ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:71/303)

Tarta dyniowa 127

cukru pudru - starta skórka z połowy pomarańczy Składniki na masę dyniową: - 430 g pieczonej dyni - 500 g serka ricotta - skórka starta z 1 pomarańczy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 140 g cukru - 2 jajka - 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki kremu – dekoracja: - 150g serka mascarpone - 2 figi - 40g cukru pudru Forma do tarty 25 cm. Przygotowania naszej tarty zaczynamy od upieczenia(...)nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy naszą masę dyniową. Do miksera wrzucamy ser ricotta, skórkę z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Następnie miksując dodajemy cukier i po 1 jajku. Na koniec dodajemy do masy wcześniej obraną ze skórki i zblendowaną na pure dynię. Wszystkie składniki jeszcze krótko miksujemy

Kuchenne Wariacje
Polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami 200

Ostatnią z potraw jaką robiliśmy z Bartkiem były polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami Delikatne ziemniaki, pyszne mięso i słodkie gruszki to połączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren(...)czerwonego pieprzu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól - 1 kg ziemniaków - 3 żółtka - 50g masła - szczypta suszonych pomidorów w płatkach - truskawki do dekoracji Powyższe składniki są na 4 porcje. Najpierw kroimy polędwiczki na grubsze plastry, solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem. W między czasie przygotowujemy

Kuchenne Wariacje
Knedle z truskawkami z orzechami i salsą truskawkową, bez glutenu i bez jajek 124

Składniki: (na 2 porcje): 500 gram ziemniaków (podobno najlepsze są stare, ja użyłam młodych i wyszły super!) 3 łyżki mąki jaglanej (można użyć innej bezglutenowej) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli łyżka cukru trzcinowego 15 średnich truskawek Dodatkowo: garść orzechów włoskich szczypta cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego łyżka oleju kokosowego 300 gram świeżych truskawek(...)miodu Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt naturalny, mąki, sól i cukier. Całość dokładnie zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie porcję ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy truskawkę. Następnie sklejamy knedla i odstawiamy na talerz. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Gotowe knedle

Mango Papaja
Egzotyczny torcik z kremem ryżowym 115

łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt migdałowy: 2 jajka 2 łyżki cukru 50 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Konfitura morelowo-pomarańczowa: 200g suszonych moreli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej sok z jednej pomarańczy Krem ryżowy: 2 szklanki płatków ryżowych

Wiem co jem
Kruche ciasteczka z makiem 142

jednym razie się nie skończy :) Kruche ciasteczka z makiem Składniki: 120 g mąki pszennej (u mnie typ 650, bo tylko taką miałam) + do podsypania 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 łyżki suchego niemielonego maku do obtaczania ciasteczek drobny cukier do wypieków (2-3 łyżki(...)sypnęłam całkiem „na oko”) z niewielką ilością cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Wykonanie: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiałam do miski. Dodałam zimne masło i posiekałam razem przy pomocy siekaczki. Dosypałam cukier waniliowy i mak. Dłonią zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Płaską blachę do drobnych wypieków o wymiarach 31x41

Kuchenne zapiski Edyty
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem 166

machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek ogonówki zrobiłam zapiekankę. Troszkę żałuję, że nie dodałam do sosu odrobiny musztardy, bo zapiekanka była w smaku dość łagodna. Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag wędzonej ogonówki(...)plastrach sól rozmaryn suszony ostra papryka w proszku 3-4 łyżki śmietany 18% 10 dag sera gouda w drobnych wiórkach duży ząbek czosnku masło do wysmarowania formy Zapiekanka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry. Ogonówkę pokroiłam w szersze paski. Naczynie żaroodporne  o wymiarach 13x21 cm wysmarowałam masłem. Układałam w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka

Kuchenne zapiski Edyty
Barszcz szczawiowy z jajkiem 190

szczawiowy Składniki: około 2 litrów rosołu – może być z kostki 2 łyżki sklarowanego masła ząbek czosnku słoiczek 280 g siekanego szczawiu 1/2 szklanki śmietany 18% lub tłuściejszej łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz cukier do podania: jajka ugotowane na twardo gotowane lub smażone ziemniaki Wykonanie: W rondlu rozgrzałam masło, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyłam chwilkę pilnując, aby czosnek się(...)zrumienił, po czym dodałam szczaw ze słoiczka. Kilka chwil razem dusiłam, a w międzyczasie dokładnie wymieszałam śmietanę z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę dodałam do szczawiu, roztrzepałam i zaczęłam porcjami wlewać rosół, energicznie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Zupę doprowadziłam do wrzenia i doprawiłam do smaku

Kuchenne zapiski Edyty
Sojowy budyń domowy z konfiturą z leśnych malin 125

Budyń sojowy z malinową konfiturą Składniki dla 1 łasucha: 1 szklanka mleka sojowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego duża szczypta cukru wanilinowego 1 żółtko 1 dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej domowa konfitura z leśnych malin Wykonanie:  Do miseczki wybiłam żółtko (białko wrzuciłam do pojemniczka z innymi, wcześniej zamrożonymi), dodałam mąkę ziemniaczaną i 1/3 szklanki mleka. Dokładnie roztrzepałam

Kuchenne zapiski Edyty
Tort śmietanowy z brzoskwiniami i czekoladowymi różyczkami, czyli kolejna 18-stka 120

delikatny, bezalkoholowy, ozdobiony własnoręcznie wykonanymi różyczkami z  czekolady plastycznej KLIK . Smacznego :) BISZKOPT: 6 jajek rozmiar L 15 dag cukru pudru 8 dag mąki pszennej tortowej 3 dag mąki ziemniaczanej 3 dag ciemnego kakao masło i bułka tarta do tortownicy PONCZ: 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki około 1/4 szklanki przegotowanej wody PRZEŁOŻENIE: 3 szklanki śmietany kremówki(...)BISZKOPT – upiekłam go dzień wcześniej: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiałam razem z kakao. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam na biało cukrem pudrem, wymieszałam z obiema mąkami i kakao. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam je do miski

Kuchenne zapiski Edyty
Szarlotka z musem z antonówek 114

jajka rozmiar L 25 dag dobrej margaryny MASA JABŁECZNA: około 900 ml musu z antonówek – u mnie domowy, zapakowany do słoiczka jesienią łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka bułki tartej do posypania spodu ciasta ewentualnie cukier w zależności od słodkości musu WYKONANIE: CIASTO: Margarynę rozpuściłam w rondelku, odstawiłam do przestudzenia. Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier, cukier(...)foliową i włożyłam do lodówki na około godzinę. Spokojnie można je przygotować dzień przed pieczeniem. MASA JABŁECZNA: Mus jabłkowy przełożyłam ze słoików do miseczki, dokładnie wymieszałam go z mąką ziemniaczaną i przyprawami. NASTĘPNIE: Blachę o wymiarach  23x33 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C z termo obiegiem. 2/3 ciasta pokroiłam nożem w plastry, rozłożyłam

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik z serków homogenizowanych 152

wyżej + 2 łyżki kakao Na masę serową: 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150 g każdy) 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto - najpierw jasne, następnie ciemne. Najlepiej zrobić to w mikserze z mieszadłem do ciast o gęstej konsystencji. Ciasto(...)godzinę. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 175 stopni C. Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodawać serki homogenizowane i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Na dno blachy (wcześniej wysmarowaną tłuszczem) położyć jasne ciasto (po wyjęciu z lodówki najlepiej jest je rozwałkować

Domowa Cookierenka Agi
Torebka - tort czekoladowy 151

mojej siostry. Trochę się martwiłam czy biszkopty w ten sposób postawione nie "rozjadą się", ale jak widać wszystko wyszło super:) Składniki: Biszkopt (upiekłam dwa) : 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao  1/4 szklanki oleju Krem: 400 g śmietany kremówki 1 szklanka cukru pudru(...)szklanka wrzątku 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, żółtka, cukier waniliowy, kakao i olej. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30-35 minut (zależy od piekarnika

Domowa Cookierenka Agi
Podwójny sernik OREO 250

Lidla) 70 g masła 1 kg gładkiego, mielonego twarogu 3/4 szklanki * cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany, np. 12% 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 ° C. 2. Masło rozpuścić.   3. W malakserze(...)ciastek.   5. Mikserem utrzeć dokładnie twaróg z cukrem i ekstraktem z wanilii, dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo jajka i stopniowo dosypywać mąkę ziemniaczaną. 6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 7. Połowę masy serowej wylać na warstwę ciastek. Do drugiej połowy dodać roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i wylać na środek białej warstwy. Można delikatnie

Domowa Cookierenka Agi
Babeczki jagodowe 215

łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 50 ml oleju 1 szklanka maślanki (zamiennie: jogurt naturalny) pół szklanki jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagód Krem jagodowy: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny) 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone(...)kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Na talerzyk wysypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie obtoczyć w niej jagody. 3. Cukier wymieszać ze skórką cytrynową. 4. Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać sól i cukier cytrynowy. Wymieszać

Domowa Cookierenka Agi
Tarta arbuzowa 128

soli 170 g zimnego masła 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej umytej i sparzonej)  Nadzienie: 3 kg arbuza (ze skórą) 135 g cukru 120 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z sypkimi składnikami (mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą). Palcami rozetrzeć grudki, dodać jajka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść(...)zmiksować na płyn. Usunąć pianę. Dodać cukier i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Gdy cukier się rozpuści dodać cynamon i (ciągle mieszając trzepaczką) stopniowo dosypywać mąkę ziemniaczaną. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Masa będzie miała konsystencję budyniu. Wyjąć z lodówki formę z ciastem, przełożyć gorącą masę do formy

Domowa Cookierenka Agi