ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:59/303)

Pavlova z sosem krówkowym 118

niezbyt słodka. A smakowo? Rewelacja, z koleżanką zjadłyśmy ją w okamgnieniu. Potrzebne nam: - 3 mocno schłodzone białka - pół szklanki drobnego cukru - szczypta soli - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka mąki ziemniaczanej - 7-8 krówek - 2 łyżki mleka - łyżka masła - cukrowe perełki Przygotowanie: Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce na pół sztywno. Wciąż ubijając dodajemy po trochu cukier(...)końcu dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubitą bezę wykładamy na kształt koła na blasze wyłożonej papierem. W środku bezy robimy szpatułką lekkie wgłębienie, a boki wygładzamy do góry formując coś na kształt krateru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zostawiamy na 5 minut. Ważne : podczas pieczenia bezy drzwiczki piekarnika muszą być cały czas lekko uchylone

W poszukiwaniu inspiracji
Kluski śląskie 105

lubię kluski śląskie. Najbardziej podane z różnego rodzaju sosami. Tak wykonane kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne. Na zdjęciu kluski śląskie z sosem kurkowym. Składniki: 1 kg ziemniaków mąką ziemniaczana jajko sól mąka pszenna do oprószenia blatu Wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do miski(...)części, a  lukę uzupełniamy mąką. Mąki dodajemy dokładnie tyle, ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Blat oprószamy mąką pszenną, wykładamy na niego masę ziemniaczaną. Z masy formujemy wałeczki, kroimy je na krążki grubości około 1,5 cm. Z krążków robimy kuleczki i palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę

Smak mojego domu
Jogurtowiec z malinami i borówkami 656

Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu naturalnego (odradzam grecki) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 białka 1 szklanka borówek leśnych 1/2 szklanki malin 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut(...)sztywno ze szczyptą soli. 3. Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy cukier i budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. 4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną (dzięki niej owoce nie opadną w cieście). Owoce wykładamy na masę jogurtową. 5. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok 60 minut. Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem

Kuchnia domowa Ani
Knedle z morelami i żurawiną 187

powstał pomysł na knedle z morelami w roli głównej.     Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -12-15 małych moreli -2,5 szklanki mąki pszennej -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -2 jajka -1/3 kostki masła -4-5 łyżek bułki tartej -solidna garść suszonej żurawiny -2 łyżki płynnego miodu -sól, olej Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy(...)miodem. Morele myjemy, osuszamy i nacinamy, aby usunąć pestki. Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy gnieciuchem lub w prasce. Dodajemy 1,5 szklanki mąki, mąkę ziemniaczaną, jajka i wstępnie zagniatamy ciasto. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę pszenni zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek. Dzielimy na części. Kawałki ciasta spłaszczamy,  układamy na nich morele wypełnione żurawiną, i zawijamy ciasto formując kulkę. Wodę

Maminek kulinarny
Waniliowy porzeczkowiec z migdałową kruszonką. 171

szklanki  mąki (400g) 1,5 szklanki cukru (350g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania budyniu waniliowego - proszku (po 40g każde ) pół kg czarnej porzeczki łyzka mąki ziemniaczanej  2 łyżki cukru Na kruszonkę: 1/4 kostki miękkiego masła 1/4 szklanki cukru (60g) pół szklanki mąki  80g drobno posiekanych migdałów ( ja rozkruszyłam płatki migdałowe ) Wykonanie: Jajka ubić(...)przestudzić i dodać do ubitej masy jajecznej. Przesiać do niej wszystkie suche składniki . Połączyć na jednolite ciasto. Wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Delikatnie rozsypać równa warstwą na cieście (aby owoce nie zapadły się za bardzo w cieście ) Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180'C  Piec

Malinowa Kawiarenka
Kocie muffinki i krem daktylowy z Newellą 246

zdrowszych wersji wypieków.  Kocie muffinki i krem daktylowy z Newellą Składniki na 10 muffinek na ciasto: 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki poppingu z amarantusa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1/4 szklanki stewii lub ksylitolu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 25 g Newelli naturalnej łyżeczka cynamonu skórka otarta(...)Newelli naturalnej + ok. 25 g na dekorację Jajka ubić ze stewią na wysokich obrotach, aby powstała puszysta masa. Dodać olej i krótko zmiksować. Mąkę gryczaną, kukurydzianą i ziemniaczaną wymieszać w misce z cynamonem, poppingiem z amarantusa i proszkiem do pieczenia. Wsypać zawartość miski do masy i zmiksować. Na koniec dodać posiekaną drobno Newellę i jagody goji, wymieszać. Wyłożyć ciasto

FitKot
Budyń domowy 129

szklanki mleka sojowego waniliowego ( w wersji dla niealergików mleka krowiego + wanilia ) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka  ewent. 2 łyżeczki kakao Mleko ( 1 i 1/2 szklanki ) zagotować z cukrem. Pozostałe 0,5 szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego sie mleka, zmniejszyć ogień i mieszać do zagotowania. Chwilę zagotować. Przelać

Atlas Smaków
Krokiety ziemniaczane 128

Krokiety ziemniaczane - danie samodzielne lub recykling ziemniaków z poprzedniego dnia ;) Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem , kabanosem lub żółtym serem. 1 kg ziemniaków 2 dymki ze szczypiorkiem  5 łyżek mąki pszennej bułka tarta olej rzepakowy 2 jajka sezam sól i pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy(...)dokładnie rozgniatamy tłuczkiem i zostawiamy do ostygniecia. Dymkę drobno kroimy. Dodajemy do ziemniaków wraz z jajkiem i maką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na gładkę, zwarta masę ( ciasto ziemniaczane nie może się kleić do rąk - ewent. dodajemy dodatkowa mąkę ). Z masy formujemy małe, podłużne krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, bułce tartej i sezamie. Smażymy na rumiano z każdej

Atlas Smaków
Rolada z rabarbarem i jabłkami 117

mąki krupczatki 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia    90 g cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego) 500 g rabarbaru maką ziemniaczana do oprószenia rabarbaru cukier puder Masa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe   Przygotowanie: Jabłka rozdrabniamy drobno i prażymy około 20 min. Po tym czasie wsypujemy do nich galaretki(...)odstawiamy do wystygnięcia. Rabarbar kroimy na małe kawałki i pruszymy cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Układamy go na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy białka dobrze się ubiją dodajemy powoli zółtka i ubijamy na najniższych

Lili w kuchni
Tort z bitą śmietaną i owocami 197

jest  puszysty i pyszny. SKŁADNIKI: 7 jajek rozmiaru L 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy  2 łyżki oleju szczypta soli WYKONANIE: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier(...)łyżki i dobrze ubijać po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze ubiajając po każdym. Na końcu dodać cukier waniliowy. Wyłączyć mikser i partiami dodawać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy

The Sweet Damsel
Rafaello na krakersach 115

Składniki: 2-3 paczki krakersów (Ja używam krakersów Lajkonik) 1 litr mleka 2 budynie waniliowe z cukrem (może być również śmietankowy lub kokosowy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masla 200 g wiórek kokosowych ( 150 g wiórek kokosowych do masy  + 50 g do posypania na wierzchu) Do szklanki odlewamy trochę mleka, resztę gotujemy(...)cukrem. Do odlanego mleka dodajemy budynie i mąkę ziemniaczaną. Robimy budyń i czekamy do wystygnięcia. Masło miksujemy  z żółtkiem, później dodajemy zimny  budyń i miksujemy dalej ok 4 minuty. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy ok 2 minut. Ja użyłam blachy o wymiarach 33 x 23 cm. Wyłożyłam ją folią aluminiową. Następnie układamy: Krakersy krem krakersy

The Sweet Damsel
Szarlotka z bezą 150

15min. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło.    Masa jabłkowa: 6 kwaśnych jabłek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i bez mieszania dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15min.  Następnie(...)dodać cynamon i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie, do rozpuszczenia cukru.  Dodać sok z cytryny i  mąkę ziemniaczaną( najlepiej dodać przesiewając przez sitko, żeby nie zrobiły się grudki).  Wymieszać raz jeszcze i dusić jeszcze kilka minut. Beza: 3 białka  4 łyżki cukru pudru.  szczypta soli Białka ubić na sztywno (z dodatkiem szczypty soli

The Sweet Damsel
Ciasto o smaku cappuccino 171

przepis znalazłam w gazetce CIASTA) Składniki: BISZKOPT 1 szklanka mąki tortowej 180 g cukru 8 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 2 szklanki mleka 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (po 60 g) 6 łyżek cukru BITA ŚMIETANA 500 g śmietany 36 % 55 g kawy cappuccino PONADTO: starta czekolada(...)dekoracji tłuszcz i bułka tarta do blaszki Przygotowanie: BISZKOPT Jajka ubić z cukrem na jednolitą masę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia. Piec w wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce o wymiarach 24 x 39 cm w temp. 180*C przez ok. 30 minut. MASA BUDYNIOWA Odlać 100 ml mleka i wymieszać z budyniem. Resztę mleka

The Sweet Damsel
Pyszna i łatwa babka 170

Pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka. Możemy ją zmodyfikować i dodać np. kakao, wiórki kokosowe, bakalie lub ulubiony aromat. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 całe jajka 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia   ulubiony aromat Przygotowanie: Jajka należy utrzeć z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę(...)pszenną i ziemniaczaną. Następnie dodać olej i aromat, miksować  do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą. Ciasto wylać do formy wysmarowanej  masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. godzinę. Można polać lukrem lub dowolną polewą

The Sweet Damsel
Muffiny z czarną porzeczką 159

Składniki: 250g mąki 120g cukru 120g masła 200g maślanki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Aromat waniliowy Ok. ¾ szklanki czarnej porzeczki Wykonanie: Czarną porzeczkę umyć i osuszyć. Masło należy utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać roztrzepane jajko i maślankę. Dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą(...)mąką ziemniaczaną. Wymieszać składniki suche z mokrymi i dodać kilka kropel aromatu waniliowego i kakao. Dokładnie wymieszać.   Wsypać do ciasta część jagód i bardzo delikatnie wymieszać, żeby nie zgnieść owoców. Do foremek nakładać ciasto do ok. ¾ wysokości. Na wierzch poukładać pozostałe owoce. Piec w temperaturze ok. 170*C przez ok. 25 minut

The Sweet Damsel