łyżka esencji waniliowej truskawek tyle ile babeczek, nie wiem ile kg tego było krem: szklanka truskawek pół litra mleka sojowego (waniliowego) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: banana zblendować z esencją waniliową na idealnie gładką masę. Połączyć cukier z miękkim masłem i cukrem, można za pomocą malaksera ale ja robiłam wszystko ręcznie, dodać banana, zagnieść ciasto(...)kratkę, stuknąć kratką dla pewności że ciastka wyjdą. Ostudzić i nakładać krem i resztę bajerów. Krem: Truskawki zblendować na gładko, dodać mleko i cukier, dokładnie wymieszać, połączyć z mąką ziemniaczaną i zagotować (cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło) albo po prostu kupić budyń truskawkowy ;-). * takich paterek było 4! Smacznego
greenscarfPlacuszki cukiniowo-ziemniaczane! Placuszki cukiniowo-ziemniaczane z dużą, ilością natki pietruszki. Przepyszne połączenie smaków. Proste w wykonaniu. Obiad gotowy w 20 minut! PRZEPIS TUTAJ
SMYKWKUCHNIpiankowe ciasto, na dodatek kolorowe, polecane dla naszych milusińskich, ale nie tylko, jego lekkość sprawia, że znika w mgnieniu oka! Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa 1,250 ml kwaśnej śmietany 10 łyżek cukru 3 galaretki różnego koloru np. czerwona(...)Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy cukier ubijając dalej. Żółtka rozbełtać, następnie stopniowo delikatnie wymieszać z białkami i 2 łyżkami wody. Do masy stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę (mąka ziemniaczana, mąka pszenna, proszek do pieczenia) i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem
kgwjanczewoEfekty widoczne na zdjęciach. Mam nadzieję,że kolejny raz będzie lepszy :) Składniki: 6 białek 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 opakowania galaretki wiśniowej 1 małe opakowanie ( ok 200g ) serka mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 i 1/2 opakowania mieszanki owoców Hortex ( maliny, czarna porzeczka(...)soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając pianę. Ubijać do chwili kiedy uzyskamy lśniącą i gładką masę a cukier całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną i znów połączyć z białkiem. Na koniec dodać ocet winny. Masę wyłożyć na papierze do pieczenia o średnicy ok 22 cm, uformować tak aby po środku był dołek. Włożyć
Jemy Pijemymówię wam :) To wcale nie jest takie skomplikowane jak się wydaje. Składniki: 6 białek 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 małe opakowania serka mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru migdałowego 2 łyżeczki cukru otarta skórka z cytryny 1/2 kg świeżych truskawek 6 cl likieru karmelowego(...)soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając pianę. Ubijać do chwili kiedy uzyskamy lśniącą i gładką masę a cukier całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną i znów połączyć z białkiem. Na koniec dodać sok z cytryny. Masę podzielić na dwie części i wyłożyć na papierze do pieczenia o średnicy ok 22 cm. Włożyć
Jemy Pijemysklepie. A popularne "farfocle" dodają mu nietypowego i ciekawego wyglądu. Składniki : 400 gr rabarbaru 6 łyżek brązowego cukru 800 ml wody + osobno 300 ml 8 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej kandyzowana skórka pomarańczy pół łyżeczki startego imbiru truskawki do ozdoby Przygotowanie : Łodygi rabarbaru kroję w pół centymetrowe plasterki i dodaję do 800 ml wody wraz z cukrem brązowym(...)gotuję jeszcze przez ok 10 minut aż kawałki rabarbaru zamienią się w popularnie nazywane farfocle :), gdy będą gotowe dodaję imbir. W czasie gotowania rabarbaru w osobnym pojemniku rozprowadzam mąkę ziemniaczaną w 300 ml wody i wlewam jednym ruchem do gotującego się rabarbaru ciągle mieszając przez jeszcze 2-3 minuty dodając w tym czasie kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Gotowy kisiel
Mechanik w kuchnimascarpone z dodatkie truskawek i czereśni- pyszności! :) Składniki: Gniazdka (na około 15-20 małych sztuk): 2 białka 120 g cukru pudru szczypta soli pół łyżeczki octu pół łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: po łyżce serka mascarpone bądź opcjonalnie śmietany 18% świeże truskawki i świeże czereśnie po jendej na sztukę Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywną pianę dodając odrobinę soli(...)piana będzie ubita dodawać po 1 łyżeczce cukier puder- nie wsypywać całego cukru na raz 3. Pod koniec dodać odrobinę octu oraz mąkę ziemniaczaną 4. Wyciskać okrągłe bezikowe ciasteczka -1 koło o średnicy około 3-5 cm a następnie na wierzchu kolejne- tak by ciasteczka miały 2 poziomy- przy pomocy rękawa cukierniczego bądź szprycy z końcówką okrągłą na blachę
KreatywnePinyfanów babek dla szukających przepisu na ciasto z orzeźwiającym posmakiem dla lubiących szybkie i łatwe przepisy Składniki na ciasto: 4 jajka szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 200g roztopionego masła starta skórka z jednej cytryny kilka kropel olejku cytrynowego lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego sok wyciśnięty z połowy cytryny opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis na domowy(...)cytrynowa Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (masa stanie się jasna i gęsta). W osobnym naczyniu przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochę mieszanki mącznej oraz przestudzone masło. Na końcu dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny wraz ze startą skórką (cytrynę
Mania Wypiekaniawaniliowy tutaj ) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę serową: 1kg twarogu do serników 125g cukru kryształu 30g cukru waniliowego 15g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml sok z połowy cytryny 100g masła Składniki na pianę: 5 białek 150g cukru kryształu sok z połowy cytryny(...)odsączyć na sitku. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa zacznie jaśnieć zaczynamy dodawać twaróg sernikowy, a następnie rozpuszczone masło. Do masy serowej przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną), a na końcu dodać sok z połowy cytryny. Masę serową wyłożyć na wystudzony spód. Na masę serową wyłożyć wiśnie. Wykonanie piany: Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania
Mania Wypiekaniakogo: dla szukających przepisu na łatwe ciasto dla lubiących zwykłe ciasta dla osób, które szukają alternatywy dla makowca Składniki: 200g mąki pszennej 200g mąki ziemniaczanej 250g margaryny (ja dałam pół na pół z masłem) 250g cukru 4 jajka szklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3szklanki mleka olejek migdałowy (ja dałam ekstrakt waniliowy) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać(...)proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodawać do niej po jednym jajku. Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, a na końcu mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec
Mania Wypiekaniachcących poczuć zniewalający czekolady zapach unoszący się w całym domu dla fanów czekolady Składniki: 180g gorzkiej czekolady 235g masła 320g cukru 5 dużych lub 6 małych jajek 55g mąki ziemniaczanej 55g kakao 3,5 łyżeczki kawy mielonej (przeznaczonej do parzenia w kafetierce) cukier puder + kakao do dekoracji Wykonanie: Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia, przelewamy(...)dużej miski i dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, kawę i kakao. Miksujemy (tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. UWAGA - ciasto kroimy na kawałki dopiero następnego dnia, gdyż w dzień
Mania Wypiekaniakogo: dla mających ochotę na letnie orzeźwienie dla fanów truskawek :) dla czujących miętę do mięty Składniki: 150g truskawek 50ml wody (lub czerwonego wytrawnego wina) 30g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka syropu miętowego (opcjonalnie) 6 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych (ok. 200g) 200ml mleka garstka liści mięty listki mięty i truskawki do dekoracji Wykonanie: Truskawki myjemy, wycinamy szypułki i kroimy(...)połówki. Dodajemy cukier i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć dodajemy wodę (wino) wymieszaną z mąką ziemniaczaną i syropem miętowym (opcjonalnie). Truskawki można porozmiażdżać widelcem. Mieszamy energicznie. Następnie przygotowujemy warstwę miętowo-waniliową. Lody miksujemy z liści mięty i mlekiem. Do pucharków wykładamy gorące truskawki, a na nich zimną warstwę miętowo-waniliową. Dekorujemy miętą i truskawkami. Można na górze deseru położyć jeszcze
Mania Wypiekaniakogo: dla fanów kisieli ("kiśli" :D) dla lubiących zdrowe małe "co nieco" dla chcących spróbować zrobić samodzielnie kisiel Składniki: 3 nektarynki 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżeczka soku z cytryny 150ml wody Wykonanie: Nektarynki obierz ze skórki. Dwie zmiksuj za pomocą blendera, a trzecią pokrój na kawałki i nałóż do salaterek. Zmiksowane nektarynki wlej(...)rondelka, dodaj wody, miodu i doprowadź do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 2 łyżkach wody i dodaj do gotujących się nektarynek. Wymieszaj, by nie było grudek. Gotuj przez minutę, a następnie przelej do salaterek (wylej kisiel na wcześniej pokrojoną nektarynkę). Z przepisu wychodzą 2-3 porcji kisieli w zależności od wielkości salaterek. Przepis jest lekko zmienioną wersją
Mania Wypiekaniamascarpone skórka z limonki 20g świeżego imbiru lub imbiru kandyzowanego 100g kropelek czekoladowych lub tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki 4 jajka 100g cukru 30g mąki pszennej 5g mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia masło + cukier do wysmarowania i obsypania foremek Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy, aż będzie miękka (wręcz rozgotowana), wrzucamy ją do blendera i miksujemy. Dodajemy do niej(...)wraz z 50g cukru (aż stanie się gładka i sztywna). Skórkę z limonki ścieramy do masy serowo-gryczanej. Dodajemy starty imbir i mieszamy. Dodajemy ubite żółtka oraz mąkę (ziemniaczaną i pszenną) wraz ze szczyptą proszku do pieczenia. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie. Białka ubijamy z 50g cukru na sztywną pianę, a następnie dodajemy delikatnie do masy, mieszając. Gdyby masa
Mania Wypiekania500g sera białego zmielonego dwukrotnie (ew. sera z wiaderka, ale bez dodatku masła!) 500g sera mascarpone 150g cukru 150ml śmietany 12 lub 18% 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka ekstraktu z wanilii 100g białej czekolady 100g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki (30 lub 36%) Wykonanie spodu: Herbatniki zmielić w misie blendera (powstanie ciasteczkowa(...)spód tortownicy wyłożyć masę z ciastek i mocno docisnąć. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki. Wykonanie masy serowej: W dużej misce umieścić sery (dwa rodzaje), cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na gładką masę. Dodawać do masy po jednym jajku, kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Delikatnie - krótko zmiksować. Rozpuścić czekolady (najlepiej w kąpieli wodnej) - każdą osobno. Do pierwszej miski
Mania Wypiekania