siebie pasuje a czerwone kuleczki z marcepanu tylko dodają jej uroku! Pomysł własny :) Składniki: Ciasto; 6 jaj 25 dag masła 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 cukier waniliowy aromat migdałowy Kuleczki marcepanowe: 100 g marcepanu odrobina czerwonego barwnika(...)osiągnęło temp pokojową.Wkładamy do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy,miksujemy na puszystą masę,nie przerywając ucierania wbijamy stopniowo po jednym jajku aż do skończenia. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy,dokładnie wszystko razem utrzeć,na koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać. Następnie wsypujemy kuleczki marcepanowe
Wanilia i Kardamonpodane z pysznym duszonym mięsem z szynki wieprzowej i warzyw to propozycja na pożywny obiad-klasyka kuchni polskiej! Składniki: Kluski: 1 kg gotowanych ziemniaków około 25-30 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Potrawka mięsna: 1/2 kg szynki wieprzowej 1/2 litra wody lub bulionu rosołowego-używam domowej roboty, nie z kostek! 1 duża cebula 2 marchewki(...)Gotowane ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę,zmielone ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedna odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną -na równo z ziemniakami, będzie około 25-30 dag, dodajemy odłożoną porcję ziemniaków, wbijamy jajko, wsypujemy sól i zagniatamy ciasto, z zagniecionego ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy w dłoniach
Wanilia i Kardamonlżejszy, będę robić go częściej jest obłędny! Składniki: 3 cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka Sposób przygotowania: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać(...)jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Można używać od razu lub do 7 dni trzymając gotowy budyń w lodówce. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonpieczenia 4 żółtka 5 łyżek cukru LEMON CURD: 3 cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka MASA SEROWA: 1 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 6 białek 100 g masła 2 żółtka 1 budyń śmietankowy 1/2 cytryny 1/2 szklanki mleka Sposób przygotowania(...)curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Masę
Wanilia i Kardamonsłodkość) 3 żółtka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody lub 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (aby ciasto lepiej się lepiło) 1-1,5 łyzki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia cukier puder do opruszenia Masa: 1,20 kg kwaśnych jabłek (10-12 sztuk) 25 g masła ½ łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki cukru(...)gniazda nasienne. Wrzucić je do garnuszka, dodać masło, cynamon, dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną (ok 15 min.). Dodać 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, aby mus stał się bardziej gęsty. Zostawić do lekkiego przestudzenia, następnie doda połamaną czekoladę. Schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek o grubości
ChilliJemymój Mąż się ze mnie do tej pory śmieje, że tak się nie je, ale uważam, że co "kraj to obyczaj" ;) ). Dzisiaj jednak na talerzu znajdą się tradycyjne placki ziemniaczane (forma XXL) z sosem mięsnym. Zwane plackami po węgiersku. Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków cebula 3-4łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku(...)przykrycia przez ok 10 minut. Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki po ich obraniu i umyciu. Odsączam z nadmiaru wody. Cebulę również obieramy i trzemy na tarce. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko oraz mąkę i po wymieszaniu przyprawiam do smaku. Smażę z obu stron wlewając chochelką masę na rozgrzaną patelnię. Wykładam delikatnie na papierowe ręczniki, aby pozbyć się tłuszczu
ChilliJemydobrze, że przyszedł piątek i brak pomysłu na obiad :) I stało się! Przypomniałam sobie o starych dobrych ziemniaczanych placuszkach i to w dodatku z ziemniaków przywiezionych z ogródka mojej Mamy :) Takie zawsze sa lepsze od tych kupionych w sklepie :) Wiem też, że każdy ma swój sposób pochłaniania tych pyszności. Niektórzy jedzą je ze śmietaną, sosem grzybowym lub pieczarkowym(...)Ziemniaki obieram, myje i albo trę na tarce (wersja dla wytrwałych), albo ucieram w blenderze (wersja dla łakomczuchów). Do ziemniaków dodaję obraną cebulę, którą również ścieram. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodaję mąkę, jajko, pieprz i sól do smaku. Dokładnie wszystko mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i powoli łyżką nakładam porcje placków. Smażę z obu stron na złoty kolor. Wykładam
ChilliJemywyrazisty smak i aromat w towarzystwie tak zacnym jak marchewka :) Składniki: Pół kilo sznycli z indyka ziemniaki (ilość według uznania) 5 dużych marchewek mąka pszenna (do obtoczenia) łyżka mąki ziemniaczanej jajko odrobina mleka sól, pieprz papryka ostra, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek natka pietruszki Przygotowanie: Sznycle lekko rozbijam. Obtaczam je w jajku rozbełtanym z mlekiem i w mące(...)przykryła marchewkę delikatnie). Gotujemy mieszając co kilka minut pod przykryciem. Kiedy marchewka zmięknie, a woda się zredukuje, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Rozrabiamy w 1/4 szklanki wody łyżkę mąki ziemniaczanej dodajemy do marchewki, aż sos zrobi się gęsty. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią marchewkę oraz ziemniaki na talerzu podane razem z kotletami. Smacznego
ChilliJemyBardzo lubię tę zapiekankę, ponieważ masa ziemniaczana nie przytłacza, a wprost przeciwnie. Delikatnie otula mięso mielone, którego smak dominuje. Propozycja dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z wczorajszymi ugotowanymi ziemniakami, lub tak jak ja wolą ją zrobić z jeszcze ciepłych, świeżo ugotowanych, tak aby masło, które dodajemy ładnie się nam skomponowało. Bardzo polecam :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków(...)oraz ziołami prowansalskimi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba to delikatnie solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na które wykładamy ciepłe mięso. Delikatnie je wyrównujemy i nakładamy na nie ziemniaki. Rozsmarowujemy masę ziemniaczaną i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut. Pychota
ChilliJemysłodko zrobiłam je i tak i tak. Dzisiaj prezentuję Wam tę wytrawną postać. Składniki: 100g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej jajko duża papryka czerwona duża cebula pieprz pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki papryki ostrej jogurt naturalny pomidorki koktajlowe kiełki (u mnie rzeżucha) Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować i pozostawić(...)mocno rozgrzać olej rzepakowy (ważne jest żeby temperatura była wysoka, ponieważ placki nie będą przywierały do spodu i łatwiej je będzie przewracać) i nakładać porcje tak jak na placki ziemniaczane. Smażyć do lekkiego zarumienienia z obu stron. Podawać np z jogurtem naturalnym i pomidorkami koktajlowymi, posypane kiełkami. Uwaga! Uzależniają
ChilliJemysprawia, że są dla mnie zbyt słodkie) oraz formę owoców w babeczkach. Składniki: Mus malinowy- ok 150g malin +2 łyżki cukru pudru 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej 15dag margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 10dag wiórków kokosowych szczypta soli łyżka wody(...)Przygotowanie: Margarynę roztapiamy w rondelku i gotujemy przez około 2 minuty. Do dużej miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, łyżkę wody oraz mąkę ziemniaczaną. Dolewamy gorąca margarynę i mieszamy (ja mieszałam mikserem). na gładką masę. Po lekkim ostudzeniu dodajemy kolejno jajka cały czas mieszając. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i łączymy z gładką masą
ChilliJemyjajka 10 dkg rodzynek 5 dkg skórki pomarańczowej 10 dkg orzechów siekanych skórka z połowy cytryny 1 łyżka kawy prawdziwej mielonej 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 dkg margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa kawowa(...)szklanka mleka 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 łyżki kawy prawdziwej mielonej 30 dkg margaryny Wkładka orzechowa: 4 jajka 10 dkg orzechów mielonych 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Ciasto makowe: mak zagotowujemy na mleku i mielimy przez maszynkę 2 razy. Margarynę ucieramy z cukrem
Kuchnia u Bietkizaś zimną dobrze mieszamy z mąką ziemniaczaną. Po zagotowaniu wywaru różanego, postępujemy tak, jak w przypadku kisielu z torebki. We wrzącym płynie rozprowadzamy zimny z mąką ziemniaczaną i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Należy uważać, by nie powstały grudki. I gotowe! Fantastyczny, jesienny deser. http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Kuchenna Kontrrewolucyamiłośnikom tradycyjnego jedzenia. :) 1 średnia polędwiczka wieprzowa (około 500g) 400g kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru sól(...)każdy kawałek kroimy na bardzo cienkie plasterki. Mięso przekładamy do miski i oprószamy dość sporą ilością soli oraz pieprzu i dobrze mieszamy. Po przyprawieniu, obtaczamy plasterki polędwiczki w mące ziemniaczanej i odstawiamy w misce na bok. Paprykę kroimy w niezbyt duże kwadraty, kapustę kroimy w krótkie paski lub nie za drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
Kuchenna Kontrrewolucya150g cukru pudru 7 jajek (M) 150g mąki, najlepiej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na masę wiśniową i syrop: 1kg mrożonych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mocnej wiśniówki (wódki lub nalewki) pół szklanki cukru pudru do ozdobienia tortu: 1l śmietany kremówki 30% (choć 36% będzie lepsza(...)mocy, doprawić na przykład czystą wódką. Syropu powinno być przynajmniej 350ml. Będziemy używać go do masy wiśniowej i nasączenia ciasta. W garnuszku umieszczamy rozmrożone wiśnie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, około 200ml wspomnianego wyżej wiśniowego syropu oraz cukier z prawdziwą wanilią i pozostałą część nalewki wiśniowej. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Masa powinna
Kuchenna Kontrrewolucya