ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:55/303)

Kotlety z fasoli 113

Składniki: biała fasolka (1 puszka) czerwona cebula (1/2 szt.) bułka tarta (1/3 szklanki) mąka ziemniaczana (1 łyżka) margaryna (2 łyżki) olej lub oliwa do smażenia sól pieprz ostra przyprawa do grilla Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 4 kotlety Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski i smażymy na margarynie. W trakcie smażenia kroimy. Fasolkę odcedzamy, przyprawiamy i bledujemy. Dodajemy mąkę(...)ziemniaczaną. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy ją do fasoli. Wszystko mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Propozycja podania: z ziemniakami i sałatką

Weganka gotuje
Placki z marchewki i batata 189

Składniki: batat (1 szt.) marchewka (1 szt. duża) mąka kukurydziana (5 łyżek) mąka ziemniaczana (1 łyżka) sok wyciśnięty z pomarańczy (3 łyżki) imbir (1 łyżka startego) olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Marchewkę i batata obieramy, myjemy i trzemy na drobnych oczkach tarki.  Wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną.  Imbir trzemy

Weganka gotuje
Proste muffinki jagodowe 217

łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka +0,5 szklanki jagód Składniki na krem: 0,5 szklanki jagód 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni(...)przygotowanie kremu. Masło wyciągamy z lodówki, żeby nieco zmiękło, można pokroić je na mniejsze kawałki. Jagody miksujemy w blenderze i gotujemy na małym ogniu. W mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Kiedy mus jagodowy zacznie się gotować wlewamy do niego mleko z mąką i energicznie mieszamy, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Zestawiamy z ognia, przelewamy do szklanej miski i odstawiamy

Ciastkozercy
Mini Pavlova z musem nektarynkowo śliwkowym 135

powodu braku czasu udało mi się sfotografować tylko deser. Reszta przy następnej okazji. ( inspiracja mini pavlova: Nigella Lawson) 8 białek, szczypta soli 500 g cukru pudru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji mus nektarynkowo śliwkowy 2 nektarynki 2 duże żółte śliwki kilka gałązek czerwonej porzeczki(...)soli, tak żeby się połączyły, ale nie ubiły na bardzo  sztywno. Delikatnie dodać cukier puder łyżka po łyżce. Cały czas ubijać aż otrzymamy delikatną masę. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy ekstrakt waniliowy i ocet winny. Na papierze do pieczenia rysujemy 6 okręgów o średnicy ok 10 cm. Delikatnie nakładamy ubite białka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy

noteskulinarnyfiga
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 165

białka i żółtka oddzielnie Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 2 łyżki soku z cytryny 50 ml likieru miodowego Jack Daniels lub innego laska kory cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo- czereśnie do dekoracji Przygotowanie: Spód:  Ciasteczka kruszymy w malakserze, mieszamy z roztopionym masłem. Wsypujemy na dno okrągłej formy do pieczenia. Ugniatamy i chłodzimy w lodówce przez około(...)oraz sokiem z cytryny. Wkładamy korę cynamonu. Gotujemy wszystko razem około 10 minut, aż owoce puszczą sok. Wyjmujemy cynamon, a rondelek zdejmujemy z ognia. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę ziemniaczaną i zalewamy 2 łyżkami wody. Dokładnie mieszamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać. Rondelek wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, nie przerywając

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską 170

cukru 3 szklanki mąki tortowej 16 g cukru waniliowego 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 150 ml oleju roślinnego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana do obtoczenia owocu cukier puder do oprószenia Wykonanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrami na sztywną pianę ,następnie dodajemy żółtka,mieszamy dodajemy przesianą przez sito mąkę(...)gładką masę.Najlepiej zrobić to ręcznie szpatułką-wtedy pozostanie puszyste. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki o wym 25/30 cm,na wierzch posypujemy borówkami obtoczonymi w mące ziemniaczanej. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 40 minut-do suchego patyczka, po wystudzeniu przed podaniem oprószamy grubo cukrem pudrem. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
PLACEK JAGODOWY 128

jajko 40 dag mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 - 1 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 10 dag cukru 1 mała śmietana (200 g) 2 jaka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 dag jagód Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem  przesiewamy, dodajemy całe jajko mieszamy za pomocą noża do momentu powstania(...)Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, iż jest mocno twarde.  Nadzienie - śmietanę  ubić z cukrem, dodać jajka ubić, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i chwilę ubić do momentu wymieszania. Na koniec dodać jagody i łyżką wymieszać. Zrobić je w wysokim naczyniu lub w specjalnej misce która posiada pokrywę z mniejszym otworem chroni

Ciastka - domowe słodkości
Jogurtowiec z owocami na kruchym cieście 615

jogurtu owocowego 4-5 łyżki cukru pudru (jeśli mamy kwaśne owoce możemy dać więcej) 3 białka 2 op budyniu śmietankowego - proszek ( takie po 40g) 300g owoców 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie : Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier , proszek do pieczenia , wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w kulę. Wyłożyć ciastem formę wyłożoną papierem(...)ubic na sztywną pianę. Jogurt wymieszać z cukrem , proszkiem budyniowym . Dodać pianę i delikatnie łyżką wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Owoce oczyścić , większe można rozdrobnić. Wymieszać je z mąką ziemniaczaną . Delikatnie wyłożyć je na masę jogurtową. Piec ok 1 godziny w 160'C. Po tym czasie wyłaczyć piekarnik , lekko uchylić drzwiczki . Ciasto wyjąc dopiero , gdy wystygnie. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Sernik gotowany 160

łyżki gęstej śmietany ½ opakowania proszku do pieczenia Aromat cytrynowy Masa serowa: 1 kg białego sera 2 szkl. cukru 3 jajka 20 dag masła ½ szkl. mleka 5 dag mąki ziemniaczanej rodzynki cukier waniliowy Polewa: ½ margaryny ½ szkl. cukru Łyżka kakao 2 łyżki wody Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)cienkie). Ser przepuszczamy 2 razy przez maszynkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, jajka i masło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 min, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku. Na koniec składamy nasze ciasto przekładając placki gorącą masą, by zmiękły. Polewamy polewą kakaową, którą przygotowujemy łącząc od razu wszystkie składniki i gotując przez

psgotujemy
Pawi ogon wg Siostry Anastazji 179

Pieczemy w 200 stopniach przez 20-30 min. Krem: Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Wykonanie: W 1/4 szklanki mleka roztrzepujemy jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Ugotowany budyń studzimy

psgotujemy
Knedle ze śliwkami 112

niego skorzystać i dziś prezentuję efekty - pyszne knedle ze śliwkami. Smacznego! Składniki:   1 kg śliwek 1 kg ziemniaków 2 jajka 20 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej cukier, kilka łyżek śmietany/jogurtu naturalnego   Wykonanie:   Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę(...)pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, odrywamy je po kawałeczku, spłaszczamy w dłoni, kładziemy śliwkę i sklejamy nadając kształt kuli. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem polewamy śmietaną/jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem

psgotujemy
Ciasto "Królewiec" wg Siostry Anastazji 491

mleka 0,5 szkl. cukru kryształu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 cukier waniliowy 250 g masła Wykonanie: Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dodajemy masło i dobrze mieszamy masę. Gotową i gorącą masą przekładamy placki. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek miodowy - masa - biszkopt - masa - placek miodowy

psgotujemy