To był niezwykły weekend pod wieloma względami!Po raz pierwszy w życiu zostawiłam dzieciaki same z Małżonem na dwie noce i trzy dni.Po raz pierwszy byłam
Dzieje kuchennej WiewióryDanie stworzone specjalnie na konkurs "podane z fantazją" :) Półmisek pięknie prezentował się przy niedzielnym obiedzie.Składniki na kruche ciasto:1 kostka masła2,5 szklanki mąki1 żółtkopół
Bon Appetit MałgorzatyCiepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie
W kuchni Karmel-itkiChristopher potatoes. Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiejsze danie to proste składniki, prosta forma i proste przygotowanie ale doskonały smak. Zapraszam na pyszny placek ziemniaczany przygotowany w piekarniku z dodatkiem chrupiącego boczku, aromatycznego rozmarynu, cząbru i prostym sosem śmietanowym. Jego przygotowanie zajęło niecałą godzinę, a efekt był rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kilograma ziemniaków, 3 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 150 gram boczku wędzonego w plastrach(...)jajek, 200 ml śmietany 18%, 2 łyżek białego octu winnego, 2 łyżeczek suszonego cząbru, kilku gałązek świeżego rozmarynu, 1 łyżeczki ziaren kminku, 1 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Jak już wspomniałem, przygotowanie dzisiejszej potrawy jest naprawdę banalne. Połączenie kilku składników i ich zapieczenie nie powinno sprawić żadnej trudności nawet całkowitym laikom kulinarnym, a efekt jest
Wyprawy kulinarnesię zaobserwować i uchwycić w obiektywie (kilka zdjęć prezentują na końcu wpisu), ale dzięki odwiedzonym miejscom i jedzeniu. W Wilnie regionalnym daniem podawanym niemal wszędzie są cepeliny - podłużne kluski ziemniaczane z mięsnym farszem. U nas ich okrągłą odmianę nazywa się kartaczami. W encyklopediach wyczytać można, że jest to potrawa północno-wschodniej Polski. Tymczasem w regionie opoczyńskim zjeść można niemal(...)zadziorami. Starte ziemniaki odcisnąć i dodać do ugotowanych ziemniaków. Wodę z odciskania zachować. Na dnie naczynia z wodą z odciśniętą z ziemniaków osadzi się skrobia. Dodać ją do masy ziemniaczanej. Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną. Masę wyrobić ręką. Do ręki wziąć garść (małą, kobiecą) garść masy ziemniaczanej i rozpłaszczyć na dłoni. Na środek położyć łyżkę grzybowego farszu
Weekendy w domu i ogrodziejajko i opcjonalnie czosnek. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z płynu, który pozostał po odsączeniu ziemniaków odleć sok pozostawiając powstały na dnie osad - jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy na placki i całość ponownie wymieszać. Nabierać łyżką stołową i rozprowadzić na patelni niewielkie placki o grubości około 3-4 mm. Smażyć z każdej(...)smażenia będzie dłuższy i trudno jest uzyskać tak chrupiącą skórkę. Placki będą bardziej chrupiące jeśli przynajmniej połowę ziemniaków zetrzemy na tarce o grubych oczkach. Placki ziemniaczane klasyczne Placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasłem i koperkiem. Teraz, gdy jemy ziemniaki, to albo w postaci kopytek, placków ziemniaczanych , albo, gdy uda się zrobić kluski śląskie. Kluski śląskie są znacznie delikatniejsze od placków ziemniaczanych, mi smakują o wiele bardziej. Kopytka za to wolę odsmażane. Gdy robię kluski śląskie wystarczą do nich skwarki, albo sos, nawet nie musi być mięsa, by były smaczne. Jedyny(...)przecisnąć przez praskę. Ziemniaki ugnieść w misce lub garnku. Masę dzielimy na 4 części i jedną ćwiartkę wyjmujemy i rozsmarowujemy na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak, żeby zrównała się z masą ziemniaczaną, dodać jajko. Wyrobić ciasto. W szerokim garnku zagotować wodę, osolić i dodać łyżkę oleju. Z ciasta lepimy kuleczki, lekko spłaszczamy i formujemy
dom-agi.plPyszne kartacze, często robiła je moja mama. Najlepsze są następnego dnia odsmażane, po prostu rewelacja. Kartacze SKŁADNIKI: Ciasto ziemniaczane ziemniaki mączyste - 2 kg ( waga po obraniu) mąka ziemniaczana - 2 czubata łyżki sól jajko - 1 szt Farsz karkówka - 550 g lub łopatka sól i pieprz cebula - 1 szt tłuszcz majeranek - 1 łyżka jajko - 1 szt DODATKOWO(...)ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski. Gotować w osolonej wodzie, przez ok.20 minut. Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem
Kuchnia Danusiczekolada (100 g) jako polewa opcjonalnie: orzechy do przybrania Staropolski tort orzechowo-kawowy – krem: 1 szklanka mleka 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka kawy instant / rozpuszczalnej 100 g masła w temp. pokojowej (pół kostki) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='300 g zmielonych orzechów włoskich(...)można zmielić w malakserze lub młynku do kawy) 1,5 szklanki cukru pudru 8 dużych jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie : likier orzechowy, amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata - do nasączenia (u mnie amaretto) opcjonalnie: gorzka czekolada (100 g) jako polewa opcjonalnie: orzechy do przybrania 1 szklanka mleka 1 żółtko 4 łyżki
Poezja smakuSkładniki: 2 kg ziemniaków, 1 jajko, 1 cebula, 0,5 kg wędliny, kiełbasy lub boczku (można dać wszystkiego po kilka dag), 1 łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie, ale wtedy trzeba zobaczyć czy nie dać więcej mąki pszennej), 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego i mąka do posypania. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce(...)placki ziemniaczane). Wędlinę, boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Gdy przestygną dodać do ziemniaków, dodać również jajko, przyprawy, mąkę ziemniaczaną (niekoniecznie) i mąkę pszenną. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić, obsypać mąką i wlać gotową masę ziemniaczaną. Natłuszczone naczynie żaroodporne można również obłożyć papierem do pieczenia i na niego dopiero wylać masę ziemniaczaną
W kuchni u MonikiFarszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety. Przez wiele lat nie robiłam kotletów ziemniaczanych i był to błąd. Z tak prostych składników można wyczarować pyszne danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem. Składniki: Ciasto: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Farsz 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego 2 jajka(...)Mięso i 2 jajka ugotowane na twardo przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy zarumienioną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę, wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Rolujemy wałek, który kroimy na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy farsz, zawijamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Farszynki podajemy
Smaki Ewycałości w piekarniku i zostało mi sporo tego smakołyku. Chwilę myślałam co by z niej przygotować oryginalnego, a jednocześnie łatwego, nieskomplikowanego i smacznego. W ten sposób powstała moja baba ziemniaczana, karkówką i pieczarkami nadziana. Żółte zabarwienie dzięki kurkumie uzyskałam, a przyprawami, ziołami fajny smak nadałam. Baba po upieczeniu z jogurtem greckim (lub śmietaną) idealnie się komponowała i naprawdę świetnie(...)kurkumy, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 400 g pieczonej karkówki, ponadto: bułka tarta do podsypania, tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych lub miksujemy za pomocą miksera. (Odlewamy nadmiar soków, jeśli jest za dużo, ilość jej zależy od ziemniaków). Cebulkę siekamy bardzo drobno, a mąkę mieszamy z kurkumą, koperkiem, solą, papryką
Moniki Smakołykiciasto: ok. 1 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, sól. Składniki na farsz: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji rosołowej, kawałek udka i wołowinki rosołowej), mąka ziemniaczana, czasami dodaję białe warzywa z rosołu , jeżeli nie wykorzystam ich do zupy lub „duszonka” (zielone łodygi bez natek, może być seler naciowy z porem + oliwa + cebula + woda(...)rosół ), 1 ząbek czosnku (niekoniecznie). Mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać. UWAGA: Może być surowe mięsko, ale wtedy dusimy je razem z „duszonką”. Ugotować ziemniaki i przepuścić przez praskę, wyjąć 1/4 ziemniaków i puste miejsce wypełnić tą ilością mąki ziemniaczanej. Dodać wyjęte ziemniaki
Tradycyjna kuchnia inaczejszklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej SERNIK JAGODOWY: 750g zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 300g jagód 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej FRUŻELINA JAGODOWA: 2 szklanki jagód 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody PIANKA STRACIATELLA: 2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny(...)przez 30min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na pół. SERNIK. Twaróg zmiksować z cukrem dodając po jednym jajku i żółtku. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksowane jagody. Można je przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek i skórek. Wylać masę serową do formy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Żeby łatwo wyjąć wyłożyłam formę
https:KKuchniaMniam