dodać, nic ująć. Dla mnie trafione idealnie. A i zapomniałam wspomnieć, że pieczywo i masło podawane również jako czekadełko jest własnego wyrobu. Drugą przekąską był gravlax z sałatką ziemniaczaną i emulsją kaparową. Bardzo smakowała mi sałatka ziemniaczana z nutą chrzanową. Całość sympatycznie skomponowana. Pierwszym daniem głównym był smażony pstrąg ze szpinakiem i sosem szczypiorkowym. Kolejne danie ładnie skomponowane(...)bardzo dobrym pstrągiem. No i ten szpinak... mam słabość do dobrze przygotowanego szpinaku. Drugim daniem głównym była kaczka z młodymi warzywami i pianą ziemniaczaną. I tu mam problem. Warzywa super – szparagi jak lubię a dymka ...już u siebie w domu wprowadziłam podobną. Jednak kaczka nie podbiła mojego podniebienia, jak dla mnie za sucha i nic na to nie poradzę
królestwo garówodmiany ziemniaków. Ziemniak pieczony w ceramicznym grillu, chłodnik postny – ocet, woda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek. Pieczony był ziemniak odmiany Regina - ziemniak sałatkowy. Śledzie i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce. Delikatnie wędzony na jabłonce pstrąg, z plackiem ziemniaczanym z odmiany(...)duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne zastawa
królestwo garóweliminacji wszelkiego nabiału. Mleko, sery, jogurty od teraz są tylko pysznym wspomnieniem (prócz produktów fermentowanych). Choć akurat nietolerancji laktozy się spodziewałam, obserwując występujące objawy. To samo z owsem, skrobią ziemniaczaną, kukurydzą, ryżem, ziemniakami (także bataty), marchwią, pietruszką, niektórymi ziołami, koperkiem, szczypiorkiem, cytryną i limonką (oraz wszelkimi cytrusami) i wszystkimi suszonymi owocami , czego zapewne nigdy bym się nie domyśliła. Muszę(...)tego nie mogę również spożywać miodu, suszonych owoców, cukru białego, trzcinowego, brązowego, glukozy w postaci czystej, słodkich owoców . Ksylitol , cukier brzozowy w niewielkich ilościach może się jednak pojawić. Skrobia ziemniaczana wyklucza zaś spożywanie wszelkich odmian ziemniaków, z batatami włącznie, produktów ziemniaczanych i zawierających skrobię modyfikowaną. Czas pożegnać się z ryżem i kukurydzą . Pszenica i wszystkie produkty jej pochodzenia
W kuchni Karmel-itkiblasze, "podziugane" widelcem bądź wykałaczką wykładamy ulubione owoce (ciasto można przygotowywać z różnymi owocami) . W tym konkretnym wypadku Mama ułożyła pozbawione pestek wiśnie wymieszane z solidną łyżką mąki ziemniaczanej (żeby zagęścić sok wytwarzany przez owoce) oraz pokrojone w kostkę jabłka. Całość posypała cynamonem i pokryła ubitą z białek pianą (schłodzone, posolone białka ubijamy z połową szklanki cukru na sztywno(...)odrobiną mąki ziemniaczanej idzie łatwiej). Na wierzch starła schłodzone ciasto na tej samej tarce co wcześniej masło ;) Wystarczyło już tylko wstawić do rozgrzanego piekarnika i przez jakąś godzinę piec w 180 stopniach, żebyśmy wszyscy mogli rozkoszować się przepysznie słodko - kwaskową wiśniową szarlotką. Oczywiście już jakiś czas temu podchwyciłam od Mamy ten przepis. Tak samo jak kiedyś Mama przechwyciła
Kuchnia po mojemumargaryny 4 żółtka 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany opakowanie cukru waniliowego garść bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jabłka 5-6 sporych truskawek garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Ścieramy do tego margarynę, dodajemy olej, śmietanę(...)zamrażalniku. Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy bułką tartą by wciągnęła nadmiar soku z owoców. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem i odrobiną mąki ziemniaczanej. Wykładamy osuszone i pokrojone w kostkę truskawki oraz całe borówki. Ze schłodzonych białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy pół szklanki cukru, odrobinę cukru waniliowego i łyżkę mąki ziemniaczanej
Kuchnia po mojemubyło więc konieczne. Lekko zmodyfikowałam poprzednią wersję, nie ubijałam białek na sztywno, dzięki temu nie wyrósł aż tak bardzo i równomiernie opadł. Pominęłam mąkę orkiszową (lub pszenną), dałam samą ziemniaczaną, dzięki temu otrzymałam wersję bezglutenową. Wyszedł extra wysoki, równiutki (aż sama się zdziwiłam, poprzedni taki nie był) i przepyszny w smaku, choć moja wersja było troszkę mało słodka (dałam(...)całe jajka - 200g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - po 2 łyżki mąki pszennej (lub orkiszowej) i ziemniaczanej (dałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 80g) - 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru) Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - płatki migdałów - kilka kostek czekolady
Smaczne ZdroweNiezawodne placki ziemniaczane z sosem, gulaszem, śmietaną lub same. Żeby je zrobić nie potrzeba wiele czasu(...)Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków ½ średniej cebuli 1 - 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki
Mama GotujePozostało mi kilka "starych" ziemniaków, dlatego postanowiłam je wykorzystać i zrobiłam Kluski śląskie w sosie ze smażonych brunatnych pieczarek i kurczaka SKŁADNIKI: 7 średnich ziemniaków mąka ziemniaczana sól 1 cebula 2 piersi z kurczaka smażone brunatne pieczarki (my akurat mieliśmy z puszki, ale spokojnie można użyć świeżych- nawet lepiej) 200ml(...)śmietany sól, pieprz, pietruszka, szczypiorek Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części, usunąć 1 część, i w jego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać usunięte ziemniaki. Całą masę ugnieść na ciasto. Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Zeszklić cebulkę na oleju, następnie podsmażyć kurczaka podzielonego
MarciochaKucharzyszklanka i 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju rzepakowego Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajk 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego Masa budyniowa: 200g miękkiego masła 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy
Czerwona Porzeczkałyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki czerwone 1 łyżka masła Krem: 7 żółtek 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Mak zaparzam
Ciasteczkowy Potwórdobę aby przeszły smakiem. Produkty potrzebne do przygotowania krewetek dla 6 osób : 1 kg. krewetek tygrysich 4 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 200 g. mąki pszennej 200 g. mąki ziemniaczanej 2 jajka Obrane i zamarynowane krewetki należy dobrze odsączyć, a następnie obtoczyć w mące pszennej. W kolejnym naczyniu dokładnie połączyć mąkę ziemniaczaną i jajko. Po obtoczeniu krewetki(...)mące pszennej, należy zanurzyć ją w cieście z mąki ziemniaczanej i położyć na rozgrzany olej. Nasze przekąski powinny się smażyć po 2 minuty z każdej strony. Tak przygotowana przekąska zrobi furorę na imprezach
Full SmakuAlternatywa dla placków ziemniaczanych, z myślą o tych którzy nie przepadają za plackami ziemniaczanymi, lub z jakichś powodów ich nie jedzą. Smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, więc są na pewno mniej tłuste niż te wcześniej wspominane. Mi baaaardzo zasmakowały, MNIAM!:) Składniki: 1 duża marchewka 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej sól, pieprz, kminek
Czerwona PorzeczkaGOFRY ŚMIETANKOWE (ok 8 sztuk) Składniki: 200 g miękkiego masła, 150 g cukru, 4 jajka, 250 g gęstej śmietany lub Creme fraiche, 300 g mąki, 100 g mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Gofrownicę rozgrzać.Miękkie masło ubić z cukrem. Dodać stopniowo jajka. Ubijać jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać obie mąki. Wymieszać. Piec na złotobrązowy kolor. Przepis(...)mleko, szczypta soli, Przygotowanie: Masło, śmietanę, mąkę, parmezan, mleko i szczyptę soli zagnieść na gładką masę.Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 3 min na złotobrązowy kolor. Przepis IX GOFRY ZIEMNIACZANE Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 jajka, 100 g mąki ziemniaczanej, 8 łyżek płatków owsianych, sól do smaku, rozmaryn Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Ziemniaki wymieszać
kulinarnajamka.blogspot.comłyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru pudru Jagody oczyścić, umyć, odsączyć z wody. W misce wymieszać jagody z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem pudrem. Odstawić. Mąkę pszenną i pozostałą ziemniaczaną przesiać i wymieszać.Jaja ubić na bardzo puszystą masę na najwyższych obrotach miksera, stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć
Pełny talerzząbek czosnku 125 g kukurydzy z puszki (bez zalewy) 250 g ananasa z puszki (z zalewą) sól, pieprz 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, pozbawić nasion i pokroić. Natomiast papryczkę chili bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać, umyć i pokroić(...)kostkę ananasa. Przygotowany sos przyprawić solą oraz pieprzem. Dodać cukier i ocet. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu. W połowie szklanki zalewy z ananasa rozpuścić 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowaną masę wlać do garnka. Wszystko wymieszać. Gotować kilka minut, tj. dzięki mące ziemniaczanej sos się zagęści. Przygotowany sos przelać do czysty słoików, zakręcić i pasteryzować
Ugotować