczyścić, wysuszyć, tuż przed nadziewaniem (kiedy ciasto już wyrośnie) wymieszać z mąką ziemniaczaną i domowym cukrem waniliowym - wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko wyrobić, podzielić na 8 części - każdą część rozciągnąć w dłoniach lub na blacie (w miarę potrzeby delikatnie podsypując mąką

Smakołyki Bereniki
Bezy z lodami jagodowymi 127

mnie na zdjęciach) lub nałożyć lody nabieraczką. Bezy możecie upiec poprzedniego wieczoru, żeby miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody lub borówki do dekoracji, lody – u mnie jagodowe Carte d’or Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze(...)stopni. Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy weźmiemy nieco i rozetrzemy między palcami nie powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Pianę przekładamy do worka cukierniczego z dużą tylko zakończoną otwartą gwiazdką. Na papierze do pieczenia rysujemy okręgi (moje miały

Ciastkozercy
Wiśniowy sero jabłecznik, czyli sernikowy jabłecznik z wiśniami 133

jabłek, 1 kg wiśni (obranych i usmażonych wraz zwydrylowanymi wiśniami) lub 900g (1 słoik) prażonych jabłek (samych lub z dodatkiem, np. z brzoskwiniami, czy morelami) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny Przygotowanie: Żółtka oddziel od białek, zmiksuj je z łyżką cukru pudru na gęstą masę. Następnie dodaj usmażone z wiśniami jabłka, serek, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę

Kulinarna (nie)codzienność
Bezglutenowa Wegańska Tarta kokosowa z truskawkami. 154

krem :  1 puszka 400 ml mleka kokosowego  1 łyżka (5ml) ekstraktu waniliowego lub laska wanilii  ok. 1/4 szklanki cukru drobnego  2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej  Ponadto na czerwoną polewę:  Szklanka soku malinowego rozrobiona z dwiema łyżkami mąki ziemniacznej  lub kisiel o smaku truskawkowym rozrobiony w 250 ml wody.  oraz(...)kisiel z torebki wtedy zmniejszamy ilość wody by konsystencja była nieco gęstsza. U mnie polewą był rozcieńczony sok malinowy zagotowany z dwiema łyżeczkami cukru oraz zagęszczony rozrobioną mąką ziemniaczaną z zimną wodą.  W przepisie znajduje się dużo zdrowych produktów. Mąka gryczana, kokosowa, olej kokosowy, suszone daktyle. Te i inne zdrowe i naturalne produktu możecie znaleźć w sklepie internetowym

vaniliowoczekoladowa