Domowy kisiel jest bardzo łatwy do zrobienia i zdecydowanie zdrowszy od kupnego - dużo mniej cukru, bez dodatkowych barwinków i aromatów. Wystarczą owoce i mąka ziemniaczana. Dziś kisiel jagodowy ale można go zrobić z innych ulubionych owoców - świeżych i mrożonych, ich soków czy przetworów. Kisiel to również dobry pomysł na wykorzystanie "zalegających" owoców ;) Pamiętajcie, że kisiel jagodowy pomaga w leczeniu(...)biegunki! mały słoik jagód pasteryzowanych szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ewent. 2-3 łyżeczki cukru łyżeczka soku z cytryny Do garnuszka wlać pół szklanki wody, dodać jagody i łyżeczkę soku z cytryny. Zagotować. Pół szklanki zimnej wody wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę zagotować ciągle
Atlas Smakówsłodko, a tutaj dodatkowo jeszcze w składzie występuje słodkawy w smaku batat, postanowiłam podać je z gulaszem z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi. SKŁADNIKI: Placuszki batatowo-ziemniaczane: 1 duży batat lub 2 mniejsze (ok 400 g) 3-4 ziemniaki (ok 300g) 3 jajka 5-6 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól(...)piersi z indyka 1 puszka ananasów duża garść suszonej żurawiny 50 g orzeszków ziemnych solonych kilka łyżek kukurydzy (na ogół dodaję ale tym razem nie miałam) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ulubiona przyprawa do mięs (u mnie Pikantny Kurczak SKWORCU ) sól, pieprz, ostra papryka do smaku Placuszki: 1. Batata i ziemniaki zetrzeć bardzo drobno (ja zrobiłam to w malakserze
Kto ugości moich gości?Następna nasza propozycja to duszony filet z kaczki ,z pieczarkami i dymką. Do tego pyszne kluski ziemniaczane zakupione w Lidlu w ramach promocji kuchni włoskiej. Chicche Tricolore z dodatkiem suszonych pomidorów ,suszonych buraków ćwikłowych oraz szpinaku. W połączeniu z kaczką ,rewelacyjne. Składniki 600 g filetów z kaczki (bez skóry) 250 g pieczarek 1 łyżka masła pęczek dymek ze szczypiorem(...)pieprzem. Pieczarki kroimy na plasterki ,dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,kozieradkę ,zmniejszamy płomień ,dusimy 20 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody ,dodajemy do potrawy ,mieszamy i gotujemy kilka min. Do całości wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kluskami ziemniaczanymi
R'n'G Kitchenfilmem nie było bez powodu. Do dania użyłam wędzonego łososia, ale… atlantyckiego. Załóżmy, że zostały Wam jeszcze bliny ziemniaczane . Były już z jogurtem, więc tym razem proponuję bliny ziemniaczane z łososiem. Składniki: - bliny ziemniaczane ( tu przepis ) * - łosoś wędzony atlantycki w plastrach * Do ozdoby: - listki mięty - gałązki koperku - owoce miechunki peruwiańskiej * ilość w zależności od potrzeb(...)pasek rolujemy i wywijamy nadając im kształt róży. Układamy na blinach, ozdabiamy listkami mięty i gałązką koperku. Tym razem to w zasadzie nie jest przepis, ale sposób podania. Bliny ziemniaczane z łososiem są tak samo pyszne, jak z jogurtem. Jako przystawka będą atrakcyjnym akcentem na stole. Samo przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności, a mam nadzieję, że zainspiruje
mojewypiekiinietylkoKluski śląskie to idealny dodatek do mięs, pieczeni lub odrębne danie podane z dowolnymi sosami. Najlepsze Kluski Śląskie - Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Najlepsze Kluski Śląskie - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki ubijamy na puree i odstawiamy do przestudzenia(...)mąki ziemniaczanej zależy od sypkości ziemniaków - gdyby masa okazała się zbyt kleista dodajemy jeszcze kilka łyżek mąki, jednak nie przesadzajmy z jej ilością ponieważ im więcej dodamy skrobi ziemniaczanej tym twardsze wyjdą kluski). Z powstałej masy formujemy nieduże kuleczki, które następnie delikatnie spłaszczamy i za pomocą palca tworzymy dziurkę w każdej kluseczce. Gotowe przekładamy na oprószone mąką tacki
Słodka Stronapokrzepienia przed wyjściem w jesienność. Wzmocni i da siłę machać widłami w ogrodzie- bo ja taki plan mam na popołudnie. ZAPIEKANKA MIĘSNA Z DYNIĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM Na ziemniaczane puree ok.5 średnich ziemniaków 100ml śmietanki 36% gałka muszkatołowa 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku 2 żółtka 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów(...)żeby kostka się rozpadła cały czas podgrzewając. Na koniec do masy wbijamy jedno jajko i mieszamy. Na dno formy wykładamy masę mięsną, posypujemy ją tartym serem. Na wierzchu dekorujemy ziemniaczanym puree- na przykład używając rękawa. Zapiekankę pieczemy ok. 40 minut, aż ziemniaczane rozetki ładnie zbrązowieją. Jemy na ciepło, ale jak prawie każda zapiekanka, na zimno też ma swój
les mirabellescytryn skórka z 2 cytryn 150 g cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 250 ml wody na bezę: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość jak najszybciej utrzeć, by masło nie zdążyło się rozgrzać. Wlać zimną śmietankę(...)czasie należy je wyjąć i ostudzić. W tym czasie możecie przygotować masę cytrynową. Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę z dwóch z nich. z czterech wycisnąć sok, dodać mąkę ziemniaczaną i żółtka i dokładnie wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier i przegotowaną, przestudzoną wodę oraz sok wymieszany z mąką ziemniaczaną, żółtkami i skórką z cytryn. Cały czas mieszając
W SMAKżadne inne nie są ich w stanie pobić. Nie posiadając jednak grilla placki zrobiłam w sposób tradycyjny. Widząc w jakim tempie zniknęły stwierdzam, że musiały być znakomite:) PLACKI ZIEMNIACZANE Z INDYKIEM Składniki 40 dkg piersi indyka pokrojonej na 8 plastrów 1 i 1/2 kilograma ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki olej do smażenia Przygotowanie(...)patelni rozgrzewam olej. Na rozgrzany olej nakładam masę ziemniaczaną i rozprowadzam aby powstał cienki placek, na którym układam plaster mięsa (pamiętajcie aby placek ziemniaczany był większy od mięsa). Następnie mięso pokrywam drugą warstwą masy ziemniaczanej . Smażę około 4 minut z każdej strony. Gotowe placki układam na blaszce i wkładam do piekarnika z termoobiegiem, aby były ciepłe zanim usmażę
Magiczna kuchnia Dariiwyniosłam” z domu rodzinnego. U mnie nazywano go kartoflakiem, ale nazw ma ho, ho, ho, a może i więcej. Przytoczę kilka z nich: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, blacharz, bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus, kniaź… Kartoflak, to ulubiona potrawa mojego Taty, który zawsze pomaga Mamie, czynnie uczestnicząc w jego przygotowaniu. Samo przygotowanie nie jest żadną filozofią(...)nikomu nie powinno nastręczać trudności. Składniki: - ok. 2 kg ziemniaków- 4 jajka- słonina- boczek- kiełbasa- 3 cebule- czosnek (według upodobania)- przyprawy – sól, pieprz, majeranek- 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na suchej patelni wytopić słoninę, dodać boczek, pokrojoną kiełbasę – podrumienić. Cebule pokroić w kostkę, dorzucić do słoniny z boczkiem. Smażyć, aż wszystko się zrumieni. Ziemniaki obrać, umyć
mojewypiekiinietylkomiksera umiescic ser,jogurt grecki,zebrac i dodac gorna,gesta ,biala czesc z puszki mleka kokosowego i cukier.Przez sitko przesiac budyn waniliowy lub make ziemniaczana ( gdy uzywasz maki ziemniaczanej dodaj cukier lub extrakt waniliowy ).Wymieszac .Caly czas mieszajac dodawac po jednym jajku.Mieszac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Na koncu wmieszac do masy serowej likier kokosowymase serowa wylozyc na podpieczony(...)bardzo slodkie.Wiorki zalac goracym mlekiem kokosowym i odstawic 30-45 minut.Ubic piane z 2 bialek na sztywno z dodatkiem 1 lyzki soku z cytryny.Na piane przesiac 2 lyzki maki ziemniaczanej i dodac namoczone wiorki.Delikatnie i dokladnie wymieszacpo 1 godzinnym pobycie sernika w piekarniku,wyjmij go z piekarnika i rozloz delikatnie i rownomiernie (bo sernik bedzie jeszcze caly drzacy) przygotowana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej to pyzy. Do przygotowania dania użyłem:500 gram ziemniaków, 100 gram mąki ziemniaczanej,2 jajek,500 gram kiełbasy czosnkowanej,1 cebuli,4 łyżeczek świeżego tymianku,,200 ml kwaśnej śmietany 18%,soli,czarnego świeżo zmielonego pieprzu.Przygotowanie kartaczy nie jest zbyt skomplikowane, a rozpocząć(...)należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąłem dokładnie z nadmiaru wody przez czystą ściereczkę, a wyciśniętą z nich wodę pozostawiłem w talerzu. Ugotowane ziemniaki przecisnąłem przez praskę, kiedy były jeszcze ciepłe
Wyprawy kulinarneziemniaczanej- 50g ksylitolu (lub cukru)- 50g zimnego masła- 1 jajkoMasa serowa:- 500g zmielonego twarogu (u mnie gęsty z wiaderka)- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (lub 40g mąki ziemniaczanej)- 100g ksylitolu lub cukru- 2 jajka- 100ml zimnej kremówkiKruszonka:-170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 60g mąki ryżowej- 50g ksylitolu (lub cukru)- 50g wiórków kokosowych- 110g zimnego masłaOwoce(...)500g truskawek- ok.250g konfitury truskawkowej- 3/4 szklanki soku lub kompotu truskawkowego- 50g mąki ziemniaczanej lub ryżowej Przygotowanie:Ciasto:Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ksylitol (lub cukier), kawałki zimnego masła i zagnieść mikserem lub rozkruszając między dłońmi kruche ciasto, dodać jajko i szybko zagnieść razem.Uformować kulę, rozpłaszczyć ją i schłodzić w lodówce ok.60 minut.W tym czasie przygotować sobie
Smaczne Zdroweproporcje z bloga Pani Kowalskiej . Istotne jest zatem, ile mamy (objętościowo) ugotowanych ziemniaków np. z wczorajszego dnia. Dzielimy je na 4 porcje, dodajemy porcję mąki pszennej i porcję mąki ziemniaczanej. Do tego jajko i gotowe :) Składniki : ugotowane i rozgniecione ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana jajko Dodatki bułka tarta masło opcjonalnie: cukier Ziemniaki zmielić(...)przepuścić przez praskę, lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Morele podzielić na połówki. Usunąć pestki. Opcjonalnie: morele posypać cukrem. Nastawić wodę na gotowanie knedli. Zmielone ziemniaki uformować w półkulę. Podzielić ziemniaczaną półkulę na ćwiartki. Wyjąć jedną ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wyjąć drugą ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką pszenną. Wbić jajko. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić krótko
Weekendy w domu i ogrodziemąki 40 g mączki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: 400 g wiśni z kompotu 250 ml kompotu z wiśni 20 g mączki ziemniaczanej 2 łyżki cukru lub ksylitolu 50 ml Kirchwasser + 50 ml lub wódki 1+1 op.cukru waniliowego 500 ml śmietany kremówki 2 listki żelatyny Dodatkowo: kandyzowane wiśnie - 16 sztuk wiórki czekoladowe(...)sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę wymieszać z ubitymi żółtkami. Następnie wmieszać delikatnie ubitą pianę. Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wmieszać delikatnie do ciasta. Wylać przygotowane ciasto do foremki o przekroju 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ugotowanych ziemniaków (może być "pozostałość" po wczorajszym obiedzie) 1 jajko szczypta soli łyżeczka zielonej czubricy pół średniej cebuli 3 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK 3 łyżki mąki ziemniaczanej omlety szpinakowe: 100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku 1 jajko szczypta soli Burgery: 25 dkg mielonego mięsa z indyka kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu łyżka czerwonej czubricy pół średniej(...)papieru wycinamy kółka wielkości dna foremek, układamy papierki. 6. Do foremek wylewamy/wykładamy dociskając łyżką kolejne masy tak, żeby nie wystawały poza krawędź, placki ziemniaczane możemy wedle uznania posypać szczypiorkiem, ziołami etc.. 7. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut. 8. Po upieczeniu wykładamy, odczekujemy chwilę i lekko podważając krawędzie nożem wyjmujemy krążki. 9. Montujemy burgery Emotikon smile
Moje domowe kucharzenie