ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:32/303)

Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 486

min.Masę bezową przygotowałam ubijając białka na sztywno i wolno dosypując – przesianego wcześniej, żeby nie było grudek – cukru pudru, a na koniec dodając makę ziemniaczaną. W zależności którą wersję wybierzecie na to masę bezową przed pieczeniem posypiecie orzechami lub płatkami migdałowymi.Żeby przygotować masę budyniową do rondelka wlewam 1 szklankę mleka (250ml), dodaję cukier i cukier waniliowy

UgotujmyTo.pl
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z KASZĄ JAGLANĄ - BEZGLUTENOWE 234

Domowe, pyszne, - knedle ze śliwkami, z kaszą jaglaną, w wersji bezglutenowej, bez jajek czy mąki pszennej. Użyłam tu mąki ziemniaczanej i kukurydzianej, którą również można zastąpić np. mąką ryżową. Co do tych obu mąk (kukurydzianej i ryżowej) to z zasady są one bezglutenowe, ale czasem mogą być zanieczyszczone minimalną ilością glutenu, dlatego warto kupić te mąki w sklepie(...)mięsa. Jak Ci wygodnie.Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie mąki i wyrób ręcznie ciasto. Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, dlatego lekko możesz je podsypywać mąką ziemniaczaną.Urwij kawałek ciasta, uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni. W taki okrągły placuszek zawiń polówkę lub dwie wydrylowanej śliwki, sklej ciasto od góry i znowu zroluj

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik delicja jabłkowa 287

włoskie. Całość wymieszać. I odstawić do wystygnięcia (fot.5).Krem waniliowy. Zagotować 500 ml mleka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką zwykłą oraz ziemniaczaną (ja użyłam blendera). Dodać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty (do zgęstnienia), cały czas energicznie mieszając, żeby się nie doszło do powstania grudek i przypalenia na dnie (fot.6

Świat Ciasta
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 216

niesamowicie pyszną pierś z gęsi … marynowaną wcześniej w ziołach … z obłędnym ( naprawdę obłędnym! ) sosem z czarnej porzeczki na bazie karmelu i białego wina …. ze smażonymi kluseczkami ziemniaczanymi z palonym masłem i chrupiącą ziemią orzechowo – piernikową!Brzmi obłędnie, prawda?I tak samo smakuje!Gwarantuję!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś gęsi ze skórą(...)laskowe prażymy na suchej patelni.Dodajemy posiekane pierniki, suszymy , a następnie wszystko razem drobno siekamy.KLUSECZKI:Masło podgrzewamy na patelni aż do ciemnego zezłocenia, studzimy.Ziemniaki gotujemy , przeciskamy przez praskę.Dodajemy mąkę ziemniaczaną, palone masło ,żółtko i odrobinę solimy.Wszystko razem dokładnie mieszamy , wyrabiamy kluseczki ( jak śląskie ).Gotujemy  ok. 3 minuty w osolonej wodzie.CAŁOŚĆ:Upieczoną pierś kroimy pod skosem.Podajemy z podsmażonymi kluseczkami

Ostra na Słodko
Gruszkowy Królewicz 331

jest naprawdę smaczny :) Ciekawa jestem, czy ktoś z Was pokusi się o przygotowanie Królewicza :)Biszkopt:4 jajka,1 szklanka cukru,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki zimnej wody.Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo w trakcie ubijania cukier(...)piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez kilkanaście minut.Masa budyniowa:1/2 litra mleka,2/3 szklanki cukru,1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,2 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżka esencji waniliowej,2/3 kostki masła.Z mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej mąkę pszenną i ziemniaczaną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka z wisienką 184

Coś na jesienne popołudnia.Ciasteczka, które rozpływają się w ustach.Składniki:-kostka margaryny-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej-10 łyżek mąki pszennej-0,75 szklanki cukru pudru-kilka kropli aromatu śmietankowego-drylowane wisienki z syropu   Miksujemy margarynę, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki mąkipszennej oraz aromat.Dokładnie miksujemy.   Dodajemy resztę mąki pszennej(...)wielkości ok. 1,5 cm.Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odległości,ponieważ pomimo braku proszku do pieczenia ciasteczka i tak urosną.Palcem namoczonym w mące ziemniaczanej robimy zagłębienia.   W zagłębieniach umieszczamy połówki wisienek.   Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy w piekarniku na 15 minut w temp. 180 st. C.A oto efekt:Smacznego

Maminek kulinarny
Kluski białe z pieczarkami 182

Białe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przedi po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek.Składniki:-ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków-mąka ziemniaczana-1/2 kg pieczarek-2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej-przyprawa warzywna-sól-pieprz-olej      Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach(...)momentu całkowitego odparowania wody i studzimy.   Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części.   Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków.   Zagniatamy ciasto.   Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha

Maminek kulinarny
Placki po węgiersku 264

łyżki kminku mielonego;1/2 łyżki ostrej papryki w proszku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody - opcjonalnie;Olej.Placki ziemniaczane:1 kg ziemniaków;3 czubate łyżki mąki pszennej;1 duża cebula;2 jaja;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Gulasz wołowy:W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę(...)miękkie. Na koniec, jeżeli sos jest zbyt rzadki, wlać łyżkę mąki wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody, i gotować stale mieszając, aż sos zgęstnieje.Gulasz przyprawić solą i peiprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do ziemniaków.Dodać mąkę i jaja i wymieszać.Przyprawić

Gospodyni Miejska
KARTACZE 214

ziemniaków1,5 kg miesa mielonego np z łopatkisól,pieprzsurowy boczekcebulaWykonanie:Surowe ziemniaki tarkujemy,odciskamy przez śiereczkę,zeby były bez wody.Jesli ziemniaki sa kupowane dobrze dodac kilka łyżeczek mąki ziemniaczanej,ze ,,swjskich"ziemniaków(...)krochmal sie wytrąci gdy pozostawimy wodę z odcisnietych ziemniaków.Po kilku minutach krochmal opadnie na dno,wtedy trzeba go troszke dodac do przeciśnietych ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana mase.Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mase rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje miesa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule.W garnku nastawiamy wode osolona(musi

Z Majeczką w kuchni
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 264

również jako dodatek np. do zup.Składniki na ok.15 sztuk:- 1kg surowych, obranych ziemniaków- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- sól i pieprz do smaku- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba)- olej kokosowy lub oliwa do smażenia- 2 cebule- 2-3 ząbki czosnku- 2 plastry boczku (opcjonalnie)Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą(...)wymieszać i formować kotlety z jeszcze ciepłego farszu. Ja do części masy dodałam również podsmażony boczek. Gdy będziemy nasze kotlety smażyć na patelni proponuję dodać również 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, skrobia sprawi, że nie będą się rozpadały (pierwsze, które smażyłam troszkę się rozsypywały, myślę iż zależy to od gatunku ziemniaków). Gdy przygotowujemy je w wersji z piekarnika mąkę ziemniaczaną

Smaczne Zdrowe
Babka cytrynowa 200

też jest świetna, mogę Wam tylko zdradzić, że będzie z nadzieniem, a jakim to się dowiecie niedługo ;) Składniki :5 jajek1 szkl cukru1 szkl mąki pszennej2 kisiele cytrynowe + mąka ziemniaczana do dopełnienia szklanki1 szkl oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo :lukier lub cukier puderPrzygotowanie :Jajka ucieramy na puszystą masę ze szklanką cukru.Do szklanki(...)wsypujemy 2 kisiele i dopełniamy mąką ziemniaczaną tak, aby wyszła nam razem pełna szklanka.Dodajemy do ubitych jajek mąkę pszenną, olej, proszek do pieczenia i kisiele razem z mąką ziemniaczaną.Wszystko dokładnie miksujemy.Foremkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy i pieczemy w 180st. C przez 50-60 min. Najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy jest już

charlotte gotuje
Fioletowa ruletka 164

kawy połączyłam przyjemne z pożytecznym. Składniki na wzór.1 jajko1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru.Barwnik spożywczy fioletowy, lub łyżka kakao. Wówczas jeżeli używamy kakao pomijamy mąkę ziemniaczaną.Blaszkę o wymiarach 24x 28 wykładamy białym papierem do pieczenia. Drukujemy, malujemy własnoręcznie wzór i układamy na blaszce pod papierem. Białko ubijamy na sztywna pianę dodajemy barwnik i cukier(...)Idealnie sprawdzają się woreczki strunowe.Taką blachę z gotowym wzorem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na ok.5 min. Wyjmujemy i odkładamy.Biszkopt5 jajek1/2 szkl cukru1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 szkl mąki pszennejMałe opakowanie cukru waniliowegoBarwnik amarantowyBiałka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy barwnik ( można go pominąć), partiami cukier i cukier waniliowy. Nadaj ubijając dodajemy kolejno

Malinowe Pocałunki
Pyzy 201

Kluski ziemniaczane mogą być przeróżne. Jeśli zmieszamy ziemniaki ugotowane z surowymi to powstaną nam przepyszne pyzy. Ich kolor zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków. Niektóre ziemniaki po starciu bardzo szybko robią się ciemne a inne długo pozostają białe. Składniki: kilogram ziemniaków łyżka mąki ziemniaczanej sól olej Ziemniaki obieramy. Jedną trzecią gotujemy. Resztę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki(...)się skrobia, więc wodę wylewamy a ten mączny osad dodajemy do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odlewamy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je.U

prawdziwe jedzenie
Krokiety z dorsza ze skordalią. 176

rondlu w temp.180stop., aż zbrązowieją. Osączyć i podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami. Tak przygotowane krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią. Skordalia ziemniaczana. Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą. Składniki. 250g mącznych ziemniaków w łupinach 2 ząbki(...)najlepiej mączne, ugotować w łupinach, obrać i przecisnąć przez praskę, albo po prostu utłuc. Ostudzić, dodać zmiażdżony czosnek, ocet i oliwę . Przyprawić solą i czarnym pieprzem, wymieszać widelcem. Skordalia ziemniaczana jest naprawdę smaczna, jeżeli lubimy czosnek

Kulinarny karnet Christophera
Sasznie 212

Białorusi różnorodność wykorzystania ziemniaka jest rekordowa, podawany jest tam na bardzo różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową.  Składniki na 12- 15 sztuk: 1,5 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajo sól  pieprz olej do smażenia 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać(...)ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad. Do masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą ilość soli i pieprzu, aby nabrały wyrazistego smaku.2. Odrywać kawałki masy ziemniaczanej, formować ręcznie owalny kształt,  nakładać farsz, zlepiać, formować kotlety i gotowe odkładać na blat kuchenny obficie podsypany mąką. Smażyć na patelni w dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać

Apetyczna babeczka