bulionu drobiowego 1,5 marchewki pół pietruszki, natka pietruszki chilli w proszku papryka słodka sok z połowy cytryny sól, pieprz, dwie szczypty estragonu trzy łyżki ostrego keczupu mąka ziemniaczana olej do głębokiego smażenia Skrzydełka porcjujemy. Pozbywamy się całkowicie małej, niemal niemięsnej części, i ewentualnych piórek, resztę przekrajamy jeszcze na pół, po czym myjemy je i osuszamy. Dalej wrzucamy(...)jeśli mamy ochotę na nieco bardziej pomidorowy smak, mnie jednak pasowało dokładnie tyle i wyjątkowo keczupu, nie koncentratu) i sok z cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw, zagęszczamy delikatnie mąką ziemniaczaną, jednak w granicach rozsądku, by sos nie był zbyt zwarty. Po przygotowaniu sosu i, powiedzmy po godzinie, odpoczynku mięsa w lodówce rozgrzewamy olej do smażenia, a mięso obtaczamy dokładnie
Kuchenna Kontrrewolucyacałe szczęście tamtejsza kuchnia rekompensuje zakwasy od śmiechu. ;) Od kilku już miesięcy miałam ochotę na knedle, parzybrodę i kulajdę. Dziś u mnie najbardziej znany czeski przepis - przepyszne kluski ziemniaczane z owocami, które dają przedsmak lata. Na resztę dań z listy oczywiście również przyjdzie pora. :) 600g ugotowanych ziemniaków mąka pszenna i ziemniaczana (ile się wgniecie) 1 jajko pół łyżeczki(...)mielimy przez maszynkę do mięsa. Przekładamy je na stolnicę. Robimy zagłębienie, w które wbijamy jedno jajko i wsypujemy sól. Dobrze wyrabiamy, na bieżąco dodając mąkę pszenną i kilka łyżek ziemniaczanej. Ciasto nie może być zbyt twarde, ale nie powinno kleić się do rąk. Stolnicę posypujemy dość obficie mąką pszenną. Odkrajamy połowę z ciasta i wałkujemy je na dowolną grubość
Kuchenna Kontrrewolucyaserwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którgo sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Kujawski Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej(...)Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem
Salonik smakówłyżek mleka szczypta soli Nadzienie owocowe: 500 g kwaśnych owoców (ja dałam w większości porzeczki - czerwone i żółte, czarne porzeczki, trochę rabarbaru, agrestu i malin) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 ml soku jabłkowego lub wiśniowego* Beza: 3 białka 125 g cukru * zamiast soku dałam wodę i 1 łyżkę cukru Ciasto: Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę wraz(...)bezę. Nadzienie: Owoce wsypać do rondelka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 4 łyżkami soku. Resztę soku wlać do owoców i zagotować. Do gotujących się owoców wlać sok z mąką ziemniaczaną i zagotować aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Beza: Białka ubijamy na sztywno a następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza stanie się gładka i lśniąca. Na podpieczone
My simple kitchenmoimi zmianami) Duża blacha: Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa różowa: 1 litr soku typu "Kubuś" w kolorze różowym 3 budynie malinowe Pianka różowa: 2 śnieżki 2 szklanki mleka 2 galaretki malinowe Dodatkowo(...)minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy, zdzieramy ze spodu papier. Blachę wykładamy świeżym papierem do pieczenia i ponownie wkładam biszkopt. *Moja uwaga: biszkopt z mąką ziemniaczaną wychodzi nieco bardziej suchy, dlatego radziłabym go wcześniej naponczować. Ja użyłam do tego celu wody z sokiem z cytryny i cukrem. Masa różowa: Odlewamy szklankę soku, w której rozprowadzamy budynie
My simple kitchenklik ). Składniki: Masa jogurtowa: 500 g gęstego jogurtu 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 5 łyżek cukru Frużelina wiśniowa: 1/2 kg wiśni 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 łyżeczki imbiru płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru Masa jogurtowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jogurt wymieszać z mlekiem i cukrem. Następnie dodać ubitą śmietanę(...)Wiśnie doprawiamy imbirem i cynamonem. Można także na tym etapie je nieco rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków, jeśli lubimy mniejsze kawałki owoców. Wiśnie ponownie doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy aż masa nabierze konsystencji kisielu. Zdejmujemy z ognia. Po chwili, do gorącej, ale już nie wrzącej masy, dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy frużelinę do wystudzenia
My simple kitchenskładniki na ciasto biszkoptowe: 80 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy(...)Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na krem: 900 ml mleka 4 żółtka 400 g masła 330g cukru 110g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao wykonanie: W 250 ml mleka mieszamy mąkę, cukier oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy wymieszane składniki i chwilkę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Masło ucieramy na puch
Domowy Smak Jedzeniasponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju kujawskiego Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej(...)Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem
Salonik smakówUwielbiam kluski, a te śląskie szczególnie! W połączeniu z pysznym, aromatycznym gulaszem z wołowiny jest to niebo w gębie! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej (ewentualnie więcej jeśli masa zbyt mocno by się kleiła) szczypta soli 300 gram udźca wołowego 4 marchewki 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego wina(...)umyte ziemniaki gotujemy w wodzie (osolonej lub nie, można dodać sól do ziemniaków już po ugotowaniu wtedy wchłoną jej znacznie mniej) i studzimy. Do chłodnych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wyrabiamy dłońmi. Nie powinno to trwać zbyt długo, jedynie kilka chwil. Następnie nabieramy w dłonie porcję masy ziemniaczanej i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i tworzymy
Mango Papajasezonowych. Składniki: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek (zmiel kaszę jaglaną w młynku do kawy) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego ok. 3 szklanki truskawek brązowy(...)łaciatym biszkopcie, Julita L. Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 czubata łyżeczka karobu w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ubijać przez chwilę. Po kolei
Qlinarnie i Qlinarnieząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku kilka gałązek rozmarynu – do pieczenia i do dekoracji 2-3 łyżki oliwy Pure ziemniaczane 600g ziemniaków łyżka masła 50ml słodkiej śmietany (najlepiej 18%) Instrukcje Perliczkę płuczemy w środku i na zewnątrz, po czym dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ewentualne pozostałe pióra. Kuper ucinamy(...)sosem z pieczenia oraz weryfikacji jego aktualnego stanu. Gotowa perliczka będzie miękka i będzie miała zrumienioną skórkę, ale nie może zostać np. przesuszona na skutek zbyt długiego pieczenia. Puree ziemniaczane przygotowujemy w ten sposób, że ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozbijamy ubijarką do ziemniaków, po czym stopniowo dodajemy masło i śmietanę ugniatając całość na jednolitą masę. Perliczkę podajemy
Kulinarna Pokusajeśli macie formę do 20 cm to spokojnie możecie ją wykorzystać. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2): 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao +biały rum i woda na poncz (w wersji bezalkoholowej poncz można zrobić z wody i soku z cytryny) Składniki na krem z truskawek(...)kawałki i miksujemy na mus, z którego zrobimy krem. Do garnka lub na patelnię wlewamy prawie całą szklankę musu, w niewielkiej ilości, która została w szklance rozrabiamy dokładnie mąkę ziemniaczaną. Kiedy mus zacznie się gotować wlewamy truskawki z mąką i energicznie mieszamy, aż pojawią się pierwsze bąbelki – masa powinna zgęstnieć i przypominać kisiel (w sumie to jest taki
Ciastkozercyłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ciasto biszkoptowe: 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 4 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 op serka mascarpone ( 250g) 5 łyżek cukru pudru 1 kubeczek śmietanki kremówki (200ml) 1 duży kieliszek adwokatu Dekoracja: 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia(...)piekarnik nastawiamy na 200"C przygotowujemy ciasto makowe: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną, dosypujemy cukier waniliowy, białka bijamy ze szczyptą soli oraz cukrem, stopniowo dosypujemy mak, oraz mąkę, dolewamy masło ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy na złoty kolor przez około 45 minut następnie cisto biszkoptowe: jajka wstawiamy na chwilkę do jak najcieplejszej
Luźna Kuchniaskładniki na biszkopt: 4 jajka 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia(...)ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na masę serową: 1500 g sera białego (zmielonego) 12 jajek 300 g masła 300 g cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1 puszka brzoskwiń wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie mąkę, budyń i ser. Wszystko dokładnie miksujemy
Domowy Smak Jedzeniałyzki mąki ziemniaczanej w razie potrzeby(...)Wykonanie: Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, u mnie w speecooku. Do masy ziemniaczanej dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną ,całość mieszamy(jeśli jest potrzeba ,dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę formując okrągłe placuszki . Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Gorące placki
w mojej kuchni