ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:48/303)

Makownik drożdżowy 150

całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej Olejek: waniliowy i migdałowy 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę/ blat wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, margarynę i cukier. Drożdże(...)odcedzamy. Mielimy 2 razy. 2 jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając

Kuchnia w czekoladzie
Tort Bakaliowa straciatella 163

piekłam na chrzciny Synka. Miałam obawy, co do pomieszania tylu smaków, ale goście byli zadowoleni:) Składniki: Tortownica 24cm Biszkopt kawowy: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki(...)mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wkładka orzechowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem do przełożenia: 0,75l słodkiej śmietany 30% 2 opakowania serka

Kuchnia w czekoladzie
Serowiec zasmażany 148

Masa serowa: 1.20 kg sera białego podwójnie zmielonego 15 dkg masła 4 żółtka 2 szklanki cukru kryształu zapach migdałowy 10 dkg rodzynek 1/2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: 2 tabliczki czekolady mlecznej 1/4 szklanki mleka kolorowa posypka Sposób wykonania: 1. Ciasto: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie(...)Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat, mieszamy. 4. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki.   5. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy.   Ps. Serowiec

Kuchnia w czekoladzie
Suflet czekoladowy z wiśnią i chili 107

małżeństwu :D Składniki: Na dwa suflety: 3 duże jajka 20g masła + 1 łyżka do wysmarowania kokilek 1 łyżka cukru pudru do wysmarowania kokilek 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka kakao 1 tabliczka czekolady deserowej 1/2 opakowania mrożonych wiśni 1 łyżka syropu trzcinowego 1 płaska łyżeczka chili + 1 szczypta Sposób przygotowania: 1. Kokilki smarujemy masłem(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch. 2. W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady wraz z chili. Studzimy.   3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Do gotującej się masy dolewamy mleko. Mieszamy do połączenia składników, ściągamy z ognia, studzimy. 4. Masę z mleka, masła i mąki dodajemy do rozpuszczonej czekolady, mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Knedle ze śliwkami 131

mając do nich dostępu śmiało możemy się podratować mrożonkami :) Składniki na ok. 30 sztuk: 15 średniej wielkości ziemniaków ok 200g mąki pszennej + do podsypywania 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 opakowanie śliwek mrożonych 1 łyżka soli Omasta 50g masła lub margaryny cukier kryształ Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy(...)minut. Przestudzone ziemniaki mielimy do miski. Wyrównujemy, po czym odkładamy 1/4 ziemniaków a w ich miejsce dosypujemy mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładamy wcześniej wyciągnięte ziemniaki oraz 1 jajko i zagniatamy.   2. Urywamy po kawałku ciasta i raz jeszcze zagniatamy na podsypanym mąką blacie, następnie formujemy gruby wałek i dzielimy go na 1,5-2cm krążki. Każdy

Kuchnia w czekoladzie
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 178

łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie: 8 ziemniaków średniej wielkości ok 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania stolnicy 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków 1 płaska łyżka soli do gotowania gotowych klusek śląskich ok 2 dkg masła Sos: Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej(...)gotujemy ok 15 minut w osolonej wodzie. Studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Z całości ziemniaków odbieramy 1/4 wsypując w to miejsce mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy pozostałe ziemniaki oraz jajko. Masę mieszamy i zagniatamy podsypując delikatnie mąką, tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Wstawiamy wodę, lekko posoloną, by ugotować nasze kluseczki. Ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Złociste fileciki 153

zdrowe, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić, przynajmniej ja sobie pozwoliłam... Składniki: Dla dwóch osób: 2 filety z piersi kurczaka ok 2 szklanki chipsów ziemniaczanych "zapałek" sól, pieprz do smaku 1 jajko 2 łyżki mleka ok 5 łyżek mąki olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety kroimy na dwie części(...)doprawiamy solą i pieprzem i rozbijamy na cieńsze kotlety. Jajko mieszamy z dwoma łyżkami mleka. Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w mące, a następnie moczymy w jajku i panierujemy w ziemniaczanych chipsach. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, pilnując by się nie przypaliły. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z ulubioną sałatką.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto kiszone 221

mąki 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka drożdży Krem: 4 jajka 1/2l mleka 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 8 dkg margaryny np Palmy z murzynkiem 1 mały kieliszek wódki Dodatkowo: 2 tabliczki mlecznej czekolady wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Margarynę roztopić, dać cukier i pozostałe składniki. Lekko(...)temp 180 st C (ok. 30 minut każdy). 2. 1/2 l mleka gotujemy, dodajemy 4 łyżki cukru i 2 cukry waniliowe, mieszamy. Jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i wlewamy do gotującego mleka. Całość dobrze mieszamy, zagotowujemy i dodajemy 8 dkg margaryny. Mieszamy aż do jej rozpuszczenia, a do całkowicie wystudzonego budyniu dodajemy kieliszek wódki, który również łyżką

Kuchnia w czekoladzie
Domowy kisiel z jabłuszkiem 134

Deserki i obiadki staram się gotować na max. dwa dni. Kisiel ten powstał na pierwszy strzał.  Składniki: 150ml soczku o smaku gruszki 60ml zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 średniej wielkości jabłko Sposób przygotowania: Sok wraz z jedną łyżeczką miodu zagotowujemy mieszając co jakiś czas by miód się dobrze rozpuścił. Wodę łączymy(...)mąką ziemniaczaną. Jabłko wyparzamy, obieramy ze skórki i ścieramy najlepiej na szklanej tarce, ewentualnie na bardzo drobnych oczkach. Możemy również posiekać w drobną kosteczkę. Do gotującego soczku przelewamy rozmieszaną wodę z mąką oraz dodajemy jabłko. Mieszamy do zagotowania i zestawiamy z palnika do ostudzenia

Kuchnia w czekoladzie
Rafaello na krakersach 285

smakuje obłędnie :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm 250g krakersów 170g miękkiej margaryny 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 3.2% 1/2 szklanki cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150g wiórek kokosowych  Sposób przygotowania: 1. Z 1/2l mleka odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się wlewamy mieszankę

Kuchnia w czekoladzie
Jagodzianki drożdżowe z mrożonych owoców 180

łyżeczki cukru waniliowego 50g masła 3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Nadzienie: 30dkg świeżych lub- jak u mnie- mrożonych jagód i borówek 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody przegotowanej, letniej sok z 1/2 cytryny Ponadto: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy(...)bardziej pulchne.Pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia, najlepiej pod bawełnianym przykryciem.  2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 18x30cm. Jagody, borówki, cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną łączymy ze sobą i wykładamy na przygotowane ciasto, które zwijamy w roladę wzdłuż szerszego boku. Dzielimy na 12 części i układamy leżąco na wyłożonej papierem blaszce robiąc

Kuchnia w czekoladzie
Smażony makowiec 407

tego ciasta jest nie banalna, aczkolwiek bardzo prosta, wygodna i dlatego godna polecenia!, i znajduje się w naszej ofercie... Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa makowa 400 g maku mielonego 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 3/4 kostki(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier dalej ubijając. Żółtka  mieszamy z wodą, dodajemy do ubitej piany, delikatnie łączymy ze sobą oraz wsypujemy wymieszaną mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto

kgwjanczewo
Szarlotka malinowo - różana 136

być zwykły cukier) 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego lubimy bardzo aromat wanilii, można dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego)   500 g malin 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy Przygotowanie:   Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone masło i ucieramy w robocie. Na koniec dodajemy jajka i ucieramy do połączenia się(...)składników. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na 30 min. Gotujemy budyń. Cukier i mąkę ziemniaczaną mieszamy i obtaczamy maliny. Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód foremki, na ciasto wylać budyń i rozłożyć obtoczone w cukrze i mące maliny. Na maliny położyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Pieczemy w tem. 180 stopni około 45 minut. SMACZNEGO

Lili w kuchni