Ciasto z rabarbarem. Półkruche. Zrobiłam je pierwszy raz. Nie może się nie udać. Przy tym bardzo smaczne. 1 kg rabarbaru szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto półkruche: 2 i pół szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego 2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia 2 jaja i jedno żółtko 3 łyżki gęstej śmietany(...)kostka zimnego masła cukier waniliowy Obierz rabarbar i pokrój w małe cząstki. zasyp cukrem. Dadaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Zrób ciasto w wyżej podanych składników. Rozwałkuj cienki placek ok 0,5 cm. i wyłóż w wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formę. Możesz spód ciasta wysmarować białkiem, co zapobiegnie
AZgotuj!gram ryby bez ości ( u mnie łosoś) 1 papryczka chilii 1 ząbek czosnku 1 cm świeżo utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 jajko łyżka płaska mąki ziemniaczanej pęczek kolendry dymka olej kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę(...)zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i... smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 10-15 minut. Podawać z ulubionym dipem np. jogurt, czosnek, sok i skórka z limonki, reszta posiekanej kolendry
AZgotuj!brzoskwiniowy i kokosowe oczko. Ciasto warto zrobić w sezonie na brzoskwinie, gdyż wtedy są najbardziej aromatyczne. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao CIASTO KOKOSOWE: 2 białka 1/3 szklanki(...)cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych KREM BRZOSKWINIOWY: 1 1/2 kg brzoskwiń 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 2 łyżki wody 25g masła 50 g czekolady mlecznej BISZKOPT: Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Jajka powinny
https:KKuchniaMniamłyżka mąki ziemniaczanej Wiśnie zagotować dodać cukier, sok z cytryny, odlać około 0,5 szklanki soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do gotujących wiśni wlać rozrobioną mąkie ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Całości zagotować, gorącą frużelinę przekładać do wypasteryzowanych słoiczków. rrarossa@gmail.com
RAROSSApowrocie do domu zapragnęłam zjeść domowe kopytka ziemniaczane które przygotowywała zawsze moja mama: podsmażane na oleju z odrobina soli, chrupkie, złociste – mogłam […] The post Domowe kopytka ziemniaczane appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekzimny wieczór. Składniki na 2-3 porcje: 100 g ryżu 500 ml mleka 25 g kakao 50 g gorzkiej czekolady słoik wiśni (mój miał 570 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100-150 g śmietany 30% lub 36% 1. W garnku wymieszać mleko z kakao. Zagotować. Dodać ryż i gotować na małym około(...)Dopełnić go wodą tak, aby powstało 500 ml soku. W szklance wymieszać 5 łyżek soku z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować, dodać sok z mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając gotować przez minutę. Dodać wiśnie. Odstawić z ognia. 3. Kremówkę ubić. 4. Na talerz nałożyć czekoladowy ryż, polać sosem z wiśniami, dodać kremówkę. Smacznego. Przepis pochodzi
Moja Galeria SmakuPropozycja idealna dla niezdecydowanych... placki z cukinii czy placki ziemniaczane?... można połączyć(...)obie opcje... ten pomysł podsunęła mi moja mama... od której jak już pewnie zauważyliście czerpię dużo inspiracji:-) Składniki: 1 duża cukinia 3 ziemniaki 2 jajka 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Z cukinii wydrążamy środek (chyba że mamy kilka bardzo małych cukinii to pomijamy tą czynność) Cukinię ścieramy na tarce o grubych
IMPRESJA SMAKUIdealny obiad na lato – jagody, mięciutkie kluseczki i kremowa śmietanką. Taki obiad polubią nie tylko dzieci! Składniki Kopytka : 1 kg obranych surowych ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczana 2 szklanki mąki pszennej sól jajko Frużelina: szklanka jagód szklanka wody cukier do smaku 2 łyżki budyniu waniliowego śmietanka kremówka Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki ugotować i zmielić. W dużym garnku(...)podzielić masę ziemniaczaną na cztery części, jedna wyciągamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe jajko oraz dodajemy wyciągniętą wcześniej ¼ ziemniaków. Masę dokładnie wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, formujemy wałki, lekko spłaszczamy dłonią i kroimy kluseczki. Gotujemy we wrzątku z solą kilka minut od wypłynięcia (najlepiej sprawdzać). Frużelina: jagody zalewamy połową wody a w drugiej
Pyry na Gazłyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 200 g masła Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 120 g migdałów Wykonanie Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść(...)należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu cukier- cały czas miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Krem: 1 szklankę mleka zmiksować z żółtkami i mąką. Dodać do mleka gotującego się z cukrami, żeby powstał budyń. Masło utrzeć i stopniowo
The Sweet Damselłyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 200 g masła Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 120 g migdałów Wykonanie Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść(...)należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu cukier- cały czas miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Krem: 1 szklankę mleka zmiksować z żółtkami i mąką. Dodać do mleka gotującego się z cukrami, żeby powstał budyń. Masło utrzeć i stopniowo
The Sweet DamselBardzo lubię czereśnie już nie mogę się doczekać świeżych Składniki - 1 kg ziemniaków - 1 łyżka masła - 1 jajko - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - sól - 1 słoik 0,5 l czereśni drylowanych w soku własnym - 1 kisiel truskawkowy Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotować odcedzić troszkę odparować dodać masło zmiksować mikserem na gładką masę masę zostawić do ostygnięcia od czasu(...)czasu przemieszać 2. Do zimnych ziemniaków dodać jajko sól mąkę ziemniaczaną zagnieść jak by się zbytnio kleiło dodać więcej mąki ilość mąki zależy od ziemniaków 3. Czereśnie przelać na sito by nieco odciekły z soku Z masy ziemniaczanej robić placki nadziewać czereśniami skleić zrobić knedle Knedle gotować w wrzątku do wypłynięcia przelać zimną wodą
W królestwie smaków Beatyzwykłe placki ziemniaczane o bardzo ciekawym smaku i fantastycznym kolorze, dzięki dodatkowi startej marchewki oraz cukinii. Warzywa zostały starte na tarce o drobnych oczkach dzięki czemu po usmażeniu nie były surowe, a mimo to zachowały swoją chrupkość. Jeżeli pożądana jest przez Was wersja dietetyczna takich placuszków, to polecam dodanie 2 łyżek oleju do masy, a następnie uformowanie placków(...)najlepiej podać z tym, na co akurat ma się chęć! :))) Około 20 placków: * ziemniaki- 200 g * marchewka- 200 g * cukinia- 200 g * cebula- 1 szt. * jajka- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 lekko czubate łyżki * olej ryżowy- do smażenia * sól, pieprz- do smaku Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć cukinię, posolić i odstawić na około 5 minut, by puściła
Kraina Miodem Płynącaplacki ziemniaczane. Tym razem z gyrosem i sosem czosnkowym. Zaskakująco dobrze przyjęte przez całą rodzinę. Polecam. Myślę, że nie ma potrzeby powielać kolejny raz przepisu na placki ziemniaczane. Można go znaleźć np tutaj 1 podwójna pierś z kurczaka 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa (używam Kamis) kilka łyżek oleju 1 mały jogurt grecki 2-3 łyżki śmietany(...)zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć z soku, połączyć z sosem czosnkowym. Można też zrezygnować z dodawania ogórka i podać placki z dowolną, ulubioną surówką lub ogórkiem konserwowym. Usmażyć placki ziemniaczane. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym i posypane kawałeczkami mięsa
Praktyczna plregionalne danie z Podlasia. Babka stała się na tyle popularna, że doczekała się swojego święta, w Supraślu koło Białegostoku obywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Sam wygląd tego dania nie jest zbyt zachęcający ale smak - niebo w gębie. Dobra na zimno, na ciepło, a najlepsza chyba odsmażana dnia następnego. Mąż popija ją mlekiem(...)zcieramy na tarce jak do placków. Przygotowujemy miskę i sito. Wygniatamy ziemniaki na sicie, aby dokładnie ociekły z wody. Wodę delikatnie wylewam z miski, gdyż na dnie osiadła skrobia ziemniaczana, którą dodaję do ziemniaków. Cebulę zcieramy lub bardzo drobno siekamy. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy wszystkie składniki: ziemniaki, przesmażone mięso, żółtka, posiekaną
na moim stole...spodem oraz kruszonką. Poza sezonem możecie użyć oczywiście do tego ciasta innych owoców. Polecam! :) SKŁADNIKI NA SPÓD I KRUSZONKĘ: 250 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 120 g cukru (użyłam(...)brązowego) 180 g zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA BEZĘ: 5 białek 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 500 g agrestu WYKONANIE: SPÓD: Zimne masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części
Słodko-Słony Świat Ilony