cukierkami i zabarwiany odrobiną niebieskiego koloru - pal licho odrobinę chemii, raz na rok można. Niech żyją dzieci :-) Składniki na biszkopt małą tortownicę: 5 małych świeżych jaj 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej poznańskiej Lubella 3/4 szklanki drobnego cukru odrobinka (dosłownie na końcu łyżeczki) niebieskiego barwnika w proszku Blaszkę posmarować cienko masłem i posypać bułką tartą. Białka oddzielić(...)opada - jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Składniki na krem: 0,5 l mleka 2,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kostka masła o temperaturze pokojowej Z 0,5 litra mleka odlać pół szklanki, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrem wstawić
Poezja Smaków - blog kulinarnyŹródło mojej inspiracji znajduje się tutaj . SKŁADNIKI: 50 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g wiórków kokosowych najlepiej niesiarkowanych 2-3 łyżki mleka 2 białka płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli WYKONANIE: W rondelku stopić masło, dodać mleko i cukier puder. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość będzie bardzo gorąca, ale nie wrząca. Dodać wiórki kokosowe(...)wymieszać i odstawić do wystudzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Do piany dodać wystudzone wiórki, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Na przygotowaną blachę nałożyć łyżką porcję masy. Nie ma potrzeby dociskania i wygładzania, nieforemne kokosanki są zdecydowanie ładniejsze
Kuchenne zapiski Edyty150g masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100% patrz FILM ) 2/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Polewa: 50ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36% 50-60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60% Dodatkowo: migdały do ozdoby(...)mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do masy serowej wsypać cukier, dodać masło orzechowe, wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, przesiać mąkę ziemniaczaną (na masę serową, patrz FILM ), dodać przyprawy, wymieszać. 5. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut
Mała Cukierenkamiłośników i łasuchów truskawek proponuję delikatną piankę truskawkową. Składniki: Biszkopt (kwadratowa blaszka): 3 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem
Pyszności Słodkościmąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Na masę rabarbarową 800 g rabarbaru 1 łyżka cukru 200 ml wody 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki żelatyny Na piankę budyniową 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 130 g masła 40 g cukru pudru WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)rabarbarowa: Pozostały rabarbar przełożyć do garnka, zalać 200 ml wody i zagotować. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż masa się rozgotuje. W osobnej szklance rozpuścić w minimalnej ilości wody mąkę ziemniaczaną i przelać ją do rabarbaru. Gotować mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji kisielu, po czym wyłączyć palnik. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wlać do kisielu
Passions hobbies lifedużych jajek (w temp. pokojowej) 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru z wanilią 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Marcinek lany – masa: 1 litr śmietany kremówki 30% sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku) listonic(...)Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy żółtka z drobnym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dodajemy rozpuszczone masło. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy i miksujemy do połączenia. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy część białek do masy i delikatnie
Poezja smakumieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 1 kg rabarbaru 500 g mąki 2 jajka 100g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 1/2 kostki masła 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła 6 łyżek mąki Wykonanie Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wkruszamy do mleka drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy(...)dodajemy ostygnięte rozpuszczone masło. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. W tym czasie myjemy i kroimy rabarbar na kawałki 1-2 cm. Mieszamy z mąką ziemniaczaną Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno kładziemy ciasto i wyrównujemy je palcami. Placek smarujemy jajkiem. Na placek wyjmujemy rabarbar. Kruszonka Składniki kruszonki mieszamy opuszkami palców. Kruszymy kruszonkę
Mieszam w GarnkuNajlepsze placki ziemniaczane robi Rafał. Koniec. Kropka. Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie umieść starte warzywa w sitku nad miską, aby odsączyć nadmiar płynu. Płyn zlej(...)mąkę i jaja, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Z płynu wyciśniętego z ziemniaków wylej powoli wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał całą patelnię warstwą
Qlinarnie i QlinarnieZiemniaczane talarki pod przykryciem z wędzonego boczku i czerwonej cebulki , polane kwaśną śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym z kawałkami soczystego kurczaka , przyprószone mozzarellą . Dobroci zapiekankowej było niewątpliwie dużo - solidna pół-kilogramowa porcja! Największy żarłok by się najadł
Grunt to przepis!temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut. lemon curd: 3 średnie cytryny o ładnej, gładkiej skórce (szukajcie ekologicznych, niewoskowanych) 2 jajka 200 g cukru 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej 100 g masła Cytryny wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę, następnie przekroić i wycisnąć z nich sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę(...)ziemniaczaną. Przy użyciu miksera lub trzepaczki rózgowej wszystko razem połączyć. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2 minuty. (Trzeba energicznie mieszać, aby krem nie przypalił się. Można go przygotować w kąpieli wodnej, wtedy nie ma obaw o przypalenie, jednak trwa to znacznie dłużej.) Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennaniego dociskając, następnie kroimy na połowy i wyciskamy z ich sok. Mocno i namiętnie – powinniście uzyskać około 150-170ml soku. Sok wlewamy do rondelka. Dosypujemy skrobię ziemniaczaną, wbijamy dwa całe jajka. Z dwóch kolejnych jajek potrzebne nam tylko żółtka – wbijamy je do rondelka, a białka zostawiamy sobie np. na bezę . Do rondelka wsypujemy odważony cukier i całość dokładnie(...)zostaw tą łyżeczkę! SKŁADNIKI 3 duże, gruboskórne dojrzałe cytryny –minimum 500g 200g drobnego białego cukru 40g masła 82% tłuszczu 2 całe jajka L 2 żółtka 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej lub ryżowej
Karo in the Kitchentradycyjny PRZEPIS NA KOPYTKA >> SKŁADNIKI: ( ok. 4 porcje, 50 klusek) 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 60 g ricotty 2 duże jajka ¾ szklanki mąki ryżowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej trochę mąki ryżowej do posypania stołu szczypta soli WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsypać do garnka i postawić na średnim ogniu. Prażyć ją ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając(...)ugotowaniu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Kaszę przełożyć do większej miski, dodać do niej ricottę i jajka. Całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Do tego dodać mąkę ryżową i ziemniaczaną, a następnie wymieszać – najlepiej rękoma. Masa będzie raczej kleista, ale nie należy dodawać więcej mąki. W dużym garnku osolić i zagotować wodę. W między czasie, na stół/ stolnicę wysypać
Calzonella.commiękkiego masła 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru około 75 g rodzynek królowej Helio (pół opakowania) 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej polewa i dekoracja mleczna Helio płatki migdałowe Helio * gęsty (nie wodnisty) ser wiaderkowy typowo do serników lub twarożek kanapkowo-sernikowy, który ma również odpowiednią konsystencję Przygotowanie: Rodzynki siekamy na mniejsze kawałki(...)małą szczyptą soli. Do żółtek dodajemy miękkie masło i cukier. Całość miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy powoli nasz ser, ciągle miksując. Nie przestajemy miksować. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie obtoczone w mące rodzynki. Na koniec (zmniejszając obroty miksera na minimalne) dodajemy ubitą pianę z białek. Miksujemy delikatnie tylko do połączenie składników. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem
Słodkie okruszkismaki się przegryzą... Jak już pisałam, dla fanów Rafaello - raj na ziemi... :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka mleka kokosowego (sama śmietanka) * 200 g białej czekolady, połamanej 350 g serka mascarpone 150 g wiórków kokosowych cukier(...)migdałowego) 100 g płatków migdałowych 30 g wiórków kokosowych pralinki Rafaello WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków. Białka oddziel
Słodko-Słony Świat Ilonyardzo szybkie i proste w wykonaniu Kluski Śląskie. Ja lubie je podawać z sosem mięsnym albo pieczarkowym. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 KG Ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki Obieram, gotuję, studzę a następnie mielę. Dzielę na 4 części i 1 częśc wyjmuję. W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Wszystko ze sobą
Gotowanie Patki