ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:24/303)

3 Bit. 149

300ml słodkiej śmietany 30% lub 36%, 1 opakowanie śmietan-fix (ja pominęłam) kilka kostek czekolady (dowolna). Masa budyniowa: 1 i 1/2 szkl. mleka, 85g cukru, 1 żółtko, 30g mąki ziemniaczanej, 30g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 120g miękkiego masła. Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane gotować trzy godziny na małym ogniu, pilnując by cała puszka była przykryta wodą. Można również skorzystać(...)zrobiłam korzystając z tej drugiej opcji. Jeżeli kupiona jest gotowa masa krówkowa, należy zacząć od przygotowania masy budyniowej. 2. Masa budyniowa: Szklankę mleka (250ml) zagotować z cukrem. Żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z pozostałym mlekiem. Dodać do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gdy masa zrobi się gęsta odstawić do ostygnięcia. Najlepiej przykryć woreczkiem by na wierzchu

W kuchni u Moniki
Kisiel z pomarańczy. 141

. Przygotowanie: Wycisnąć sok z pomarańczy i razem z cukrem zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w minimalnej ilości zimnej wody. Gdy sok z pomarańczy się zagotuje wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i szybko mieszać przez chwilę. Zdjąć z ognia. Wlać do szklanek lub miseczek wcześniej przelanych zimną wodą. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kisiel z jabłek i mięty 132

gałązki świeżej mięty (można dać więcej by uzyskać mocniejszy jej aromat), 1 i 1/2 łyżeczki cukru ( można dać więcej jeżeli jabłka są kwaśniejsze), 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Jabłka obrać i usunąć środek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać szklanką wody (250ml), dodać cukier i dwie gałązki mięty ( z taką ilością mięty kisiel wyjdzie(...)zimnej wody. Zamieszać i gdy zgęstnieje ściągnąć z ognia. Włożyć do salaterek wcześniej przelanych zimną wodą. Uwaga!!! Jeżeli nie lubisz gdy kisiel ma kawałki owoców, możesz przed dodaniem mąki ziemniaczanej przetrzeć jabłka  przez sitko. Następnie zagotować i dopiero dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Smacznego

W kuchni u Moniki
SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane 204

czasu do czasu na drugą stronę. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możecie dolać nieco wody lub wina. W czasie gdy mięso się poddusza, robimy puree. 6 . PUREE ZIEMNIACZANE (2 min) Ugotowane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy kremowego serka śmietankowego (musi mieć jednolitą konsystencję, coś na kształt bardzo gęstego serka homogenizowanego – np. Piątnica(...)ukazane na zdjęciu powstały na podstawie szablonów od http://emptysamurai.deviantart.com oraz http://www.nexusmods.com/fallout3/Images/41870/? Świeżutki post SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane na blogu NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
7 kubkowe ciasto jogurtowe z malinami 123

mogą być mrożone SKŁADNIKI 1 kubek jogurtu 125-150ml (w zależności od firmy waży najczęściej 150-200g) 2 kubki mąki pszennej tortowej 1 kubek skrobi ryżowej / kukurydzianej / ziemniaczanej 2 kubki cukru /może być cukier puder/ 1 kubek dobrej oliwy lub rozpuszczonego masła 3 jajka M lub L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru(...)wanilią ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 125g malin + 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia masło + mąka do wysypania formy cukier puder do posypania

Karo in the Kitchen
Toffi z masą kokosową i orzechami 172

mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej   Masa toffi: 1 puszka masy krówkowej (wg mnie najlepsza z Gostynia) 200 g masła 150 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę(...)pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i masło. Wymieszać dokładnie, gotować do rozpuszczenia masła i cukru. Wlać resztę mleka z mąką ziemniaczaną i gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. 3. Masa toffi: masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać masę krówkową, cały czas miksując. 4. Blat biszkoptu włożyć

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik z frużeliną jagodową 173

masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej Frużelina:   250 g jagód + 50 ml wody   1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia. Herbatniki pokruszyć w malakserze. Do pokruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić(...)sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. W rondelku zagotować jagody z wodą i cukrem. Do gotujących się dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących jagód – wymieszać dokładnie, tak aby żelatyna zupełnie się rozpuściła.  Lekko ciepłą frużelinę wykładać na sernik. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim 189

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PULPECIKI WIEPRZOWO-WOŁOWE W SOSIE AZJATYCKIM Składniki: - 1 kilogram mięsa wieprzowo-wołowego - 1 pęczek bazylii - 40 gramów masła - mąka ziemniaczana - 4 ostre, czerwone papryczki - 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne - 6 ząbków czosnku - 2 szalotki - 50 gramów świeżego imbiru - olej słonecznikowy - 2 puszki pomidorów pelati - 3 łyżki sosu sojowego japońskiego(...)mililitrów mleka kokosowego - pieprz - sól Przygotowanie: Mięso mielone wrzucamy do miski i doprawiamy pieprzem cayenne oraz 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy też 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Bazylię siekamy, z 2 papryczek usuwamy gniazdo nasienne i siekamy w kosteczkę (najpierw paseczki, potem kosteczka), a następnie oba składniki wrzucamy do miski. Doprawiamy całość pieprzem i solą. Zagniatamy mięso

Życie zamknięte w smaku
Kisiel porzeczkowo - wiśniowy 84

więcej cukru lub po zagotowaniu dosłodzić do swojego smaku. ok. 200 g. wiśni ok. 100 g. czarnej porzeczki 2 l. wody 4 łyżki cukru (lub więcej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie wydrylować. Razem z porzeczką, wodą i cukrem zagotować i chwilkę pogotować, żeby owoce puściły soki. Następnie owoce zmiksować blenderem, gdyż są dość kwaśne. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną(...)szklanki wody. Ponownie zagotować i dosłodzić do smaku. (Można dodać więcej mąki ziemniaczanej np. 4 łyżki, wtedy otrzymamy kisiel o gęstszej konsystencji). Smacznego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Keks majonezowy z borówką amerykańską 220

ogóle nie czuć-cała słodycz przełamana słodko-kwaśnymi owocami borówek , to idealny wypiek na słodki poczęstunek. Uwielbiam to ciasto ! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, 20 dag borówki amerykańskiej cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Białka(...)przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy, delikatnie wmieszać żółtka oraz majonez a następnie przesiać do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Na koniec ciasto posypujemy borówką obtoczoną w malej ilości

Wanilia i Kardamon
Ślonski wege łobiod sprytnej gospodyni, czyli gumiklyjzy z bobu, modro kapusta i medaliony z bakłażana 117

wyśmienitymi medalionami z bakłażana w panierce z pestek dyni i sezamu. Pysznie, lekko i sezonowo! * SKŁADNIKI na 4 porcje Kluski śląskie z bobu: 1 kg bobu 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko (można zastąpić wodą z puszki po ciecierzycy lub fasoli) 1 płaska łyżeczka soli Surówka z modrej kapusty: 1 główka małej czerwonej kapusty 2 czerwone cebule 1 łyżeczka(...)Kluski śląskie z bobu Bób ugotuj do miękkości i wyłuskaj z łupinek. Następnie zmiel maszynką do mielenia mięsa (opcjonalnie można użyć tłuczka lub blendera). Do zmielonego bobu dodaj mąki ziemniaczanej, sól oraz jajko. Zagnieć porządnie, masa powinna mieć konsystencję jak tradycyjna ziemniaczana. W rękach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a w każdej rób palcem dziurkę. Odstawiaj na stolnicy

Food Square
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 163

Kluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy(...)kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona   Kluski: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praske do miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, reszte uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka mase łacznie

Camilla w kuchni
Domowy kisiel jagodowy. 193

pełni więc właśnie na kisiel o takim smaku miałam ochotę. Składniki: (2 porcje) 1/2 l wody   200g świeżych jagód   2 łyżki cukru   3 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Przygotowanie: Jagody pukamy, usuwamy listki i zostawiamy kilka do dekoracji a resztę wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, a następnie dusimy do czasu, aż jagody się rozpadną(...)powstanie sok z kawałkami owoców. W 50 ml wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, a pozostałą wodę wlewamy do jagód. Czekamy aż całość się zagotuje, ściągamy z ognia, dolewamy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i g otujemy jeszcze 2-3 minuty. Smacznego

Symfonia smakowa
Schabowy w bramborach 180

ziemniak , tyle że w języku czeskim " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak więc jak głosi nazwa przepisu , jest to po prostu kotlecior schabowy w placku ziemniaczanym , lub raczej z plackiem . Pyszne , naprawdę odkrywcze danie , do którego poza surówką, już nic więcej podawać nie trzeba . Połączenie tych dwóch smaków w chrupiącej panierce jest naprawdę mega(...)obiadowych . Z pozoru nieskomplikowane danie zaczerpnięte z regionalnej kuchni czeskiej , nie należy jednak do najprostszych , problem polega na umiejętnym położeniu schabu na patelni tak, aby nie zgubić warstwy placka ziemniaczanego , czyli bramorów podczas smażenia . Trudne,ale wykonalne , a efekt wart każdej walki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 3 osób : 3 grube na około

Ogrodnik w podróży