ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:18/303)

Biały puszek 379

ziemniaczanej 2 łyżki wiórek kokosowych białych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła Pianka z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 15 dag białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto(...)wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm.Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę.   Krem kokosowy: Mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną,   wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia.  Miękkie masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu kokosowego miksujemy na gładki puszysty krem.Przek

Wanilia i Kardamon
Białkowe pierogi - bez glutenu 273

się :) Do dzieła:) Składniki: Ciasto 100 g kaszy gryczanej 200 g ugotowanej na sypko czerwonej soczewicy 50 g mąki sojowej 50 g skrobi ziemniaczanej 3 łyżki oliwy mąka ziemniaczana do posypania stolnicy Farsz 180 g tofu 50 g liści jarmużu 5 ząbków czosnku 2 szalotki sól himalajska - do smaku łyżka suszonych pomidorów w wiórkach 5 łyżek pestek dyni(...)gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię i oliwę, zagnieść ciasto - powinno łatwo formować się w kulkę i nie przyklejać do rąk Na stolnicę (najlepiej silikonową) wysypać odrobinę mąki ziemniaczanej, wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (najlepiej silikonowym wałkiem) Z ciasta wykrawać koła średnicy 5-7 cm Nakładać farsz i delikatnie formować pierogi Pierogi te można przygotować

pyszne zdrowości
Placki ziemniaczane na szybko 2125

ziemniaki. No placków dla rodzinki z dwóch ziemniaków raczej nie zrobi. Oko padło na pudełko placków ziemniaczanych SYS. Moja i nie tylko moja rezerwa na „czarną godzinę”. Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Teraz, dzięki plackom ziemniaczanym z suszonymi pomidorami od SYS  możesz cieszyć się ich smakiem bez uciążliwego obierania i tarcia ziemniaków. Dodatek suszonych(...)starte na papkę. Oprócz ziemiaków , dodałam również tartego parmezanu około 2 łyżek. Podsmażyłam również troszkę boczku na oleju rzepakowym KUJAWSKIM z dodatkiem pomidorów, czosnku, bazylii.  Do masy ziemniaczanej również dodałam trochę oleju. Wymieszałam, smażyłam na złoto. Podałam ze śmietaną, na półmisku okrąglym AGAWA GOLD od  PORCELANA BOGUCICE Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kluski śląskie 213

nigdy nie odważała czy odmierzała składników, miała swoją metodę. Ziemniaki przeciśnięte przez praskę delikatnie ugniatała, dzieliła na 4 równe części, jedną część wyciągała, a w jej miejsce wsypywała mąkę ziemniaczaną, dodawała żółtko, szczyptę soli i wyrabiała ciasto... Zawsze było ono idealne. Polecam tę metodę, bo jest ona sprawdzona przez wielu.... Kluski śląskie SKŁADNIKI : 500/600 g ugotowanych ziemniaków około(...)misce i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1-2 łyżki wody lub żółtko i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto.  Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej dziurkę.  Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ciasto Leon 435

złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy ciasta z blaszek i odstawiamy do wystudzenia. składniki na biszkopt: 4 jajka 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając(...)miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na krem budyniowy

Domowy Smak Jedzenia
ciasto z odrobiną toffi 367

składniki na biszkopt jasny: 4 jajka 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem(...)termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 160 g cukru 90 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając

Domowy Smak Jedzenia
Ziemniaczane ravioli 115

raczej pikantnie. Czas na mąkę. Dodajemy ją aby farsz miał bardziej zwartą konsystencję, do puszki po pomidorach wlewamy 1 łyżkę zimnej wody i rozrabiamy w niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszając mięso wlewamy mąkę. Zagotować ciągle mieszając. Odstawiamy z palnika i dodajemy poszatkowaną bazylie. Mieszamy, smakujemy :) Czas na ciasto. Do utłuczonych i wystudzonych ziemniaków dodajemy żółtka i oliwę. Solimy(...)pieprzymy i dodajemy mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Co do ilości i typu mąki. Dodałam 180g mąki pszennej oraz ok. 20g mąki ziemniaczanej. Razem tyle ile "zabrało" ciasto i nie kleiło się do rąk. Ręce oprószamy mąką, formujemy małe okrągłe placki, po środku każdego placka kładziemy trochę farszu i sklejamy zaginając brzegi. Nie martwimy się, że trochę sosu się

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sos słodko-kwaśny 2837

sól, pieprz Sos: 3 łyżki cukru 1/4 szklanki syropu z puszki z ananasami + 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki keczupu, u mnie od Fanex 1 łyżka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/4 szklanki zimnej wody 1. Cebulę, ananasa i paprykę kroimy w kostkę. Fileta kroimy na nieduże kawałki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy(...)zbrązowieje, czyli skarmelizuje się. Dodajemy syrop z puszki i wodę. W tym momencie karmel stwardnieje. Podgrzewamy całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy aż zgęstnieje. 4. Sos przelewamy do mięsa i warzyw i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem

Szefowa kuchni
łatwy tort biszkoptowy 260

składniki na biszkopt jasny: 3 jaja 150 g cukru 75 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy(...)ostygnięcia (najlepiej na min. 12 godz.) i kroimy na 2 części. składniki na biszkopt ciemny: 4 jaja 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę

Domowy Smak Jedzenia
Kluseczki ze szpinakiem, prawie gnocchi. 120

kopytek. Przyjemne w smaku, choć uwaga, mężczyzn kłują w zęby, na szczęście tych najmłodszych nie :) Do sporządzenia klusek na 3 osobową rodzinę użyłam: 4 dużych ziemniaków 1 część mąki ziemniaczanej (po ugotowaniu i rozgnieceniu ziemniaków, masę przekładamy do miski, wygładzamy, dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną) 200 g mrożonego szpinaku(...)jajo 3 łyżki mąki pszennej Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy tłuczkiem, albo przeciskamy przez praskę. Jeszcze gorące łączymy z zamrożonym szpinakiem, dzięki temu masa ziemniaczana szybciej wystygnie, a i nie będziemy musieli czekać na rozmrażanie się szpinaku. Masę ziemniaczano - szpiakową przekładamy do miski, wygładzamy powierzchnię, dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedna z nich (ale nie wyrzucamy, stanowi część masy

MamaOskarka
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 129

przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony. Nadziać jelita farszem ziemniaczanym. Jelita przed użyciem należy przelać zimną wodą, nadziać na szyjkę od butelki (butelkę po wodzie mineralnej przeciąć, około 10 cm od szyjki), wolny koniec zawiązać. Nakładać farsz do butelki(...)duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków

królestwo garów
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 196

pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka oregano; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków; 125 ml mleka; 1 łyżka masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebule obrać, drobno posiekać. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry(...)ziemniaków dodać mleko, masło i utłuc lub zblendować na kremowe puree. Puree przyprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na wierzchu szczelnie ułożyć puree ziemniaczane i porobić widelcem paseczki. Tak przygotowaną zapiekanę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 25 minut. Podawać bezpośrdenio po przygotowaniu

Gospodyni Miejska
Sernik Raffaello 162

papierem do pieczenia), mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki. Masa serowa: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego; 750 g mascarpone; 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 czubate szklanki cukru; 2 cukry waniliowe; 7 dużych jajek; 3 żółtka (białka zachować do bezy); 1 puszka (400 g) mleka kokosowego (gęsta część); 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)Piekarnik nagrzać do 175 st.C. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub rozmiksować na gładko w melakserze. Dodać mascarpone i zmiksować (dalej w melakserze lub ręcznym mikserem), dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodawać kolejno jajka i żółtka za każdym razem miksując do połączenia się składników, bez ubijania. Następnie dodać śmietanę i gęste

In my kitchen
Domowy kisiel z owocami + film 143

Pyszny lekki deser składający się z wody, mąki ziemniaczanej, cukru i owoców. Przygotowany w domu nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów za to smaczne owoce i witaminę C. Jest prościutki w przygotowaniu(...)smakuje pysznie, można go zajadać na zimno lub gorąco. składniki na 3 porcje 2 szklanki mrożonych owoców ( wiśni, czerwonych porzeczek ) 2 łyżki cukru kryształu 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki wody przepis Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnej wody. ( W zależności od tego jaką lubimy gęstość deseru ilość mąki ziemniaczanej można zwiększyć lub zmniejszyć

Smakowite Dania
Kisiel żurawinowy i z OpenCard w Matryoshce 162

temu przygotowanie zajęło tylko kilkanaście minut. W ten sposób można przygotować kisiel np. z truskawek, malin, porzeczek, itp. Składniki: 1 filiżanka suszonej żurawiny 2 filiżanki wody 2 łyżki skrobi ziemniaczanej opcjonalnie: słodzik/cukier brązowy/syrop z buraków cukrowych, itp. Żurawinę dokładnie zmiksuj z wodą. Odlej pół filiżanki płynu i rozrób w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałą część płynu zagotuj(...)fetą kosztuje 15 zł. Do tego sos do wyboru. Łężnie (duże ziemniaczane kule, panierowane i podsmażone, nadziewane kapustą kiszoną z sosem pieczarkowym) - 2 szt. za 10zł. Draniki (placki ziemniaczane ze śmietaną), 3 szt. – 10zł. (Z OpenCard ceny -50%.)   Do siedzenia krzesła i wygodne kanapy. Nietypowa muzyka pasuje do klimatu wnętrza i zupełnie nie przeszkadza w delektowaniu się

Qlinarnie i Qlinarnie