łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól(...)pokroić w kostkę, sok z zalewy zostawić. Po godzinie gotowania dodać pokrojoną paprykę, czosnek i anansa, kukurydzę, cukier, ocet, olej i przyprawy. Wymieszać i gotować kolejne pół godziny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w soku z ananasa i wlewać powoli do sosu cały czas mieszając. Sos jeszcze chwilę gotować aby zgęstniał. Gorący przełożyć do słoików. Słoiczki dobrze zakręcić i odstawić
Monia miesza i gotujewielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło również bardzo dobre), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Ponadto: dwie duże śmietany 30%, masło do posmarowania blaszki, niepełne dwie szklanki jagód. Przygotowanie : Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać powoli cukier(...)puder. Gdy masa jest szklista, bez grudek dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę miksować. Blaszkę posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Odrysować okrąg o średnicy minimum 22 cm.Wyłożyć masę i uformować. Można zrobić troszkę większy okrąg (24cm), wtedy beza będzie bardziej płaska (ja tym razem tak zrobiłam).Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180stopni, po 5min
W kuchni u MonikiPlacki ziemniaczane można jeść na słodko i na słono. Składniki: (z tej ilości składników wyjdzie 6 dużych placków ziemniaczanych) 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Ziemniaki obrać i umyć. Cebule obrać. Ziemniaki i cebule zetrzeć, dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać tłuszcz i smażyć
W kuchni u Monikiłopatki, 2 cebule, 4-5 czubatych widelców mąki pszennej ( ja używam tortowej), vegeta (można użyć samej soli lub przyprawy uniwersalnej), pieprz, papryka czerwona słodka, olej do smażenia. Placki ziemniaczane: 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia. Ponadto: śmietana 18%. Przygotowanie: Gulasz: Łopatkę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce(...)jest miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką i powoli wlewać do mięsa, cały czas mieszając. Gdy sos jest gęsty nie wlewać więcej zawiesiny. Zagotować. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebule obrać i zetrzeć. Wymieszać z jajkami i mąką. Posolić i popieprzyć. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Gotowe placki podawać
W kuchni u MonikiSkładniki: (na jedną małą porcję) owoce 100g (1/4 obranego jabłka i 1 obrana, bez pestki nektaryna), 20g cukru, ok.12g mąki ziemniaczanej, 150ml wody. Przygotowanie: Owoce wrzucić do wrzącej wody (pokroić je na mniejsze kawałki, zwłaszcza jabłko) - zagotować. Po chwili gdy owoce zmiękną przetrzeć je przez sito, dodać cukier i rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną - energicznie mieszając
W kuchni u MonikiDzisiaj wyszedł mi najlepszy kisiel jaki kiedykolwiek jadłam. Prosty w przygotowaniu, a niezwykle smaczny. Składniki: 300g malin, 70g cukru, 35g mąki ziemniaczanej, 430ml wody. Przygotowanie: Wodę zagotować. Maliny umyć i wrzucić razem z cukrem do gotującej się wody. Chwilę gotować na małym ogniu. Jeżeli nie chce się kawałków malin w kisielu, można przetrzeć przez sitko. Mąkę ziemniaczaną
W kuchni u MonikiSkładniki: 0,5kg ryby (filety), pieprz, sól, majeranek, pół cytryny, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej do smażenia ryby, 3 większe marchwie (270g już obranych), 1 większa pietruszka (130g już obranej), kawałek selera (130g już obranego), 3 mniejsze cebule (200g już obranych), 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 2 listki laurowe, 2 łyżki cukru, niecałe pół szklanki(...)pomidorowego. Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić to już po usmażeniu ryby). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie w mące pszennej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć rybę na półmisek lub inne przygotowane naczynie. Obrane marchwie, seler i pietruszkę zetrzeć
W kuchni u Moniki700g wołowiny, 2 średnie cebule, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (żółta i czerwona), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, vegeta (niekoniecznie), papryka słodka czerwona, 4 czubate łyżki mąki, olej. Placki ziemniaczane: Przepis znajduje się tu . Przygotowanie: Wołowinę pokroić w paski (można również w kostkę), podsmażyć - tak by dość mocno się zarumieniła. Dodać soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki. Zalać(...)dodać do sosu. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Zawiesinę dodawać powoli, cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Placki ziemniaczane podawać razem z gulaszem. Można na wierzch polać łyżką śmietany. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 200 g wiórków kokosowych, 50 g masła, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki mleka, 2 białka z większych jaj, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Przygotować odmierzoną ilość wszystkich składników. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia (na mniejszym ogniu). Dodać mleko, chwilę jeszcze mieszać. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić. Białka ubić(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Do ubitych białek dodać masę z wiórek kokosowych i łyżką połączyć. Przygotować blachę, na którą wyłożyć papier do pieczenia. Łyżką nakładać i formować kokosanki. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) ok.15min. - w zależności od wielkości ( może to być krócej, jak i dłużej ). Kokosanki zdjąć z blachy jak już ostygną. Przepis
W kuchni u Monikipiersi z kurczaka, 3 jajka, 3 łyżki oleju + do smażenia, vegeta (warzywko, przyprawa uniwersalna lub sól), 1 łyżeczka maggi, 1 łyżeczka musztardy, pieprz do smaku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną pietruszką, musztardą, maggi, pieprzem, olejem i vegetą. Przykryć folią spożywczą(...)odstawić na noc do lodówki lub przynajmniej na 2h przed smażeniem. Przed smażeniem mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną i jajkami. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Nakładać placuszki ( 2 łyżki na jeden) i smażyć na średnim ogniu. Smacznego
W kuchni u Monikipierś z kurczaka 1 papryka 2 średnie marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 600 ml napoju kokosowego Alpro ( lub mleko kokosowe + woda ) 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich Dodatkowo do smaku: sos sojowy limonka chili ( świeże lub w proszku ) syrop lub cukier trzcinowy(...)kurczaka, zalać całość napojem kokosowym, dodać koncentrat i przyprawę do potraw chińskich - dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty. Sos zagęścić rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobią ziemniaczaną. Danie doprawić do smaku sosem sojowych, chili, sokiem z limonki i syropem trzcinowym. Kurczaka na sposób chiński podawać z ugotowanym ryżem basmati lub makaronem chińskim. Smacznego
kolorowotorcikowocałe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej Olejek: waniliowy i migdałowy 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę/ blat wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, margarynę i cukier. Drożdże(...)odcedzamy. Mielimy 2 razy. 2 jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając
Kuchnia w czekoladziepiekłam na chrzciny Synka. Miałam obawy, co do pomieszania tylu smaków, ale goście byli zadowoleni:) Składniki: Tortownica 24cm Biszkopt kawowy: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki(...)mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wkładka orzechowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem do przełożenia: 0,75l słodkiej śmietany 30% 2 opakowania serka
Kuchnia w czekoladzieMasa serowa: 1.20 kg sera białego podwójnie zmielonego 15 dkg masła 4 żółtka 2 szklanki cukru kryształu zapach migdałowy 10 dkg rodzynek 1/2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: 2 tabliczki czekolady mlecznej 1/4 szklanki mleka kolorowa posypka Sposób wykonania: 1. Ciasto: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie(...)Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat, mieszamy. 4. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki. 5. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy. Ps. Serowiec
Kuchnia w czekoladziemałżeństwu :D Składniki: Na dwa suflety: 3 duże jajka 20g masła + 1 łyżka do wysmarowania kokilek 1 łyżka cukru pudru do wysmarowania kokilek 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka kakao 1 tabliczka czekolady deserowej 1/2 opakowania mrożonych wiśni 1 łyżka syropu trzcinowego 1 płaska łyżeczka chili + 1 szczypta Sposób przygotowania: 1. Kokilki smarujemy masłem(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch. 2. W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady wraz z chili. Studzimy. 3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Do gotującej się masy dolewamy mleko. Mieszamy do połączenia składników, ściągamy z ognia, studzimy. 4. Masę z mleka, masła i mąki dodajemy do rozpuszczonej czekolady, mieszamy
Kuchnia w czekoladzie