ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:47/303)

Szwedzkie klopsiki w sosie 218

sól, świeżo mielony pieprz Sos do klopsików: 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki borówki lub żurawiny do mięs Puree ziemniaczane: 1 kg mączystych ziemniaków 1/4 – 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)borówkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietanę. Gdyby sos miał grudki można go przelać przez sitko. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, jeśli są duże kroimy na połówki lub ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (20-25 minut). Następnie rozbijamy tłuczkiem dodając stopniowo mleko. Dodajemy masło i chwilę

Poezja smaku
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 154

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka maki krupczatki  250 g margaryny 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia  1 /2 kg śliwek (najlepiej mniejszych) około 1 łyżeczki cynamony 2 łyżki cukru pudru + do dekoracji Przygotowanie: Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Posypka(...)łyżeczka cynamonu wymieszać z 2 łyżkami przesianego cukru pudru. Ciasto mąkę: pszenną, ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać roztopioną margarynę - wymieszać. Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy o średnicy

Ciastka - domowe słodkości
jagodowa zupa mojej babci 125

jagodowa mojej babci Te danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki  dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy(...)mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty

Miód i pieprz
Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką 189

Placki ziemniaczane z jabłkiem charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Z wątróbką z cebulką stworzyły bardzo zgrany duet. Obiad podałam na talerzu od  PORCELANA BOGUCICE Na placki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 cebula 1 jajko 3 łyżki(...)mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego + 50 ml wody Sól Pieprz Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach. Jabłko oraz cebulę również obieramy i ścieramy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie

VioletoweKucharzenie
Sos słodko-kwaśny z ananasem 182

łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól(...)pokroić w kostkę, sok z zalewy zostawić. Po godzinie gotowania dodać pokrojoną paprykę, czosnek i anansa, kukurydzę, cukier, ocet, olej i przyprawy. Wymieszać i gotować kolejne pół godziny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w soku z ananasa i wlewać powoli do sosu cały czas mieszając. Sos jeszcze chwilę gotować aby zgęstniał. Gorący przełożyć do słoików. Słoiczki dobrze zakręcić i odstawić

Monia miesza i gotuje
Pavlova z jagodami. 98

wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło również bardzo dobre), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Ponadto: dwie duże śmietany 30%, masło do posmarowania blaszki, niepełne dwie szklanki jagód. Przygotowanie : Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać powoli cukier(...)puder. Gdy masa jest szklista, bez grudek dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę miksować. Blaszkę posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Odrysować okrąg o średnicy minimum 22 cm.Wyłożyć masę i uformować. Można zrobić troszkę większy okrąg (24cm), wtedy beza będzie bardziej płaska (ja tym razem tak zrobiłam).Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180stopni, po 5min

W kuchni u Moniki
Placki ziemniaczane. 102

Placki ziemniaczane można jeść na słodko i na słono.  Składniki: (z tej ilości składników wyjdzie 6 dużych placków ziemniaczanych) 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie:   Ziemniaki obrać i umyć. Cebule obrać.  Ziemniaki i cebule zetrzeć, dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać tłuszcz i smażyć

W kuchni u Moniki
Placki ziemniaczane z gulaszem. 157

łopatki, 2 cebule, 4-5 czubatych widelców mąki pszennej ( ja używam tortowej), vegeta (można użyć samej soli lub przyprawy uniwersalnej), pieprz, papryka czerwona słodka, olej do smażenia. Placki ziemniaczane: 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.  Ponadto: śmietana 18%. Przygotowanie: Gulasz: Łopatkę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce(...)jest miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką i powoli wlewać do mięsa, cały czas mieszając. Gdy sos jest gęsty nie wlewać więcej zawiesiny. Zagotować. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebule obrać i zetrzeć.  Wymieszać z jajkami i mąką. Posolić i popieprzyć. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Gotowe placki podawać

W kuchni u Moniki
Kisiel z jabłka i nektaryny. 103

Składniki: (na jedną małą porcję) owoce 100g  (1/4 obranego jabłka i 1 obrana, bez pestki nektaryna), 20g cukru, ok.12g mąki ziemniaczanej, 150ml wody. Przygotowanie:   Owoce wrzucić do wrzącej wody (pokroić je na mniejsze kawałki, zwłaszcza jabłko) - zagotować. Po chwili gdy owoce zmiękną przetrzeć je przez sito, dodać cukier i rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną - energicznie mieszając

W kuchni u Moniki
Kisiel z malin. 86

Dzisiaj wyszedł mi najlepszy kisiel jaki kiedykolwiek jadłam. Prosty w przygotowaniu, a niezwykle smaczny.  Składniki: 300g malin, 70g cukru, 35g mąki ziemniaczanej, 430ml wody. Przygotowanie: Wodę zagotować. Maliny umyć i wrzucić razem z cukrem do gotującej się wody. Chwilę gotować na małym ogniu. Jeżeli nie chce się kawałków malin w kisielu, można przetrzeć przez sitko. Mąkę ziemniaczaną

W kuchni u Moniki
Ryba po grecku. 134

Składniki: 0,5kg ryby (filety), pieprz, sól, majeranek, pół cytryny, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej do smażenia ryby, 3 większe marchwie (270g już obranych), 1 większa pietruszka (130g już obranej), kawałek selera (130g już obranego), 3 mniejsze cebule (200g już obranych), 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 2 listki laurowe, 2 łyżki cukru,  niecałe pół szklanki(...)pomidorowego. Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić to już po usmażeniu ryby). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie w mące pszennej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć rybę na półmisek lub inne przygotowane naczynie. Obrane marchwie, seler i pietruszkę zetrzeć

W kuchni u Moniki
Placki ziemniaczane z gulaszem (przepis 2) 205

700g wołowiny, 2 średnie cebule, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (żółta i czerwona), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, vegeta (niekoniecznie), papryka słodka czerwona, 4 czubate łyżki mąki, olej. Placki ziemniaczane: Przepis znajduje się  tu . Przygotowanie: Wołowinę pokroić w paski (można również w kostkę), podsmażyć - tak by dość mocno się zarumieniła. Dodać soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki. Zalać(...)dodać do sosu. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Zawiesinę dodawać powoli, cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.  Placki ziemniaczane podawać razem z gulaszem. Można na wierzch polać łyżką śmietany. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kokosanki 143

Składniki: 200 g wiórków kokosowych, 50 g masła, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki mleka, 2 białka z większych jaj, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Przygotować odmierzoną ilość wszystkich składników. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia (na mniejszym ogniu). Dodać mleko, chwilę jeszcze mieszać. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić. Białka ubić(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Do ubitych białek dodać masę z wiórek kokosowych i łyżką połączyć. Przygotować blachę, na którą wyłożyć papier do pieczenia. Łyżką nakładać i formować kokosanki. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) ok.15min. - w zależności od wielkości ( może to być krócej, jak i dłużej ). Kokosanki zdjąć z blachy jak już ostygną. Przepis

W kuchni u Moniki
Placuszki z piersi kurczaka. 132

piersi z kurczaka, 3 jajka, 3 łyżki oleju + do smażenia, vegeta (warzywko, przyprawa uniwersalna lub sól), 1 łyżeczka maggi, 1 łyżeczka musztardy, pieprz do smaku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną pietruszką, musztardą, maggi, pieprzem, olejem i vegetą. Przykryć folią spożywczą(...)odstawić na noc do lodówki lub przynajmniej na 2h przed smażeniem. Przed smażeniem mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną i jajkami. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Nakładać placuszki ( 2 łyżki na jeden) i smażyć na średnim ogniu. Smacznego

W kuchni u Moniki
Chińszczyzna, czyli kurczak na sposób chiński 244

pierś z kurczaka 1 papryka 2 średnie marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 600 ml napoju kokosowego Alpro ( lub mleko kokosowe + woda ) 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich Dodatkowo do smaku: sos sojowy limonka chili ( świeże lub w proszku ) syrop lub cukier trzcinowy(...)kurczaka, zalać całość napojem kokosowym, dodać koncentrat i przyprawę do potraw chińskich - dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty. Sos zagęścić rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobią ziemniaczaną. Danie doprawić do smaku sosem sojowych, chili, sokiem z limonki i syropem trzcinowym. Kurczaka na sposób chiński podawać z ugotowanym ryżem basmati lub makaronem chińskim. Smacznego

kolorowotorcikowo