ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:42/303)

Ciasto rabarbarowy cudak 178

mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Na masę rabarbarową 800 g rabarbaru 1 łyżka cukru 200 ml wody 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki żelatyny Na piankę budyniową 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 130 g masła 40 g cukru pudru WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)rabarbarowa: Pozostały rabarbar przełożyć do garnka, zalać 200 ml wody i zagotować. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż masa się rozgotuje. W osobnej szklance rozpuścić w minimalnej ilości wody mąkę ziemniaczaną i przelać ją do rabarbaru. Gotować mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji kisielu, po czym wyłączyć palnik. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wlać do kisielu

Passions hobbies life
Marcinek lany 268

dużych jajek (w temp. pokojowej) 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru z wanilią 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Marcinek lany – masa: 1 litr śmietany kremówki 30% sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku) listonic(...)Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy żółtka z drobnym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dodajemy rozpuszczone masło. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy i miksujemy do połączenia. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy część białek do masy i delikatnie

Poezja smaku
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 118

mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 1 kg rabarbaru 500 g mąki 2 jajka 100g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 1/2 kostki masła 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła 6 łyżek mąki Wykonanie Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wkruszamy do mleka drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy(...)dodajemy ostygnięte rozpuszczone masło. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. W tym czasie myjemy i kroimy rabarbar na kawałki 1-2 cm. Mieszamy z mąką ziemniaczaną Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno kładziemy ciasto i wyrównujemy je palcami. Placek smarujemy jajkiem. Na placek wyjmujemy rabarbar. Kruszonka Składniki kruszonki mieszamy opuszkami palców. Kruszymy kruszonkę

Mieszam w Garnku
Idealne placki ziemniaczane, Kasha (Seinfeld) 179

Najlepsze placki ziemniaczane robi Rafał. Koniec. Kropka. Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Obierz ziemniaki i cebulę, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie umieść starte warzywa w sitku nad miską, aby odsączyć nadmiar płynu. Płyn zlej(...)mąkę i jaja, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Z płynu wyciśniętego z ziemniaków wylej powoli wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał całą patelnię warstwą

Qlinarnie i Qlinarnie
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 136

Ziemniaczane talarki pod przykryciem z wędzonego boczku i czerwonej cebulki , polane kwaśną śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym z kawałkami soczystego kurczaka , przyprószone mozzarellą . Dobroci zapiekankowej było niewątpliwie dużo - solidna pół-kilogramowa porcja! Największy żarłok by się najadł

Grunt to przepis!
Kakaowa tarta z cytrynowym kremem lemon curd 162

temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut. lemon curd: 3 średnie cytryny o ładnej, gładkiej skórce (szukajcie ekologicznych, niewoskowanych) 2 jajka 200 g cukru 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej 100 g masła Cytryny wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę, następnie przekroić i wycisnąć z nich sok.  Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę(...)ziemniaczaną. Przy użyciu miksera lub trzepaczki rózgowej wszystko razem połączyć. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2 minuty.  (Trzeba energicznie mieszać, aby krem nie przypalił się. Można go przygotować w kąpieli wodnej, wtedy nie ma obaw o przypalenie, jednak trwa to znacznie dłużej.) Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 169

niego dociskając, następnie kroimy na połowy i wyciskamy z ich sok. Mocno i namiętnie – powinniście uzyskać około 150-170ml soku. Sok wlewamy do rondelka. Dosypujemy skrobię ziemniaczaną, wbijamy dwa całe jajka. Z dwóch kolejnych jajek potrzebne nam tylko żółtka – wbijamy je do rondelka, a białka zostawiamy sobie np. na bezę . Do rondelka wsypujemy odważony cukier i całość dokładnie(...)zostaw tą łyżeczkę! SKŁADNIKI 3 duże, gruboskórne dojrzałe cytryny –minimum 500g 200g drobnego białego cukru 40g masła 82% tłuszczu 2 całe jajka L 2 żółtka 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej lub ryżowej

Karo in the Kitchen
Kluseczki bezglutenowe z kaszy jaglanej na słodko lub słono 159

tradycyjny PRZEPIS NA KOPYTKA >>   SKŁADNIKI: ( ok. 4 porcje, 50 klusek) 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 60 g ricotty 2 duże jajka ¾ szklanki mąki ryżowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej trochę mąki ryżowej do posypania stołu szczypta soli WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsypać do garnka i postawić na średnim ogniu. Prażyć ją ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając(...)ugotowaniu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Kaszę przełożyć do większej miski, dodać do niej ricottę i jajka. Całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Do tego dodać mąkę ryżową i ziemniaczaną, a następnie wymieszać – najlepiej rękoma. Masa będzie raczej kleista, ale nie należy dodawać więcej mąki. W dużym garnku osolić i zagotować wodę. W między czasie, na stół/ stolnicę wysypać

Calzonella.com
Pyszny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą z migdałowymi płatkami 157

miękkiego masła 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru około 75 g rodzynek królowej Helio (pół opakowania) 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej polewa i dekoracja mleczna Helio płatki migdałowe Helio * gęsty (nie wodnisty) ser wiaderkowy typowo do serników lub twarożek kanapkowo-sernikowy, który ma również odpowiednią konsystencję Przygotowanie: Rodzynki siekamy na mniejsze kawałki(...)małą szczyptą soli. Do żółtek dodajemy miękkie masło i cukier. Całość miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy powoli nasz ser, ciągle miksując. Nie przestajemy miksować. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie obtoczone w mące rodzynki. Na koniec (zmniejszając obroty miksera na minimalne) dodajemy ubitą pianę z białek. Miksujemy delikatnie tylko do połączenie składników. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem

Słodkie okruszki
TORT RAFAELLO 513

smaki się przegryzą... Jak już pisałam, dla fanów Rafaello - raj na ziemi... :)  SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka mleka kokosowego (sama śmietanka) * 200 g białej czekolady, połamanej 350 g serka mascarpone 150 g wiórków kokosowych cukier(...)migdałowego) 100 g płatków migdałowych 30 g wiórków kokosowych pralinki Rafaello  WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy  23 cm  wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków.  Białka oddziel

Słodko-Słony Świat Ilony
Kluski Śląskie Patki 254

ardzo szybkie i proste w wykonaniu Kluski Śląskie. Ja lubie je podawać z sosem mięsnym albo pieczarkowym. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 KG Ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki Obieram, gotuję, studzę a następnie mielę. Dzielę na 4 części i 1 częśc wyjmuję.  W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Wszystko ze sobą

Gotowanie Patki
Zimowy obiad wegański VIII, Another Pink Floyd 171

Zrobienie masala dosa jest zbyt czasochłonne, więc dziś część tego dania, tzn. nadzienie ziemniaczane i ostry sos orzechowy. Efekt - rewelacyjny. Do tego, dla równowagi smakowej:  -  surówka z kapusty kiszonej  (ze świeżo startą marchewką, olejem lnianym i plasterkami czosnku),  - surówka z awokado (starte na tarce awokado i jabłko+pokrojona sałata lodowa+sos winegret),  -  kotlety(...)wody z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze solą, chili i kuminem. Nadzienie ziemniaczane do masala dosa Składniki: kilka łyżek oleju 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka kolendry 2 cebule ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka startego ginger  lub ½ łyżeczki imbiru w proszku 1 papryczka chili ½ kg ugotowanych

Qlinarnie i Qlinarnie
Tort ziemniaczany 170

starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy, kosztujemy i dodajemy przyprawy w razie konieczności. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną do przygotowanej tortownicy i pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podajemy na ciepło lub zimno (choć my zdecydowanie wolimy wersje na ciepło) z kleksem śmietany

Kolizje Smaków
Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z jabłkami 165

drożdży - 125 ml mleka - 1 żółtko - 3 łyżki cukru - 30g masła - szczypta soli Nadzienie: - 2 średnie jebłka - 2 łyżki cynamonu - 2 łyżki cukru - 40g masła - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 białko - 1 łyżka mleka Przygotowanie: 1. Mleko lekko podgrzewany, aż będzie letnie. 2. Drożdże rozkruszamy do miski, zalewamy połową podgrzanego mleka. Do tego dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru(...)międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka odciskamy na sitku, aby usunąć nadmiar soku. Do odciśniętych jabłek dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy. 5. W rondelku rozpuszczamy resztę masła. Kiedy przestygnie dodajemy cukier i cynamon. Wszystko mieszamy. 6. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na opruszonej mąką stolnicy lub silikonowej macie. Krótko zagniatamy

two broke sisters
Chleb bezglutenowy z prażonym amarantusem. Zdrowie w bochenku. Idealnie smaczny. Wegański. 191

naleśniki, to szczególnie informacja dla wegan.   CHLEB BEZGLUTENOWY Z PRAŻONYM AMARANTUSEM Składniki: 2 duże garści ziaren amarantusa 250 g mąki z niepalonej kaszy gryczanej 150 g skrobi ziemniaczanej 100 g dobrej mąki kukurydzianej 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 1 garść słonecznika 1 garść sezamu 1 łyżka miodu naturalnego 1 łyżka soli(...)całą na raz. Dokładnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy o konsystencji budyniu. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wody, jeśli za rzadka dosypujemy skrobi ziemniaczanej. Po wymieszaniu ciasta przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na ok 30 minut, aż do podwojenia objętości ciasta (ciasto bardzo szybko rośnie). Po tym czasie

Naturalna Kuchnia