ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:36/303)

Krewetki w sosie pomarańczowym 112

Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 10-12 krewetek 1 pomarańcza 1 łyżka miodu imbir, pieprz, kolendra 50g mąki ziemniaczanej oliwa Grzanki : bagietka przyprawa do masła masło lub margaryna kanapkowa   Przygotowanie: Aby przygotować marynatę , należy wycisnąć sok z pomarańczy , rozpuścić w nim miód , przyprawić imbirem , kolendrą(...)pieprzem . Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty z obu stron na średnim ogniu. Z marynaty robimy sos . Wystarczy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującej się marynaty, stale mieszając aż zgęstnieje. Przekąskę można podawać z grzankami . Aby je przygotować, należy pokrojoną bagietkę posmarować masłem bądź margaryną

Za drzwiami kuchni
Mintaj i panga w sosie śmietanowo – koperkowym 168

Składniki: /na 2 osoby/ 2 filety z pangi lub mintaja 200 ml śmietany do zup i sosów 18% 1 łyżeczka suszonego koperku bazylia, oregano, pieprz, sól 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ziemniaki surówka z gotowanych buraczków Przygotowanie: Śmietanę rozcieńczamy w miseczce wodą, by była rzadka. Dodajemy łyżeczkę koperku , doprawiamy solą , pieprzem , bazylią i oregano . Rybę kroimy na mniejsze porcje. Jeśli(...)stron – jeśli mamy dobrą patelnię, smażymy bez dodatku tłuszczu, aż ryba zacznie trochę mięknąć. Wtedy zalewamy sosem i dusimy aż cała ryba będzie miękka. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, aby sos nabrał gęstej konsystencji. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy i… gotowe Ja podawałam z klasycznie gotowanymi ziemniakami i gotowanymi buraczkami , które pięknie kolorystycznie

Za drzwiami kuchni
Kokosowa babka Wielkanocna 149

Przepis, który zawsze wychodzi Polecam nowicjuszom oraz wielbicielom kokosu! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0.25 szklanki oleju 100 g wiórków kokosowych opcjonalnie mała garstka płatków migdałowych masło do wysmarowania formy polewa do dekoracji Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać(...)cukier a po nim żółtka. Następnie dodać olej oraz wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę pszenną i ziemniaczaną , proszek do pieczenia , a na końcu wiórki kokosowe . Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!) i obsypać płatkami migdałowymi . Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka

Za drzwiami kuchni
Pomarańczowa babka piaskowa 171

kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki - 150 g 1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g 200 g masła 1 szklanka cukru pudru - 120 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka(...)kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną ubić na sztywno białka. Wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Dodać likier i skórkę pomarańczową wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flądra na ziemniaczanym puree 109

rybki? U nas są zjadane z wielkim apetytem. Polecam flądrę w tradycyjnej panierce podaną na ziemniaczanym puree. Może i Wam zasmakuje rybka w takim zestawieniu.  Flądra na ziemniaczanym puree SKŁADNIKI: 8 płatów flądry 2 jajka mąka pszenna sól ziołowa sól pieprz tłuszcz do smażenia 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 3-4 łyżki mleka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE(...)tłuszczu.  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przekładam do blendera, dodaję masło, mleko i natkę pietruszki - całość dokładnie rozdrabniam i łączę do uzyskania gładkiego puree ziemniaczanego.  Na talerz nakładamy porcje puree na której układam upieczoną rybę.  Podajemy posypując natką pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Racuszki z twarogu 128

smak pozostał niezmienny. To danie zadowoli każde podniebienie spragnione słodkości… i nie tylko.   Składniki:  -  1,2 kg twarogu (nie z wiaderka)-  8 jaj-  6 łyżek mąki ziemniaczanej-  3 łyżki cukru z wanilią-  skórka z cytryny-  esencja migdałowa-  ¾ łyżeczki proszku do pieczenia-  szczypta soli-  olej(...)kokosowy Twaróg  rozdrobnić widelcem (nie mielić), dodać żółtka, cukier z wanilią, trochę esencji migdałowej – wymieszać. Cytrynę wyszorować i wyparzyć we wrzątku. Zetrzeć do twarogu skórkę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, z dodatkiem szczypty soli. Połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie

mojewypiekiinietylko
Knedle ze szpinakiem 141

wody100 - 120 g mąkiłyżka suszonych pomidorowych płatkówfarsz250 g szpinaku4 ząbki czosnku50 g szynki suszonej1/2 cebuli80 g serka koziego (lub pół na pół z białym)sól, pieprz, chili do smakuPrzygotowaniePuree ziemniaczane zalać, mieszając,  gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia.Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić

Stare Gary
Kopytka 165

Kopytka-kluski ziemniaczane lubiane przez wszystkich.Do przygotowania ciasta ziemniaczanego nalezy uzywac ziemniakow sypkich,rozsypujacych sie w czasie gotowania,a nie klejacych,zas samo ciasto nalezy wyrabiac szybko,bo dlugo wyrabiane rzednie,a ugotowane kluski beda niesmaczne.Kluski nalezy ciac i gotowac natychmiast po wyrobieniu.Doskonale smakuja odsmazane na smalcu lub masle nastepnego dnia.Sa swietnym dodatkiem do wszystkich dan miesnych lub moga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 305

szybciej się zagotuje. 8. MĄKA ZIEMNIACZANA (2 min): ostudzone i ugniecione ziemniaki wkładamy do miski i uklepujemy na płasko. Wyjmujemy ¼ ich całości, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak aby było jej dokładnie tyle objętościowo, ile było ziemniaków. Ogólnie zasada jest taka, że mąki zawsze powinno być w stosunku 1:4 do ziemniaków – wyjęcie części

Nerds Kitchen
Kruche babeczki z jabłkami 191

szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 2 jajka 4 duże jabłka – papierówki 1/3  szklanki cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę pszenną i krupczatkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wbijamy 2 świeże jajka, zagniatamy kruche ciasto. (Ja wykorzystałam do tego(...)zamrażarce na ok. 1 godzinę. Przygotowujemy nadzienie do babeczek mieszając pokrojone w kosteczkę jabłka, (które wcześniej umyłam i obrałam ze skórki), z cukrem i cynamonem i z mąką ziemniaczaną, odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy je na pół, z jednej części ciasta odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy małe foremki, nie musimy ich natłuszczać, ani obsypywać bułką tartą, czy mąką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1487. Sernik gotowany 202

łyżki kakao 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg twaróg [ np. z wiaderka ] 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 kostki margaryny 1 budyń śmietankowy Wodzisław   1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego  1/2 szkl. mleka Z mąki, margaryny,  jajek,  cukru, miodu,kakao, sody i śmietany zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części(...)gorącej masy dodać ser, roztrzepane jajka  i gotować do momentu aż masa zacznie gęstnieć [cały czas mieszając masę,] Na koniec dodać rozrobiony w reszcie mleka budyń i mąkę ziemniaczaną oraz olejek - gotować jeszcze ok. 2-3 min.Gorącą masą serową przełożyć placki. Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Ucieraniec z truskawkami 379

masła pokrojonego na kawałki [ dałam margarynę] 200 g cukru 1 op.cukru wanilinowego/lub 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia owoce...[dałam truskawki] cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Masło/margarynę  stopić w rondelku,podgrzewając.Odstawić.Do miski wsypać cukier,cukier waniliowy(...)dodać jajka(wszystko w podanej kolejności) i utrzeć na jednolita masę jajeczną.Dodać mąkę,mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia [wymieszałam razem ze sobą].Wymieszać,jak już połączą się składniki wlać powoli przestudzone masło i mieszać jeszcze przez chwilę.Gotowe ciasto przelać do tortownicy[ 22 cm] wyłożonej papierem , a na to owoce .[ja wylałam połowę ciasta,wyłożyłam trochę pokrojonych truskawek

Moje domowe kucharzenie
Sernik z masą makową i kawałkami czekolady 210

wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej  skórka starta z 1 pomarańczy  1 szklanka drobnego cukru  5 jajek  3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau lub 5 łyżek soku z pomarańczy(...)makowej Helio około 120 g bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g)  1 łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej  1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka jest masa makowa)  2 małe jajka  1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%  70 g ciemnej czekolady

Moje domowe kucharzenie
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 211

oraz dobrego nastawienia jest tutaj kluczowa do osiągnięcia fajnego efektu! Zapraszamy! (; Składniki:sprawdzony biszkopt wg. przepisu mojej babci i cioci:na formę o średnicy 22-24cm1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maki tortowej1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka soku z cytryny4 jaja (w temp pokojowej, najlepiej wyjąć ok 2h. przed)1 łyżeczka aromatu orzechowego(...)innych ulubionych ziół) 1 łyżka płynnego miodu (np.akacjowego)Lukier plastyczny: -składniki i sporządzenie wg. przepisu z bloga kotlet.tv:  http://www.youtube.com/watch?v=5s7JUL6lxMA Przygotowanie:  Przygotowujemy składniki: składniki suche (mąkę ziemniaczaną, tortową oraz imbir) przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok.  Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z żółtkami dodajemy proszek do pieczenia oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny

Symfonia Smaków
Kluski śląskie z dziurką 180

moim domu często robię kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie z dziurką Składniki: ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg jajko - 1 szt mąka ziemniaczana sól Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę, dokładnie ugnieść w misce.  Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania