ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:63/303)

Sernik z kaszy jaglanej z frużeliną jagodową 194

wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Frużelina jagodowa: 250 g jagód 100 ml + 25 ml wody 65 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Jagody przebrać i umyć. Włożyć je do garnuszka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zalać 100 ml wody. Podgrzewać na średnim ogniu. W szklance wymieszać(...)mąkę ziemniaczaną z 25 ml wody, odłożyć. Do masy jagodowej wlać dobrze rozpuszczoną mąkę, mieszać energicznie. Zmniejszyć ogień i podgrzewać kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić. Frużelinę jagodową wyłożyć na wierzch sernika, smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Domowy kisiel z owocami. 126

będę się wygrzewać na tarasie, popijać kawusię i zatracać w majowej zieleni. Składniki na domowy kisiel z owocami 1 litr kompotu z truskawek (bez owoców) 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej mrożone owoce: kilka truskawek, garść jagód, porzeczek lub malin ewentualnie cukier      0,75 litra kompotu zagotowujemy, a w pozostałej części rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną (jeśli kompot

Rozpustne gotowanie
Karpatka. 151

CIASTO PARZONE: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jajka KREM: 500 ml mleka 6 żółtek 10 dag cukru pudru 3 dag mąki ziemniaczanej laska wanilii cukier puder do posypania       Przygotowujemy ciasto. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z ognia, wsypujemy sól z mąką(...)laską wanilii.Zmniejszamy temperaturę i ogrzewamy mleko przez 10 minut, aby nabrało aromatu, a następnie wanilię usuwamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel - mogiel, następnie łączymy z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając dolewamy powoli gorące mleko, wstawiamy na gaz i gotujemy na wolnym ogniu nie przerywając mieszania, aż krem zgęstnieje. Gotowy, gorący krem przekładamy na pierwszy blat

Rozpustne gotowanie
Sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą. 136

owoców leśnych 3/4 szklanki wrzątku 1/2 szklanki jagód POLEWA JEŻYNOWO-JAGODOWA: 3/4 szklanki jeżyn 3/4 szklanki jagód 200 g śmietany 30% około 2-3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 pełna łyżeczka żelatyny 3 łyżki wrzątku      Zaczynamy od przygotowania polewy. Do garnka przekładamy jagody, rozgniecione widelcem jeżyny, dodajemy połowę porcji cukru, doprowadzamy do wrzenia(...)minut. W tym czasie w 3 łyżkach wrzątku rozrabiamy żelatynę, dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści, odkładamy. Gdy sok z owoców odparuje w małej miseczce mieszamy śmietanę z mąką ziemniaczaną i wlewamy do garnka z owocami, mieszamy, żeby nie powstały gródki. Dodajemy resztę cukru do smaku, zagotowujemy, a następnie wyłączamy grzanie i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, odstawiamy

Rozpustne gotowanie
Pasztet wykwintny z morelą. 193

może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej 50 ml koniaku(...)Letnie mięso wraz z wątróbkami mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (na średnich oczkach), dodajemy śmietanę, cukier puder, morele wraz z koniakiem, jajka, gałkę muszkatołową i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, wkładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, na wierzch układamy plastry boczku lub słoniny, wstawiamy do większego naczynia i wlewamy do niego tyle wody , by sięgała do 1/2 wysokości formy

Rozpustne gotowanie
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 177

grzybów leśnych: 1200 g obranych, ugotowanych w osolonej wodzie, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (zimnych) 800 g obranych, surowych startych na tarce o drobnych oczkach 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g (około 1 szklanki) mąki pszennej sól NADZIENIE: 2 duże cebule 200 g drobno pokrojonej wędliny lub podsmażonego mięsa mielonego 200-250 g grzybów (ja użyłam mrożonych podgrzybków(...)chwilkę, aż skrobia osiądzie na dno, po około 10 minutach płyn zlewamy, a skrobię która osadziła się na dnie dodajemy do ziemniaków. Następnie do ziemniaków dodajemy również mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajko trochę soli i wyrabiamy gładkie, nie lepiące się aż tak bardzo ciasto (jeśli ziemniaki są zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie. 139

mąki pszennej luksusowej typ 550 300 g  zakwasu  z mąki żytniej 2 łyżeczki soli 200 g ciepłej wody GLANC: 4 łyżki wody 2 szczypty mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli      Mąkę mieszamy z solą, wodą i aktywnym zakwasem. Następnie wyrabiamy gęste ciasto, jeśli używamy miksera z hakiem należy wyrabiać co najmniej 8 minut, jeśli ręcznie(...)koniec czasu wyrastania przygotowujemy glanc. Wodę mieszamy z mąką, solą i zagotowujemy, mamy otrzymać dość rzadki kisiel (w razie potrzeby dodajemy trochę wody lub mąki ziemniaczanej), studzimy.      Gdy minie już czas do wyrastania nagrzewamy piekarnik do około 200-220 stopni C, wraz z blachą na której będziemy piekli chleb. Gdy już się nagrzeje szybkim, zdecydowanym ruchem

Rozpustne gotowanie
Tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową. 125

łyżki ubitej śmietany, znów miksujemy, następnie odkładamy mikser, dodajemy resztę śmietany i mieszamy trzepaczką lub szpatułką.  KONFITURA RABARBAROWA: 250 g rabarbaru 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi)       Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w 2-3 cm kawałki, zasypujemy cukrem, przekładamy do rondelka i przesmażamy pod przykryciem aż się rabarbar rozgotuje, czyli około(...)rozpadnie. Najlepiej delikatnie potrząsać garnkiem, a łyżki używać w krytycznej sytuacji, gdy np. jest duże prawdopodobieństwo przypalenia ;) Dwie łyżki soku z rabarbaru przelewamy do filiżanki, lekko studzimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy z powrotem do rabarbaru. Zagotowujemy delikatnie mieszając, a następnie studzimy.      Ciasto ostrożnie wyjmujemy z foremek, dekorujemy kremem i konfiturą rabarbarową, chłodzimy co najmniej

Rozpustne gotowanie
Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami. 223

wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami: 750 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 750 g twarogu 1 małe jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna 1/3 łyżeczki soli truskawki (mogą być mrożone) DO PODANIA: jogurt naturalny zmiksowane truskawki cukier      Ziemniaki i twaróg przekładamy do garnka, dokładnie dociskamy(...)części, jedną z nich wyjmujemy, układamy na pozostałych ziemniakach w ten sposób, by w garnku było 3/4 masy, a 1/4 pozostała pusta. W to puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, sól, a następnie dosypujemy tyle mąki pszennej, żeby wypełniła ona tę lukę na równo z poziomem ziemniaków i twarogu. Tak odmierzoną mąkę przekładamy na stolnicę, twaróg wraz z ziemniakami przeciskamy

Rozpustne gotowanie
Pyszny sos kurkowy 240

dopiero po ich rozmoczeniu odparowujemy wodę) Dodajemy sól i pieprz dla smaku oraz 1 łyżkę bulionu Winiary. Nalewamy pół szklanki zimnej wody i mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej - dobrze mieszamy. Dodajemy 4 łyżki gorącego sosu spod kurek - mieszamy. Następnie wlewamy do sosu - mieszając. Czekamy(...)zgęstnieje i ... możemy podawać. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi, kopytkami i gnocchi  - pycha ! CO POTRZEBUJEMY? - 500g kurek - oliwę z oliwek - garść suszonych grzybów - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - łyżka bulionu Winiary - sól, pieprz dla smaku

dlaSmaQ
BEZGLUTENOWY, KUKURYDZIANY MURZENEK DZIADZIA. Czyli o miłości do Czarnucha. 187

pół szklanki, - kakao ciemne, 5-7 łyżek (my dałyśmy prawdopodobnie więcej tym razem + dołożyłyśmy dodatkowo 2 łyżki słodkiego), - cukier biały, 2 szklanki, - mąka kukurydziana, 1,5 szklanki, - mąka ziemniaczana, pół szklanki, - jajka kurze, 5 (jeśli ktoś jest uczulony na kurze to polecamy 10 przepiórczych), - proszek do pieczenia, łyżeczka (bezglutenowcy pamiętają aby był bezglutenowy), - orzechy włoskie tłuczone/zmielone(...)orzechy, mieszamy i czekamy aż wystygnie. Odlewamy pół kubka na polewę. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas dokładnie mieszając. Następnie dodajemy suchą mieszankę (mąka kukurydziana + ziemniaczana + proszek do pieczenia). Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pianę z ubitych na sztywno białek. Delikatnie mieszamy. //Do upijanej piany dodajemy szczyptę soli. PIECZENIE: Masę wylewamy do wyłożonej papierem

Wypisz Wymaluj
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 268

octu ryżowego 125 g cukru 3 duże papryczki chili sok z  ½  limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno starte 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody szczypta soli W rondlu zagotuj wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny.  Wrzucić drobno posiekane papryczki i gotuj je przez 5-7 minut .  Następnie(...)imbir, sól i czosnek.  Sos zdejmij z ognia i utrzyj lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne.  W szklance rozrób mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody. Wlej do rondla i dokładnie wymieszaj.  Wstaw ponownie na ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny.  Odstaw do wystudzenia

Food Square
Wyśmienite ciasto porzeczkowo-bezowe 141

zarumienić. Wyjąć, wystudzić.  Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Porzeczkow o - migdałowa beza: 500 g czerwonych porzeczek 200 g cukru 100 g mielonych migdałów  1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka oraz: czerwone porzeczki do dekoracji Porzeczki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Najlepiej zrobić to sporo wcześniej, by porzeczki zdążyły całkowicie wyschnąć. Białka ubić na sztywno. Stopniowo(...)dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca a cukier całkowicie rozpuści się. Delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i mielone migdały. Kilka łyżek masy bezowej odłożyć. Do pozostałej bezy wsypać porzeczki i bardzo delikatnie wymieszać. Masę porzeczkową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę bezową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec około

maniapieczenia
Frużelina z czerwonej porzeczki 167

FRUZELINA Z CZERWONEJ PORZECZKI Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 szklanka cukru 1 cytryna sok 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody Wykonanie Wykonanie Owoce umyć i przełożyć do garnka, zasypać cukrem..Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.Dodać sok z jednej cytryny i wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną.Dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia. Frużelina dość szybko gęstnieje

w mojej kuchni
Frużelina truskawkowa z bazylią 136

truskawek 5-6 gałązek świeżej bazyli (nie suszonej) 6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców) skórka starta z ½ cytryny 2,5 szklanki wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy w zależności od wielkości owoców na 2 lub 4 części. Bazylie myjemy i drobno siekamy. Ścieramy skórkę z połówki cytryny. Owoce(...)umieszczamy w garnku i dosypujemy cukier. Dolewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i przelewamy gorące do słoików. Pasteryzujemy 15 minut

Pyry na Gaz