ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:41/303)

BISZKOPT Z KREMEM WANILIOWYM, GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI 336

lata :) A przez pozostałą część roku wykorzystajcie mrożone owoce, jakie tylko lubicie :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM: 400 g śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej w lodówce, najlepiej 12 h) 500 g mascarpone (dobrze schłodzonej w lodówce) 5 łyżek cukru pudru ziarenka(...)dekoracji PONCZ: 1/4 szklanki zimnej wody odrobina soku z cytryny cukier puder do smaku WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy  25 cm  wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków.  Białka oddziel

Słodko-Słony Świat Ilony
Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 378

Oczywiście, można użyć także innych owoców, np. malin czy jagód :) Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao Masa biała: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru(...)białek. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i mieszać cały czas, aż otrzymamy lśniącą i gładką bezę. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut

My simple kitchen
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 139

kapusty (białej, pekińskiej lub włoskiej) - 0,5 kg mielonego mięsa - 1 spora cebula - 1 łyżka sypkiej przyprawy warzywnej - 4 jajka - 1 szklanka manny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ok. 0,5-0,8 l dosyć intensywnego rosołu (może być z kostki) - 4 łyżeczki pasty pomidorowej - trochę mąki do obróbki - tłuszcz do obsmażania Na początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy(...)drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe rozgrzewam tłuszcz i obsmażam każdą sztukę

I tu będę miała takie te
Drożdżówki z truskawkami 102

truskawek Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Nadzienie serowe: 125 g ricotty lub twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko Lukier cytrynowy: 4 łyżeczki soku z cytryny 2/3 szklanki cukru pudru Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać(...)fot.3) . Odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe: ricottę lub twaróg wymieszać rózgą na gładką masę z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Truskawki pociąć na plasterki w poprzek owocu  (fot.4) . W wyrośniętych placuszkach zrobić wgłębienie na nadzienie - wcisnąć w środek dno małej szklaneczki lub filiżanki

Świat Ciasta
Kremowe jaglane ciasto z truskawkami. Bez glutenu, bez dodatku cukru, bez pieczenia, wegańskie 488

surowej kaszy jaglanej - 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego - 5 łyżek syropu z agawy (lub wedle uznania) GÓRA - ok. 30 dag truskawek przekrojonych na połówki - opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 1 szklanką mleka kokosowego, dodajemy syrop z agawy i gotujemy pod przykryciem aż odparuje cały płyn(...)lodówki lub na 10 minut do zamrażarki.  Na ciemnym spodzie rozsmarowujemy budyń jaglany. Dekorujemy truskawkami. Jeśli nie chcemy, żeby truskawki "wyschły", możemy zabezpieczyć je galaretką przygotowaną z mąki ziemniaczanej. Mąkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie i gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Wylewamy na truskawki.  Wkładamy ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą

Smakuje zdrowo
Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką i chipsami kokosowymi {v, gf, sf} 153

chipsami kokosowymi. Składniki: Makaron Opakowanie makaronu ryżowego (grubego!) Sos 400g truskawek + parę sztuk do dekoracji 185ml mleka kokosowego* szczypta soli 1 łyżka stewii z erytrytolem 1 czubata łyżeczka skrobii ziemniaczanej listki mięty do dekoracji *Jeśli chcecie by sos nie był bardzo kremowy, dodajcie odrobinę mniej mleka kokosowego Kokosowa śmietanka schłodzona puszka mleka kokosowego 1 łyżka stewii z erytrytolem(...)czasie rozbijamy je widelcem, dodajemy słodzidło i mleko kokosowe (bez 2 łyżek). Po ok. 10 minutach gotowania, dodajemy kolejne 100g truskawek. Gotujemy kolejną minutę i dodajemy 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej dokładnie rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnego mleka kokosowego. Gdy sos zrobi się gęsty, ściągamy z ognia. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem, dekorujemy listkami mięty i posypujemy czipsami

Fill The Bowl
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i z bezą 126

śmietany (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego Składniki na bezę: 2 duże białka 110-120 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do ozdobienia konfitura z czarnej morwy, najlepiej z całymi owocami  (jest do kupienia m.in. w tureckim sklepie ) Przygotowanie ciasta Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)pianą będzie już dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 167

masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Pianka: 4 białka (jajka "L") szczypta soli 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego (64 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki brązowego cukru 16 g cukru waniliowego (np. domowej roboty ) 1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) ok. 45-50 dag truskawek Kokosowa kruszonka: 120 g mąki kokosowej(...)szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Małymi partiami dodawaj cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier się rozpuści, a masa stanie się lśniąca, małymi partiami dodawaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pod koniec ubijania strużką dolewaj olej kokosowy. Chwilę ubijaj i odstaw piankę do lodówki. Truskawki dokładnie umyj, oderwij szypułki i poprzecinaj na pół wzdłuż.  Kokosowa kruszonka: Mąkę kokosową

Moje Qulinaria
Truskawkowiec 174

wpadłem😉 Ciasto ma tylko jedną wadę – najlepsze jest, jak postoi przez noc w lodówce😉 Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Masa truskawkowa: 350g truskawek 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa 100ml wody Masa waniliowa: 3 jajka 3 łyżki cukru 400g serka waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Wierzch: 800g truskawek(...)galaretka owocowa 300ml wody Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodawać po jednym żółtku i po łyżce wymieszanej mąki ziemniaczanej z mąką pszenną oraz po łyżecce cukru. Dokładnie wymieszać mikserem. Dodać kolejne żółtko, łyżkę mąki i cukru i tak, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Gotową masę wylać na blaszkę

Jacob Tastes
Torcik truskawkowo-kokosowy 442

siebie pasują: lekko kwaskowatych truskawek i słodkiego kokosa. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Torcik truskawkowo-kokosowy Składniki: BISZKOPT KOKOSOWY 2 jajka 60g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym) 40g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody MASA TRUSKAWKOWA(...)dodając stopniowo - po jednej łyżce - cukier (u mnie pół na pół z domowym cukrem waniliowym) - do sztywno ubitej masy białkowej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijając - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, przesiewać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, zagarniając masę od spodu do góry - na koniec do masy dodać wiórki kokosowe

Smakołyki Bereniki
Tarta Truskawkowa Chmurka 185

złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych 500 ml), dodać mąki, zblendować do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić(...)łyżki zimnej wody (ewentualnie) Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 10-15 bezików'; document.write

moj przepis na
Smerfny tort o smaku lodowych cukierków! 159

cukierkami i zabarwiany odrobiną niebieskiego koloru - pal licho odrobinę chemii, raz na rok można. Niech żyją dzieci :-) Składniki na biszkopt małą tortownicę: 5 małych świeżych jaj 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej poznańskiej Lubella 3/4 szklanki drobnego cukru odrobinka (dosłownie na końcu łyżeczki) niebieskiego barwnika w proszku Blaszkę posmarować cienko masłem i posypać bułką tartą. Białka oddzielić(...)opada - jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Składniki na krem: 0,5 l mleka 2,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kostka masła o temperaturze pokojowej Z 0,5 litra mleka odlać pół szklanki, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrem wstawić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kokosanki 145

Źródło mojej inspiracji znajduje się tutaj . SKŁADNIKI: 50 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g wiórków kokosowych najlepiej niesiarkowanych 2-3 łyżki mleka 2 białka płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli WYKONANIE: W rondelku stopić masło, dodać mleko i cukier puder. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość będzie bardzo gorąca, ale nie wrząca. Dodać wiórki kokosowe(...)wymieszać i odstawić do wystudzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Do piany dodać wystudzone wiórki, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Na przygotowaną blachę nałożyć łyżką porcję masy. Nie ma potrzeby dociskania i wygładzania, nieforemne kokosanki są zdecydowanie ładniejsze

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik z masłem orzechowym i polewą czekoladową 471

150g masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100% patrz FILM ) 2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Polewa: 50ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36% 50-60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60% Dodatkowo: migdały do ozdoby(...)mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do masy serowej wsypać cukier, dodać masło orzechowe, wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, przesiać mąkę ziemniaczaną (na masę serową, patrz FILM ), dodać przyprawy, wymieszać. 5. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut

Mała Cukierenka
Truskawkowa pianka 136

miłośników i łasuchów truskawek proponuję delikatną piankę truskawkową.   Składniki: Biszkopt (kwadratowa blaszka): 3 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka ubijamy na sztywną pianę,  stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem

Pyszności Słodkości