tyle twarde, by dało się je później zetrzeć na tarce. Składniki na masę serową: - 1 kilogram mielonego twarogu - 125 gram masła - 200 gram cukru - 3 jajka - 50 gram mąki ziemniaczanej Przygotowanie masy serowej: Jajka oraz masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy, porcjami, twaróg. Na samym końcu łączymy masę z mąką ziemniaczaną. Składniki do brzoskwiń: - brzoskwinie w syropie
Życie zamknięte w smakuostateczny efekt było warto. Kilka zdjęć z wczorajszego castingu możecie zobaczyć na fanepage'u bloga ;) A teraz przejdźmy do właściwego tematu tego wpisu, czyli kurczaka pieczonego z maślanym nadzieniem ziemniaczanym ze szczypiorkiem, porem i kolendrą, który po prostu rozpływa się w ustach! Zioła i przyprawy dodają mu pewnej orzeźwiającej nuty, czegoś, co sprawia, że z każdym kęsem chce się(...)więcej i więcej. Nie zapominajmy też o innych atutach - w końcu to danie, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego zaangażowania finansowego czy czasowego ;) KURCZAK PIECZONY Z MAŚLANYM NADZIENIEM ZIEMNIACZANYM ZE SZCZYPIORKIEM, POREM I KOLENDRĄ Składniki: - 1 kurczak - 600 gram ziemniaków - pęczek szczypiorku - 1 cebula - kawałek pora - 1 jajko - 3 łyżki masła - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka cukru - 50 mililitrów
Życie zamknięte w smakuscript','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTECZKA ŻURAWINOWO-MIGDAŁOWE Składniki na masę żurawinową: - 100 gram cukru pudru - 120 gram masła - 35 gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki(...)pszennej - 120 gram żurawiny suszonej Przygotowanie masy żurawinowej: Żurawinę rozdrabniamy. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy. Składniki na masę migdałową: - 100 gram cukru pudru - 120 gram masła - 35 gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - 100 gram migdałów (płatków lub obranych) - kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie masy migdałowej: Migdały rozdrabniamy. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy Przygotowanie
Życie zamknięte w smakumoże w Waszej kuchni brak dlań miejsca? :) Podsyłajcie swoje szafranowe przepisy :) CIASTECZKA SZAFRANOWO-CYNAMONOWE Składniki na masę szafranową: - 100 gram cukru pudru - 120 gram masła - 35 gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - szczypta szafranu - łyżka gorącej wody Przygotowanie masy szafranowej: Szafran zalewamy gorącą(...)wodą i pozwalamy się mu zaparzyć. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z przestudzonym szafranem. Składniki na masę cytrynową: - 100 gram cukru pudru - 120 gram masła - 35 gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - 1 cytryna Przygotowanie masy cytrynowej: Cytrynę szorujemy. Ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem
Życie zamknięte w smakukrążki. Składniki na krem cytrynowy: - 1 i 1/3 szklanki wody - 1 szklanka cukru - skórka otarta z 2 cytryn i sok z 1 - 2 jajka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie kremu: Szklankę wody zagotowujemy(...)cukrem, skórką z 2 cytryn, sokiem z 1 i 2 jajkami. Cały czas mieszamy aż do zagotowania. Po zagotowaniu dodajemy 1/3 szklanki wody zmieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszamy do zgęstnienia. Wylewamy krem na ciasto i zostawiamy do ostudzenia. Składniki do warstwy śmietanowej: - 750 mililitrów śmietanki kremówki - 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna - 3-4 łyżki cukru
Życie zamknięte w smakumąki 1 proszek do pieczenia ( mały ) Owoce: Ok. 800 gram agrestu ( tyle aby przykryć ciasto ) ½ szklanki cukru Masa na owoce: Białko 5 jaj ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 nierówne części: mniejszą wkładamy do woreczka(...)nadmiaru soku ( aby agrest nie miał go zbyt wiele ). Na wylepione ciasto nakładamy odsączony agrest a następnie ubite białka jaj wymieszane z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Na samą górę ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone wcześniej ciasto. Ciasto pieczemy w temperaturze 185 o C przez około 40 – 45 minut. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Smaki Ewykostka margaryny ½ szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 op. proszku do pieczenia ( małe ) 12 średnich jabłek ½ szklanki pudru cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ½ szklanki cukru, ucieramy. Dodajemy kolejno margarynę, proszek do pieczenia i mąkę. Z powstałego ciasta odkładamy 1/3 i tę część wkładamy do lodówki. Blachę(...)odciskamy w rękach ( oczywiście wypijamy J ). Do odciśniętych jabłek dodajemy cukier wanilinowy, mieszamy. Jabłka wykładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy ½ szklanki pudru cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy. Wykładamy na jabłka. Ciasto z lodówki ścieramy na tarce o dużych oczach na pianę. Pieczemy w piekarniku w 180 o C przez 30 – 40 minut ( góra i dół
Smaki Ewyzagotować 2 całe jajka Sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodać w trakcie gotowania: 1 łyżka maki ziemniaczanej wymieszać 1/3 szklanki wody Śmietana: ½ l śmietany 30 % 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 op. śmietan – fixu Lukier: 3 łyżki masła 8 łyżeczek pudru cukru 4 łyżeczki mleka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Biszkopt(...)cienkie placki. Masa: zagotowujemy 1 szklankę wody ze szklanką cukru, otartą skórką cytryny ( wcześniej sparzoną i wyszorowaną ), sokiem i dwoma jajkami. Przez cały czas intensywnie mieszamy. Wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą dodajemy do gotującego się syropu. Cały czas mieszamy. Ugotowany kisiel wylewamy na biszkopt. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietan – fixem i wykładamy na wystudzony kisiel. Przykrywamy drugim
Smaki Ewykurkowy z tego przepisu to nie jest tradycyjny sos na śmietanie - jest to lekka wersja sosu kurkowego, z użyciem mleka roślinnego, a całość zagęszczona mąką z tapioki (można zastąpić ziemniaczaną). Polecam! :) WEGAŃSKIE KOTLETY Z BOBU Z SOSEM KURKOWYM przepis autorski // jedna porcja ~250g ugotowanego bobu (waga po obraniu) ~łyżka oleju ~opcjonalnie kilka łyzek mleka roślinnego jeśli masa jest(...)stron mąką/bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju :) W tym czasie przygotowujemy sos. ~150g kurek ~80ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~łyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) ~łyżka oleju ~sól i pieprz do smaku ~2 łyżki posiekanego koperku Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurki i dusimy do miękkości. Dodajemy koperek, sól
chili & sugarprzepis.) Możecie użyć dowolnych owoców, my piekłyśmy z czereśniami. Zgadnijcie, jak wyszły? ;) Składniki na 12 dużych lub 16 standardowych muffinek: 2 lekko czubate szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego klik 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kefiru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)czereśnie Masło rozpuścić i wystudzić. Czereśnie umyć, obrać i wydrylować. W jednej misce umieścić składniki suche: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: rozpuszczone masło, jajka, kefir oraz mleko. Mokre składniki wymieszać z suchymi na gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste można dolać więcej mleka). Ciasto podzielić
Codzienna kuchnia niecodziennaMalinowo-porzeczkowy chłodnik W upalny dzień, nikt nie oprze się owocowemu urokowi tej zupy. Składniki dla czterech osób: 100 g malin 100 g czerwonych porzeczek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 szklanki mle ka 2 szklanki wody Sposób przygotowania Maliny i porzeczki wkładamy do garnka, dodajemy cztery łyżki cukru i rozdrabniając(...)owoce widelcem, gotujemy przez pięć minut, a następnie dodajemy wodę. Do niewielkiej miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy, zalewamy mlekiem , dokładnie mieszamy (uważając aby nie zostały żadne grudki) i dodajemy do garnka z owocami. Całość zagotowujemy cały czas mieszając (gotujemy nie dłużej niż, przez dwie, trzy minuty), a następnie zdejmujemy z palnika
Miód i pieprzcukru 250 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 żółtek kisiel: duży słoik kompotu z agrestu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej beza 8 białek 1,5 szklanki cukru 100 g płatków migdałowych krem: 3/4 l śmietany 30% 3 śmietanfixy Sposób przygotowania: Ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym(...)upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut. Placek ostudzić. Kisiel. Sok z kompotu zlać do rondla. Pozostawić pół szklanki, w której rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Sok zagotować, wlać zawartość szklanki i wszystko razem zagotować, aż powstanie kisiel. Kisiel ostudzić, dodać owoce z kompotu i wymieszać. Beza. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać
na moim stole...Składniki: jajka 1 sztuka, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 8 dag, mąka krupczatka 1,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart(...)ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około
W Mojej Kuchni Lubiędzięki czemu miałam zapas gdybym coś źle wycięła - tym razem jeszcze raz wycinałam koła. Składniki na traktor: - biszkopt: 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: zasmażka: - 1 łyżka masła(...)glukozy 27 g masła 650 g cukru pudru barwnik spożywczy - czekolada plastyczna : 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Składniki na podstawę tortu: - biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: 400 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej
Mama Gotujeszklanki cukru trzcinowego (warto go trochę zmielić, aby był drobniejszy) 2 żółtka Krem: 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe Dr. Oetker (ok. 2 łyżki cukru wanilinowego) 1/3 kostki masła 1 łyżka cukru Dodatkowo: 200 g jeżyn 3 dojrzałe brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa Dr. Oetker Mąkę(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-17, aż będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić, a najlepiej schłodzić w lodówce. W rondelku wymieszać mleko, mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce
Kulinarne Inspiracje