wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło. PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI: 3 średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane odcedziłam i mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi
Blondynka Gotujenienajedzony. I niestety znów zapomniałam, że jest piątek i że mięsa powinno się unikać. Ale cóż, za późno! Dziś iście polski, niedzielny obiad. Smak domu, czyli klopsy z purée ziemniaczanym. I zamiast buraków (niestety, acz nie gorsze) kalafiory i brokuły. Składniki: 200g mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 małej cebuli 5 średnich ziemniaków 1 jajko 3* łyżki bułki tartej
Kitchens AlphabetZarówno jako dodatek do dań, jak również ziemniak w roli głównej. Uwielbiam go za jego szeroki wachlarz wykorzystania w kuchni. Już od dłuższego czasu chodziła mi po głowie zapiekanka ziemniaczana. Dziś chciałbym zaprezentować ją w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że zainspirowałem Was i pokusicie się na na przygotowanie mojego przepisu. Miłego pichcenia Wam życzę. Czas przygotowania: 60 min.Porcja
kulinarnyJachciałam żeby było inaczej, może nie jest kolorowo, ale wyszło naprawdę smacznie :) Osobiście nie przepadam za takimi plackami, ale dodanie do nich słodyczy, podanie ze śmietaną, sprawia, że Placuszki ziemniaczane z gruszką stają się całkiem dobrym pomysłem na pochmurne dni. Do tego nie zawierają tłuszczu! Wypróbujecie? "Składniki:10 ziemniaków6 gruszek2 jajka2 łyżki cukry waniliowego2 szklanki mąkipół łyżeczki proszku
Słodkie PrzyjemnościDlatego dzisiaj pieczemy!, Bliny są równie pyszne no i nie są tak kaloryczne. Do tego sadzone jajko i mamy świetny obiad.Składniki:1 kg ziemniaków2 cebule2 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsza kostki, cebulę obieramy i tniemy na ćwiartki. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia
Niezły Młynekposzłam w kierunku dania rybnego wcale nie słodkiego. Połączyłam kluski z usmażonym łososiem i było to trafne połączenie. Zmieniłam też sposób formowania.Przepis z "Podroży kulinarnych. Kuchnia węgierska". Kluski ziemniaczane z kozim
Dzieje kuchennej Wiewiórymój ukochany obiad z dzieciństwa. Teraz niestety nie robię placków ziemniaczanych tak często jakbym chciała, bo mąż za nimi nie przepada. Ale raz na jakiś czas robię je dla siebie :)Składniki:5-6 dużych dużych ziemniaków1 jajko1 cebulkakilka łyżek mąki (w zależności od rodzajów ziemniaków)sól, pieprzsok z połowy cytrynyDodatki:śmietanacukierco kto lubi :)Sposób przygotowania:1. Robimy placki: obrane
Kuchnia domowa Anisię wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.Filety z łososia kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy śmietanę, mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczek i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.Cytrynę kroimy na cząstki i podajemy jako dodatek
Kredowe Menuramach letniej ramówki telewizyjnej obejrzałam 147 odcinek Kulinarnych Podróży Roberta Makłowicza z hiszpańskiej Teneryfy. Zupa ziemniaczana, którą gotował, wyglądała pysznie , a ponieważ wszystkie składniki były akurat w domu, nie pozostało mi nic innego, jak przepis wypróbować. Warto było, bo zupa wyszła świetna.składniki3 duże ziemniaki1 l wody1 pomidor100 g kiełbasy chorizo2 jajkapęczek kolendrysos:pęczek pietruszki1 łyżeczka ostrej
Stare GaryNIEzwyczajna sałatka ziemniaczana z zielonym groszkiem, ogórkiem kiszonym i serem kozim w jogurtowo-majonezowym sosie, z dobrym smakiem i charakterem :)Zaserwowana w cykoriowych łódeczkach, przez co sprawdzi się na różnego typu imprezach, gdyż jest wygodna do trzymania, idealna na dwa małe kęsy, no i wygląda apetyczniej niż 'wymemłana' sałatka podana w misie (głównie dotyczy to sałatek majonezowych)!Jeżeli więc
Kraina Miodem PłynącaPuree ziemniaczane to najczęstszy dodatek do drugiego dania.Wcale nie musi byc nudne.Wystarczy do gotowania dorzucić korzeń pasternaku,a od razu nabierze charakteru i ciekawego smaku ,równocześnie podwyższając jego wartości odżywcze i zdrowotne.PASTRNAK wraca do łask z innymi zapomnianymi warzywami,a jest to bardzo odżywcze warzywo.Przewyższa wartościami odżywczymi marchew i brukiew.Posiada tyle witaminy C co pomidory i jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Placki ziemniaczane(delikatne i kruche)Składniki: (porcja z 10 ziemniaków)- 10 średniej wielkości ziemniaków - 2 duże cebule - 2 duże jajka- sól , granulowany czosnek , papryka słodka , pieprz - 3-4 czubate łyżki mąki pszennej - olej/masło do smażeniaSposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami przez maszynkę lub ręcznie. Do starkowanych
Gotuj Z MuzykąOdstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka , cebulę i przyprawy.Wymieszać.Zamontować prostokątną końcówkę do kopytkomanii i napełnić pojemnik masą rybno-ziemniaczaną.Delikatnie przycisnąć przez kopytkomanię na ruchomą matę.Używając łopatki podzielić rybne paski na równe części.Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony
Moje domowe kucharzenieziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :)))No to do dzieła!(kliknij w zdjęcie, aby je powiększyć)Kluski przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane. Obrałam ziemniaki, około kilograma. Starłam na tarce na drobne wióreczki, ale można też na miazgę. Przełożyłam na duże sito, żeby odciekła woda, która powoduje, że trzeba dodawać
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad, robię placki ziemniaczane. Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące.Czasami podaję je z sosem i sałatką. Polecam!Składniki:1 kg ziemniaków,cebula, jajko, sól,pieprz,olej do smażeniaSurowe, obrane ziemniaki
NA MOIM TALERZUziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania.My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki.Składniki na bułeczki:-1,5 kg ziemniaków-1 mała cebula-1-2 jajka-mąka pszenna-warzywko-olejSkładniki na farsz:-30 dkg pieczarek lub innych grzybów-1 duża cebula-1 jajko-bułka tarta( 1-2 łyżki)-warzywko lub sól-pieprz-olejZiemniaki obieramy
Maminek kulinarnyCzym jest fuśka?To dla nas danie - wspomnienie z dzieciństwa - zawsze kojarzone z wiosną i latem.Fuśka lub prażucha ziemniaczana to ugotowane ziemniaki, utłuczone na gorąco z mąką pszenną. Idealny dodatek do chłodników, ale nie tylko. Składniki:-1 kg ziemniaków-10 łyżek mąki pszennej-15 dkg wędzonego boczku Na chłodnik
Maminek kulinarnyKluseczki serowo - ziemniaczane można wykorzystać na różne sposoby i stworzyć z nichwiele dań. Składniki:-70 dkg ziemniaków-40 dkg twarogu-5 szklanek mąki-4 łyżki oleju-2 jajka-szczypta soli Ziemniaki gotujemy i studzimy.Mielimy w maszynce razem z twarogiem. Dodajemy jajka, szczyptę soli, 1/3 mąki i wstępnie mieszamy.Dodajemy olej i stopniowo dosypując mąkę
Maminek kulinarnyżaroodporne, posypać bułką tartą i na dno rzucić kilka kawałeczków masła.Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane jajka - pokrojone w plasterki. Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię przy pomocy widelca.Całość posypać bułką tartą, pokropić kilkoma kroplami mleka i ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła.Zapiekać w piekarniku nagrzanym
zielonacukinkaZapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym...Złociste, opieczone kawałki ziemniaków.Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli.Oblane sosem chrzanowym z koperkiem.Pyszna, wiejska zapiekanka.Zapraszam! Składniki:1,5 kg ziemniaków;2 duże cebule;400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu);200 g wędzonego boczku;150 g chrzanu ze słoika;400 g kwaśnej, gęstej śmietany
Gospodyni MiejskaPlacki ziemniaczane to moje wspomnienie dzieciństwa, wakacji spędzanych na wsi. Jako że przywiązuję wagę do tradycyjnych dań i kuchni mojej babci więc często w moim domu goszczą dania- smaki moich dzięcięcych latSkładniki:2 kg ziemniaków2 duze cebule5 łyżek mąki2 całe jajkasól ok.3 łyzeczkipieprz ok. łyzeczkiWykonanie:Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy tez cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy.Napatelni
Z Majeczką w kuchniPochodzę z podlasia, mój region słynie z przeróżnych ziemniaczanych dań. Ten przepis powstał na potrzeby konkursu Iglotex. Pomysłów była cała głowa, padło jednak na moje ziemniaki i mam nadzieje że przyniosą mi szczęście. Wszystkich Was zapraszam do głosowania na moje danie. Głosowanie będzie odbywało się od 19 listopada do 7 grudnia włącznie na stronie:https://www.facebook.com/Iglotex?fref=tsPrzydatne linki
Z Majeczką w kuchnidodajcie po prostu więcej bulionu. Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ugotuje ją każdy, nawet ten najmniej wprawny kucharz. A może zachęcicie do zajrzenia do kuchni Wasze dzieci ? Ziemniaczana zupa krem z brokułami Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1/2 brokuła 1 cebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu (u mnie
Kulinarne przygody Gatityprzepadamy za rybim posmakiem, ba! nawet zapachem. To żeśmy się dobrali, no nie? A, że rybkę jeść trzeba, więc kombinuję jak mogę. Oto co wykombinowałam! Tadam!!! Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!"Powiem krótko: PYCHAAAA!!!Mówiąc dłużej;-) mój M - rodowity Kaszub, Kaszub z krwi i kości, Kaszub w stylu "Kobieto daj mi kotleta schabowego, bulwy z sosem i będę
Restauracyjka Literackamiękkości, dodać torebkę z zawartością przypraw, zagotować i pyszna zupka jest gotowa. Ja dodatkowo zabieliłam zupę śmietaną co moim zdaniem dobrze wpłynęło na smak. Zrobiłam również dwie wersje placków ziemniaczanych - klasyczne i z szpinakiem. Z szpinakiem placki jadłam po raz pierwszy ale byłam zaskoczona smakiem. Jeśli chodzi o przygotowanie to wystarczy zalać wodą odczekać 10 minut a później
Ala piecze i gotujeZiemniaki to jeden z głównych składników do sałatek, a przygotowane w poprawny sposób można powiedzieć, że są królami kuchni i sałatek. Sałatka ziemniaczana, to idealna sałatka z dużą ilością ziemniaków, a w dodatku cebulka i niesamowicie smaczny sos majonezowo-śmietankowy. Bardzo polecam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 5 jajek 0,5 cebuli 50 g dymki 6 łyżek majonezu 2 łyżki
Kuchnia Łukaszazawsze na końcu: wylizywanie talerza z resztek sosu, gdy nikt nie widzi :-) Do dziś mi tak zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni. Kopytka, ziemniaczane kluseczki Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mąka do podsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć
Kulinarne przygody GatityDzisiaj naszła Nas ochota na wspaniałe, jedwabiste i delikatne puree ziemniaczane. Przygotowanie takiego danie jest niezwykle proste, a efekty zdumiewające. Jeśli jesteście fanami ziemniaków koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Czas przygotowania: 25 minut na ugotowanie ziemniaków + 3 minuty Ilość porcji: 3 Składniki: 0,5 kg ziemniaków 1/3 szklanki mleka Łyżka masła Sól i świeżo zmielony pieprz Ziemniaki obieramy
Kolizje Smakówziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa lub podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto
prawdziwe jedzeniePlacki ziemniaczane z dodatkiem przyprawy myśliwskiej ..smażone na oleju z ryżu...mniam..pycha.. 1 kg ziemniaków sól,pieprz przyprawa myśliwska 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej z ryżu Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym
Moje domowe kucharzeniePlacki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie w stylu śródziemnomorskim bo z pesto i oliwkami. Pomysł to był strzał w dziesiątkę, bo polskie placki, polskie grzyby, włoskie pesto i oliwki to małżeństwo doskonale. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPlacki ziemniaczane- wszyscy je znamy, I każdy ma swój przepis. Co mogę powiedzieć o moich plackach? Chrupiące, pyszne, chrupiące....no coż ktokolwiek kocha frytki , zakochuje się w moich plackach od pierwszego kęsa...nie może się powstrzymać by przestać je jeść...Zapraszam :)Ps Nawet moj mąż się zakochał- a placków - nie lubił :) Składniki:ok 1-1,5 kg ziemniaków1
Smaki EdytyCześć :)Dzisiaj zaprezentuję Wam kolejny przepis z warsztatów z Majonezem Kieleckim, mianowicie byki ziemniaczane. Byki można inaczej nazwać knedlami, pyzami, kluskami śląskimi z nadzieniem :)Są bardzo smaczne! Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzisiaj propozycja na obiad albo na wcześniejszą kolacje :) Placki ziemniaczane z marchewką , są niezwykle chrupkie i bardzo dobre :) My zrobiliśmy bez żadnego sosiku , tylko z dodatkiem surówki , ale można np. polać gulaszem według KZ Składniki :- 10 dużych ziemniaków- 1 średnia marchewka- 3 całe jajka- 1 średnia cebula- 6 łyżek mąki- 0,5 l mleka- natka pietruszki- sól
Słodkości i nie tylkojedna z moich ulubionych wersji ziemniaczanych zapiekanek. Robi się ją dość szybko, a poza tym jest świetnym patentem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu. Podana w kokilkach wygląda o wiele bardziej estetycznie niż przygotowana w dużym naczyniu. Każdy ma swoją małą porcję i jest zadowolony. Wiadomo, że jemy też oczami, więc ładne przybranie potrawy też punktuje, a na pewno
Fabryka pomysłówCudowne, przepyszne, chrupiące... Ja zajadam je ze śmietaną, inni ze śmietaną i cukrem lub z wszelakimi sosami :) Dla 4 osób potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 jajko
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, marchew 4 średnie, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, ser żółty 15
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, mieszanka barbecue Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, tarta bułka 4 łyżki, ziemniaki 1 kg, olej do smażenia - ile potrzeba
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ziemniaki młode 1 kg jajka 2 sztuki kucharek 1 łyżeczka mąka pszenna 3/4 szklanki bułka tarta 2 łyżki papryczka chili - do smaku olej do smażenia
W Mojej Kuchni LubięWitajcie kochani. Kolejny dzień tygodnia praktycznie za nami, a skoro udało nam się przeżyć poniedziałek oznacza to, że lada moment do naszych drzwi zapuka weekend. Dzisiejszy
Symfonia SmakówSkładniki : 1/2 kg ziemniaków - u mnie było to 5 średnich ziemniaków 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 duże jajko 2 dag drożdży, sól mała marchew 2
Proste Potrawysmazymy je na oliwie z obu stron na zloty kolor.Placuszki podajemy gdy sa jeszcze cieple. Najlepiej smakuja ze sosem pomidorowo-cebulowym albo z chutney'em cebulowym.Przepis zamieszczam w ramach "Ziemniaczanego sezonu 2009" zorganizowanego przez Olge Smile oraz "Festiwalu dyni", ktorego gospodynia jest
Przysmaki Karolki